Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Гунько Анатолій

Гунько Анатолій Григорович

Рік народження: 1976

Характеристики політика

  • Гречкосійство

Опис політика

Нардеп 9-го скликання від "Слуги народу" (переміг на довиборах по 208-му округу у 2020 році). У 2019-му невдало балотувався до Верховної Ради від "Батьківщини". Адвокат

У грудні 2023 року Гунько увійшов до депутатської групи "Відновлення України", створеної після розпуску проросійської фракції "ОПЗЖ". Тим самим він врятував групу від розпуску, оскільки в ній знову стало 17 депутатів - мінімальна кількість для існування депутатської групи в IX скликанні Ради.

У серпні 2023-го НАБУ та СБУ спіймали Гунька та двох його спільників на отриманні хабаря за виділення землі, коли вони отримували перший транш – 85 тисяч доларів. Загалом хабар мав становити 221 тис. доларів. За даними слідства, за гроші Гунько обіцяв бізнесмену допомогти отримати в оренду державні землі, що належать Національній академії аграрних наук.

Нардепу повідомили про підозру за статтею про одержання неправомірної вигоди (ч. 4 ст. 368 ККУ). Йому загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією.

Після скандалу Гунька виключили з фракції "Слуги народу".

У квітні 2023 року суд визнав Гунька винним у  порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Нардеп порушив закон, написавши депутатське звернення у власних інтересах. Суд встановив, що Гунько надавав вказівки органу досудового розслідування у своєму депутатському зверненні  до начальника ГУ НП в Чернігівській області.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У серпні 2022-го НАЗК склало адмінпротокол на Гунька, який отримав у подарунок від свого помічника годинник марки "Breguet" за понад 10 тисяч доларів. Це сталось у перший день повномасштабної війни РФ проти України 24 лютого.

У квітні 2021-го журналісти "Схем" помітили авто Гунька та його дружини біля Koncha Zaspa Park, де "слуги народу" проводили зустріч у розпал локдауну.

У грудні 2020-го Печерський суд присудив Гуньку два мільйони гривень моральної компенсації за незаконні дії правоохоронних органів. Справа стосувалася його кримінального переслідування за підозрою в привласненні землі ДП "Радіопередавальний центр" у Броварах.

У 2018-му прокурор і начальник прокуратури Київської області звинуватили Гунька у привласненні понад 115 гектарів землі вартістю 120 мільйонів гривень, яка належала ДП "Радіопередавальний центр" у Броварах. У ЗМІ з’явились публікації, в яких Гунька називали лідером організованого злочинного угрупування. Та навесні 2019-го - за рік після повідомлення про підозру – Генпрокуратура закрила справу проти Гунька через нестачу доказів.

Гунько після цього ініціював процес стягнення моральної шкоди за незаконне кримінальне переслідування. Першочергово він оцінив свою моральну шкоду у 10 млн грн.

У листопаді 2020-го отримав мандат народного депутата 9-го скликання. Гунько переміг на довиборах у 208 окрузі, які проводились через смерть попереднього нардепа від цього округу Валерія Давиденка. Гунько балотувався від партії "Слуга народу" як безпартійний. Набрав 34,1% голосів, обійшовши свого головного опонента лідера "Радикальної партії" Олега Ляшка, який набрав 31,78%.

У 2019 році невдало балотувався до Верховної Ради від “Батьківщини” по 209-му округу (місто Ніжин і деякі райони Чернігівської області). Тоді він посів третє місце, набравши 25% (17 345 голосів). 

Під час цих виборів кандидат Гунько організовував концерти різних виконавців у містах і селах Чернігівщини. Зокрема концерт Олі Полякової у Ніжині, концерти гурту Фрістайл у місті Носівка та Павла Дворського в смт Срібне, а також кілька виступів Павла Зіброва, який одержав із виборчого фонду Гунька 30 тис. грн. Крім того, спостерігачі фіксували підкуп виборців з боку кандидата Гунька.

У 2015 році невдало балотувався до Київської обласної ради від партії “Наш край” (безпартійний).

Займався адвокатською діяльністю. Директор ТОВ "Гільдія права". Також очолював ГО "Правозахист плюс" і був головою наглядової ради Благодійного фонду "Гільдія добра".

Окрім того, Гунько є бенефіціаром ТОВ “Компанія Інтер-Профіт”, яка займається будівництвом, і керівником компанії "Будтехспілка".

У 2013-му ЗМІ писали що у Броварах місцева влада роздерибанила колишні землі держпідприємства "Радіопередавальний центр". Місцеві ЗМІ писали й про причетність до цього Гунька.

Тоді на сесії міськради 96 га земель передали в оренду 48-ми особам для "ведення особистого сільського господарства". А вже за кілька днів усі власники передали свої ділянки приватному підприємству "Інтер-профіт", бенефіціаром якої був зокрема Гунько.

Міськрада також проголосувала за те, щоб ці землі отримали новий статус – під промислову забудову. Депутати казали, що там нібито мають побудувати завод представники німецької фармкомпанії, яка, щоправда, це незабаром спростувала. Сумнівний проєкт представляла компанія «Техенерготрейд» бізнесмена Володимира Поліщука, який має родинні зв’язки з експрезидентом РФ Дмитром Мєдвєдєвим.

Восени 2015 року суд арештував роздерибанені ділянки.

З 2003 року Гунько має відкритий ФОП з основним видом діяльності - консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Дружина Анатолія Гунька - Гунько Наталія Іванівна – двічі була депутаткою Київської облради (у 2020 - від "Слуги народу", у 2015 - від партії Ляшка). У 2021-2023 була головою Київоблради.  

Має вищу освіту.  

Народився 12 березня 1976 року в селі Сальне Ніжинського району Чернігівської області.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2023 — Грудень 2023
    Позафракційні
  • Листопад 2020 — Серпень 2023
    Слуга народу

Депутатські групи

  • Верховна Рада 9
  • 2023-12-21 — ...
    Відновлення України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу