Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Герасимов Артур

Герасимов Артур Володимирович

Рік народження: 1972

Опис політика

Нардеп 8 та 9 скликань від ЄС, один з лідерів партії.

У серпні 2023 року ВАКС визнав Герасимова винним у декларуванні недостовірної інформації (ч.1. ст.366-2 ККУ). Раніше у січні він отримав відповідну підозру. 

Йдеться про справу щодо незадекларованої вілли в Іспанії, яку спочатку виявили журналісти Схем. Детективи НАБУ з’ясували, що цю нерухомість депутат придбав ще у 2013 році за 190 тисяч євро. 

Суд врешті призначив йому штраф 51 тис. грн із позбавленням права обіймати певні посади на 1 рік, але звільнив нардепа від покарання через сплив строків давності.

У 2021 році журналісти "Схем" з'ясували, що у своїй декларації за 2020 рік Герасимов не вказав, що має у власності віллу в Іспанії. Журналісти встановили, що Герасимов та його дружина стали власниками цієї вілли ще у 2013 році, але, ставши депутатом, він жодного разу не вносив відомості про це у свою декларацію. За даними журналістів, двоповерхова вілла площею 120 квадратних метрів розташована на узбережжі Середземного моря, її вартість становить приблизно 10 млн гривень.

НАБУ відкрило за цим фактом кримінальне провадження. НАЗК встановило, що Герасимов вказав недостовірні відомості у декларації на суму 1,2 мільйона гривень, що підтверджує дані розслідування "Схем". Герасимов пояснював, що подарував будинок своїй матері, але у НАЗК заявили, що ця угода не була оформлена належним чином.

У 2020-му подав до суду на президента Володимира Зеленського через те, що у вересні 2019 він скасував указ 5-го президента Петра Порошенка про присвоєння Герасимову рангу Надзвичайного і Повноважного посла. Зазначалось, що він був виданий безпідставно. У 2022-му суд ухвалив рішення на користь Герасимова.

У 2019 році вдруге обраний народним депутатом від "Європейської солідарності" (№11 у списку, член партії). Співголова однойменної фракції у Верховній Раді 9-го скликання. Член Комітету з питань аграрної та земельної політики. Член Центральної Ради партії ЄС. Заступник голови постійної делегації Верховної ради в Парламентській Асамблеї ОБСЄ.

У 2016-му очолив постійну делегацію Верховної ради в Парламентській Асамблеї ОБСЄ та був призначений представником президента у Верховній Раді.

У 2014 році обраний нардепом від "Блоку Петра Порошенка" (№43 у списку, член партії). У Верховній Раді 8-го скликання був головою парламентської фракції БПП та головою підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони.

ЗМІ називали Герасимова вірним соратником Порошенка і новим "смотрящим" по Донеччині від президента. Герасимов відповідав за виборчу кампанію Порошенка на Донеччині, а згодом керував штабом БПП у тій же області на парламентських виборах. Член наглядової ради ГО "Спілка відродження Донбасу".

У 2012 році невдало балотувався до Верховної Ради як безпартійний самовисуванець у складі неформального об’єднання "Команда Сергія Шахова" на виборчому окрузі №51, що у Горлівці Донецької області. ЗМІ писали, що на цих виборах команда Шахова організувала схему підкупу виборців і була причетна до побиття опозиційного кандидата, який намагався присікти незаконне розклеювання агітації за Герасимова.

За даними ЗМІ під час виборів за безпеку Герасимова та іншого члена команди Шахова Володимира Піддубного відповідав Ігор Безлер – на той момент відставний військовий та екскерівник ритуальної служби місцевого КП "Простір", який у 2014 році доєднався до російських бойовиків на Донбасі. Сам Герасимов пояснював журналістам, що у 2012-му Безлер не більше двох тижнів працював в його штабі водієм. Піддубний же в інтерв’ю визнавав, що Безлер фактично відповідав за безпеку команди Шахова.

У 1994-2014 Герасимов працював у компанії "Українська Маркетингова Група", де обіймав посади заступника директора, директора, а згодом - генерального директора. Був членом керівних органів Української асоціації маркетингу, член Європейської асоціації дослідників ринку та суспільної думки, член Американської асоціації маркетингу.

Має вищу освіту. У 1995 році закінчив факультет соціології та психології КНУ ім. Т.Г.Шевченка, у 1997 там же закінчив аспірантуру. Також у 2019 закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка за спеціальністю "Міжнародне право".

Народився 23 серпня 1972 року в смт Решетилівка Полтавської області.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    • 2019
      список №11
      Верховна Рада 9-го скликання, позачергові: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ" — список №11
      Обрано
    • 2014
      список №43
      Верховна Рада 8-го скликання, позачергові: БПП — список №43
      Обрано
    • 2012
      мажоритарка 51
      Верховна Рада 7-го скликання: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 51
      Не обрано

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Європейська Солідарність
    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Блок Петра Порошенка "Солідарність"

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань аграрної та земельної політики
    • Верховна Рада 8
    • Листопад 2014 — Серпень 2019
      Комітет з питань національної безпеки і оборони

    Помічники

    Верховна Рада 8

    Посади

    • 2016-05-30 — 2017-04-03
      Представник Президента України у Верховній Раді

    Посади у партіях

    • 2019-01-01 — ...
      Член Центральної Ради Партії ЄС
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу