Новий тренд кнопкодавства

Народні депутати винайшли новий спосіб порушувати Конституцію. Парламентарі голосують не за себе та іншого депутата одночасно чи по черзі, як це було раніше, а лише один раз, тільки чомусь карткою іншого депутата.

Я це помітив вперше, коли народний депутат Ігор Єремеєв, співвласник мережі автозаправки WOG, декларант офіційних 24 мільйонів за минулий рік, піднімає руку, щоб його помітив спікер. У цей час його кнопку для голосувань "допомагає" натискати інший депутат.

Це не поодинокий випадок, який зафіксував Громадський рух ЧЕСНО, що веде масштабну кампанію проти кнопкодавів.

Зверніть увагу, на початку відеоепізоду народний депутат Володимир Бандуров, з депутатської групи "Воля народу", забирає картку для голосування з іншого ряду і вставляє поруч з собою. Відразу після цього він голосує саме цією карткою. Але, увага, вже за кілька хвилин, цей же народний депутат перегинається через ряд і голосує вже іншою карткою, вставленою в іншому ряді. За іншого депутата. 


Навіщо він це робить? Хтось попросив?

Ганебна практика кнопкодавства в історії українського парламентаризму пройшла кілька етапів.

Найбільш поширеною вона була кілька років тому, коли  півсотні депутатів могли успішно голосувати за 226 і більше колег. Їх називали "піаністами". Вони бігали рядами і тиснули на кнопки, в той час, коли решта могли займатися своїми справами.

Згодом, після нищівної критики кнопкодавства журналістами і громадськими організаціями хвиля "піанінного" кнопкодавства вщухла і "голосували" переважно лише за сусіда. Тепер, коли дедалі ближче прийняття законів проти кнопкодавства, депутати почали винаходити способи, аби робити і це приховано.

Рух "Чесно" відстежує усі випадки не персонального голосування і веде їхній перелік. У такому списку нового складу Верховної Ради вже фігурує 21 народний депутат!

Нагадаю, у тексті присяги депутата, яку виголошували усі народні обранці є слова: "Присягаю додержуватися Конституції України..." Саме ці народні депутати-кнопкодави, окрім того, що прямо порушили вимогу Конституції, продовжили практику, коли рішення, ухвалені в Парламенті,  можуть бути оскаржені, наприклад в Європейському суді, саме через неперсональне голосування.

Такий приклад уже є. Олександр Волков, після звільнення за рішенням Верховної Ради, був поновлений на посаді судді Верховного Суду рішенням Європейського суду з прав людини. Ухвала Євросуду базувалась, зокрема, й на підставі фактів голосування українськими депутатами за відсутніх колег.

На сьогодні вимога Конституції голосувати персонально є, а жодної санкції за це в українському законодавстві – немає.

Я опитав деяких депутатів – кнопкодавів, яке б покарання вони запропонували для тих, хто голосує чужими картками. 

Екс-регіонал Євгеній Гєллєр:

- Я ж не карающий орган, надо договариваться

- А як можна з вами договариваться, ви ж голосували (за других) (журналіст)  

- Покажите факты (Гєллєр)

Спеціально для народного депутата Євгенія Гєллєра надаю посилання на відеопорушення



Екс-регіонал Віталій Хомутиннік пропонує штраф:

"Штраф  на розсуд регламентного комітету..." Очевидно, для народного депутата Хомутинніка, який торік, згідно з декларацією, заробив 293 млн грн і поки є найбагатшим нардепом, це не найбільше покарання. І він готовий сплачувати такі штрафи.

Депутат з фракції Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко пропонує "відрубувати руку":



Проте є альтернативи.

На сьогодні У Верховній Раді зареєстровані законопроекти щодо боротьби з кнопкодавством. 

1. Законопроект No1895, що передбачає покарання для кнопкодавів у вигляді позбавлення права участі у 10 пленарних засіданнях, а також керівної посади у комітеті та участі у офіційних закордонних делегаціях. Співавторами законопроекту стали експерти Реанімаційного Пакету Реформ та активісти руху "Чесно".

2. Законопроект No2064.Його автори Юрій Дерев'янко, Борислав Береза та Володимир Парасюк.

3. Законопроект No1744. Автори – депутати "Волі народу" Сергій Лабазюк та Володимир Литвин, Георгій Логвинський з "Народного фронту", Олег Купрієнко з Радикальної партії та Максим Курячий з БПП

Ярослав Юрчишин, члена правління "Transparency International Ukraine", раніше уже відмітив недоліки і переваги цих законопроектів

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]