Депутат причетний до “Еліти-Центру” просить у громади проїзний

Депутат Київської міської ради від “Єдності” з Дніпровського району (50 округ), секретар екологічної комісії Олексій Новіков, який під час виборів агітував за себе лавочками, просить видати йому проїзний квиток на громадський транспорт, окрім таксі. Про це політик особисто повідомив на засіданні постійної комісії з регламенту та депутатської етики.

Відповідного листа Олексій Новіков, надіслав до комісії ще торік, 24 грудня. У ньому він просить комісію розглянути питання щодо реалізації права депутатів Київради на безоплатний проїзд у Києві всіма видами транспорту (за винятком таксі).

Також депутат просить з даного питання внести зміни до регламенту міськради.

Депутат Новіков посилається на вимогу ст. 34 ЗУ “Про статус депутатів місцевиих рад” та відповідну постанову Кабміну, згідно з якими депутату відшкодовуються витрати на проїзд у громадському транспорті, пов’язані із виконанням депутатських повноважень. 

“Конкретно я хотів, прочитавши закон, отримати для себе проїзний документ. Оскільки я проживаю на лівому березі і мені зручно користуватися громадським транспортом - метро, тролейбусом… Але мені сказали, що воно не відпрацьовано, тому я подав це питання, оскільки я не можу показати своє посвідчення і приходити. Тобто я зрозумів, що Київрада чи адміністрація має виділяти на це кошти, тобто це має бути передбачено в бюджеті. І можливо я буду не один такий і ми зможемо реалізувати цю можливість для інших депутатів”, - пояснив своє звернення депутат. 

Цікаво, що на сайті ЦВК місце проживання депутата вказане зовсім не на лівому березі Дніпра, а взагалі - в смт Ворзель Києво-Святошинського району Київської області. 

Крім того, на сайті ЦВК йдеться про те, що кандидат - приватний підприємець, але ФОП Новікова за КВЕДом “роздрібна торгівля на ринках” припинений ще в 2005 році, тобто, схоже на те, що кандидат у депутати ввів в оману ЦВК. 

 

Депутат, який не має грошей на проїзд, фігурує в журналістських розслідуваннях як засновник фірми, що входила до групи кампаній “Еліта-Центр”. Журналісти з’ясували, що на Лівому березі у політика дійсно було житло - на бульварі Верховної ради, б.21-Б, кв. 31. Ймовірно, коли Новіков був депутатом Дніпровської райради він зареєстрував там “Фонд взаємної підтримки відновлення”, який заробітчани звинувачували в шахрайстві.

Після ліквідації райрад у столиці, Новіков очолив приймальню Олеся Довгого.

Пошукові системи за номером телефону депутата видають низку оголошень з продажу нерухомості. З-поміж них є і свіжі - за січень цього року. Ріелтор безуспішно продає однокімнатну хрущівку.

 

На інших сайтах є старіші оголошення

 

Можна припустити, депутату потрібен проїзний саме для ріелторської роботи, специфіка якої полягає в частих поїздках містом для ознайомлення покупців з нерухомістю. 

Начальник відділу Київради з питань місцевого самоврядування і регламенту Максим Боднар зауважив, що депутати навряд чи підтримають внесення до регламенту процедури видачі проїзних квитків депутатам:

“Дійсно, в законі така норма є. Відповідно до закону є постанова Кабміну, яка передбачає, що органи місцевого самоврядування повинні за власні кошти закуповувати ці проїзні квитки і роздавати депутатам Київради. Я принциповий супротивник таких дій в регламенті Київради. Це викличе суспільний резонанс, який нікому не потрібний. Тому що всі медики, лікарі, вчителі скажуть, що вони не гірші за депутатів Київради. Тому я думаю, що більшість депутатського корпусу не підтримає цю норму. Її навіть немає сенсу туди вгносити в регламент. а вам є сенс направити зверненя до міського голови видати вам індивідуально один проїзний квиток”.

Олексій Новіков попросив не порівнювати його з лікарями: 

“То дайте мені відповідь. Але мене порівнювати з медиками? Вони отримують зарплатню, а я не отримую зарплатні”.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся за роз’ясненням до експерта Інституту політичної освіти. 

“Депутати мають купувати квиток і компостувати його, а потім звертатися до ради з листом й отримувати відповідну компенсацію, якщо іншого не вирішила рада,” - зазначає Олександр Солонтай.

На засіданні комісії питання депутата вирішено включити для розгляду до порядку денного наступного засідання. 

Автори: Валерія Моісеєва, Сергій Огородник журналісти Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]