Як працювали депутати Святошина: Березовський та Пабат - прогульники

У рейтингу найбільших депутатів прогульників Святошино з-поміж 10 районів Києва опинилося на 6 місці.

Лідером за прогусками сесійних засідань та засідань комісій у цьому районі став УДАРівець Андрій Березовський.

Результати загалом були б кращими, якби уже згаданий депутат Березовський та позафракційний депутат Олександр Пабат частіше відвідували засідання комісій.

Моніторинг Громадського руху ЧЕСНО виявив, що за прогулами комісій Пабат поступився Березовському лише одним відстоком, зате у прогулах засідань Київради екс-ГАК-івець  Пабат у Святошино – найперший.

Щодо депутатських запитів, то першість у Святошинських депутатів вирвав Печерськ.

Якби не пасивність того ж таки Андрія  Березовського та УДАР-івки Наталії Чумакової, на рахунку яких лише по одному запиту, то кількісні показники запитів цього району були б найкращими у Києві.

На відміну від депутатського звернення, яке може подати від себе будь-який столичний обранець, депутатський запит має вищу силу, бо його на сесії голосуванням підтримує більшість депутатів. По суті запит - це не вимога одного депутата, а вимога, підтримана усією радою.

Проте навіть якщо депутати відвідують сесії і пишуть депутатські запити, це лише кількісний показник, який не дає виборцям вичерпного уявлення про те, наскільки ефективні депутати як представники громади у раді.

Аби громада Святошино могла детально ознайомитися з тим, хто представляє мешканців у міській раді, пропонуємо огляд політичної ситуації в районі.

Група Третьякова

У Київраді вже є доволі сильна тенденція, коли політики вищого ешалону формують свої міцеві комнади.

Так, у Солом’янському районі “своїх” депутатів у Київраді має нардеп від БПП Дмитро Андрієвський, у Шевченківському районі - екс-нардеп Віктор Пилипишин, який голосував у парламенті за антидемократичні закони 16 січня, теж має своїх депутатів, у Печерську - посилений вплив представниці команди Леоніда Черновецького - Алли Шлапак. Аналогічна ситуація на Подолі.

Святошино - не виняток. За політичний вплив у Святошинському районі веде боротьбу нардеп від БПП Олександр Третьяков.

До “групи Третьякова” у Святошино входять дві депутатки - Вікторія Муха та Наталія Чумакова.

Обидві вони мають спільні громадські приймальні з нардепом. Також обидві депутатки входять до проекту Третьякова “Ми - кияни” та вказані на сайті як активістки руху.

Більше того, Вікторія Муха - помічниця нардепа і має статус держслужбовця. За даними Інституту Медіа Права, Муха була помічником нардепа Третьякова ще за часів його депутатська у ВРУ VI скликання.

Коли ж Третьяков програв у 2012 році на виборах нардепу від “Батьківщини” Володимиру Ар’єву, то Муха не залишилась без роботи. Вона пішла у помічники до народної депутатки Ірини Геращенко.

Муха з’явилась у політиці після “Помаранчевої революції”. Вона очолювала загальний відділ центрвиконкому партії “Народний союз “Наша Україна”. Нагадаємо, що Третьяков був одним із архітекторів “Нашої України”, а Геращенко - прес-секретарем її очільника - Віктора Ющенка.

На цих виборах Муха пішла у Київраду під брендом УДАРу.Агітпродукція, яку постила кандидатка у соцмережі, містить помилки.

Після обрання вона пропустила 23% засідань комісій (була в комісії з питань торгівлі і підприємництва і перйшла в охорони здоров’я) і заледве не потрапила до лав прогульників Київради. Для цього їй забракло лише 2%.  

За майже рік роботи депутатка написала лише 2 депутатських запити.

Наталія Чумакова - друга представниця команди нардепа від БПП. У своїй агітці кандидатка зазначала, що працювала помічницею нардепа Третьякова з 2011 по 2014 рік.

Але Третьяков тоді не був нардепом. Більше того, Чумакової немає у списках його помічників навіть у списку помічників Ради VI скликання, який оприлюднений ІМП.

Варто зазначити, що вищу педагогічну освіту депутатка Київради здобула у 36 років, практично перед виборами. До того вона працювала вихователькою дитсадка “Берізка”.

У Київраді, на засідання якої ходить справно, потрапила у нечисельну комісію з питань освіти.

За майже рік депутатства написала лише один запит.

У Третьякова на цих виборах до Київради були доволі доволі серйозні плани. Як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, Третьяков мав мерські амбіції і готував на вибори плацдарм у вигляді нової політсили “Ми - кияни”.

Є підстави припускати, що спонсорами “Ми кияни” стали Олександр Третьяков та Гліб Загорій, а обличчям – нардеп, комбат “Азова” та нардеп від сусідньої Оболоні Андрій Білецький. Про це пише керівник проекту журналістських розслідувань “Слідство.Інфо” Дмитро Гнап на своїй сторінці у Facebook.

Але на початку літа “Ми кияни” зникли з бордів, їхні газети в метро столиці більше ніхто не роздає.

Третяков - не єдиний у Святошинському районі, хто має свою депутатську групу в Київраді.

На руїнах ГАКу

Олександр Пабат – позафракційний депутат, який свого часу очолював “Громадський актив Києва” (ГАК).

Спонсорами цього політичного проекту виступали, за даними “Української правди”, бізнесмени Василь Хмельницький та Андрій Іванов.

ГАК-івці за часів Черновецького мали свою фракцію у Київраді, але були лояльними до мера.

На виборах восени 2014 року Пабат пішов у Святошино як мажоритарник. Цей район Пабат обрав невипадково. Свого часу він був заступником голови Святошинської РДА і від цього району балотувався в нардепи у 2012 році. Політик, який мав би стати законотворцем, агітував стандартним способам - висаджував клумби.

Пабат також балотувався на посаду президента України в 2010 році. Отримав безкоштовний час для агітації на загальнонаціональному телеканалі в один день з Ющенком. Але у результаті мав підтримку лише 0,14 голосів виборців.

ГАК як проект провалився, і мільйонер Хмельнийцький, за даними ЗМІ, інвестував на виборах до Кивїради у 2014 році у нове дітище - “Права воля України”.

У Хмельницького та Іванова у Святошинському районі серйозні бізнес-інтереси. Скандал довкола технопарку Bionic Hill, який хочуть будувати на території військової частини у Біличанському лісі, не вщухає вже кілька років.

З команди екс-ГАК-у Пабат чи не єдиний, хто пройшов до ради. Потрапив до комісії з питань охорони здоров’я. На його рахунку 25 запитів.

Тінь Олеся Довгого

Якщо Пабат перший в районі за кількістю пропущених засідань Ради,то УДАР-івець Андрій Березовський активніше прогулює засідання комісії.

І, як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, 26-річний Березовський, як і Пабат, пов’язаний із командою Черновецького.

На сайті Київради Березовський вказав громадську організацію “Школа боротьби”, як таку, що виконуватиме функції його громадської приймальні.

Свого часу діяльність цієї ГО активно підтримував представник “молодої команди Черновецького”, а нині народний депутат від Кіровоградщини Олесь Довгий, про що свідчять непоодинокі позитивні публікації у ЗМІ. Цікаво, що публікації деяких ЗМІ є цілком ідентичними, що характерно для замовних матеріалів - так званої “джинси”.

Варто наголосити, що для виконання доручень виборців кожен депутат міг отримати 200 тисяч гривень на рік через свою громадську приймальню. У травні, як повідомили Громадському руху ЧЕСНО, цю суму збільшили до 500 тисяч.

Таким чином, якщо одна організація фігурує в приймальнях різних нардепів, то кожен з них може залучити цього року до 500 тисяч з бюджету Києва.
У Київраді Березовський  є членом постiйної комiсiї з питань інформаційної політики та реклами. Утім,  депутат дозволяє собі пропускати кожне третє засідання комісії.

За час свого депутатства Андрій Березовський за майже рік свого депутатства станом на початок моніторингу Громадського руху ЧЕСНО написав один-єдиний депутатський запит.

Екс-регіонал

До Київради під брендом УДАР-у пройшли не лише люди з команди Черновецького. Є й екс-регіонали.

Богдан Колодій, якому 31 рік, в політиці уже мало не 10 років. Він став депутатом Святошинської районної ради у 2006 році.

На сайті Святошинської районної організації  Партії регіонів 2012 повідомлялось, що Богдан Колодій в числі інших представників Партії регіонів відвідували шкільні заклади.

На своєму персональному сайті Колодій про партійну приналежність не згадує, повідомляючи натомість, що разом зі своєю командною активно підтримував Майдан.

Своєю громадською приймальнею Колодій назвав громадську організацію “Богдана Колодія”.

Працює Колодій головним консультантом з економічних питань ТОВ Торговий комплекс “Борщагівський”, а раніше працював головою наглядової ради цього комплексу. Таке високе крісло, до речі, він отримав всього за рік роботи. Починав на посаді простого адміністратора.

Колодій пропустив 8% засідань ради та 5% засідань комісій, однак за усю каденцію написав лише два депутатські запити.

Забудовник

Окрім представників команди Черновецького та екс-“регіоналів” УДАР привів під своїм брендом і забудовників.

Віктор Білич - партійний ветеран Київради. Це для нього уже 5 каденція, і він побував у лавах НДП, Єдності та Нашої України. Настала черга і для УДАРу.

Білич у медіапросторі більше відомий як забудовник: ЗМІ пов'язують  його з відомою будівельною компанією ТММ. Але найбільш скандальною забудовою був проект у Печерському районі столиці біля НСК "Олімпійський". Саме про це будівництво програма антикорупційних розслідувань “Наші гроші” зробила своє розслідування.

На місці сектора для метання молоту і диску зводили багатоповерхівку. Відомі спортсмени-легкоатлети написали лист до голови КМДА Олександра Попова, щоб будівництво, яке загрожувало  зробити спорткомплекс непридатним для проведення міжнародних змагань, зупинили.

За повідомленням ЗМІ, Білич також був заступником на посаді директора КП “Житлоінвестбуд-УКБ” чинного мажоритарника-ударівця від Солом’янки В’ячеслава Непопа.

За всю нинішню каденцію Віктор Білич прогулявє не більше 5 % засідань. За кількістю запитів цей депутат посів третє місце у своєму районі. Рада підтримала  23 запити Білича.

З “Фронту змін” в УДАР

Цікавий політичний бекграунд має і мажоритарник Вадим Пишняк.

Чинний УДАР-івець кілька років тому робив ставку у своїй політичній кар’єрі на Арсенія Яценюка. Він не просто брав активну участь у житті Святошинського осередку “Фронту змін”, а ще й очолював районний осередок партії.

На минулих місцевих виборах у 2010 році він увійшов до складу Іванківської районної ради Київської області від Фронту змін. Примітно, що місце роботи новообраного Пишняка - торговельна компанія “Спортер-Україна”, зареєстрована в Іванківському районі.

Під час перебвиборчої кампанії у Святошинському районі журналістка СТБ помітила, як там, де люди стояли у черзі з’явилась літня жіночка й почала роздавати від Вадима Пишняка листівки, які нібито можна було обміняти на гроші.

Щойно дістали камеру, як жіночка, що роздавала такі листівки одразу ж втекла.

А ось і реклама кандидата до Київради Пишняка на “Ашані”, де мали б виборцям міняти сертифікати на гроші, якщо вірити листівці.

У соцмережі Пишяк запевнив, що це робота його конкурентів й до підкупу виборців він не має жодного стосунку.

За час своєї каденції він подав понад півсотні запитів.

Але експерти зазначають,що місцеві урядники, навіть ті, що мають мандат протягом кількох каденцій, не вміють користуватись інструментом депутатського запиту і часто виносять запити на розгляд ради тоді, коли треба писати просте депутатське звернення.

"Це все від малограмотності. Депутати не хочуть працювати реально, а переслати питання на найвищий рівень, щоб потім сказати виборцям: я для вас все зробив, що міг. Я переконаний, що треба було провести навчання для депутатів та їхніх помічників. Але це треба не лише для Київради", - наголошує Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

"Партійні середовища повинні готувати свої кадри. Але в Україні така культура відсутня. Академія держуправління маленька і неадекватна система. Тому така реальність – від  малограмотності," - додає Ткачук.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує моніторинг роботи місцевих рад в рамках кампанії “чесна весна - відповідальна осінь”. Усіх охочих доєднатися просимо писати нам на скриньку: [email protected]

Автор: Антон Кушнір - журналіст громадського руху ЧЕСНО, мешканець Святошинського району


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]