Печерськ: “Солідарність” віддала на відкуп округ депутатці-прогульниці Шлапак

Мешканці “серця Києва” - Печерського району - делегували в столичну міськраду як вже трохи постарівших членів незабутньої “молодої команди” Черновецького, що під різними соусами неодмінно пролазять до депутатських крісел кілька каденцій поспіль, так і дійсно “нових” людей.

 

Алла Шлапак - позафракційна депутатка попереднього скликання. За кількістю прогулів засідань постійної комісії вона потрапила до антирейтингу ЧЕСНО.

За інформацією Руху ЧЕСНО, Алла Шлапак є фігурантом антикорупційних журналістських розслідувань.

Повернутися у Київраду їй допомогла вата, щоправда, солодка. Команда екс-соратниці Черновецького агітувала батьків, влаштовуючи свята для дітей.

Цим вона продовжила звичну для Києва ганебну практику підкупу виборців за допомогою їжі, чим ймовірно займалася ще в 2012 році.

Якщо на минулих виборах УДАР висунув проти Шлапак, за словами журналістів, її однокурсницю Оксану Подколізну, то на цей раз “Солідарність” висунула іншого, ймовірно, технічного кандидата, маловідомого Максима Половко.

Директор будівельної фірми “Адамант-Інвест” пан Половко про факт балотування по Печерську ніде не згадував, проте агітує голосувати за нього на іншому окрузі й у іншому місті - Фастові. Закон дозволяє одночасно балотуватися у кілька рад різних рівнів.

Таким чином Половко не був налаштований на перемогу в столичному окрузі.

Зазначимо, що ще у серпні пан Половко пропонував свої послуги у якості директора, адміністратора або менеджера на спеціалізованому сайті пошуку роботи.

Що також цікаво, у своєму резюме кандидат ніяк не згадує свою посаду директора будівельної фірми, а останньою роботу у відповідному розділі зазначає Дім моди “Анна Сорока” у 2014 році. Отже, можна припустити, що у “Адамант-Інвест” пан Максим влаштувався саме напередодні виборів.

На парламентських вибрах спостерігачем Алли Шлапак був Михайло Терентьєв, який вдруге став депутатом Київради. Спершу бід брендом УДАРу й цього разу під брендом “Солідарності”. В новому скликанні депутат увійшов до складу постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Ще один помічник Шлапак - Андрій Андрєєв - пройшов під брендом “Солідарності” у сусідньому Солом’янському районі.

Інший новообраний депутат Печерська - Ярослав Діденко на цей раз висувався від “Солідарності”, хоча до попереднього складу ради потрапив як самовисуванець. Працює директором ТОВ “Кияни разом”. У новій Київраді працюватиме заступником голови комісії з питань власності.

На початку 2013 року Діденко потрапив у новини після комічного випадку. Він поскаржився Миколі Азарову на щойно відкритий на Печерську секс-шоп “Шпілі-Вілі”, і екс-прем’єр особисто дав розпорядження закрити магазин.

У 2015 році, вже як кандидат у депутати міськради, мораліст Діденко “відкривав” дитячі майданчики, а також ремонтував вікна окремих будинків за рахунок міського бюджету, представляючи покращення власними досягненнями.

Під час агітації на Печерську команда Діденка поширювала газету без вихідних даних. “Під час виборів ми також проводили кампанію “Стеж за грошима” і моніторили витрати депутатських фондів. Те, що по суті агітаційна продукція Діденка надрукована без вихідних даних, є суттєвим правопорушенням,” - додає регіональна координаторка ЧЕСНО Ірина Федорів.

В цій газеті йдеться про те, що Громадський рух ЧЕСНО нібито визнав Ярослава Діденка одним з найбільш активних депутатів Київради.

Проте Громадський рух ЧЕСНО не проводив за таким критерієм аналіз депутатів Київради, а в статті Діденка згадував лише як депутата, що написав багато запитів.

"Не схоже, що пан Діденко завжди правильно користувався інструментом депутатських запитів, - коментує аналітик Руху ЧЕСНО Павло Миронов. - Більшість його запитів направлені до міського голови, а частина запитів вирішує проблеми окремих будинків. Наприклад, "Щодо безпідставного стягнення платні за не підключені до системи рушникосушильники в будинку №17 на вулиці П.Мирного". Не зрозуміло, чому депутат не міг вирішити ці проблеми за допомогою депутатського звернення".

Також пройшли два представники “Самопомочі” - юрист Наталія Манойленко та один з топ-менджерів “Київстару” Андрій Осадчук.

Наталія Манойленко працює керуючим партнеом в міжнародній юридичній фірмі “Акорд”. Також за сумісництвом є директором ТОВ “Фокс-АВП”. Консультувала киян стосовно проблематики ОСББ.

При тому, що у своїй декларації Манойленко зазначила дві роботи, доходи у керуючої партнерки із знанням китайської мови доволі скромні - менше 110 тис грн за рік. При чому половина цієї суми - від оренди майна. Чоловік за рік не заробив ані копійки. На ці гроші вони живуть разом із двома синами.

При таких скромних доходах сім’я їздить на Wolkswagen Tiguan 2011 року випуску. До 2012 року працювала начальником юрвідділу ТОВ “Хелен Марлен”. Відтепер депутатка Манойленко опікуватиметься питаннями житлово-комунального господарства в профільній комісії Київради.

Інший представник Самопомочі Андрій Осадчук - директор з регуляторно-правового забезпечення ПрАТ “Київстар”. Його річна заробітна плата становить понад 3 мільйони гривень, щодо дружини, то вона отримала матеріальну допомогу у розмірі 15 636 гривень. Сім’я Осадчука має у власності 5 квартир і жодної машини. Таким чином Осадчук став першим депутатом-мільйонером від Печерська. За попередньої каденції декларації деяких депутатів з району мільйонерів були просто злиденними.

Але від річної зарплати у понад 3 мільйони новообраний депутат вирішив відмовитися. 30 листопада Осадчук написав на своїй особистій сторінці в Facebook довгого та поетичного листа, в якому прощався з компанією “Київстар”, якій віддав більше 10 років свого життя. Та повідомив у постскриптумі, що наступного дня йде “в будинок на вулиці Хрещатик, 36 приймати присягу депутата Київської міської Ради”.

Рух ЧЕСНО зателефонував депутату з метою дізнатися, чому пан Андрій звільнився з роботи, адже сумісництво посади депутата міського рівня та зайняття посади у бізнес-компанії не є порушенням українського законодавства.

“Компанія “Київстар” на 100% належить транснаціональному холдингу Vimpelcom Ltd., тому керується не лише українськими нормативно-правовими актами, а й міжнародними, перш за все американськими тому що акції холдингу розміщено на біржі NASDAQ. Згідно американського законодавства і, перш за все, відомого FCPA (закон про корупцію за кордоном), я як депутат Київради є публічною особою, а тому мені не варто обіймати посади і отримувати грошову винагороду в комерційній компанії, чиї акції розміщені на біржі в США. Щоб унеможливити будь-які ризики як для себе, так і для “Київстар”, ми з акціонерами прийняли рішення припинити трудові відносини. Це була нормальна і цивілізована угода сторін”, - пояснив Андрій Осадчук.

Депутат Осадчук став секретарем комісії, яка боротиметься з корупцією.

Як бачимо, вибори до Київради стали для мешканців Печерського району справжнім випробуванням на кмітливість та легковірність, адже розібратися, хто є хто з кандидатів дуже важко без пляшечки чого-небудь міцного з продуктової “гречневої” торбинки.

Авторка: Ганна Грабарська - журналістка Громадського руху ЧЕСНО, Ірина Федорів - регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]