Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Резніков Олексій

Резніков Олексій Юрійович

Рік народження: 1966

Опис політика

Ексміністр оборони України, депутат Київради 6 скликання, юрист.

У 2023 році ЗМІ з’ясували, що Міноборони закуповує харчі для українських військових за завищеними цінами. Зокрема, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва на той момент становила 7 грн за штуку. За схожою схемою купляли й інші харчові продукти.

Після скандалу Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заступився за Резнікова та закликав не перекладати відповідальність на підлеглих. Утім НАЗК вимагало від Резнікова провести службове розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького, якого згодом звільнили з посади.

У тому ж році журналісти “Дзеркала тижня” з’ясували, що Міноборони закупило літні куртки для українських військових під виглядом зимових. При цьому ціна екіпірування для Міноборони збільшилася в три рази під час доставки. 

Резніков спростовував інформацію і назвав розслідування надуманим, після Центр протидії корупції та нардепи звинуватили міністра оборони у брехні. Після цього Резніков пропонував журналістам та нардепам парі, за яким у разі правдивості інформації про корупцію в Міноборони він піде у відставку.

На фоні скандалів президент Володимир Зеленський оголосив, що звільнить Резнікова з посади міністра оборони. Згодом Верховна Рада проголосувала за його відставку.

У 2022 році у коментарі британському телевізійному каналу новин Sky News заявив, що Третя світова війна розпочалася 24 лютого цього року. Він також наголосив, що "рф по суті розв'язала Третю світову війну і, якщо Україна програє, країна-агресор нападе на інші країни". При цьому за рік до цього казав, що не вірить у можливість великої війни з РФ

У тому ж році видання “NV” включило Резнікова до списку 25 найвпливовіших українських військових.

У 2021 році Резніков подав заяву про відставку з поста віцепрем'єр-міністра. Тоді ж Верховна Рада України призначила його на посаду Міністра оборони України. За рішення проголосували 273 депутати Верховної Ради України.

У 2020 році був призначений на посаду Віцепрем'єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Того ж року указом Президента призначений першим заступником голови Української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ).

У 2019 році був представником України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи.

У 2018 році відповідав за організацію і проведення фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА сезону 2017/2018 з боку КМДА.

У 2017 році відповідав за організацію і проведення пісенного конкурсу "Євробачення" у місті Києві з боку КМДА.

У 2016-2018 роках був заступником голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) з питань провадження самоврядних повноважень.

У 2015-2016 роках був головою Української делегації у Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи, заступником голови Антикорупційної ради при Київському міському голові та членом Цільової команди реформ з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики.

У 2014 році обраний депутатом Київської міської ради 7 скликання від партії “УДАР”, як безпартійний. Увійшов до однойменної фракції. Був головою постійної комісії з питань поновлення прав реабілітованих.

У тому ж році був обраний заступником міського голови - секретарем Київської міської ради.

У 2008-2014 роках депутат Київської міської ради 6 скликання. Обраний від Блоку Миколи Катеринчука. Член комісії з питань правопорядку, регламенту й депутатської етики.

У 2007-2012 роках Резніков був помічником двох нардепів Верховної Ради 6 скликання від фракції “Батьківщина” - Євгена Корнійчука та Сергія Власенка.

Резнікова та Власенка пов’язувала спільна робота в юридичній сфері, разом вони захищали у суді інтереси компанії "Інвестиційно-металургійний союз", засновниками якої були Віктор Пінчук і Рінат Ахметов.

У 2006 році був помічником нардепа Верховної Ради 5 скликання від Блоку Юлії Тимошенко Євгена Корнійчука.

У 2004 році Резніков разом із нардепом Сергієм Власенком були представниками кандидата у президенти Віктора Ющенка у Верховному суді України і доводили необхідність призначення "третього туру" голосування через численні фальсифікації під час виборів. Тоді Ющенко змагався з Віктором Януковичем і переміг.

Ще один резонансний судовий процес за його участі як адвоката - справа про приватизацію металургійного гіганта "Криворіжсталь".

У 2002-2006 роках був помічником Юрія Бойка - нардепа Верховної Ради 4 скликання від Блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”.

У 2000 році заснував юридичну компанію "Правіс", яка згодом була перейменована на "Резніков, Власенко і партнери", потім - на Magisters.

У 1994 році отримав Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю. Починав юридичну кар'єру у Львові, потім перебрався до Києва.

З 1984 до 1986 року проходив строкову службу Парашутно-десантній службі ВПС СРСР.

У 1991 році став співзасновником брокерської компанії "Галицькі цінні папери"

У 1991 році Львівський державний університет ім. Франка за спеціальністю "правознавство", диплом з відзнакою.

Народився 18 червня 1966 року у Львові.

Балотування

Посади

  • 2021-11-04 — 2023-09-05
    Міністр оборони України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу