Декларації депутатів: мільйонери та злидні Голосієва

Фото: Декларації депутатів: мільйонери та злидні Голосієва

Найбагатшим серед голосіївців виявився секретар міськради Володимир Прокопів, а за межею виживання опинився “єднівець” Вадим Іванченко. “Самопомічівець” Леонід Антонєнко показав, як на держслужбі легально отримувати прибуток від здачі приміщення в оренду.

Депутати Київради від Голосієва не увійшли до найбагатших в міськраді.

Натисніть для збільшення

Найбагатшим депутатом Голосієва є представник від БПП “Солідарність” секретар Київради Володимир Прокопів, сукупний дохід якого становить майже 5 млн грн.   

При задекларованій зарплаті у 83 тис. грн вийти на перше місце Прокопіву допомогли доходи сім’ї від підприємницької діяльності у розмірі понад 1,8 млн грн, а також відчуження ним майна на 1,6 млн грн, які депутат поклав на рахунок у банку.

Фото: facebook.com/volodymyr.prokopiv

Секретар Київради задекларував також автівку Mercedes-Benz E250 2013 р.в.

У власності членів його родини - Mercedes-Benz S500 2011 р.в.

Депутат від “Самопомочі” голова комісії з питань власності Леонід Антонєнко, який задекларував понад 3 млн грн доходу в 2015 році, опинився в районі на другому місці.

Фото: facebook.com/leonid.antonenko

Леонід Антонєнко - адвокат, член правління ГО "Асоціація правників України", задекларував майже 500 тис. грн заробітної платні, основна стаття доходу - від підприємницької та професійної діяльності - 2,376 млн грн. На рахунку в банку Антонєнко зберігає 2,4 млн грн. Їздить депутат на Audi Q5 2011 року випуску.

З-поміж депутатів від Голосієва Антонєнко єдиний задекларував 179 тис. грн подарунків.

Виявилося, що ці кошти йому передає мама від здачі в оренду приміщення площею 70 кв. м, зазначеного в декларації депутата.

“Касаемо задекларированного подарка - это не секрет. Я в начале года стал государственным служащим: я пошел на службу в Нацбанк и я был зарегистрирован предпринимателем - сдавал в аренду свой офис, который здесь тоже задекларирован - 70 кв. м. После того, как я стал госслужащим, я уже не мог предпринимательсткий статус иметь. А мои арендаторы - это общественная организация, которая получает финансирование за счет европейских источником и ей нужен был контракт, который налогооблагаемый”, - розповідає про задекларовані як подарунок кошти депутат Антонєнко.

“Поэтому я передал это имущество в оренду своей маме  за 1 грн, а она сдавала это в субаренду как предприниматель за ту сумму, которую получал я раньше как предприниматель сам. Выручку она часть оставляла себе на жизнь - процентов 20, а остальное она переводила на мой счет. Поскольку это перевод между родственниками первого уровня родства, то я это декларирую как подарок, потому что средства поступили на мой счет, но они не облагабтся налогом, ведь они уже обложены налогом у мамы. Она заплатила тот же самый налог, который я платил, когда был предпринимателем. У меня был выбор найти орендатора, который бы мне кэш давал, как это обычно у нас делается, но я предпочитаю уплачивать налоги”, - розповідає про задекларовані як подарунок кошти депутат Антонєнко.

На третьому місці за рівнем доходів з-поміж депутатів району - ”батьківщинівець” Ігор Галайчук із сукупним доходом у декларації понад 1,1 млн грн.

Фото: facebook.com/maria.galaychuk

Галайчук - як директор ТОВ “Клуб Т-2” у 2015 році заробив 18 тис. грн. Його бізнес - це готельно-ресторанний комплекс на Теремках-2. 27 листопада 2011 року Київрада прийняла рішення “Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю "КЛУБ "Т-2" земельної ділянки для реконструкції з подальшою експлуатацією та обслуговуванням будівлі магазину на вул. Лятошинського, 18-б у Голосіївському районі (А 8961)”.

Депутат мешкає у Вишневому під Києвом і їздить на Toyota Land Cruiser 2008 р.в.

Фото: facebook.com/maria.galaychuk

У власності членів родини задекларовано придбаний торік Lexus NX300H 2015 р.в. Щоправда, графа декларації не передбачає внесення суми витрат на купівлю авта, тому, за скільки родина придбала авто, - невідомо.

Відразу після трійки лідерів за сукупним рівнем доходу сім’ї - депутатка від “Самопомочі” Олеся Пинзеник, яка задекларувала 243932 грн.

Фото: facebook.com/olesya.pynzenyk

Власне, дохід депутатки Пинзеник - це всього 12 156 грн. Дохід її чоловіка - Олега Рожка - 231 776 грн, з яких 38 736 грн - зарплатня невиконавчого директора і голови ради директорів компанії Milkiland (ТМ “Добряна”).

На рахунку в банку в чоловіка задекларовано понад 3,3 млн грн. Цікаво, що в нього на рахунку в 2015 році задекларовано майже на 1 млн грн більше коштів, ніж було в 2014 році.

Депутатка Пинзеник пояснює таку відмінність курсовою різницею вартості валюти:

“Вклади - у валюті, тому різниця є курсовою. Як аудитор, я вам можу сказати, що завжди вклади перераховуються на 31 грудня звітного року”, - каже Пинзеник.

У власності депутатки перебуває автомобіль BMW X3 2012 р.в.

На останньому місці за рівнем сукупних доходів опинилися депутати від “Єдності” Дмитро Калініченко та Вадим Іванченко. Останній навіть опинився у списку тих депутатів, що мають дохід нижче прожиткового мінімуму.

Натисніть для збільшення

Депутат від “Єдності” Вадим Іванченко заступник голови комісії з питань охорони здоров’я задекларував усього 37875 грн, - згідно з декларацією, це все його зарплата на посаді заступника директора ТОВ “СТУГНА”. Директор товариства - його батько Анатолій Іванченко. Як депутату вдалося прожити протягом року з донькою і сином на такі скромні доходи - загадка.

Фото: dreamkyiv.com

Іванченко задекларував дві квартири - площею 31,3 кв. м і 30,1 кв. м. Їздить депутат, якщо в нього є кошти на бензин, на автомобілі Volkswagen Amarok 2012 р.в. і мотоциклі Honda Gold Wing 2008 р.в.

Інший депутат від “Єдності” Дмитро Калініченко - аспірант НУБіП, член комісії з питань власності, задекларував у доходах тільки аспірантську стипендію у розмірі 33160 грн. В декларації за 2014 рік у нього були 14298 грн інших доходів та ⅓ житлового будинку площею 66,2 кв. м. У декларації за 2015 рік він вказав у власності житловий будинок площею 66,8 кв. м.

Фото: dreamkyiv.com

“Це будинок моїх батьків і я там прописаний - ⅓ частина, а я живу реально в ЖК “Софія” в родичів квартирі. Написав, так як воно єсть, по факту. Машини в мене немає - я на громадському транспорті пересуваюсь. Цінних бумаг в мене немає, акцій немає, бізнеса немає, офшорів - тоже немає. Є друзі, готові помагать, вірять в мене”, - пояснює розбіжності в декларації депутат Калініченко.

Якщо в депутата є друзі, які готові йому допомагати, то це, ймовірно, може означати й те, що він теж “може допомагати” цим друзям, використовуючи повноваження депутата міськради.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО нещодавно підготував огляд депутатів Голосіївського району. Також рух ЧЕСНО зробив моніторинг 100 днів роботи депутатів Голосіївського району і виявив, що деякі депутати запізнюються і не голосують під час сесій.

Автор: Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]