У парламенті отримують зарплатню в російському банку

Наприкінці січня спікер Верховної Ради Володимир Гройсман на власній facebook сторінці повідомив про своє розпорядження:  "Віднині, протокол та стенограма засідання кожного комітету Верховної Ради мають бути оприлюднені на сайті парламенту. Встановлений термін – до п'яти робочих днів з дня проведення засідання".

Рішення – революційне для прозорості та підзвітності роботи депутатів і Верховної Ради загалом.

Здавалося, будь-хто в Україні, де б він не мешкав, тепер зможе, не відвідуючи комітети, дізнатися про те, чим займаються їхні депутати: проблемами виборців чи лобіюванням власних інтересів.

Але через 3 тижні від появи розпорядження виявилося, що лише 18 комітетів парламенту оприлюднюють і протоколи, і стенограми. Причому далеко не всі вкладаються у передбачений розпорядженням Голови ВРУ п'ятиденний термін.

Серед тих комітетів, які оприлюднюють стенограми та протоколи, є і бюджетний. Ще в попередньому скликанні парламенту на його засідання не пропускали, а щоб отримати інформацію про протоколи та стенограми засідань, треба було писати запит та у виділений час та лише впродовж 1 години ознайомлюватися з документами. Прогрес тут очевидний.

Але 18 комітетів – це лише дві третини з усіх 27-ми.

Ті, які так і не спромоглись

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ТРАНСПОРТУ, КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я, КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ НЕ МАЮТЬ НАВІТЬ САЙТІВ.

Сайт КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ НАЦІАОНЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ зараз перебуває на переробці і недоступний для користувачів. У КОМІТЕТІ З ПИТАНЬ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ, ЗАЙНЯТОСТІ ТА ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ станом на 20 лютого відсутні як протоколи, так і стенограми засідань.

Ще 4 комітети публікують лише протоколи, але не стенограми засідань.

Їх варто також перелічити:

1) Комітет з питань економічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 2) Комітет з питань інформатизації та зв'язку 3) Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин 4) Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Чому ж це так важливо – мати доступ до стенограм та протоколів, і чому більшість комітетів продовжують ігнорувати постанову?

Щоб зрозуміти, про що розмовляють депутати та їхні гості на таких засіданнях, варто звернути увагу на ті стенограми, які на сьогодні уже оприлюднені і розміщені на сайтах комітетів. Наприклад, Комітет з питань регламенту. Уявити таку відкритість у попередньому складі Верховної Ради, коли очолював цей комітет регіонал Володимир Макеєнко, було неможливо. Що ж хотіли заховати депутати від громадськості? Саме цей комітет ухвалював рішення щодо позбавлення депутатської недоторканності, на ньому призначали пільги депутатам. Лише прочитавши останню стенограму, яка була оприлюднена на сайті регламентного комітету, виборець дізнається про таке:

1. Щорічно на проїзд народних депутатів витрачають 12 мільйонів 60 тисяч гривень (на сьогодні 12 млн буде поділено серед 423 депутатів).

2. Народним депутатам України кошти видають на компенсацію вартості проїзду, оренди готельного номера одночасно з коштами на відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських  повноважень. Без щомісячного подання народним депутатам додаткових документів, що підтверджують здійснення ним витрат.

Тобто, депутати не звітують за отримані кошти від держави на оренду квартири, проїзд, виконання депутатських повноважень!

3. Народні депутати, їхні помічники та апарат Верховної Ради і досі отримують зарплату в російському "Альфа-банку".


Діалог із стенограми засідання комітету (між депутатами Дмитром Лубінцем, Павлом Пинзеником та Ольгою Совенко, завідувачкою відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю Апарату Верховної Ради України): 

Депутат ЛУБІНЕЦЬ: Мене турбує те, що в той час, коли Верховна Рада України офіційно визнала Російську Федерацію країною-агресором, у нас продовжується обслуговування цією установою. На сто відсотків вона належить російським акціонерам. "Альфа-груп" – чотири у неї власники, всі громадяни Російської Федерації, всі мешкають у місті Москва. І на якій підставі ми як народні депутати продовжуємо утримувати за наші кошти країну-агресора?

