Активісти вітають крок назустріч європейським стандартам парламентаризму

ЗАЯВА

Активісти Руху ЧЕСНО та експерти Реанімаційного пакету реформ вітають ухвалення в першому читанні законопроектів №1591 та №1895, покликаних забезпечити реальну прозорість роботи законодавчої гілки влади та покласти край ганебному явищу «кнопкодавства». На наше переконання, ухвалення цих законопроектів є вкрай важливим для українського парламентаризму. Ми закликаємо народних депутатів довести свою відданість принципам прозорості та відповідальності законодавчої влади, ухваливши обидва законопроекти в цілому ще до завершення нинішньої сесії Верховної Ради, а президента України – підписати їх одразу після ухвалення.

РПР та ЧЕСНО закликають парламент ухвалити без зволікання зазначені законопроекти в цілому та не допустити їх послаблення при доопрацюванні до другого читання.

Нагадаємо, 17 червня, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроекти №1895 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування)» та №1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України».

Законопроект та №1591 дозволяє проведення відео- та аудіофіксації засідання комітетів, а також трансляцію засідань в он-лайн режимі в мережі Інтернеті, запроваджує практику оприлюднення звітів депутатів про роботу під час відряджень, розміщення на сайті парламенту кошторису ВРУ, протоколів та стенограм засідань Погоджувальної ради та повних текстів депутатських запитів. Також законопроект закріплює на рівні закону всі новації розпорядження Володимира Гройсмана, посилюючи їх і не даючи жодних можливостей наступному голові Верховної ради України, ким би він не був, знову зробити діяльність депутатів та комітетів більш закритою.

Законопроект №1895 запроваджує покарання за неперсональне голосування: «кнопкодава» позбавлятимуть права брати участь у 10 (в разі повторного порушення - 20) пленарних засіданнях, без права отримувати за цей час виплати та їздити у відрядження за кошт бюджету; «кнопкодав» втрачає керівну посаду в комітеті, а його фракція – квоту на цю посаду; до кінця каденції депутат втрачає можливість бути включеним до офіційних делегацій Верховної Ради; інформація про порушника оприлюднюється на його персональній сторінці на сайті парламенту та в газеті «Голос України».

Ухвалення законопроектів стало результатом тривалих спільних зусиль прогресивних народних обранців, громадських активістів, в тому числі учасників руху ЧЕСНО та експертів Реанімаційного пакету реформ, та журналістів.

 

 

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]