Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Герус Андрій

Герус Андрій Михайлович

Рік народження: 1982

Опис політика

Народний депутат Верховної Ради 9 скликання, колишній член НКРЕКП.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У 2021 році Герус опублікував відеозвернення, у якому виправдовував імпорт електроенергії з РФ та Білорусі українськими компаніями через критичне скорочення запасів в Україні. При цьому він переконував, що доля такого імпорту складає лише 5% і не нестиме загрози енергетичній безпеці України.

У 2020 році ЗМІ звинувачували Геруса у лобізмі спільно з нардепом Дмитром Кисилевським поправок до урядового законопроєкту про "зелену" енергетику №3658, які ввели пільговий тариф для сталеплавних підприємств з групи "Інтерпайп" Віктора Пінчука та "Дніпроспецсталь", з бізнесу кума Путіна Віктора Медведчука.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Слуга народу" (№17 у списку) як безпартійний. Член однойменної фракції. Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Того ж року Герус побився з Олегом Ляшком у залу прийому міжнародних делегацій аеропорту "Бориспіль". Конфлікт стався під час на фоні розгляду зміни до закону про ринок електроенергії. Зокрема Ляшко та деякі ЗМІ звинувачували Геруса у нібито просуванні відновлення імпорту електроенергії з Росії на користь олігарха Ігоря Коломойського. Сам Герус ці звинувачення відкидав і запевняв, що жодної згадки про РФ у тексті немає. Згодом цю правку було скасовано.

Згодом суд зобов'язав прокуратуру розпочати розслідування щодо можливої державної зради у зв'язку з поданою ним правкою "про скасування обмежень на імпорт електроенергії з Російської Федерації". Автором цього подання був вже згаданий Олег Ляшко, а сама справа так і не дійшла до розгляду в судовому порядку.

У 2019 році був представником президента у Кабінеті Міністрів України. Відповідав за енергетику, житлово-комунальне господарство та антимонопольне регулювання у "Команді Зеленського". Був противником формули "Роттердам+".

У 2017 році став головою Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.

У 2015 році невдало балотувався до Київської міської ради від "Об'єднання "Самопоміч".

З 2014 до 2015 року був членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

З 2015 року працює виконавчим директор ТОВ "Конкорд Капітал". У 2007-2014 роках працював директором з інвестиційної діяльності ТОВ "Конкорд Капітал".

У Верховній Раді 6 скликання у 2007-2012 роках працював помічником на громадських засадах нардепа від БЮТ Володимира Макієнка.

З 2003 до 2007 року був аналітиком інвестиційної діяльності, а згодом - директором з торгової та інвестиційної діяльності у концерні "Галнафтогаз".

Закінчив ЛНУ ім.І.Франка за спеціальністю "економічна кібернетика", здобув ступінь МВА у Гренобльській школі бізнесу (м.Лондон, Велика Британія).

Народився 18 березня 1982 року у місті Нововолинськ Волинської області.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Слуга народу

    Міжфракційні обʼєднання

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

    Посади

    • 2019-05-22 — 2019-11-11
      Представник Президента України у Кабінеті Міністрів

    Посади у партіях

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу