Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Гончарук Олексій

Гончарук Олексій Валерійович

Рік народження: 1984

Опис політика

Експрем’єр-міністр України, колишній заступник керівника Офісу президента, адвокат.

Після звільнення з посади прем’єра влаштувався на роботу в аналітичний цент “Eurasia Center", який знаходиться в структурі американської Атлантичної ради. Згодом Гончарук повідомив, що тимчасово переїхав до США. У 2023 році Гончарук розповів, що повернувся до України за два місяці до початку повномасштабної війни та наразі із друзями проєктує та будує дрони для фронту.

Верховна Рада звільнила Гончарука з посади на початку березня 2020 року. Це сталось на фоні чуток про пошук нового прем’єра після скандалу з “плівками Гончарука” та неефективну роботу з протидії пандемії коронавірусу, зокрема через події у Нових Санжарах, куди привезли евакуйованих з Китаю українців. 

Трохи згодом САП відкрила справу проти Гончарука через службову недбалість у протидії коронавірусу, його звинувачували у зволіканні із введення в дію заборони на експорт масок. Сам Гончарук звинувачення відкидав 

Після звільнення з посади прем’єра Гончарука помітили в одному літаку з фігурантом антикорупційних розслідувань та ексмером Ірпеня Володимиром Карплюком, який за даними Руху ЧЕСНО мав зв'язки із Гончаруком.

Гончарук протримався на посаді найменше з усіх прем’єрів в історії незалежної України - лише 6 місяців. Одним із найбільших успіхів Гончарука на посаді був старт запуску ринку землі в Україні.

У 2020 році в мережу злили запис наради Гончарука із тодішніми посадовцями: міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою, заступниками голови НБУ Катериною Рожковою та Дмитром Сологубом, міністром економіки Тимофієм Миловановим. У ході Гончарук називав себе “профаном у економіці” та казав, що президент Зеленський має “примітивне бачення економіки”.

Після запису Гончарук опублікував відео, в якому пов’язав злив зі своєю боротьбою із корупційними потоками і тіньовими схемами. А вже на наступний день подав заяву про свою відставку, яку президент Зеленський відмовився приймати, аргументуючи це бажанням “дати уряду Гончарка шанс”.

Кабмін Гончарука у 2019 році намагався звільнити мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА, після чого Кличко подав на прем’єра до суду. Таке рішення порушувало висновки Конституційного суду України 2003 року про те, що посада мера і голови КМДА не може бути розділена.

У 2019 році Верховна Рада призначила Гончарука на посаду прем’єр-міністра України. У віці 35 років він став наймолодшим керівником уряду України за час її незалежності. Після призначення на посаду був членом РНБО.

Після призначення Гончарук намагався створити образ прогресивного та відкритого прем’єра, раз на тиждень вів влог “Чашка прем’єра”, в якому розповідав про діяльність уряду, а також проводив екскурсію дітям будівлею Кабміну на самокаті. Також казав, що за його уряду в Україні повністю зникла корупція на топрівні.

У декларації на посаду прем’єр-міністра України зазначив, що у 2018 році мав дохід майже у 1,9 млн грн, збережень готівкою 36 тис. євро й 84 тис. доларів та авто Jaguar моделі Х-Type 2007 року випуску.

У тому ж році перед прем’єрством його призначали заступником голови Адміністрації Президента (а пізніше керівника Офісу Президента) Андрія Богдана, де він відповідав за блок економічного розвитку та продовження реформ. Згодом Гончарука призначили членом Національної ради з питань антикорупційної політики та членом Національної інвестиційної ради.

У 2018 році Гончарук разом зі Максимом Нефьодовим, Сергієм Гусовським та виконавчим директором "Українського інституту майбутнього" Віктором Андрусівим створили рух "Люди важливі", який мав стати політичною партією. Цьому завадили позачергові вибори в парламент у 2019 році, до яких рух не встигав підготуватись. До створення руху “Люди важливі” також долучався і тодішній радник Арсена Авакова - Антон Геращенко.

З 2016 року Гончарук був позаштатним радником першого віцепрем'єр-міністра України та міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва уряду Володимира Гройсмана.

З 2015 до 2019 року був головою ГО “Офіс ефективного регулювання” (BRDO), яка спеціалізувалась на аналітиці і допомозі уряду у впровадженні реформ. Багато вихідців з організації увійшли в уряд та партію “Слуга народу” після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах.

Зокрема з цієї організації вийшли нардепи Віталій Безгін та Олена Шуляк, а також майбутній міністр громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков. Усі вони разом з BRDO лобіювали та підтримували містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Публічне обговорення проєкту не проводилося. ГО, ЗМІ та Асоціація міст України закликали нардепів доопрацювати проєкт. За кілька годин після скандального голосування петиція з вимогою до президента накласти вето набрала понад 25 000 голосів. НАЗК повідомила, що подані антикорупційні зауваження враховані не повною мірою.

У 2014 році невдало балотувався до Верховної Ради як №1 у списку партії “Сила людей”

У 2013 році Гончарук був одним із засновників ГО “Сила людей”, яка напряму пов’язана з однойменною політичною партією.

У 2009 році був головою ГО "Асоціація допомоги постраждалим інвесторам", вів блог про інвестиції та займався захистом ошуканих інвесторів новобудов. Також брав участь в відповідних акціях протесту.

У 2008 році був засновником і керуючим партнером юридичної фірми “Constructive Lawyers”. Компанія спеціалізувалася на наданні юридичних послуг у сфері інвестування та фінансування будівництва нерухомості.

Гончарук працював помічником нардепа Верховної Ради 6 скликання 2007-2012 років від Партії регіонів Сергія Майбороди. Майборода очолював передвиборчий штаб президента-держзрадника Віктора Януковича у Миколаєві.

З 2007 по 2018 рік займався адвокатською діяльністю.

У 2005 році почав працювати як молодший юрист у ТОВ “Городнянський завод продтоварів”.

Має три вищі освіти: закінчив Міжрегіональну Академію управління персоналом за спеціальністю "правознавство", Національну академію державного управління при Президенті України за спеціальністю "державне управління" та Києво-Могилянську бізнес-школу. Випускник "Аспен Інституту Київ".

Закінчив середню школу № 2 в м. Городня Чернігівської області із золотою медаллю.

Народився 7 липня 1984 року в Жмеринці Вінницької області.

Балотування

Посади

  • 2019-08-29 — 2020-03-03
    Прем'єр-міністр України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу