“Думай”, “Змінюй”, “Не втрать”. Прихована агітація в день тиші

Фото: “Думай”, “Змінюй”, “Не втрать”. Прихована агітація в день тиші

Рівно опівночі 30 березня в Україні настав так званий день тиші - день, коли заборонена будь-яка передвиборча агітація, зокрема зовнішня реклама. Відповідно, всі вуличні рекламні площини повинні бути очищені від плакатів з прізвищами кандидатів у Президенти та їхніми фото.

Водночас декілька днів тому на багатьох білбордах та сітілайтах з'явилася реклама у вигляді гасел, яка не містить згадок про кандидатів, але стилізована під їхню агітацію. Сьогодні зранку Рух ЧЕСНО виявив у Києві декілька таких бордів, які нагадують агітацію Володимира Зеленського, Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, але не містять вихідних даних. Варто зазначити, що формально така реклама не є порушенням виборчого законодавства.

Реклама, яка нагадує агітацію Юлії Тимошенко. Житловий масив “Виноградар”

 

 

Реклама, яка нагадує агітацію Володимира Зеленського та його партії “Слуга народу”. Вулиці Порика та Маршала Гречка
Реклама, яка нагадує агітацію Петра Порошенка. Вулиця Білицька

Зазвичай подібна реклама розміщена на тих самих площинах, де до того була агітація кандидата. Нижче наведені приклади:

Було

 

Стало

 

Було

 

Стало

 

На деяких площинах реклама Порошенка й Тимошенко висить ще з минулого літа. Мінялися лише зображення, але жодної сторонньої реклами на них не було. Першими змінювати зображення перед самими виборами почали у Порошенка. Офіційну марковану рекламу “Кандидатів багато - президент один” замінили на виконану в тому ж стилі “Думай”, але вже без вихідних даних. Цього ж дня зі сторінки Президента у Facebook почали поширювати рамки для аватарок з тим же гаслом”, - зазначає провідний аналітик з партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

Аналогічна ситуація з рекламою Тимошенко: її “Україна обирає зміни” замінили на виконане в тому ж стилі “Змінюй”, так само без вихідних даних. Найімовірніше, ця реклама оплачувалася не з виборчих фондів, а отже, невідомими є походження коштів та обсяг витрат на встановлення цієї реклами спеціально до дня тиші та дня виборів”, - додає він.

Тим часом у день тиші досі можна зустріти й пряму агітацію кандидатів, що є порушенням виборчого законодавства. Наприклад, ось реклама кандидата від ВО “Свобода” Руслана Кошулинського на Виноградарі, яка не містить вихідних даних та розміщена у непристосованому для цього місці. Цю рекламу до дня тиші мали б прибрати комунальні служби.

Подібні явища журналісти руху ЧЕСНО фіксують у різних регіонах. Ось, наприклад, борд, який сфотографували в день тиші в Полтаві на вул. Івана Мазепи.

А це рекламний борд, стилізований під агітацію Юлії Тимошенко поблизу центральної площі в Полтаві.

Нагадуємо, що Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти та їхні програми у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також 31 березня, у день виборів Президента України, Рух ЧЕСНО моніторитиме перебіг голосування в режимі онлайн.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]