Багатії, лендлорди та незаможні: декларації народних депутатів Донеччини

Народні депутати з Донеччини дуже різні, якщо поглянути на їхні задекларовані статки. Є серед них неймовірні багатії, є і досить бідні люди - якщо вірити деклараціям. Є справжні лендлорди і є такі, хто не має жодного квадратного метра землі. Є справжні володарі замків, а є й безхатченки. А також велика кількість невідповідностей, що криються у деклараціях народних депутатів за 2013 рік.

Найбагатші і найбідніші. Парадокси народних депутатів

У рейтинг найбагатших українців за версією видання «Фокус» станом на квітень 2013 року увійшли троє народних обранців з Донеччини: Сергій Тарута з 1,221 млрд доларів статків, брати Клюєви з 618 мільйонами доларів та Юхим Звягільський із майже 173 мільйонами доларів.

Звісно, ці кошти не є доходом, заробленим за рік, а лише грошовим еквівалентом усього майна та активів. Та й цього досить, аби побачити явний парадокс розбіжностей статків, що показали донецькі парламентарі. Якщо вони за такий короткий час не збідніли або не збагатіли у рази.

За даними декларацій про майно та доходи за 2013 рік, найбагатшим став позафракційний депутат Сергій Клюєв (46 округ, Артемівськ), оприлюднивши практично 70 мільйонів гривень чистого доходу. На той час ця сума була еквівалентом трохи більше 9 млн доларів. Звертаючись до рейтингу «Фокусу», цю суму можна вважати відповідною до реальності. Та чи можна вважати її адекватною і відповідною статкам громадян, яких депутат представляє в парламенті, мають вирішити безпосередньо виборці.

А ось наступним багатієм несподівано став представник депутатської групи «Відродження» Євгеній Гєллєр (50 округ, Красноармійськ, Димитрово, Добропілля ) із 60 мільйонами річного доходу (7,5 мільйонів доларів). Дивним виявляється те, що в рейтингах найбагатших українців Гєллєр не був помічений. Натомість ' цікавий факт до роздумів: депутат Гєллєр у 2013 році головував у бюджетному комітеті Верховної Ради.

Напевно, надзвичайно велика задекларована сума, як для колишнього голови бюджетного комітету, змушувала Гєллєра приховувати власну декларацію за 2013 рік від громадськості. Слід зауважити, що й дотепер документ не оприлюднений на офіційному сайті парламенту, але з ним можна ознайомитися від громадського Рпуху ЧЕСНО.

Третій результат за рівнем доходів показав позафракційний Сергій Тарута (58 округ, м. Маріуполь) із майже 16 мільйонами гривень або 2 мільйонами доларів річного доходу. Як для найбагатшого донецького депутата згідно рейтингу «Фокус», сума надто мала. Тож третє місце в топ-багатіїв Ради у депутата Тарути викликає здивування.

Наступними йдуть представники «Опозиційного блоку»: Юхим Звягільський (45 округ, Ясинувата, Донецьк, Авдіївка) із 12 млн грн (1,5 млн доларів) та Денис Омельянович (49 округ, Дружківка, Костянтинівка) із 11 млн грн (1,4 млн доларів).

У лідера «Опозиційного блоку» Юрія Бойко сума задекларованого доходу разом з родиною практично 9,5 мільйонів гривень (майже 1,2 млн доларів), проте на рахунку депутата знаходяться майже 21 мільйонів гривень (2,4 млн доларів). А от минулого року декларовані рахункові кошти депутата (доходи і рахунки) складали трохи більше 21 мільйона грн. Вочевидь, історія з вишками не відобразилася на декларації депутата вже тоді.

Також мільйонерами стали: депутат БПП Максим Єфімов (48 округ, Краматорськ), представник «Відродження» Ігор Шкіря (52 округ, Дзержинськ) та «опозиційна» родина Наталії Королевської і Юрія Солода (47 округ, м. Слов’янськ), у яких на двох трохи більше 1,5 мільйонів гривень (майже 200 тис. доларів на той час).

У списку депутатів є і порівняно бідніші особи, сукупні доходи яких разом із доходами родини, менше показника середньої зарплати по Україні за грудень 2013 року. Мова йде про представників: «Самопомочі» Семена Семенченка, депутата «БПП» Єгора Фірсова і «Народного фронту» Костянтина Матейченка. Олексій Рябчин з «Батьківщини» отримав річний дохід ненабагато більший середнього по Україні.

Лендлорди й дачники. Навіщо депутатам Майдани

Цікава ситуація також складається із земельними ділянками народних обранців. Більшість депутатів не приховує значну площу власних земель. Через це загальна площа у володінні нардепів з Донеччини за результатами аналізу декларацій становить семизначну суму – 2 536 479 квадратних метрів, що дорівнює майже 254 гектарам. Для порівняння – це умовно сімдесят майданів Незалежності.

Проте більше половини всього метражу земель донецьких депутатів – ділянки краматорського депутата від БПП Максима Єфімова (48 округ, м. Краматорськ) і його сім’ї. Почесний президент ПАО «Електромашспецсталь», мажоритарним власником якого є російський «Росатом», абсолютний лідер серед власників земельних ділянок.

Другий за розміром землевласник значно скромніший – 952 651 кв.м (округлено до 95,27 гектарів), або більше третини землі усіх донецьких депутатів – у обранця 49-го виборчого округу (Дружківка, Костянтинівка) від ОБ Дениса Омельяновича. Далі – зовсім невеликі показники в колеги Омельяновича по фракції «Опозиційного блоку» Сергія Сажка (59 округ, м. Мар’їнка, Курахово). Колишній очільник міста Курахово володіє рівно 9-ма гектарами землі.

Слід зазначити також, що 10 з 28 депутатів не мають землі ні у себе, ані в родини. Це представники: ОБ Сергій Матвієнков (57 округ, Маріуполь), Андрій Кісєльов, Юрій Мороко, «Блоку Петра Порошенка» Єгор Фірсов, Артур Герасімов, "Батьківщини" Григорій Немиря і Олексій Рябчин, «Самопомочі» Наталя Веселова і Семен Семенченко та депутат групи «Відродження» Ігор Шкіря (52 округ, Дзержинськ).

Цікава різниця у площах земельних ділянок декларантів та членів їх родин. Найкраще це видно на прикладах двох депутатів «Опозиційного блоку»Олексія Білого і Юрія Бойка.

Якщо у першого загальна площа у володінні членів родини у двічі з гаком перевищує власність самого депутата (0,1 проти 0,22 гектари), то в колишнього урядовця команди Азарова-Януковича загальна площа земельних ділянок членів родини перевищує приватну власність самого Бойка в… 15 разів! Загалом члени родини цього депутат володіють 3,87 гектарами землі, а сам депутат – всього 0,26 гектара.

Цікава ситуація сталася у Наталії Королевської з «Опозиційного блоку». В деклараціх вона вказала, що орендує 0,2 гектара землі, однак не зазначила суму аренди, що є обов'язковою вимогою. Можна лише здогадуватись: чи Наталя Королевська приховує ціну оренди, чиці 0,2 гектара орендує безкоштовно.

Отже, донецьким депутатам треба уважніше ставитися до заповнення власних декларації. Адже часто вони ловляться на маніпуляції з власними доходами на рівному місці. Ми вже не кажемо про тих, у яких доходи за рік взагалі неспівставні з нормальним рівнем життя.

Рахування чужих грошей – не зовсім відповідає українським традиціям добропорядності та привітності. Проте рух до Європи, що має розумітися як зміна ціннісних підходів також, а не одного бажання європейського рівня життя, має трансформувати політичні традиції українців у бік посилення прозорості і транспарентності  діяльності обраних депутатів. А усвідомлення контролю з боку громадськості усіх сторін діяльності, безперечно, буде підвищувати якість роботи депутатів.

Власне, має виробитися і стала традиція контролю за такою діяльністю з боку громадянського суспільства. Сталого – бо до 1 квітня депутати мають подати декларації про прибутки за 2014 рік, де, впевнені, ми побачимо багато цікавого у порівнянні з минулим роком.

Олександр Дмітрієв, Валентин Краснопьоров, "Сильні громади Донеччини", Центр UA


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]