Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Черненко Олександр

Черненко Олександр Миколайович

Рік народження: 1976

Опис політика

Колишній народний депутат ВР 8-го скликання від БПП.

У квітні 2020 року пресслужба НАБУ повідомила, що народні депутати ВРУ 8-го скликання повернули до держбюджету понад 1,65 млн грн, які отримали як компенсацію за проживання у столиці.

23 квітня стало відомо, що один із депутатів, хто визнав себе винним і пішов на угоду зі слідством, став екснардеп Олександр Черненко. Як встановив суд, Черненко на посаді нардепа отримав 580 тис. грн компенсації на житло, попри те, що його дружина має власну квартиру в Києві, а сам він жив у Бородянці під Києвом.

30 квітня 2020-го ВАКС визнав Черненка винним у корупції, засудивши на три роки умовно та заборонивши на один рік займати посади в органах влади. Також він повинен був сплатити 17 тис. грн штрафу й 12 тис. грн витрат на експертизу.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради 9 скликання 34 номером у списку партії "Європейська Солідарність" як безпартійний.

Народний депутат 8 скликання, обраний від "Блоку Петра Порошенка" (№21 у списку) як безпартійний. Голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Член МФО "Єврооптимісти".

Був помічником на громадських засадах народного депутата Андрія Шевченка у 6 та 7 скликаннях Верховної Ради.

У 2009-2014 роках - голова правління ГО "Комітет виборців України", у 1997-2009 роках обіймав там посаду керівника прес-служби (речника). З 2007 до 2009 року працював редактором програм на "5 каналі".

У 2006-2007 рр. - політичний оглядач тижневика "Фокус". У 2005 році був прес-секретарем місії міжнародних спостерігачів за виборами президента Республіки Киргизстан "ENEMO".

У 2005-2006 роках - редактор політичної інформації тижневика "Власть денег". У 2004 році обіймав посаду прес-секретаря Громадської коаліції "Новий вибір".

До того працював заступником редактора, прес-секретарем у молодіжних громадських проектах, помічником-консультантом народного депутата, позаштатним кореспондентом газети "Україна Молода".

Публікував свої матеріали в газетах: "День", "Сегодня", "Деловая столица", "Дзеркало тижня", "Український тиждень", "Лівий берег", "Коментарі", "Київській телеграф", "Точка зору", а також в низці регіональних видань та на Інтернет-сайтах "Українська правда", "Форум", "Політична Україна", "Обозреватель".

Закінчив НПУ ім.М.П.Драгоманова за спеціальністю "вчитель історії та народознавства".

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    • 2019
      список №34
      Верховна Рада 9-го скликання, позачергові: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ" — список №34
      Не обрано
    • 2019
      список №34
      Верховна Рада 9-го скликання: БПП — список №34
      Не обрано
    • 2014
      список №21
      Верховна Рада 8-го скликання, позачергові: БПП — список №21
      Обрано

    Фракції

    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Блок Петра Порошенка "Солідарність"

    Комітети

    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Комітет з питань правової політики та правосуддя

    Помічники

    Верховна Рада 8

    Робота помічником для:

    Верховна Рада 7, На громадських засадах

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу