Битва за Полтавщину: ЧЕСНО про партійних кандидатів 151 округу

Фото: Битва за Полтавщину: ЧЕСНО про партійних кандидатів 151 округу

17 липня на Полтавщині вибори нардепа. Кандидат від "Батьківщини" Руслан Богдан був парламентарем і за останню каденцію не подав жодного законопроекту.

Сергій Мамоян з Київщини веде активну передвиборчу кампанію, представляючи “Партію простих людей”. Дві кандидатки від “Відродження” йдуть під різними партійними брендами. Низка кандидатів пов’язані з екс-регіоналами.

Найрейтинговіша політсила на окрузі - БПП - взагалі не представлена через “помилку” при реєстрації кандидата. Кому БПП віддав округ на відкуп? За прихильність полтавчан боротимуться 47 кандидатів. 13 - балотуються від партій, 34 - самовисуванці.

Проміжні вибори народного депутата у №151 окрузі відбудуться, оскільки колишній нардеп-мажоритарник від нього Тарас Кутовий (БПП) став Міністром аграрної політики та продовольства.

Викрутаси БПП

Тарас Кутовий двічі одержував упевнену перемогу в своєму окрузі (41,27% у 2012 р. та 62,86% у 2014 р.), що могло б підвищити  шанси на перемогу кандидата від БПП Романа Товстого.

Цікаво, що ЦВК не зареєструвала чинного заступника голови Полтавської ОДА Романа Товстого (БПП) через те, що його автобіографія не містила відомостей з громадської роботи та про наявність чи відсутність судимості. Пізніше кандидат повідомив, що не хоче оскаржувати це рішення, припускаючи, що це може бути наслідком дій політичних конкурентів БПП. Дуже дивно, що найвпливовіша в окрузі політична сила висуває досвідченого політика, але в той же час не надає необхідну для реєстрації інформацію. Хоча у кандидатів є час для внесення правок після реєстрації, і цим правом можна було б скористатися.

Схоже на те, що округ віддали на відкуп. Але кому? Це основна інтрига виборчих перегонів на Полтавщині. За прихильність полтавчан боротимуться 47 кандидатів, 13 з яких висунули політичні партії. Інші 34 кандидати - самовисуванці.

Результати місцевих виборів у 2015 р. показали, що політичний вплив в окрузі неоднорідний, бо в кожному районі домінують різні політичні партії. Окрім БПП, сильні позиції в районах області у "Батьківщини",  "Відродження" та “Радикальної партії Ляшка”, а "Партія простих людей Сергія Капліна" їх майже наздоганяє.

Політик з Київщини веде найактивнішу кампанію

Сергій Мамоян, кандидат від “Партії простих людей Сергія Капліна” в полтавському окрузі, місцем проживання вказав с. Наливайківка на Київщині.

Фото: Офіційний сайт кандидата

Полтавщина - це єдиний острівок впливу ППЛ, лідер якої Сергій Каплін входить до фракції БПП. А Сергій Мамоян - помічник Капліна у восьмому скликанні. Це вагомий привід задуматись про те, що між БПП та ППЛ на цих виборах могли бути домовленості.

З жовтня 2015 р. Мамоян - депутат Полтавської обласної ради від ППЛ, очолює ключову для нафтогазової Полтавської області комісію з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр.

Як “скромно” пише сайт кандидата, Сергій Чолоєвич - людина з "великою душею", у свої молоді роки встиг зробити багато добрих справ і всіляко допомагає людям. Прихильність виборців Мамоян здобуває у поїзках до віддалених сіл, таких, куди інші кандидати не добираються.

Політичну активність Сергій Чолоєвич поєднує з бізнесом: очолює компанію "МАЛДС груп" з виробництва та торгівлі м'ясом у регіонах України, Росії, Казахстану та Середньої Азії. Мамоян активно веде передвиборчу кампанію, проте, як зазначають місцеві активісти із ОПОРИ, він вже порушує правила благоустрою, оскільки розміщує агітаційні матеріали на стовпах ліній електропередач і деревах. У першу чергу Мамоян обіцяє відстояти право багатих нафтою і газом районів отримувати частину коштів від видобувачів на розвиток.

ЗМІ публікують розслідування, які викривають сімейні зв’язки Мамояна з “висхідною зіркою” прокуратури та фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань. Його батько, Чоло Мамоян неодноразово вигравав тендери на будівництво та ремонт доріг у Київській області, за що, ймовірно, “віддячив” тодішньому прокуророві Київської області двома квартирами в столиці. Його сина Рустама Мамояна, 28-річного юриста-початківця, призначили заступником прокурора на Київщині.

У своїх агітаційних матеріалах ППЛ посилається на соціологію Інституту досліджень регіонального розвитку України, яка пророчить перемогу їхньому кадидату. Нагадаємо, що ця агенція фігурує у базі псевдосоціологів від Texty.org. Свого часу ці псевдосоціологи завищували рейтинги Компартії, Ляшку та Королевській, що само по собі натякає про те, що це можуть бути пов’язані кампанії.

"Батьківщина" - ставка на екс-нардепа без законопроектів

ВО "Батьківщина" також має всі шанси перемогти, оскільки на місцевих виборах 2015 р. кращі результати в окрузі отримали лише БПП, який за нього тепер не боротиметься.

Партія кандидує Руслана Богдана (Мусю) - голову Полтавської обласної організації "Батьківщини", який своїм місцем проживання зазначає Київ.

"Батьківщина" активно допомагає своєму протеже перемогти на окрузі: льотчиця Надія Савченко у перевиборчому турне на підтримку кандидатів від партії перш за все агітувала за Руслана Богдана.

Фото: Слово і Діло

Руслан Богдан уже двічі був нардепом за партійним списком "Батьківщини" у 6-му та 7-му скликаннях Верховної Ради. І двічі входив у комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Незважаючи на низьку парламентську активність - за час 6-го скликання 6 виступів та  8 законопроектів - у депутата було 48 помічників, 11 з яких - на платній основі. За майже 2 роки 7-го скликання Руслан Богдан взагалі не виступав у сесійній залі, не ініціював жодного законопроекту, але у нього було 11 помічників, 5 з яких - на платній основі. Всі вони разом із нардепом мали б працювати над розробкою законодавчого поля.

Кандидат був одним із семи депутатів, виключених з БЮТ в лютому 2011 р. за голосування за зміни до Конституції, які продовжували повноваження регіонівського парламенту, місцевих рад та особисто Януковича до 5-ти років. Проте це не завадило фракції повернути його до своїх лав у 2012 році.

До 2004 р. кандидат був не Богданом, а Русланом Мусієнком. За версією “України Молодої”, взяти прізвище дружини Богдан вирішив через заплямовану репутацію та перебування у кримінальних колах, де його дружньо називали “Муся”. За інформацією ЗМІ, він нібито причетний до пограбування, вимагання грошей, рекету, кришування бізнесу та навіть до зумисного вбивства. Крім того, Руслан Богдан засвітився у медіа через скандал із розбещенням дітей у дитячому таборі "Артек".

Рябоконь - самовисуванець із потужним адмінресурсом

Із самовисуванців найбільше шансів має Пирятинський міський голова та член “Соціалістичної партії УкраїниОлексій Рябоконь. Саме його публічно підтримав колишній обранець від округу Тарас Кутовий. З 1994 р. Рябоконь - держслужбовець, розпочав кар’єру у Пирятинській районній державній адміністрації, яку пізніше й очолив. У 2005 р. став радником голови Полтавської обласної ради, а в 2010 р. жителі Пирятина обрали Рябоконя міським головою.

Фото: сторінка Олексія Рябоконя у Facebook

До цього самовисуванець двічі намагався стати нардепом від непопулярної “Соціалістичної партії”, однак партія прогнозовано програла перегони. При цьому міським головою Пирятина він став завдяки 76,9% голосів виборців.

Рябоконь не соромиться використовувати адмінресурс для самоагітації в радянському стилі, на що вказує офіційний сайт Пирятина: “На вибори 17 липня Олексія Рябоконя було вирішено висувати на загальних зборах, у яких взяли участь понад 200 представників Гадяцького, Лохвицького, Гребінківського, Чорнухинського та Пирятинського районів.  Серед присутніх – керівники підприємств, працівники органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, приватні підприємці, ветерани праці, громадські активісти”.

Далі адмінресурс Рябоконя посилюється: вже під час передвиборчої кампанії кандидат дарує людям з обмеженими можливостями квартири за бюджетні кошти міста. Що ж тут казати про право інших кандидатів на “рівність прав і можливостей кандидатів у депутати брати участь у виборчому процесі”, як передбачено Законом "Про вибори народних депутатів"?

Роздвоєний Янус "Відрождення": науковиця-гончарниця проти дніпровської жіночої солідарності?

"Відродження", до якого увійшли екс-регіонали, висуває Людмилу Овчаренко.

Фото: argumentua.com

На виборах 2012 р. вона була основною конкуренткою кандидата від БПП Тараса Кутового та балотувалася як самовисуванка, набравши 30,38% голосів. Тоді вона була лідеркою ГО "Моя Полтавщина", яке, за інформацією ЗМІ, фінансував мільярдер, екс-бютівець та член фракції “Партії регіонів” у ВР 7-го скликання Андрій Веревський. Полтавські ЗМІ писали, що тоді Овчаренко двічі наділяла пенсіонерів свого округу пайками.

Овчаренко проживає в смт Опішня Зіньківського району Полтавської області, де вивчає українське гончарство, будучи науковим співробітником Інституту керамології. А з 2015 р. пані Овчаренко головує в комісії Полтавської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту. Була помічницею депутата-кнопкодава Кулініча Олега - спочатку члена групи "Економічний розвиток", потім "Відродження".

Інтрига в тому, що Людмила Овчаренко - не єдина кандидатка, яка пов’язана з партією "Відродження". Ще одна кандидатка від 151 округу, Марина Петросянц, висувається від партії "Солідарність жінок України", хоча й проживає в Дніпрі. В 2015 р. обрана депутаткою Дніпропетровської обласної ради від партії "Відродження". Отже, чому мешканка Дніпра й депутатка від "Відродження" висувається на Полтавщині геть від іншої партії?  Ймовірно, виконує функцію техкандидата для того, щоб підсилити позиції Овчаренко і спробувати завести більше членів ДВК для підрахунку бюлетенів.

"Солідарність жінок України" отримала лише 14 мандатів на рівні міських рад по всій Україні на місцевих виборах у 2015 р. За попередньої каденції частина цих депутатів входила до фракції "Партії регіонів" або кандидувалася від них  у 2010 р.

Марина Петросянц була помічницею Андрія Шипка у 7-му скликанні ВРУ, коли він висувався від “Партії регіонів”, так і в Раді 8-го скликання, до якої він потрапив як самовисуванець від округу №35, що в Дніпропетровській області (після увійшов до групи "Відродження"). Нагадаємо, Шипко був одним із депутатів, хто голосував за диктаторські закони 16 січня.

Хто з кандидатів пов’язаний з "Партією регіонів"?

Як відомо, окрім партії “Відродження” екс-регіонали створили партію "Опозиційний блок". Від цієї політсили на окрузі висувається Олександр Березянський.

Фото: opposition.poltava.ua

Він - екс-депутат Кременчуцької міської ради, перший заступник облорганізації “Опоблоку”. Березнянський вже порушив ЗУ "Про вибори народних депутатів", агітувавши за себе на концерті до Дня Конституції, який організовувала Заводська міська рада. Законом заборонена будь-яка агітація на заходах, організованих органами державної влади.

Фото: kolo.poltava.ua

“Радикальна партія Ляшка” теж висуває кандидата, який пов’язаний з “Партією регіонів” - Руслана Ляшка. На парламентських виборах 2012 р. він був офіційним спостерігачем у виборчому окрузі № 148 від “Партії регіонів”.

Фото: poltava.to

Проживає в селі Засулля Лубенського району Полтавської області. Руслан Ляшко не є родичем лідера партії, яку він представляє. Хоча його обрали депутатом Полтавської обласної ради від “Радикальної партії Олега Ляшка”, щоправда, кандидат спростовує, що відоме прізвище допомогло йому.

Крім політичної діяльністі, політик виробляє хлібобулочні вироби – разом з дружиною володіє ТМ "Нова пекарня" в Лубнах.

Фото: ОПОРА

Валерій Богун  - пенсіонер, висуванець від новоствореної 22 січня 2016 р. партії "Україна Славетна".

До цього партія була громадським об’єднанням, серед засновників якого - помічники екс-нардепа, регіонала Володимира Зубанова -  Андрій Плакида і Олег Похилевич.

Цікаво, що електронна пошта "України Славетної" ([email protected]), вказана в реєстрі Міністерства юстиції, одна і та ж із електронною скринькою "Партії державного нейтралітету України", створеної в 2004 р., в.о. голови якої був Андрій Плакида. Президент однойменного об’єднання - екс нардеп-регіонал Володимир Зубанов.

Валерію Богуну створили "потужну" легенду про родинний зв’язок із козацьким полководцем часу Хмельниччини Іваном Богуном. А народився "нащадок" відомого козака у Російській Ферерації.

Духовний гімн  ГО, а тепер партії "Україна Славетна" - пісня "Молитва", слова до якої написав екс-регіонал, радник М. Азарова Анатолій Толстоухов, який в іншому своєму вірші написав, що кожен в житті  - "хоч трішки, але крадій".

Ймовірніше за все, "Україна Славетна" - це технопартія колишніх регіоналів і нинішніх опоблоківців для розмивання електорального поля правих партій і для заведення більшої кількості своїх членів у ДВК. Ще одним доказом може бути відверто викривлене соцопитування, розміщене на сторінці "України Славетної" у Facebook, яке після Богуна за рейтингом показує двох кандидаток з політсили "Відродження".

Хто балотується від “Руху”, “Свободи”, “Правого сектору”

Довірена особа та помічник екс-нардепа Тараса Кутового (БПП), а зараз - міністра, - Олександр Панченко - висувається на цих виборах від “Народного Руху України”.

Фото: сторінка Олександра Панченка у ВКонтакте

За біографією на ресурсі "Асоціація Українських Правників", Панченко балотувався кандидатом у нардепи та на посаду голови Лохвицької районної ради Полтавської області від “Народного Руху” у 1994 р., але в обох випадках програв, отримавши друге місце. В 2010 р. Панченко став заступником голови Полтавської обласної організації ВО "Свобода" з питань партійно-політичної освіти. Також очолив Лохвицький районний Комітет порятунку Нації та Держави.

Останні двадцять років Панченко працює адвокатом та викладає в Українському Вільному Університеті (Мюнхен, ФРН). Має більш ніж 20 різних нагород та відзнак, також є автором більш ніж 30 книг та публікацій на тему права, україністики та краєзнавства.

“Свободу” на окрузі представляє Іван Близнюк - нині депутат Полтавської облради  та голова наглядової ради ПАТ "Велика Круча" (агропромисловість та готель).

Фото: Новини Полтавщини

Близнюк у 1994 р. стає незмінним депутатом Полтавської обласної ради. І лише в останньому скликанні (з 2015 року) кандидат балотувався від “Свободи". До цього він очолював обласну організацію “Нашої України" (з 2005 по 2010 рр.).

В 2006 та 2007 рр. балотувався до Верховної Ради за партійними списками від "Нашої України", а в 2002 році висувався як самовисуванець по сусідньому 152-му округу. Однак жодного разу до Верховної Ради не пройшов.

За президентства Віктора Ющенка був першим заступником голови Полтавської ОДА. Саме тоді Близнюк ініціював будівництво спортивно-оздоровчого комплексу у Полтаві, під що було виділено 0,67 га землі та біля 11 млн грн, однак СОК перетворився на довгобуд. Історія вийшла дуже мутна: спочатку рішенням місцевої ради депутати урізали територію спорткомплексу, потім її продали за 8,5 млн грн ТОВ "Полтавська нафтова компанія", але менше ніж через рік новий власник відмовився від своїх намірів, посилаючись на економічну кризу. У результаті було порушено кримінальну справу за фактом нецільового використання коштів.

Від “Правого сектору” на вибори йде Ігор Чадюк, для якого це - перші виборчі перегони за посаду нардепа.

Фото: Трибуна

Він очолює Полтавський обласний осередок “Правого сектору”, служив добровольцем  у батальйоні "Донбас". Керував "операціями" зі знесення пам’ятників Леніну на Полтавщині. Свого часу кандидат працював у органах внутрішніх справ.

Ігор Чадюк був помічений журналістами у бійці з кременчуцьким осередком партії "Патріот" через призначення керівника кременчуцької "Батьківщини" Євгенія Холода головою Полтавської обласної ради. Пізніше це висміяли у розважальній передачі "Чисто Ньюз".

Від УКРОПУ на вибори йде Інна Авраменко, яка народилася й проживає в місті Глобине Полтавської області. На місцевих виборах 2015 р. стала депутатом Полтавської обласної ради від УКРОПу та головою Постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, інформаційної сфери, зв’язків з громадськістю та дотримання прав учасників АТО.

На виборах народного депутата кандидатуру Інни Авраменко висунули вперше.

Пасивні кандидати

Максим Березін - кандидат від "Європейської партії України", яку очолює Микола Катеринчук. Проживає в місті Кременчук Полтавської області, де обіймає посаду заступника голови підрозділу з міжнародних відносин в м. Кременчук Полтавської області. Також представляє ГО "Всеукраїнська спілка учасників АТО, бойових дій та миротворчих місій". Раніше участі у виборах народних депутатів не брав. Проявляє активну позицію щодо якості військової освіти та відслідковує зловживання керівного складу Військового ліцею у Кременчузі, у якому він викладає. З травня 2014 р. до 2015 р. Максим Березин добровольцем брав участь в бойових діях у зоні АТО. При цьому, кандидат не проявляє передвиборчої активності та навіть FB група "Європейська партія України - Кременчуцька організація" не містить жодної згадки про свого однопартійця. Це дозволяє припустити, що Березін - по суті - техкандидат.

Від “Демократичної партії України” у полтавському окрузі пробуватиме свої сили житомирянин Богдан Кривошеєнко. Він керує БО Всеукраїнським рухом "Взаємодія", офіс якого розташований у Києві та виконує функції громадської приймальні депутатів Київради від фракції БПП Юрія Сулиги та Юлії Ярмоленко. Зазначимо, що “Демократична партія України” найбільший успіх мала на виборах до ВРУ 1990 року. Згодом популярність партії від виборів до виборів ставала дедалі меншою, і до ВРУ 4-го скликання від неї пройшов аж один кандидат.

Як правило, значна кількість кандидатів на окрузі (47 кандидатів разом із самовисуванцями) свідчить про те, що потенційні переможці зацікавлені у техкандидатах, щоб або відтягнути голоси в опонентів, або завести чимбільше членів у дільничну виборчу комісію, яка сортує бюлетені та займається підрахунком голосів. Кожен кандидат має право подати своїх членів до ДВК, і вони будуть визначатися за принципом  жеребкування. Відповідно, що більше техкандидатів під контролем у головного кандидата, то більше в нього шансів завести своїх членів у ДВК.

Огляд інших кандидатів-самовисуванців, яких загалом зареєстровано 34, ЧЕСНО оприлюднить для громади найближчим часом.

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, що ЧЕСНО підготував вже огляди партійних кандидатів для мешканців Чернігівщини, Івано-Франківщини та Дніпра.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]