Поліція вилучила з Ірпінської ради агітацію за Порошенка

Фото: Поліція вилучила з Ірпінської ради агітацію за Порошенка

Активісти знайшли агітаційні матеріали кандидата в Президенти Петра Порошенка в будівлі міськради Ірпеня. По обіді 7 березня їх вилучила поліція. У "БПП" Руху ЧЕСНО прокоментували, що хтось використовує приміщення органу місцевого самоврядування не за призначенням.

Фото із сесійної зали Ірпінської ради виклав на своїй сторінці у Facebook депутат від ВО "Свобода" Лаврентій Кухалейшвілі.

На світлині видно, що тисячі агітаційних листівок, газет, календарів і плакатів лежали на сцені актової зали, де відбуваються сесійні засідання.

Частину упаковок розірвано.

За словами Кухалейшвілі, зараз на місці працює поліція, яка не дозволяє знімати на камеру та не пускає нікого до актової зали, а працівники міськради вимагають у правоохоронців дозволу на обшук.

За кілька годин після виявлення знахідки поліцейські винесли всі агітаційні матеріали з приміщення Ірпінської ради, завантажили їх до автівки й вивезли геть.

"В актовій залі знайшли агітаційні матеріали одного з кандидатів у Президенти. Зараз працівники поліції їх вилучають. Будуть з’ясовувати, у який спосіб вони там опинилися. Якщо з’ясують, складуть адмінпротокол. Насправді заборонено вести агітацію в державних установах, згідно із законом "Про вибори Президента України". Поліція з’ясовуватиме, хто заніс туди ці агітаційні матеріали", – коментує Руху ЧЕСНО начальник відділу комунікацій поліції Київської області Микола Жукович.

Те, що це порушення закону, підтверджують і незалежні експерти.

"Зберігання друкованих матеріалів передвиборчої агітації у приміщеннях органів місцевого самоврядування є порушенням передбаченої статтею 3 Закону України "Про вибори Президента України" рівноправності всіх кандидатів на ведення передвиборчої агітації. Рівність прав кандидатів забезпечується, зокрема, (1) забороною органам місцевого самоврядування втручатись у виборчий процес і (2) рівним та неупередженим ставленням органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб до всіх кандидатів на посаду Президента України", – коментує адвокат Андрій Нечипоренко.

"Зберігання друкованих агітаційних матеріалів у приміщенні міської ради можна розцінювати і як втручання органу місцевого самоврядування у виборчий процес (коли він фактично бере недозволену участь у виборчому процесі), і як упереджене ставлення міської ради чи окремих її посадових або службових осіб на користь певного кандидата. Також слід зауважити, що чинне законодавство не надає повноважень органам місцевого самоврядування або їхнім посадовим чи службовим особам зберігати у власних приміщеннях друковану агітаційну продукцію будь-кого з кандидатів. Відтак можна стверджувати, що зберігання агітаційних матеріалів у приміщенні міської ради є незаконним", – наголошує правник.

Керівник секретаріату партії "БПП "Солідарність" Максим Саврасов відреагував на подію так:

"Хтось використовує приміщення ІМР не за призначенням".

Нагадаємо, що в селищній раді Коцюбинського (Приірпіння) активісти знайшли газету "Чому я за Петра Порошенка". Вона лежала в приймальні, і місцеві мешканці бачили, що до ради перед тим, як там з’явилася газета, заходили люди в куртках з написом "#КомандаПорошенка". У штабі "БПП" Руху ЧЕСНО сказали, що газету видала одна з ініціативних груп, але не надали контактів і не уточнили, хто до неї входить.

Як повідомляв Громадський рух ЧЕСНО, команда Порошенка заручилася на президентських виборах підтримкою екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка. Фігурант антикорупційних розслідувань Карплюк зазначив, що планує балотуватися до парламенту на 95-му окрузі. Тим часом ВРУ, де в "БПП" є коаліційна більшість, зволікає з призначенням виборів мера Ірпеня, тому місто очолює в.о. Анастасія Попсуй ("Нові обличчя"). Вона напередодні Нового року на скандальній сесії з допомогою "тітушок", які виштовхували з лайкою місцеву громаду із зали для голосувань, протягнула голосування за Генплан міста.

Разом з Карплюком на зустрічі з представниками обласного осередку "БПП" був і мер Бучі – екс-регіонал Анатолій Федорук, якого судять за розкрадання бучанського лісу в особливо великих розмірах. Його Рух ЧЕСНО помітив і під час візиту до Бучі іншої кандидатки – Юлії Тимошенко. Федорук зустрічав її з квітами.

Як розповів на камеру Руху ЧЕСНО місцевий мешканець, за участь у зустрічі Тимошенко з виборцями платили по 30 грн за годину. Журналісти помітили автобуси, на яких привезли людей.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]