СОВЕНКО О.М.: У мене є відповідь.

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.: Я вас слухаю.

СОВЕНКО О.М.: З вашого дозволу. В минулому році, коли тільки ще почалася ситуація в Криму, коли почалася анексія Криму, два народних депутати написали лист на ім'я керівництва Верховної Ради, аналогічний тому, що ви тільки-но озвучили, що це російський банк. У нас був укладений договір з ними на касове обслуговування зарплатного проекту. І відразу ж, тільки прийшов запит, їм було направлено ще в березні лист, що ми договір з ними розриваємо. Разом з тим, багато працівників Апарату, помічників-консультантів і депутатів вирішили  індивідуально укласти договори і обслуговуватися в цьому банку. Ми не можемо вплинути на кожну фізичну особу. Договору у нас немає з жодним банком, в тому числі з "Альфа-банком".  

ПИНЗЕНИК П.В.: Можна я поясню, в чому проблема? Я знаю ситуацію, що вже немає договору на касове обслуговування. І я знаю, що офіційно нікого ніби й не змушують. Є проблема, яка полягає в наступному. Приходить помічник-консультант і каже: "Я хочу обслуговуватись в якомусь банку, одержувати зарплатну картку і одержувати за нею заробітну плату". Мовчки, без будь-яких пояснень про те, що ви можете обслуговуватись у будь-якому банку, йому виймають пакет документів з "Альфа-банку" і віддають. І за руку не зловиш.

СОВЕНКО О.М.: Не може такого бути.

ПИНЗЕНИК П.В.: Про це розповідають помічники-консультанти.

СОВЕНКО О.М.: Це я виясню тоді.ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М. Я хочу нагадати, що навесні, по-моєму, була прийнята постанова Кабміну і рекомендація, що всі державні органи мають обслуговуватись в державних банках, зокрема в Ощадному.

СОВЕНКО О.М. Це індивідуальні договори.

ІЗ ЗАЛУ. В державних.

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М. В державних банках.

СОВЕНКО О.М. Я хочу сказати вам, якщо дозволите, що народні депутати, працівники Апарату, помічники-консультанти повідкривали такі особисті індивідуальні рахунки з оплати праці в 34 банках в Україні. В 34 банках.

ПИНЗЕНИК П.В. Питання не в цьому. Ми вже зрозуміли: договору на касове обслуговування немає.

СОВЕНКО О.М. Немає ні з ким.

КУПРІЄНКО О.В. Справа в тому, що хтось із працівників лобіює інтереси банку, раз є такі сигнали, є така інформація, вона не взята зі стелі. Розберіться. Ми ж не з неба впали, тому розуміємо, як банки працюють, якщо вони платять за це.

СОВЕНКО О.М. Буквально сьогодні-завтра я викличу своїх працівників по нарахуванню зарплати.

4. Народний депутат Рибалка з Радикальної партії звернувся з проханням в Регламентний комітет, щоб дізнатися, чи справді йому не можна проходити аеропортовий контроль без паспорту і лише за посвідченням народного депутата України 

Лише уявіть, наскільки важлива ця проблема для депутата Рибалки, що він навіть звернувся за роз'ясненнями до регламентного комітету!

Очевидно, виборці повинні знати, які саме проблеми турбують народних депутатів.


І виборці мають право доступу до протоколів та стенограм засідань комітетів Верховної Ради. Такий доступ буде відкритий громадянам лише за однієї невеличкої умови: якщо закон будуть виконувати ті, хто його ухвалює. В даному випадку – розпорядження Голови Верховної Ради.

Повний список комітетів та їх керівників є на сайті парламенту.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]