Що приховують 9 комітетів?

Деякі депутати і досі уберігають свою професійну діяльність від публічності. 9 комітетів Верховної Ради не оприлюднюють ані протоколів своїх засідань, ані стенограм. Про це свідчать дані сайту Верховної Ради та відповіді на інформаційні запити.

4 з 9 комітетів взагалі не мають своїх сайтів:
1) Комітет з питань економічної політики;
2) Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення;
3) Комітет з питань транспорту;
4) Комітет з питань охорони здоров'я.

Досі висить сайт вже неіснуючого Комітету з питань соціальної політики і праці, зі списком депутатів попереднього скликання, в тому числі й КПУ. Комітет з питань правової політики та правосуддя сайт має, але він не оновлювався ще з травня минулого року. Як і сайт Комітету з питань інформації та зв'язку, який за нового скликання ще жодного разу не оновився
 

Веб-сторінка Комітету з питань національної безпеки та оборони наразі недоступна. Чи не найвпливовіший комітет парламенту – Комітет з питань бюджету - і після зміни голови у новому скликанні (зараз ним керує Андрій Павелко) не змінив підходів попередників.

Протоколи і стенограми – не оприлюднюють.

А Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради публікує у різних розділах – то лише перелік питань, що розглядалися на комітеті, то перелік присутніх.

Троє голів названих дев'яти комітетів уже потрапляли до іншого рейтингу руху "Чесно"- як очільники-фігуранти антикорупційних розслідувань: Ярослав Дубневич (голова Комітету з питань транспорту), Людмила Денисова (очільниця Комітету з питань соціальної політики та Сергій Пашинський (керівник Комітету з питань національної безпеки і оборони).

Я писав, що Комітет з питань економічної політики, де, зокрема, працює син чинного Президента Петра ПорошенкаОлексій Порошенко, раніше навіть не анонсував час та дату свого засідання. Очільник цього комітету Андрій Іванчук є близьким соратником прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Журналістами програми "Схеми" (спільного проекту Радіо Свобода та Першого Національного) був помічений, як заносив подарунок до Адміністрації Президента та як виходив з машини власника закордонних паспортів, очільника Дніпропетровської обладміністрації – Ігоря Коломойського.

Не має сайту Комітет з питань правової політики, який очолює Руслан Князевич. Попередник Князевича – Сергій Ківалов, (тоді цей комітет називався з питань верховенства права) і досі на головній сторінці.
 

До комітетів, які не оприлюднюють протоколи і стенограми засідань, потрапив і Комітет з питань охорони здоров'я. Його очолює одна з активних учасниць Євромайдану, колишня кандидатка у Президенти Ольга Богомолець.

Ще один важливий комітет, який надає пільги для депутатів та може рекомендувати парламенту зняти із депутатів недоторканість – регламентний. Він також не оприлюднює стенограм та протоколів своїх засідань.

Загалом, до списку комітетів, які уникають публічності, потрапили найвпливовіші і чисельніші. Очевидно, що доступ до усієї інформації з офіційних засідання комітетів, які вирішують долю перерозподілу фінансів (як бюджетний), надання пільг депутатам (як регламентний), охорони здоров'я, економічні питання – стовідсотково повинна бути відкритою та доступною кожному громадянину України. А оприлюднення стенограм має ускладнювати депутатам-лобістам просувати власні інтереси чи інтереси їхніх донорів.

Прикладом відкритості роботи комітетів може бути парламент Великобританії, де не лише оприлюднюють протоколи чи стенограми, але й можна переглядати відео роботи комітетів в режимі онлайн та в записі. Щоб, у разі потреби, можна було пересвідчитися, хто що просуває.


Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]