Регламентна комісія Київради рекомендує депутатам утриматися від піару за кошти бюджету

Постійна комісія Київради з питань регламенту та депутатської етики рекомендує депутатам міськради утриматися від розміщення їхніх імен та логотипів на поштових скриньках, лавочках та інших об’єктах, закуплених за бюджетні кошти. Відповідне звернення розглянули депутати комісії, повідомляє прес-служба Київради.

Цю рекомендацію комісія видала за результатом розгляду петиції, яка зібрала 207 підписів. Автор петиції Богдан зазначає, що депутати часто використовують бюджетні кошти, які щорічно виділяються їм для допомоги мешканцям, на закупівлю і встановлення лавочок та поштових скриньок, на яких часто вказуються ім'я та прізвище депутата або ж логотипи його політичної партії. Відповідно автор петиції пропонує “заборонити депутатам наносити на лавочки, скриньки та інші "агітаційні предмети" свої ПІБ, логотипи партій, ГО, БФ, інших пов'язаних з ними організацій та будь-які інші текстові, графічні та фотоматеріали, з яких можна здогадатися, що цей предмет встановив такий-то депутат, у випадку, якщо це зроблено за бюджетні кошти”.

"Ідея петиції виникла тоді, коли помітив, що певні депутати Київради почали ставити "агітаційні предмети" з вказанням своїх імен чи ГО перед виборами 25 жовтня 2015 року, але лише інколи згадували у соцмережах про те, що це ж робиться за депутатські фонди. Причому на округах, на яких вони можливо виграють вибори, тобто "окучуємо" електорат на новій території заздалегідь, та ще й за кошти самих виборців”, - каже автор петиції в коментарі Громадському руху ЧЕСНО.

Поміж депутатів дуже поширеною є практика встановлення поштових скриньок. 

Депутат від БПП Андрій Андрєєв, який встановлює поштові скриньки на Солом’янці, гравіруючи на них напис “За підтримки Андрєєва Андрія”, образився на публікацію ЧЕСНО в Facebook і коментувати, за які кошти встановлено скриньки, відмовився.

Якщо з напису на скриньках Андрєєва незрозуміло, за чий кошт вони встановлені, то на скриньках на окрузі В’ячеслава Непопа з напису зрозуміло, що до їх встановлення причетний Благодійний фонд “Солом’янка”. Згідно з інформацією Міністерства юстиції, серед засновників фонду значиться прізвище Непопа.

Дивитись з 1:38:52

Доповідачка з цього питання Наталія Маслова запропонувала розрізняти два періоди в житті піару депутатів: передвиборчий і поствиборчий. На її думку, підписи на скриньках та лавочках - своєрідна форма депутатського звіту.

“Якщо звернутися до законодавчого врегулювання цього питання на даний час, тут треба розподілити часові рамки встановлення або нанесення таких логотипів на лавочки або поштові скриньки. Тому що є період передвиборчої агітації, який визначається законом про місцеві вибори і є інший час, який не підпадає під це визначення. В рамках не виборчого процесу, у той час коли це нанесення відповідних символів не підпадає під проведення передвиборчої агітації, треба зазначити, що законом “Про рекламу” не встановлено ніяких обмежень на сьогодні на таке розміщення. Треба також зазначити, що депутат згідно з законом “Про статус депутатів місцевих рад” повинен звітувати перед виборцями за ті самі справи, які він здійснив під час свого депутатства, тому таким чином можна вважати нанесення свого імені на лавочку або поштові скриньки, як таку частину якогось звіту. Тому що він дійсно сам обирає, на що він має витратити свій виборчий фонд. Саме це також зазначено в програмі витрат, програмі вирішення депутатами міської ради соціально-економічних проблем. Інше питання - це нанесення таких логотипів або ПІБ під час виборчого процесу. Тут дійсно законом “Про місцеві вибори” чітко зазначено, що передвиборча агітація здійснюється за рахунок і в межах власних коштів виборчих фондів кандидатів у депутати. Кандидати в депутати мають бути зареєстровані у відповідному виборчому окрузі, і використання передвиборчої агітації за кошти з інших джерел забороняється, тому вказана заборона наносити на лавочку ці ПІБ дійсно вже передбачена законодавством: під час виборчого процесу робити це забороняється.”

Депутатка запропонувала надати відповідь автору цього звернення та роз’яснити, що для того, щоб встановити відповідні обмеження цього звернення, що дане питання регулюється законом про “Про рекламу” і законом “Про місцеві вибори”. А отже, питання не входить до компетенції Київради.

Експертка Інституту Медіа Права Галина Чижик з аргументами депутатки Маслової не згодна.

"Із аргументами депутатки Маслової погодитись не можна, адже на відносини з маркування лавочок чи поштових скриньок прізвищами депутатів Київради взагалі не поширюється законодавство про рекламу. Політична реклама не підпадає під регулювання законодавства про рекламу, і є рекламою лише за визначення, насправді ж мова іде про передвиборну агітацію. Дійсно, виборче законодавство не діє в поствиборчий період і не регулює відносини з рекламування самих себе депутатами. Однак, це не означає, що депутати можуть чинити, як їм аманеться. По-перше, депутати своїми діями вводять виборців в оману, оскільки лавочки чи поштові скриньки встановлюють не за особисті кошти, а за кошти, які отримують із місцевого бюджету. По-друге, депутати отримують ці кошти на громадські приймальні та виконання доручень виборців, а використовують їх не за призначенням. Одним із способів вирішенням проблеми може стати не заборона подібного маркування, а передбачення обов'язку депутатів звітувати про використання коштів, і покарання за нецільове використання таких коштів", - говорить Галина Чижик.

Розглянувши звернення і заслухавши пропозицію доповідача, депутати комісії з питань регламенту та депутатської етики прийняли рішення направити лист заступнику міського голови - секретарю Київради, в якому звернутися з рекомендацією:

- провести серед депутатів Київради роз'яснювальну роботу щодо утримання від використання найменування та символіки політичних партій, окремих депутатів та створених ними громадських або благодійних організацій на лавочках, поштових скриньках та інших об'єктах, встановлених ними за бюджетні кошти, отримані за програмою вирішення депутатами Київради соціально-економічних проблем, передвиборчих програм та доручень виборців.

Автор петиції вважає, що депутати проігнорують таку рекомендацію, доки вони не понесуть за це реальну відповідальність: 

“Я вдячний членам Постійної комісії Київради з питань депутатської етики за те, що по петиції прийняте конкретне рішення, а не просто буде формальна відписка. Але думаю, що рекомендацію депутати проігнорують. У даному питанні, як і у багатьох інших необхідна відповідальність і контроль", - наголошує активіст.

Рух ЧЕСНО закликає громадян повідомляти про подібні випадки піару на нашу сторінку.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]