Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Портнов Андрій Володимирович
Фото: Портнов Андрій

Портнов Андрій Володимирович

Рік народження: 1973

Фігурант Реєстру зрадників

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

У 2023 році журналісти Hromadske отримали аудіозаписи у яких йдеться, що Андрій Портнов, імовірно, був куратором окупації Криму у 2014 році.

Того ж року на Андрія Портнова наклали санкції США.

За даними "Liga net" OTP Bank закрив 6 банківських рахунків  Андрія Портнова. Політик оскаржив це рішення в Печерському суді.

3 червня 2022 року За інформацією "Схем" Андрій Портнов виїхав з України через пропускний пункт у Закарпатській області. 

Того ж року журналісти "Схем" встановили, що родина Андрія Портнова має низку майна у Російській Федерації. Майно було придбане після Революції Гідності та оформлене на його цивільну дружину Анастасію Валяєву та її матір Лідію. 

Також, журналісти встановили, що російсько-український бізнесмен Павло Фукс має спільні бізнес-інтереси у сфері нерухомості з родиною Андрія Портнова у Москві.

9 грудня 2021 року уряд США застосував санкції проти Андрія Портнова та його благодійного фонду. В обґрунтуванні санкцій пояснюється, що Портнов налагодив широкі зв’язки з судовим і правоохоронним апаратом України через хабарництво.

У жовтні 2021 року ексзаступник голови Адміністрації Януковича Андрій Портнов програв позов проти 24 каналу, Центру протидії корупції та Офісу генпрокурора у Верховному Суді. 

У травні 2021 року Верховний суд відкрив провадження через погрози Портнова прокурору Олександру Божку, який поновив у 2019 справу про незаконне збагачення Портнова. 

У березні 2020 НАЗЯВО виявило академічний плагіат у докторській дисертації Портнова та в серпні 2020  Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними ці дії.

На Андрія Портнова  зареєстрована Благодійна організація "Фонд Андрія Портнова".

У березні 2020 Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом Андрія Портнова до Київради про визнання незаконним рішення про відзначення у 2020 році пам’ятних дат ювілеїв Івана Полтавця-Остряниці, Василя Левковича, Уласа Самчука, Василя Сидора, Юрія Липи, Володимира Кубійовича, Василя Галаси та Андрія Мельника.

У листопаді 2019 році поліція порушила справу за фактом погроз Андрія Портнова журналістам "Радіо Свобода". Це провадження було закрите у вересні 2020.

У серпні 2019 Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк задовольнив позов колишнього радника Януковича Андрія Портнова про захист честі та гідності й вирішив стягнути з державного бюджету майже 7 мільйонів гривень на його користь.

У червні 2019 Андрій Портнов намагався поновитись на посаду професора кафедри конституційного права в КНУ, але під тиском студентів та громадськості ректор скасував свій наказ.

У серпні 2018 року Андрій Портнов підписав у Відні угоду про управління телеканалом NewsOne.

У березні 2018 року Служба безпеки України розпочала розслідування можливої причетності колишнього заступника голови Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрія Портнова до анексії Росією Криму в рамках кримінального провадження за статтею «державна зрада».

У листопаді 2017 року проти Андрія Портнова відкрили кримінальне провадження, в якому висунули йому звинувачення у тому, що з липня 2011-го по 31 грудня 2013 року радник президента, начальник Головного управління з питань судової реформи та судоустрою отримав незаконні виплати на загальну суму 26 мільйонів гривень. Справу закрили в березні цього року у зв'язку зі скасуванням Конституційним Судом норми про незаконне збагачення.

У жовтні 2015 року Європейський суд ухвалив рішення за позовом Андрія Портнова, до Ради міністрів ЄС (справа №Т-290/14) і постановив виключити його з санкційних списків ЄС.

У січні 2015 року МВС України оголосило Андрія Портнова в розшук за ч. 3 ст. 191 ККУ («привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненим повторно або за попередньою змовою з групою осіб»). Однак уже в листопаді того ж року він повідомив, що Печерський суд Києва зобов'язав слідство припинити розшук у зв’язку зі встановленням місця перебування.

У березні 2014 року Уряд Канади застосував санкції до Портнова шляхом внесення його прізвища у відповідний Акт (Freezing Assets of Corrupt Foreign Officials (Ukraine) Regulations, SOR / 2014-44.

З  березня 2014 року ​проти Андрія Портнова відкрили провадження за фактами погроз народним депутатам, а також привласнення коштів Київського національного університету та Київського національного економічного університету на 137,6 тисячі гривень, й можливого привласнення сум незаконних виплат колишнім співробітником АП в особливо великих розмірах.

Після розстрілу Майдану і втечі Віктора Януковича, Андрій Портнов теж виїхав з України.

Андрія Портнова називають ініціатором розробки "диктаторських законів" від 16 січня 2014 року, які значно обмежували конституційні права громадян України і були направлені проти Євромайдану. Хоча сам Портнов цього не визнає: "Я в написанні цих законів участі не брав, але як чиновник президентської адміністрації на той момент, в силу своїх функціональних обов'язків, поставив також свою візу, коли вони прийшли з парламенту на підпис президенту", – сказав Портнов у програмі "HARD з Влащенко" на телеканалі ZIK від 22 січня 2018 року.

У 2011 очолив групу з розробки проєкту нового Кримінального процесуального кодексу України, що був прийнятий парламентом у квітні 2012 року і набрав чинності у листопаді.

2 квітня 2010 року президент Віктор Янукович своїм указом призначив заступника голови фракції БЮТ у Верховній Раді Андрія Портнова заступником глави своєї Адміністрації – керівником Головного управлінні з питань судової реформи та судоустрою. У той самий час Портнов стає членом ради Національного банку України. 

У 2010 році на президентських виборах Андрій Портнов працював заступником керівника виборчого штабу кандидатки Юлії Тимошенко. Після поразки у 2 турі допомагає готувати позов Тимошенко до Вищого адміністративного суду про розгляд фальсифікацій та перерахунок голосів на 1200 дільницях. Позов Тимошенко було відкликано вже на другий день після початку розгляду.

У листопаді 2009, Портнов став професором кафедри конституційного та адміністративного права, а з 2010 року – завідувачем кафедри конституційного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У травні 2009 року, за квотою юридичних вищих навчальних закладів, на ІІІ Всеукраїнському з’їзді представників вищих навчальних закладів та наукових установ, Портнова обирають на шестирічний термін членом Вищої ради юстиції.

У квітні 2008 прем’єр-міністр Юлія Тимошенко призначила Андрія Портнова в.о. голови Фонду держмайна (ФДМ).

 У 2008 році обраний заступником глави фракції БЮТ.

У 2007 на дострокових парламентських виборах  повторно пройшов у парламент за списком БЮТ, ставши депутатом ВРУ VI скликання. Увійшов до парламентського комітету з питань правосуддя.

У 2006 перед парламентськими виборами Портнов потрапив до списку Блоку Тимошенко та був обраний народним депутатом Верховної Ради V скликання.

З 1997 по 2001 рік працював у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку на посадах: головного спеціаліста, начальника відділу, керівника групи помічників і радників Голови Комісії, начальника управління, а в 2003-2005 роках був членом Комісії і керував її апаратом. Роки праці у ДКЦПФР завершилися скандальною історією. Наприкінці 2004 року в правоохоронні органи поскаржилася начальниця юридичного управління ДКЦПФР Оксана Сахнацька, яка звинуватила Андрія Портнова в тому, що він погрожував їй "убивством прямо в приміщенні Держкомісії".

З 1993 року працював юристом на промислових підприємствах і в юридичних компаніях Луганської області

 Народився в Луганську, у 1990 році закінчив там школу. Відслужив строкову службу і почав працювати юрисконсультом, одночасно навчаючись на заочному відділенні юридичного факультету Східноукраїнського державного університету в Луганську. Кандидат економічних  та доктор юридичних наук. 

Балотування

  • 2007
    Верховна Рада 6-го скликання, позачергові: БЮТ
    Обрано
  • 2006
    Верховна Рада 5-го скликання: БЮТ
    Обрано

Помічники

Верховна Рада 6
Верховна Рада 5

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу