Депутати Дарниці: перемога команди Черновецького та шанс для "Самопомочі"

Дарниця – єдиний район столиці, де "Самопоміч" отримала найбільше мандатів. На другому місці "Солідарність", яка провела під своїм брендом депутата-прогульника Володимира Гончарова та його брата, а також людину нардепа Олександра Супруненка – Юрія Сулигу.

Іншу частину своєї команди Супруненко провів, як і власник "Фуршету" Ігор Баленко, під стягами "Єдності".

Майже третина депутатів Дарниці залишилася незмінною.

Найсильніший вплив у Дарниці залишається у нардепа Олександра Супруненка. З ним пов’язані аж троє депутатів: Юрій Сулига, Віталій Павлик та Сергій Кримчак.  

Починав Юрій Сулига свою кар’єру зі списку блоку Миколи Катеринчука у 2008 році. Тоді він був механіком ТОВ "Лікеро-горілчаний завод Тетерів" із зарплатою 1 200 гривень. За кілька років механік спромігся назбирати майже три мільйони гривень і придбати, як повідомляють ЗМІ, приміщення книгарні "Сяйво"

Віталій Павлик, якого обрали кияни, що живуть наприкінці Харківського шосе, був депутатом Київради від блоку Леоніда Черновецького у 2008 році і саме його ЗМІ називають юристом Черновецького.

У 2012 році Віталій Павлик балотувався разом із Олександром Супруненком по 216 округу, але написав заяву про те, що знімається з виборів, ймовірно виконавши таким чином функцію технічного кандидата, у якого була можливість завести у члени комісії своїх представників.  

На Позняках виграв ще один депутат Київради попереднього скликання, друг і однопартієць кандидата від "Єдності" Віталія Павлика – Сергій Кримчак. У віці 19 років він став депутатом Дарницької райради Києва (2006 рік).

Через два роки політик став депутатом Київради від блоку Леоніда Черновецького, де одразу став секретарем комісії з питань земельних відносин, міського будівництва та архітектури. Саме тоді відбувалися чи не найбільші дерибани столичної землі.

У 2010 році через участь у земельних махінаціях двох депутатів Київради затримали. ЗМІ припускають, що одним з двох затриманих міг бути саме Кримчак. Більше про цих депутатів детальніше можна почитати в огляді депутатів від Дарниці попереднього скликання.

На Дарниці свій вплив посилює екс-секретарка Київради Галина Герега. Окрім того, що на Осокорках прошов депутат Володимир Гончаров, який за результатами відвідування Київради поповнив лави прогульників, на сусідньому окрузі на Позняках пройшов його двоюрідний брат Олександр Гончаров.

Обидва працюють в "Епіцентрі К", що належить подружжю Герег – Галини та її чоловіка нардепа та екс-регіонала Олександра.

Двоюрідних братів прихистила "Солідарність".

На Харківському масиві переміг Ігор Баленко — засновник і фактичний керівник мережі супермаркетів "Фуршет" теж не здає позиції. Попри те, що його син депутат-прогульник Артур Баленко не пройшов на цих виборах, у Бортиничах виграв голова приймальні Баленка і співзасновник його благодійного фонду "Рідна земля Україна" Андрій Задерейко з "Єдності". Таким чином вплив очільника мережі "Фуршет" залишається на тому ж рівні, що й був.

Нова Дарниця обрала Юлію Ярмоленко — маловідому старшу викладачку Академії праці, соціальних відносин і туризму. Засновником Академії праці і соціальних відносин є Федерація професійних спілок України.

Позняки від БПП до Київради обрали Ларису Дегтярьовуголову ОСББ "Надія".

Попри те, що у цьому районі значна кількість депутатів попереднього скликання втримала свої позиції, це не завадило "Самопомочі" в Дарниці отримати найбільшу кількість мандатів.

Навіть брати Гончарови не змогли стати одноосібними представниками своїх округів.

На Осокорках разом з Володимиром Гончаровим перемогу здобув співзасновник Київської міської спілки ветеранів АТО та представник "Самопомочі" Максим Борозенець.

В окрузі Олександра Гончарова на Позняках також отримав мандат партнер юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Олег Макаров, який очолив регламентну комісію.  

У майновій декларації Макарова вказано, що його родина має внесок до статутного фонду ТОВ "ДВ Глобал Трейд".

Керівник товариства – син Макарова Валентин. Він – студент КНЕУ.

Серед засновників фігурує ще один студент і ймовірно його однокурсник-футболіст Давід Дзідзігурі.

Компанія займається металопрокатом, будівельними матеріалами.

Від Позняків також пройшов ще один представник "Самопомочі" – Роман Марченко –  співзасновник юридичної фірми "Ілляшев та Партнери". Його річний дохід перевищує понад 3 мільйони гривень. Частину грошей він зберігає в Панамі. Має свій автопарк з 6 автівок.

Мешканці, що живуть на початку Харківського шосе обрали ще одного кандидата від "Самопомочі" - Дмитра Стрижова. Він –  засновник ТОВ "Холдинг охоронних підприємств "Шериф" (включає цілу низку охоронних підприємств), колишній депутат Дарницької райради від БЮТ.

У 2013 році він виграв низку тендерів від "Укренерго" на охорону високовольтних ліній електропередач. До слова, юридично всі фірми зареєстровані у звичайній київській хрущівці на вулиці Поліській, 22, хоча фактично фірма розташована за адресою вулмця Сосницька, 1/44.

Ймовірно, це було зроблено, щоб уникнути обшуків у разі порушення справи, адже суд дає дозвіл на обшук юридичної адреси підприємства.

Двох депутатів від "Самопомочі" обрали й Осокорки. Серед них Сергій Башлаков, котрий у 2010 році зайняв 143 місце в топ-200 найбагатших людей України. Два крила його бізнесу – ІТ-дистрибуція і взуттєвий бізнес, об’єднані брендом МТІ.

За минулий рік тепер вже депутат задекларував майже 550 тисяч гривень доходу, 122 тисячі гривень доходу членів сім’ї, земельні ділянки у 2 га, 2 квартири по 175 кв.м. і одну у 117 кв.м. і садовий будинок майже у 350 кв.м.

На Позняках перемогла Ганна Сандалова з "Самопомочі". Під час Майдану вона зайнялася активною волонтерською діяльністю, зараз є головою благодійного фонду "Підтримай армію України".

Також на Осокорках переміг Вадим Ноздря з "Самопомочі", виконавчий директор ISTIL Management, яка належить британському бізнесменові Моххамаду Захуру. ISTIL належить мережа "Кінопанорама", щотижневик "KyivPost", а також Донецький міні-металургійний завод.

На Осокорках здобув перемогу й один з лідерів ВО "Свобода" Ігор Мірошніченко, відомий своїми експресивними вчинками.

У листопаді 2012 року він назвав акторку Мілу Куніс "жидовкою", за що центр Сімона Розенталя помістив Ігоря Мірошниченка за це висловлювання на п’яте місце у топ-10 антисемітів усього світу.

У березні 2013 року вимагав у касира в супермаркеті "Перекресток" спілкуватись з ним державною мовою.

У березні 2014 року він разом з іншими депутатами від "Свободи" вдерся до кабінету президента Національної телерадіокомпанії України і силою змусили його написати заяву про звільнення.

А в листопаді 2015 року сам Мірошніченко був побитий під час сварки з колишньою дружиною.

На сестру Мірошніченка записана кілька фірм, що займаються готельним і ресторанним бізнесом. Політик визнає, що "Нивки-Плаза" працює його сімейний бізнес.

До Київради потрапив і колишній помічник екс-нардепа Мірошніченка – Володимир Назаренко, щоправда, в Солом’янському районі.

Володимир Бохняк – ще один "свободівець", який переміг на Осокорках. Він – помічник народного депутата Андрія Іллєнка.

Депутат від "Батьківщини" Сергій Паладій (округ Рембаза) також має досвід участі у виборах в якості кандидата. Цього разу, як і інші політичні опоненти, Паладій проводив толоки.

У 2010 році був причетний до скандалу з псуванням питної води. Його компанія "Гідробудшлях" видобувала пісок в руслі Десни вище водозабірної станції, яка на 60% забезпечує прісною водою Київ. Розширення русла ріки, на думку експертів, неминуче мало призвести до підмивання берегів і потрапляння у воду ґрунтових пород.

За наявними документами компанія отримала дозвіл на "днопоглиблення і розчищення р. Десна" у 2007 році, але Держкомітет з водного господарства заперечував надання будь-яких дозволів.

Ще один округ Позняків – через особливості нового виборчого законодавства, яке передбачає рейтингову систему представництва партійних висуванців у раді, залишився без депутатів.

Отже, місцеві вибори 2015 року закріпили поділ Дарницького району між групами Супруненка, Гереги (котрі в минулому працювали з еск-мером Черновецьким) та Баленка.

Окремо стоять групи партій ВО "Свободи" і "Самопомочі".

Антон Кривко, волонтер Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]