7 причин, чому цей парламент слід переобрати

За півтора року свого існування, український Парламент своїми рішеннями, діями і бездіяльністю так і не зміг стати прикладом взірцевого парламентаризму. Став лише прикладом анти парламентаризму. Із сімох причин його слід переобрати.

1. Голосування за себе і за товариша

Уже навіть після втечі колишнього президента Януковича рух "Чесно" зафіксував 137 випадків кнопкодавства.

Конституція чітко каже: депутати мають голосувати персонально. Ганебна практика голосування чужими картками не лише не припинилася після створення нової коаліції, вона набула більших масштабів.

Порушниками є колишній прем'єр-міністр Анатолій Кінах, голова фракцій Партії Регіонів Олександр Єфремов, колишні міністри Олександр Кузьмук та Микола Рудьковський, дружина екс-міністра Ірина Луценко, екс-голова Адміністрації Президента Сергій Пашинський.

Письменниця Марія Матіос стала поки єдиною від "Удару", яку упіймали на порушені Конституції. Це сталося практично через рік після того, як її фракція на чолі з Кличком 18 днів блокувала роботу парламенту саме через випадки кнопкодавства. Єдина фракція, яка не була помічена журналістами у голосуванні чужими картками – це "Свобода".

Свіжі випадки кнопкодавства зафіксував рух "Чесно".

2. Поєднання двох державних посад

Конституція забороняє депутатам обіймати інші державні посади. Але і досі щонайменше шестеро це роблять.

Ірина Сех хоча і написала заяву про звільнення з посади голови Львівської ОДА, та досі продовжує виконувати ці обов'язки. Юрій Одарченко одночасно є депутатом і очільником Херсонщини, Валерій Лунченко поєднує депутатство з керуванням Закарпатською областю, Володимир Шульга ще й очолив сумську облдержадміністрацію. Сумісником також є Юрій Стець, який ще й став очільником Управління інформаційної безпеки Нацгвардії.

3. Голосування 16 січня

Голосування 16 січня руками, без підрахунку голосів за закони, що суттєво обмежують права і свободи громадян, що призвело до різкого зростання ескалації конфлікту між громадянами та правоохоронниками і, як результат, – до жертв.

Один із авторів скандального законопроекту депутат Володимир Олійник після кількамісячної перерви з'явився у парламенті і сам визнав, що ці закони були "драконівськими".

4. Блокування законів

Нинішній склад парламенту уникає голосування за люстрацію, створення незалежного антикорупційного комітету та інші закони, які вимагають громадські активісти. Зокрема, депутати не підтримали законопроект про доступ до реєстрів нерухомості. Саме він дозволяє громадськості знати хто і чим володіє в нашій державі. Вони не підтримали і законопроект, що дозволяє стежити за витратами публічних коштів онлайн.

Депутати не проголосували за ратифікацію Римського статуту, що дозволило б притягати українських високо посадовців до відповідальності міжнародним кримінальним судом.

Цього тижня на форумі із представниками громадянського суспільства Президент Порошенко визнав, що парламент, на який доводиться тиснути задля ухвалення антикорупційного законодавства, не має права на існування.

5. Непрозорість

Апарат Верховної Ради не оприлюднює на веб-сайті усі подані декларації народних депутатів, як того вимагає закон. Значна частина депутатів ні перед ким не звітують за 17 тисяч гривень, які отримують з бюджету "на виконання депутатських повноважень". Велика кількість депутатів відмовляються оприлюднити прізвища своїх помічників, а дехто і адресу депутатських приймалень.

6. Закритість роботи комітетів

За нової влади і коаліції продовжується практика недопуску журналістів до засідань комітетів парламенту. Зокрема, бюджетного комітету, який продовжує проводити свої зібрання у тій частині парламенту, до якої доступ журналістів обмежений.

Стоп-кадр із одного засідання бюджетного комітету, липень 2013.

Повний текст блогу про засідання бюджетного комітету, липень 2013

7. Зміна політичної позиції

Низка депутатів цього скликання залишили свою фракцію, всупереч волі виборців. Першими "тушками" стали Андрій та Олександр Табалови, які не увійшли до складу фракції "Батьківщини", від якої балотувались; наступними – 6 депутатів, які вийшли зі складу "Батьківщини" – Володимир Купчак, В'ячеслав Кутовий, Олег Канівець, Віталій Немілостівий, Ігор Скосар та Роман Стаднійчук, а також Василь Кравчук, якого виключили з тієї ж самої фракції. Зараз – це депутати, які залишають фракції Партії Регіонів та КПУ. Було б справедливо, якби ці депутати залишали разом із фракціями, під стягами яких були обрані, взагалі стіни Парламенту.

Серій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]