Через УДАР-івця Киселя Солом’янка в антирейтингу під №2

УДАР-івці Руслан Кисіль, В'ячеслав Непоп та Максим Шкуро прогулюють засідання постійних комісій Київради. Про це свідчать дані, отримані у відповідь на інформаційні запити до Київради Громадським рухом ЧЕСНО.

Як виявилось, найбільша кількість прогульників-мажоритарників саме у Солом’янському районі.

З-поміж трьох прогульників найзатятіший - депутат Кисіль, який у своїй агітації  разом із Віталієм Кличком та Петром Порошенком переконував, що зміни розпочнуться з Києва.

Результат роботи Киселя - невтішний. Саме через його відсутність на засіданнях постійної комісії Солом’янка посіла 2 місце у списку районів-прогульників.

Більше того, Рух ЧЕСНО виявив, що депутати Солом'янки майже не пишуть депутатських запитів, які є важливим інструментом для вирішення питань виборців.

На відміну від депутатського звернення, яке може написати будь-який столичний обранець, депутатський запит має вищу силу, бо його на сесії голосуванням підтримує більшість депутатів. По суті запит - це не вимога одного депутата, а вимога Ради.

Солом’янка у рейтингу допитливих  посідає лише 7 місце.

Депутати Руслан Кисіль та Максим Шкуро, які відзначилися як прогульники, з червня 2014 по лютий 2015 року  взагалі не написали жодного запиту. 

Як бачимо, депутатів-мажоритарників, які представляють інтереси виборців конкретного району, у цьому списку практично немає. Але депутатів Солом’янського району тут аж двоє - Кисіль та Шкуро.

УДАР-івці Микола Негрич та Олег Костюшко теж могли б поповнити цей перелік, але їх врятувало те, що вони написали бодай по 1 запиту.  

Проте навіть якщо депутати відвідують сесії і пишуть депутатські запити, це лише кількісний показник, який не дає виборцям вичерпного уявлення про те, які ж насправді інтереси є у депутатів.

Аби громада Солом'янського району могла детально ознайомитися з тим, хто представляє мешканців району в раді, пропонуємо огляд політичної ситуації в районі.

Якщо Шевченківський район – це вотчина скандальновідомого Віктора Пилипишина, то Солом'янський контролює нардеп з Блоку Петра Порошенка Дмитро Андрієвський.

Незважаючи на те, що за оцінкою Руху ЧЕСНО Дмитро Андрієвський не склав іспит на доброчесність через ймовірну причетність до корупційних дій, БПП взяв його до своїх лав. Під брендом БПП мажоритарник Андрієвський потрапив у праламент до комітету з питань будівництва, а тепер підсилює свій вплив у Солом'янському районі столиці.

Депутати Київради Максим Шкуро, Максим Конобас та Руслан Кисіль фігурують як команда Андрієвського на сайті нардепа.

Таким чином, в Солом'янському районі команда Андрієвського навіть більша, аніж команда Пилипишина в Шевченківському, до якої увійшли зять Пилипишина Костянтин Яловий та соратник Олександр Бродський і де райраду очолив колишній заступник Пилипишина - Олег Гаряга).

Один з представників команди Андрієвського - депутат Київради Максим Шкуро.

У політиці Солом'янки Шкуро майже десять років. Починав як депутат Солом’янської райради, а у 2006-му потрапив до Київради у лавах "Батьківщини". У 2012 році допомагав Андрієвському вести передвиборчу кампанію до парламенту.

За часів Олександра Попова Шкурові дісталась одна з ключових посад – він став першим  заступником головного управління архітектури міста.  За нової влади після революції Шкуро не лише став депутатом Київради від УДАР-у, він ще й став головою райдержадмінстрації Солом’янського району.

Шкуро потрапив до популярної серед депутатів бюджетної комісії, але не завжди має час, аби ходити на засідання. Щодо запитів, то Шкуро не написав жодного.

До Київради пройшов ще один сортаник Андрієвського - Максим Конобас.

Його більше знають, як господаря стриптиз-клубу "Зірковий носоріг"та власника Солом'янського ринку, але в його підпорядкуванні ще ресторани "14 Авеню", "Старе сідло", "Чердак".

Цікаво, що цей депутат потрапив саме до комісії з питань власності.

Конобас ходить на засідання ради справно. Він єдиний у Солом’янському районі, хто не пропустив жодного сесії ради та жодного засідання комісії. На його рахунку три запити.

Третій член команди Андрієвського – депутат-прогульник Руслан Кисіль.

Кисіль свою політичну кар'єру починав, як і Шкуро, із депутатства у райраді. Депутатом Солом'янської райради був аж дві каденції поспіль - до 2010 року.

Робота в районі звела його з Андрієвським.

Кисіль міг бути технічним кандидатом-підсилювачем для Андрієвського у 2012-му році. Балотувався від "Нашої України" і виступив із пафосною заявою, що знімається на користь кандидата Андрієвського:

"Я знаю Дмитра Андрієвського зі студентської лави - понад 25 років. Це людина, яка вже тривалий час працює на окрузі, дійсно знає проблеми людей і має найвищу підтримку виборців. Я бажаю Андрієвському перемоги, та, якщо чесно, сам буду голосувати за нього".

На цих виборах до Київради 50-річний кандидат запрошував виборців до нічному клубу.

Цільова аудиторія – КПІ-ївці. Дехто іронізує щодо підкупу виборців і питає, коли заходити за гречкою.

А дехто дякує за “шару”. Ця інформація оприлюднена політиком у соцмережі “Вконтакте” і доступна для всіх користувачів.

Така тактика спілкування з виборцями у студентському окрузі далась взнаки, і Кисіля обрали депутатом Київради. Здавалося б, після обрання до Київради кандидат, який активно підтримував студентів, обере для себе комісію з питань освіти, в якій зголосились працювати лише кілька депутатів, однак він обрав популярну комісію з питань власності.

Кисіль мав би слугувати прикладом для студентів і справно відвідувати сесії, але виявився найзатятішим прогульником Солом’янки.

Депутатських запитів від Киселя, як і від Шкура, з моменту обрання рада не бачила. Але електорат у Солом’янському районі вдалося згуртувати.

Андрієвський на виборах до парламенту восени 2014, маючи підтримку депутатів Київради із своєї команди та їхній електорат, під брендом БПП без проблем виграв вибори. За нього прголосували майже 60% виборців.

Вато зазначити, що окрім 3 мажоритарників, ще один мандат Андрієвський отримав в особі "УДАРної"списочниці Катерини Кириченко, яка працює політтехнологом.

З-поміж тих, кому Кириченко допомагала як політтехнолог вести кампанії не лише Андрієвський, але й Пилипишин, Каськів та багато інших скандальних імен.

Катерина Кириченко є цивільною дружиною Андрієвського, за інформацією "Української правди".

Депутатка потрапила до екологічної комісії і за весь час не написала жодного запиту. І теж поповнила список депутатів, які не написали жодного запиту.

Окрім трьох депутатів-мажоритарників та однієї списочниці, у Солом'янському районі є ще один вірний Андрієвському депутат.

Це - УДАР-івець Олег Костюшко. Колишній депутат Солом’янської райради від партії Володимира Литвина.

Під час майдану різко критикував опозицію. У своєму блозі на «Лівому березі» Костюшко пише: 

Попри те, що Костюшко написав ось такі слова: “Цим політтварюкам плювати, вони готові залити Майдан кров’ю. Одні – щоб утриматися біля владної годівниці, інші – щоб опинитися на їхньому місці”, - він на виборах пішов під стягами УДАР-у.

Працює гловою компанії «Українського екологічного Альянсу», що займається переробкою відходів.

Дохід родини – дещо більше 200 тисяч гривень за рік, що випливає з декларації за 2011 рік. Цю декларацію Костюшко подав як кандидат-самовисуванець в нардепи по Солом’янському району.

Костюшко як кандидат мав техічну природу. Це підтверджує той факт, що протягом тих виборів кандидат Костюшко агітував за Андрієвського.

На виборах Костюшко не знімав свою кандидатуру і, як свідчить сайт ЦВК, набрав менше 3%.

Нагадаю, член команди Андрієвського Кисіль на цих же виборах у 2012 знявся на користь Андрієвського, зробивши пафосну заяву.

Мільйонер-забудовник Микола Негрич не є офіційно членом команди Андрієвського, але спрівпрацює з ним.

Негрич – зять колишнього очільника "Київміськбуд" Михайла Голиці і сам є співвласником "Київбудмонтажу".

У 2012-му році був у списку Наталії Королевської "Україна вперед!" (№55).

Але це не завадило йому у 2014 після революції поповнити лави УДАРу, який не особливо дбає про те, кого брати до себе в команду.

У міській раді Негрич увійшов у рейтингову комісію з питань власності, як і Конобас та Кисіль. Більше того,разом із Конобасом вони увійшли до комісії з конкурсного відбору оціночної діяльності.

Негрич написав лише 1 депутатський запит.

Разом із командою Андрієвського за кілька місяців до парламенських виборів Негрич, згідно з інформацією у соцмережі, давав мешканцям району матдопомогу. Коментатори закидають депутатам, що справа Черновецького – політичне гречкосійство – процвітає.

Негричу близький депутат-позафракційник Вячеслав Непоп, який на виборах, за інформацією ЗМІ, переконував виборців, що він іде від блоку петра Порошенка, хоча насправді був самовисуванцем.

Ймовірно, Непоп йшов як самовисуванець, бо як колишній соратник Партії регіонів не отримав гласної підтримки УДАР-у. Згідно з інформацією “Української правди”, він був близьким з кумом Дмитра Табачика - нардепом від ПР Максимом Луцьким, з яким разом у Солом’янці Непоп відкривав дитмайданчик.

А коли Луцький став головою Солом’янської РДА за часів Віктора Януковича, то вони разом брали участь в офіційних заходах.

Варто зазначити, що Непоп отримав державні нагороди як заслужений та почесний будівельник України.За інформацією "Наші гроші", він є бізнес партнером у будівельному бізнесі депутата Негрича та його тестя Голиці.

Тому теж цілком закономірно потрапив до лав комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Вячеслав Непоп, який після Киселя, згідно з моніторингом ЧЕСНО, є другим прогульником Солом’янки, мріє про Верховну Раду.На виборах у 2014 році був у списку бПП під номером 155. Це при тому, що у Київраді залишається позафракційним.

За весь час роботи в міській раді той, хто хоче бути нардепом, написав лише три запити.

Особливість Солом’янського району полягає в тому, що він ділиться на 2 великі округи на час парламенських виборів (221 і 222).

Один округ, де переміг Андрієвський, включає в себе майже всю Солом’янку (222). А другий - об’єднаний із сусіднім Печерськом, де виглала вибори до Київради колишня співголова фракції Леоніда Черновецького Алла Шлапак.

Відтак у Солом’янці депутатом став її колишній помічник Андрій Андрєєв.

Тільки зробив він це під брендом УДАР-у.

Під час однієї із передвиборчої кампанії в Солом’янському районі поширювали газету,  де Андрєєв значиться, як член команди Алли Шлапак – людини Леоніда Черновецького.

Нагадаємо, Шлапак пройшла до ради як кандидат-мажоритарник в одному з округів Печерська і, згідно з моніторингом Руху ЧЕСНО, є єдиною кандидаткою на виліт з-поміж мажоритарників.

Колишній помічник Шлапак - УДАР-івець Андрєєв є виконавчим директором "Благодійного фонду "Дорослі для дітей",головою правління якого є інший депутат-мажоритарник від Печерська - Михайло Терентьев.

Як відомо,Терентьев – був помічником Шлапак і спостерігачем на виборах до парламенту. Таким чином можна припускати, що Андрєєв пов’язаний із командою Черновецького.

Андрєєв викладає у Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова на кафедрі Джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін.

Він одиз із небагатьох депутатів, хто потрапив у нерейтингову освітню комісію, в якій виконує роль заступника голови.

З-поміж депутатів Солом’янки він на першому місці за кліькістю направлених запитів.

Варто зауважити, що громада Солом'янки має депутатів-мажоритарників, які майже справно ходять на засідання сесій. Але при цьому, як бачимо, прогулюють засідання комісій.

Окрім представника команди Черновецького – Андрєєва, депутати майже взагалі не користуються інструментом депутатського запиту задля вирішення питань округу.

Але після аналізу тем депутатських запитів виявилось, що далеко не всі депутати знають різницю між тим, які теми варто піднімати в запитах, а які - в депутатських зверненнях.

На прохання Громадського руху ЧЕСНО експерти проаналізувати запити депутатів Київради. Як виявилось, значна кількість депутатів пише запити, які виносить на розгляд Ради у той час, коли було б більш доцільно писати депутатські звернення.

"Це все від малограмотності. Депутати не хочуть працювати реально, а переслати питання на найвищий рівень, щоб потім сказати виборцям: я для вас все зробив, що міг. Я переконаний, що треба було провести навчання для депутатів та їхніх помічників. Але це треба не лише для Київради", - наголошує Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

"Партійні середовища повинні готувати свої кадри. Але в Україні така культура відсутня. Академія держуправління маленька і неадекватна система. Тому така реальність – від  малограмотності," - додає Ткачук.

Усі охочі можуть ознайомитися з інформацією про відсутність депутатів на засіданнях Київради та постійних комісій.

Активістів Солом'янського та інших районів Києва ми просимо долучатися до нас й контактувати з керівником регіональної мережі громадського руху ЧЕСНО ([email protected])

Авторка: Ірина Федорів, регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]