Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Шевченко Андрій

Шевченко Андрій Миколайович

Рік народження: 1976

Опис політика

Позаштатний радник президента Володимира Зеленського, кандидат на виборах до Верховної Ради 7 скликання, відомий футболіст.

У 2023 році президент Володимир Зеленський призначив Шевченка своїм позаштатним радником.

У 2022 році став першим амбасадором платформи United 24, яку заснував президент Володимир Зеленський для обʼєднання зусиль міжнародних партнерів у підтримці України.

У тому ж році Шевченко був обраний віцепрезидент Національного олімпійського комітету України, однак наступного дня він написав заяву про складання повноважень після того, як до складу НОК обрали також Григорія Суркіса та Нестора Шуфрича.

До 2021 року був головним тренером збірної України з футболу, після звільнення зі збірної почав тренувати клуб “Дженоа” (Італія), однак через два місяці був звільнений.

У 2019 році журналісти “DW” з’ясували, що Шевченко причетний до бізнесу російського олігарха Романа Абрамовича. Згідно з даними реєстру компаній Великої Британії, Шевченко з грудня 2014 року був співвласником інвестиційної брокерської компанії MC Peat & Co. LLP.  Вона уповноважена залучати інвесторів у бізнес Highland Gold Mining та має статус офіційного брокера акцій цього холдингу. 

Інвестиційні брокери (як компанія Шевченка) отримують комісію від розміщення чи продажу цінних паперів. А акції Highland Gold Mining після 2014 року виросли в ціні у півтора раза, а ринкова вартість холдингу сягнула понад 600 мільйонів доларів.

У 2016 році увійшов до тренерського складу збірної України за тренера Михайла Фоменка, після відставки якого у тому ж році став головним тренером збірної.

На парламентських виборах у 2012 році невдало балотувався до Верховної Ради 7 скликання від партії “Україна - вперед!”, (№2 у виборчому списку), як член партії. Партія отримала 1,6% голосів виборців та не пройшла до Верховної Ради.

У липні 2012 року приєднався до партії “України - вперед!” фігурантки реєстру Zрадників Наталії Королевської.

У тому ж році Шевченка звинувачували в агітації на виборах за регіонала та нардепа Віталія Журавського, однак сам футболіст це заперечував.

У 2009 році повернувся до київського “Динамо”, де завершив кар’єру футболіста та оголосив, що піде в політику.

З 2008 до 2009 року знову виступав за італійський Мілан на правах оренди.

З 2006 до 2007 року виступав за ФК "Челсі" (Англія), яке на той час належало російському олігарху Роману Абрамовичу.

У 2004 році Шевченку було присвоєно звання Героя України.

У 1998 році Шевченко за даними ЗМІ приєднався до партії СДПУ(о) - майбутньої Партії регіонів та у 2001 році розглядав можливість балотування на виборах від неї. За словами фігуранта реєстру Zрадників та тодішнього лідера партії Віктора Медведчука, Шевченко залишався у складі політсили до 2005 року.

З 1999 до 2006 року був гравцем ФК "Мілан" (Італія), з яким футболіст вигравав Лігу Чемпіонів та у 2004 отримав “Золотий м’яч”.

З 1992 року розпочав професійну кар’єру у київському “Динамо”, за яке виступав до 1999 року.

Закінчив Національний університет фізичного виховання і спорту України. Вихованець спортивної школи київського “Динамо”.

Народився 29 вересня 1976 року у селі Двірківщина Яготинського району Київської області.

Балотування

Посади

  • 2023-09-26 — ...
    Радник президента України (поза штатом)

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу