Будинок за тисячу Звягільського та гіперофіс Королевської: декларації народних депутатів Донеччини (частина 2)

Окрім відомостей про доходи та земельні ділянки, декларації народних депутатів з Донеччини містять відомості про житлову та іншу нерухомість. Якщо разом узятих земель у донецьких депутатів вистачало б на майже сімдесят майданів Незалежності, то уся житлова площа перевалює за всі орендні приміщення ТЦ «Глобус» на Майдані.

Загалом народні обранці Донеччини задекларували особистих (без сімей) квартир і будинків на 10 526,6 квадратних метрів, або майже 1,1 гектар. Безумовними лідерами серед «донецьких» є брат колишнього секретаря РНБО позафракційний мажоритарник Сергій Клюєв (46 округ, Артемівськ). Йому належать 2863 кв метри, або майже третина (35%) від усього житлового фонду донецьких депутатів. Навіщо нардепу така фортеця – невідомо. Слідом за Клюєвим – екс-голова бюджетного комітету, а нині нардеп з групи «Відродження» Євгеній Гєллєр (50 округ, Красноармійськ) з 1073 кв м (13%). Третій результат з приблизно однаковими показниками – 815 та 816 кв м відповідно – в депутатів Максима Єфімова («БПП», 48 округ, Краматорськ) та Юрія Воропаєва (фракція «Опозиційний блок»).

Проте, враховуючи європейські практики, детальнішому аналізу слід піддати загальний житловий фонд, що знаходиться як у власності депутата, так і членів його родини. На жаль, сучасний український політичний простір не тільки не виключає, але й активно вдається до корупційних моментів, коли більшість житлової площі народні обранці вдало оформлюють на членів власних родин. Звісно, результати аналізу не призведуть до прямого виявлення фактів корупції, але будуть з певною мірою репрезентативності віддзеркалювати реальний майновий стан нардепів.

Загалом оцінюючи розмір житла всієї родини депутата, Сергій Клюєв не поступився першої сходинки. Проте замість Гєллєра, що опинився на четвертій сходинці з 1116 кв м або 7% загалу, за Клюєвим йдуть нардепи Максим Єфімов та Сергій Тарута (58 округ, Маріуполь) з 1866 та 1864 кв метрами відповідно (по 12%). З невеликим відривом від Гєллєраголова фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко з 1034 кв м, або майже 7% сукупного житлового фонду депутатів з Донеччини.

Також закон вимагає, аби народні обранці декларували й інше нерухоме майно – склади, гаражі, офіси й інші виробничі площі у власності.

Безумовним лідером став нардеп з БПП Дмитро Лубінець (60 округ, Волноваха), задекларувавши майже половину такої нерухомості (1470 кв м) усіх нардепів з Донеччини. Дивно, що нардеп, маючи рекордну кількість нежитлового нерухомого майна, показав досить невеликі статки, якщо порівнювати його з топ-багатіями серед донецьких обранців. Далі тандемом йдуть Сергій Тарута й родинна пара Юрій Солод (47 округ, Слов'янськ) та екс-міністр Наталя Королевська (Опозиційний блок) – 545 та 557 квадратів відповідно.

Цікаво, що серед декларованої нерухомості можна зустріти і дуже дивні невідповідності. Так, задекларовані Королевською 545 квадратів іншої нерухомої площі мають призначення офісу. Функції такого велику офісу нардепа є загадкою для пересічного українця. Колега Королевської по фракції «Опозиційного блоку», без перебільшення аксакал українського політикуму Юхим Звягільский (45 округ, Ясинувата, Донецьк, Авдіїївка) до власності вказав орендований житловий будинок та власне вартість оренди – майже 80 кв. метрів площі обішлися вугільному генералу у… 13 747 гривень на рік! Де екс-прем’єру вдалося взяти в оренду житловий будинок за 1145 гривень на місяць -  також загадка. Вочевидь – далеко від столиці. Можливо, саме тому пан Звягільський встигає лише на третину всіх засідань парламенту (за даними електронної реєстрації – нардеп був присутнім на 13 з 35 засідань, майже 37%).

Також в чинному парламенті існують й обранці-безхатченки – не мають жодного житла нардепи від БПП Артур Герасимов і Єгор Фірсов та обранець від «Батьківщини» Олексій Рябчин. Разом із другим номером «Самопомочі» Семеном Семенченком вони взагалі не задекларували ані земельних ділянок, ані житлових. А от члени родини депутата Герасимова мають 305 квадратних метрів житла. І якщо для порівняно молодих нардепів Рябчина та Фірсова така ситуація за певних обставин цілком реальна, то для досвідченого підприємця Герасимова відсутність власного майна дивна і показує прозорость.

Спектр житлових площ нардепів вражають – від майже третини гектару до невеличких квартирок. Проте заздрити обранцям не слід, адже зростаюча вартість житлово-комунальних послуг напевно змінить картину з декларацій депутатів за 2014 рік. Але докладніше про динаміку відомостей, що повідомили нардепи з Донеччини за минулий рік – у нових дослідженнях «Сильних громад Донеччини».


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]