Чернігівщина: корупціонери року 206-го округу

Фото: Чернігівщина: корупціонери року 206-го округу

Двоє кандидатів до Верховної Ради на 206-му окрузі опинилися в Каталозі фігурантів антикорупційних журналістських розслідувань руху ЧЕСНО. 

Це - Максим Микитась, про якого ми вже писали в попередньому матеріалі, і Леонід Кипиченко. 

Максим Микитась - самовисуванець, якому БПП віддало на відкуп 206 округ. Згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО, він був найбагатшим депутатом Київради за рівнем доходів у 2014 році. Президент державної будівельної корпорації "Укрбуд", переможець конкурсу “Людина року-2014” у номінації “Бізнесмен року”.

Фото: сторінка Максима Микитася у Facebook

Бізнесова жилка відчувається у нього і на цих виборах: згідно з відео на youtube-каналі Дениса Казанського, кандидат у народні депутати наприкінці червня відкрив на своєму окрузі дитячий майданчик. Рух ЧЕСНО зауважує, що під час передвиборчої кампанії забороняється безкоштовне розповсюдження товарів, послуг і т.д. серед виборців. Ці дії можна витлумачити як підкуп виборців.

Проте це - дрібниці порівняно із оборудками в будівельному бізнесі, до яких був причетний Максим Микитась як керівник “Укрбуду”.

"Сонячна Рів’єра" Микитася

У розслідуванні Максима Савчука для програми "Схеми" розповідається про будівництво житлового комплексу "Сонячна Рів’єра" на вулиці Микільсько-Слобідській у Києві, котре проводилося з численними порушеннями. Житловий комплекс будували у 7-гектарній прибережній зоні Дніпра. Пропонуємо ознайомитися нижче з матеріалами журналістських розслідувань, щоб зрозуміти роль Микитася у цій будівельній афері.

До 2007 р. у земельному кадастрі на території "Сонячної Рів’єри" було 5 окремих ділянок, дві з яких перебували у власності Києва з цільовим призначенням "благоустрій територій"; одна також у власності Києва - для "готельно-офісного центру"; ще одна була у власності ЗАТ "МВЦ" для виставкового центру; ще одна належала ТОВ "Терра Капітал" з призначенням "для реабілітаційного центру, водно-спортивної бази, громадських пляжів". Ці землі поскуповувало ТОВ "Майк", уповноваденою особою якої був батько депутата Київради Вадима Столара - Михайло Столар, а серед засновників фірми – його дружина Яна Столар.

27 липня 2007 р. рішенням Київської міської ради було змінено цільове призначення всіх п’яти ділянок на "для будівництва багатофункціональних комплексів у складі комплексу готельно-офісного та торговельно-розважального призначення, житлово-офісного комплексу з апартаментами, яхт-клубу, дельфінарію, аквапарку, благоустроєних набережних". Це суперечить Генеральному плану Києва до 2020 р., де вказано, що дана місцевість належить до території зелених насаджень загального користування. Відповідно до вимог законодавства, для великих річок установлюється 100-метрова прибережна захисна смуга, тож три будинки "Сонячної Рів’єри", ближче до Дніпра, не мали б там зводити. Попри це ще у 2005 р. забудовник отримав листа з підписом заступника голови комітету України по водному господарству від Мінприроди України Миколи Бабича, згідно з яким захисна смуга вказаної ділянки зменшена до 50 м ширини, а це —  порушення законодавства.

У 2009 р. фірма "Майк" перепродала землю компанії "Терра Капітал". Засновником власника землі ТОВ "Терра Капітал" є компанія "Синемон Естейтс Лімітед", зареєстрована у Лондоні. "Синемон Естейтс Лімітед" була ліквідована у жовтні 2014 року, але на квітень 2015 лишалася кінцевим співвласником землі на Микільській Слобідці. Керівник "Укрбуду" Максим Микитась заявив, що не має жодних сумнівних даних щодо ТОВ "Терра Капітал", для проекту якої фактично виступає парасолькою, а також не бачить нічого поганого в офшорах.

“А що в цьому поганого? Ну не купуйте тоді квартири там!” – відповів він на питання журналістів.

Будувала житловий комплекс дочірня компанія "Укрбуду" - ТОВ "Укрбуд девелопмент". Її засновником є також офшорна компанія - белізька Веріс Інвестмент ЛТД.

Скільки заробили Микитась і решта керівництва “Укрбуду” на цій справі навряд че вдасться з’ясувати. Достеменно зрозуміла лише нахабність та цинічність з якою люди, які мали б працювати на покращення умов життя киян, покращають власні.

Фото: Міжрегіональні новини України і світу

Будівництво із сепаратистським присмаком

Згідно з інформацією програми "Наші гроші", дві забудови державної компанії "Укрбуд" у Києві базуються на рішеннях Господарського суду міста Севастополя, прийнятих у 2014 році та не внесених у Єдиний державний реєстр судових рішень.

У 2000 році Київрада передала ділянку на вулиці Крамського, 10 на 25 років в оренду ПП "Виробничо-комерційна фірма "Дівос" для експлуатації та обслуговування санаторію-профілакторію "Перемога". У 2012 там розпочалося будівництво фундаменту. Житловий комплекс "Святоград" мала будувати фірма "Київсоцбуд", якою на той час керував Максим Микитась. Замовниками виступали фірми "Дівос" та "Будівельні мережі". Останньою керував Сергій Якусевич, а володів — Юрій Пелих, котрі зараз входять до керівництва “Укрбуду”. Через розголос у 2012 році будівництво прикрили. Однак 6 листопада 2015 року фірма "Будівельні мережі" заклала житлокомплекс в іпотеку фірмі "ФК "Житло-капітал", яка входить до корпорації "Укрбуд". Реєстр речових прав засвідчує право оренди земельної ділянки фірмою "Дівос" на підставі копії рішення Господарського суду м. Севастополя від 24 березня 2014 року (919/299/14). Керівник "Дівосу" Валерій Новохатка не зміг надати цю копію на прохання журналістів.

Також рішення Госпсуду Севастополя фігурує у будівництві ЖК "Переможець" на Воскресенській, 2а. Цільове призначення землі під будинком — обслуговування виробничої бази. Однак забудовники посилаються на рішення Господарського суду м. Севастополя від 24 березня 2014 року, яке начебто змінило  цільове призначення землі. На будівельному майданчику ЖК "Переможець" на вимогу журналістів рішення показувати відмовилися.

У Державній судовій адміністрації України повідомили, що рішення севастопольського Госпсуду в Єдиному держреєстрі судових рішень відсутнє.

Богуславський організатор Антимайдану

Інший фігурант антикорупційного розслідування Леонід Кипиченко не оперував такими значними коштами, як Микитась, але також намагався погіршити життя українців.

Фото: #НЕБУТИСКОТОМ

Згідно з інформацією журналістів програми "Знак оклику", в грудні 2013 року тодішній голова Богуславської районної організації “Партії регіонів” та заступник голови Богуславської районної ради Леонід Кипиченко організовував “добровільно-примусові” поїздки бюджетників на Антимайдан до Києва. Кожен мітингар отримував по 200 грн. Тих, хто відмовлявся, обіцяли звільнити. На питання журналістів Кипиченко відповідати відмовився.

Рух ЧЕСНО задає риторичне питання до правоохоронних органів — чому вони не відкрили жодного кримінального провадження щодо цих осіб, які балотуються у нардепи? Нагадуємо виборцям, що рівень особистого благополуччя кожного громадянина напряму залежить від того, кого він делегує представляти свої інтереси в парламенті.

ЧЕСНО вже оприлюднив аналіз кандидатів у депутати в 206 окрузі як партійних, так і самовисуванців, які більшою мірою є техкандидатами і клонами.

 

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, що ЧЕСНО підготував вже огляди партійних кандидатів для мешканців Івано-Франківщини, Дніпра, Полтавщини та Чернігівщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]