Депутати Голосієва: секретар ради Прокопів і молоді дарування

Голосієво стало єдиним з районів Києва, де до міськради не потрапив жоден з депутатів попереднього скликання. На чолі з сином олігарха Баленка Артуром УДАР-івці-прогульники від Голосієва вже ставали героями моніторингу ЧЕСНО. Попри те, що у Голосієвому 4 округи (Корчувате, ВДНГ, Ширма, Теремки) залишилися без депутатів, район отримав "свого" секретаря міської ради – ним став єдиний голосіївський представник "Солідарності" Володимир Прокопів.

 

Володимир Прокопів за результатами голосування з-поміж усіх депутатів Київради набрав ледь не найбільшу кількість голосів (майже 50% у своєму окрузі).

Прокопів – колишній помічник нардепа Петра Порошенка. Але найбільше він попрацював у парламенті на нардепа Анатолія Матвієнка.   

Дані зібрані проектом "Посіпаки"

Небіж Матвієнка – нардеп Сергій Березенко, який до парламентської діяльності очолював Державне управління справами. Прокопів ймовірно є людиною Березенка

Варто зазначити, що Березенко відомий підкупом голосів на скандальному 205-му окрузі Чернігова від партії БПП. Почав свою політичну кар’єру Березенко у 2002 році з "Блоку Юлії Тимошенко", будучи помічником на громадських засадах народного депутата 4-го скликання Григорія Омельченка. У 2006 році став депутатом Київради від "Блоку Леоніда Черновецького".

За попередньої каденції Прокопів очолював комісію Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. У квітні міська рада передала 118 квадратних метрів землі у дворі на вулиці Богдана Хмельницького в оренду на 10 років ТОВ "Столичний ЦУМ", що належить олігарху Рінату Ахметову.

До цього Прокопів працював заступником директора департаменту з контролю за використанням земель Державної інспекції сільського господарства України.

ЗМІ повідомляли, що мешканці Лісового масиву подали до Генпрокуратури заяву про "злочинну" домовленість між Прокопівим та керівництвом ООО "ЖенСан". 2 гектари землі парку "Кіото" було незаконно передано в довгострокову оренду цій фірмі для побудови торгового центру та багатоповерхового паркінгу. Про це йдеться у постанові суду. За словами журналістів, створена Прокопівим робоча група гальмувала повернення ділянки у власність міста, хоча раніше дві інші робочі групи визнавали таке рішення доцільним.

А вже в 2015 році Володимир Прокопів ініціював проект передачі в оренду ООО фірмі "Будівельні інвестиції" земельної ділянки під будівництво торгового центру в Броварському парку.

Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що Володимир Прокопів, який обіцяв виділити ділянку для будівництва будинку для бійців АТО на замовлення МВС минулого року, змінив своє рішення і натомість бійці отримають лише 9% квартир у будинку.

"Українська правда" отримала у своє розпорядження лист від управління матеріального забезпечення ГУ МВС у Києві. У ньому йшлося, що "у запланованому будівництві житлового будинку більшу частину квартир буде надано працівникам міліції, які отримали поранення та каліцтво в зоні АТО".

Згідно з декларацією за 2014 рік Прокопів має заробітну платню близько 44 тисяч гривень, дві земельні ділянки площею по 1000 квадратних метрів, житловий будинок та дві квартири, також володіє автомобілем  Mersedes-Benz E250 вартістю близько 1 мільйона 300 тисяч гривень. Схоже, депутатові доводиться виживати за рахунок дружини, яка за рік заробила 354 тисячі гривень.

Політичний проект "Єдність" завів від Голосієва до міськради 2 депутатів – Вадима Іванченка та Дмитра Калініченка.

Ще в 2014 році Іванченко очолював голосіївський осередок "Партії регіонів". Після майдану у команді Шуфрича балотувався до Київради, але тоді не пройшов. Цього разу бажаний мандат депутата столичної ради допомогла  політику здобути "Єдність". 

У ЗМІ стверджують про ймовірну фальсифікацію виборів на окрузі Іванченка. У Київраді політик став заступником голови комісії з питань охорони здоров’я.

Зараз депутат працює заступником директора ТОВ "Стугна". Рік тому балотувався до парламенту в команді Сергія Тігіпка.

Свою політичну кар’єру почав у 2006 році, коли обирався депутатом Голосіївської районної ради 5 скликання. З 2009 по 2013 обіймав посаду помічника-консультанта нардепа від Партії Регіонів Нуруліслама Аркаллаєва, що був завзятим "кнопкодавом" та відомим кримінальним авторитетом у 90-х.

У 2010 році у Іванченка відбувся конфлікт з директоркою Володимирського ринку Ларисою Ярошевич. Тоді керівництво ринку підвищило тарифи за оренду місця на ринку, а на противагу їм – Іванченко створив нову профспілку і налаштовував підприємців проти керівництва. Найвідоміший бізнес Іванченка – ТОВ "Стугна", який він створив разом із батьком, за неофіційними джерелами, саме на Володимирському ринку володів торгівельним приміщенням.

З 2013 до 2014 року Іванченко обіймав посаду першого заступника голови Голосіївської райдержадміністрації Юрія Курінного, якого звинувачували у масовій фальсифікації виборів при Черновецькому і скупці голосів та підозрювали у масовому звезенні тітушок у Київ під час Майдану.

Раніше Курінний вже засідав у столичній міськраді з 2008 по 2010 роки від "Блоку Литвина".

У 2014-му балотувався від партії "Права воля України" Василя Хмельницького, але до ради не потрапив. Також балотувався від "Єдності" по сусідньому округу на виборах 2015, і його також підозрювали у підкупі виборців.

Постать новообраного депутата Київради від "Єдності" аспіранта Дмитра Калініченка також викликає чимало  питань. Незважаючи на свій вік, він встиг побувати довіреною особою ймовірного технічного кандидата на окрузі Пилипишина та кандидатом від кількох різних партій.

У 2012 році Калініченко був довіреною особою кандидата у народні депутати України Голованя Олександра, який на той час був самовисуванцем у перевиборах до Верховної Ради по скандальному 223 округу Пилипишина. Також у програмі Голованя можна помітити збіг із іншими програмами деяких кандидатів – всі вони збережені "d.hrimli" та зареєстровані у ЦВК в один день. З високою ймовірністю Головань був техкандидатом, і Калініченко мав йому допомагати.

Також довіреною особою Голованя був Батанов Юрій, який був аспірантом НУБП, так само як і Калініченко, та заступником завідувача гуртожитку цього ж університету.  

Навесні 2014 року, після подій на Майдані, Калініченко балотувався до Київради як мажоритарник від "Правої волі України". Це дало підстави ЗМІ називати його людиною Василя Хмельницького. Так само від цієї ж партії йшов і Батанов.

Восени 2014 року Калініченко знову разом з Батановим балотувався в народні депутати від партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна", як і Вадим Іванченко, про якого йшлося вище.

Попри те, що Калініченко аспірант і, по суті, є політиком-початківцем, у нього вже є свій власний сайт. Щоправда, він поки не працює належним чином.

У Київраді він потрапив до однієї із найбільш рейтингових комісій – комісії з питань власності. Тобто представника студентів більше цікавить питання власності громади, аніж якості освіти. Освітня комісія традиційно є непопулярною у столичних депутатів.

Як і "Єдність", "Самопоміч" спромоглася завести до Київради від Голосієва лише 2 депутатів – Олесю Пинзеник та Леоніда Антонєнка.

Олеся Пинзеник – керівник відділу фінансового звітування та бюджетування у компанії ДП "1, Інк- Україна" та голова ГО "Київ-безпечне місто".  

Раніше вона вже брала участь у довиборах до Київради у січні 2015 від "Самопомочі" у Дарницькому районі (Нова Дарниця, Рембаза) але програла помічникові Олександра Супруненка Юрію Сулизі.

До цього вона консультувала фракцію "Самопомічі" в Київраді з питань ЖКГ. Зараз є членом комісії з питань екологічної політики.

Також варто відмітити, що Олеся Пинзеник є племінницею Віктора Пинзеника – нардепа від БПП та колишнього міністра фінансів, економіки. 

Адвокат Леонід Антонєнко очолив комісію з питань власності. З січня 2015 року працював директором департаменту реєстраційних питань і ліцензування Національного банку України, однак у вересні він звільнився через невдоволення ходом реформування інституту реєстрації. 

Сергій Лещенко у своєму блозі на УП стверджує, що після втручання Леоніда Антонєнка нардепу із фракції "Народний фронт" Ігорю Котвицькому вдалося вивести в офшор 40 мільйонів доларів, раніше заблокованих НБУ.

При цьому Котвицький "забув" задекларувати ці гроші, і вони з’явилися лише в уточненій декларації – вже після того, як факт виведення коштів з України став публічним. На думку Лещенка, саме факт участі в цій оборудці зрештою став реальною причиною звільнення Антонєнка.

Від "Батьківщини" пройшов Ігор Галайчук.

Він є власником нічного клубу "Т-2", що розташований у межах округу. Раніше вже балотувався до Київради у 2014 році від "Батьківщини" по мікрорайону "Теремки-2".

До 2006 року Галайчук був співзасновником агентства нерухомості "Аромат садів" разом з Геннадієм Мармером, колишнім депутатом "Батьківщини" Голосіївської райради. Мармер також брав участь у виборах 2014 по тому ж округу, що і Галайчук , але вже від партії "Зелені", яку створив і очолив екс-регіонал та колишня довірена особа Януковича в Голосієві – Олекснадр Прогнімак.

Крім того, Галайчук є власником мережі МАФів.

"Свобода" у цьому районі не отримала жодного представника.

Загалом у Голосієві склалася доволі унікальна ситуація. Жоден мажоритарник попереднього скликання, роботу яких проаналізував Громадський рух ЧЕСНО, не потрапив до Київради. 

Усі ті, хто раніше представляв Голосієво, окрім Олега Калініченка та Олександра Найдьонова, які балотувалися від "УКРОПу", на цих виборах представляли Блок Петра Порошенка "Солідарність".

Варто наголосити, що "Солідарність", попри вимоги ЧЕСНО, кандидувала депутатів-прогульників попередньої каденції. Найзатятішим прогульником Київради був Артур Баленко.

Михайло Таран та Альона Будзінська, волонтери Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]