Мерські вибори у Львові: Садовий VS Кошулинський

У цю неділю львів’яни обиратимуть собі міського голову. За підсумками голосування 25 жовтня, до другого туру пройшов чинний міський голова Андрій Садовий (Самопоміч) та Руслан Кошулинський (Свобода).

Тривалий підрахунок голосів  породив чутки, що Андрій Садовий нібито поїхав домовлятися за мерське крісло уже в першому турі до Адміністрації Президента. Андрій Садовий цю інформацію спростував, зробивши фото у своєму кабінеті в Львівській міській раді з коментарем: “Тут одне львівське видання написало, що я от сиджу весь день в Адміністрації Президента і випрошую перший тур )) Не люблю селфі, але для доказу мушу. Я у Львові, на робочому місці, працюю в звичному режимі”.

Зрештою, нинішньому меру для перемоги у першому турі не вистачило менше відсотка голосів. Усупереч попереднім соціологічним даним, конкуренцію Андрію Садовому складе свободівець Руслан Кошулинський, котрий набрав понад 12% голосів виборців, що на 37% менше, ніж у чинного міського голови, та на 1-2% більше, ніж у найближчих конкурентів Володимира Гірняка (Громадянська позиція) та Дмитра Добродомова (Народний контроль).

Попри чотирикратний розрив між кандидатами за підсумками голосування у першому турі, певна інтрига все ж зберігається, і мало хто бере на себе сміливість прогнозувати результати голосування 15 листопада. Сам Руслан Кошулинський вважає, що електорат, який голосував у першому турі за Дмитра Добродомова, Володимира Гірняка, Ігора Васюника (самовисування) та Оксану Юринець (БПП), у другому турі голосуватиме за нього.

Чинний міський голова Андрій Садовий, у першому турі виборів отримав 49,12% голосів виборців. Він керує містом починаючи з 2006 року.

Садовий також є головою партії та однойменної громадської організації «Об’єднання Самопоміч» (партія була створена наприкінці 2012 року, а громадська організація 2004 року). На сьогодні ці дві структури працюють паралельно і дуже часто незрозуміло, де робота партії, а де – громадської організації - окрім спільної назви - у них однакові логотипи та кольорова гама. Офіс політичної партії та громадської організації розташовані в одному приміщені.

У декларації про доходи зазначено, що за 2014 рік Андрій Садовий заробив 126 595 гривень, а інші члени його сім’ї – 519 661 гривень. На сім’ю також записані земельна ділянка, будинок та авто.

Родина Садових є власником великого медіа-холдингу, в який входить телеканал «24», радіостанція «Радіо Люкс», «Радіо 24», інтернет-портал Футбол 24, а також Zaxid.net. Формально  кінцевим бенефіціаром є дружина мера – Катерина Кіт-Садова. Цікаво, що згідно з даними державного реєстру юридичних осіб внесок п. Кіт-Садової до статустного фонду ПрАТ "ТРК ЛЮКС" дорівнює нулю, а тому в декларації про доходи цей зв’язок не відображається.

Андрія Садового найчастіше можна побачити чи почути на його медіа-ресурсах, а також на великій кількості публічних заходів у місті. Зокрема, за повідомленням Комітету виборців України, в день виборів 25 жовтня на ЛОДТРК Львів в ефір був допущений запис з Андрієм Садовим в ролі міського голови, що звітував за свою роботу. Програма "Про Львів з міським головою" виходить на ЛОДТРК щонеділі і оплачується з міського бюджету (1250 гривень за випуск тривалістю 10 хвилин). Залишається відкритим питання, чи ця передача знову вийде в ефір в неділю 15 листопада, у день коли відбудеться другий тур виборів міського голови.  

“За законом, повідомлення про діяльність кандидатів, які є посадовими особами органів влади, не вважаються передвиборною агітацією та не заборонені. Однак ми розуміємо, що ефір із кандидатом у день голосування - це те, що може спонукати голосувати чи не голосувати за нього, тоді як другий кандидат такої можливості позбавлений", - пояснює ситуацію юристка Інституту Медіа Права Галина Чижик.

На зовнішній рекламі Андрія Садового у другому турі зображений герб міста та прізвище кандидата. За його словами, відсутність обличчя  на білбордах - це принципова позиція.

У першому турі виборів Андрій Садовий не мав власного виборчого фонду. Як нам повідомили у міському штабі Самопомочі, фінансові витрати на кампанію чинного мера враховані у партійному звіті, тож визначити витрати саме на кампанію Андрія Садового неможливо. Загальна сума офіційно задекларованих витрат становить понад 1 мільйон 800 тисяч гривень. У проміжному фінансовому звіті другого туру Андрій Садовий задекларував витрати на суму 98 232 гривні, з яких особистих коштів - 0.

У Андрія Садового немає окремої програми кандидата в міські голови, вона є спільною для об’єднання “Самопоміч” та Андрія Садового - “Львів 2020” - та знаходиться у вільному доступі на сайті львівського осередку Самопомочі.

Загалом спільна програма партії Самопоміч та Андрія Садового є досить розлогою і структурованою. У наступні роки передбачено низку будівництв, реконструкцій, реформ. Суттєву частину коштів для їхньої реалізації планується залучити у вигляді грантів, інвестицій та кредитів. У значній мірі саме завдяки кредитним коштам від Європейського банку реконструкції та розвитку зараз будують трамвайну колію на Сихів.

Більше зауважень виникає до звіту щодо виконаної роботи, який є частиною програми “Львів 2020”. До прикладу, Андрій Садовий та його колеги, вважають своїм здобутком те, що “Львів щорічно очолює рейтинг шкіл України за результатами ЗНО”. Або те, що у місті збудовано “приміщення Українського Католицького Університету на вул. Козельницькій, новий офісний центр ІТ-компанії SoftServe на вул. Садовій”. Незрозуміло, якою є роль міської влади у цих досягненнях.

Руслан Кошулинський - член ВО «Свобода», у першому турі виборів отримав 12,25% голосів виборців, що стало несподіванкою, оскільки згідно з результатами передвиборчих соціологічних досліджень рівень підтримки кандидата був значно нижчим.

У ЗМІ Кошулинський розповідав, що його шлях у політиці розпочався в 1996 р., коли він, повернувшись із заробітків у Красноярському краї, не міг започаткувати власний бізнес. Майбутній політик вирішив, що потрібно щось змінювати, і саме тоді його познайомили з  Олегом Тягнибоком.

У 2008 р. став заступником голови ВО «Свобода», з 2010 р. – голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді, де був активним критиком дій Андрія Садового та його політики у місті. У 2012 р. став народний депутатом України, пройшовши під 12 номером списку ВО «Свобода». Тоді ж обраний віце-спікером парламенту.

Наразі кандидат є військовослужбовцем. Зараз проходить службу у ЗСУ, адже з 4 лютого 2015 р. став учасником четвертої хвилі мобілізації. Демобілізація запланована на початок січня 2016, що, втім, не заважало йому брати активну участь у передвиборчій агітації по Львівській області. За словами самого Руслана Кошулинського, перед першим туром виборів він проводив агітацію за рахунок тритижневої відпустки.

Під час виборчої кампанії  не до кінця зрозумілим був пріоритет Руслана Кошулинського на цих виборах - крісло міського голови чи депутатство в облраді, оскільки він також очолював список  ВО “Свобода” до Львівської обласної ради і за нашими спостереженнями агітацію зосередив власне на області, де також висіли і білборди з його зображенням.

Руслан Кошулинський, згідно із проміжним фінансовим звітом до другого туру, витратив на кампанію становлять 301 845 гривень (звіт за перший тур - 115 тисяч гривень), тоді як надходжень до виборчого фонду задекларовано на суму 353 000 гривень, які згідно зі звітом, є особистими коштами кандидата.

В цей же час Руслан Кошулинський кілька разів публічно коментував питання витрат на кампанію та джерел надходжень цих коштів, зокрема  6 листопада під час телевізійних дебатів із Андрієм Садовим, розповів, що витратив “на перший етап” кампанії 70 тисяч гривень, “більша частина цих коштів це є кошти залучені (від) друзів, партійні, ну трошки своїх”.

10 листопада у інтерв’ю Громадському ТБ він вже зазначив, що “ще не порахував” скільки коштує його кампанія і знову повторив, що лише частина коштів на кампанію є його власними, тоді як решта - кошти друзів та партії, не назвавши жодних імен. У попередніх звітах Руслана Кошулинського всі надходження теж внесені до графи “Власні кошти кандидата”.

Ми порівняли звіт про надходження та використання коштів із декларацією про майно та доходи Руслана Кошулинського. Так, доходи кандидата та членів його родини за 2014 рік у сукупності становлять 247 тисяч 665 гривень, заощаджень немає, а витрати на кампанію задекларовані у фінальному фінансовому звіті за перший тур і у проміжному звіті за другий тур становлять  понад 415 тисяч гривень. Всі кошти згідно із звітом є власними коштами Руслана Кошулинського.

На жаль, Львівська міська організація ВО "Свобода" відмовилася надавати руху ЧЕСНО біографію та програму Руслана Кошулинського.

5 листопада ми звернулися до партії із відповідним проханням, однак, відповіді на лист, надісланий на електронну скриньку партії, не отримали. 9 листопада ми звернулися безпосередньо до офісу партії із цим же проханням і нас запевнили, що потрібні дані для опрацювання нададуть. 10 листопада ВО "Свобода" надіслала нам лист із відмовою співпрацювати нібито через заангажованість руху.

Ми зі свого боку зазначимо, що інформація про кандидата Руслана Кошулинського потрібна не руху ЧЕСНО, а виборцям, котрі за кілька днів будуть обирати міського голову. В інших відкритих джерелах знайти програму також не вдалося, хоча під час теледебатів, Руслан Кошулинський, заявив, що особисто займався її розробкою та написанням.

У вже згаданому інтерв’ю для Громадського, кандидат відмовився давати львів’янам конкретні обіцянки. Він заявив, що буде консультуватись із громадою по кожному конкретному питанню, адже, за його словами, “міський голова - не власник міста”.

Однак ми спробували віднайти хоч якісь елементи програми у спецвипуску партійної газети ВО “Свобода” за листопад 2015 року. Загалом цей випуск накладом у 20 тисяч примірників складається переважно із розлогого інтерв’ю з Русланом Кошулинським. Найбільше уваги у своїй розмові Кошулинський звертає на чинного міського голову, прізвище якого згадує 20 разів, кожного разу критикуючи Андрія Садового та його команду. Крім того, ще десяток разів він користується такими словосполученнями як “міська влада”, “керівники міста”, говорячи, очевидно, теж за Андрія Садового та його команду, і теж виключно у негативному тоні.

Власній програмі кандидат приділяє значно менше уваги. Із місцевих проблем, які Руслан Кошулинський виділяє, відповідаючи на питання, щодо перших кроків у разі перемоги, є такі:

  • енергетична самостійність, та енергоефективність
  • вирішення проблеми “погіршення криміногенної ситуації”
  • створення максимально сприятливих інвестиційних умов

У який спосіб Руслан Кошулинський досягатиме своїх цілей - не зрозуміло. Більше того, в тексті не зустрічаємо жодної конкретної обіцянки. Також не відомо яку команду приведе з собою в разі виграшу, адже конкретних імен протягом своєї кампанії Кошулинський не називав.

Під час другого туру виборів у місті, окрім значної кількості білбордів із зображенням кандидата від ВО Свобода, також з’явилася реклама Руслана Кошулинськкого на громадському транспорті, що відповідно до законодавства, є порушенням норм ведення агітації. Це порушення було оскаржене у суді довіреною особою Андрія Садового - Юрієм Ничкою, відтак суд прийняв ухвалу про забезпечення позову, за якою суд заборонив перевізнику розміщувати політичну рекламу на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування.

Автори: Ігор Фещенко, Оксана Романишин, представники громадського руху ЧЕСНО у Львові


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]