Дніпро: заступник голови ОВК Андрій Баско - постачальник технарів чи жертва провокації?

Фото: Дніпро: заступник голови ОВК Андрій Баско - постачальник технарів чи жертва провокації?

Після оприлюднення програм кандидатів у Дніпрі стався скандал: заступника голови ОВК Андрія Баска запідозрили в написанні програм технічним кандидатам та клонам фаворитів перегонів.

Сам Баско таку причетність заперечує і називає провокацією. Водночас низка технарів нібито від Баска знаходяться в зоні впливу БПП, а низка - колишні висуванці від “Громадської сили” на місцевих виборах і студенти.​​

Фото: basko.dp.ua

Заступник голови ОВК “батьківщинівець” Андрій Баско, ймовірно, причетний до написання або редагування програм 10 кандидатів у Дніпрі.

Так, у властивостях файлів програм, написаних у текстовому редакторі Word зазначається автор, який створює документ, і редактор, що його править.

З-поміж усіх програм кандидатів автором якийсь “Andrey Basko” виявився аж 6 разів. Прикметно, що з низки цих кандидатів більшість - технічні самовисуванці, окрім Загіда Геннадійовича Краснова.

Редактором “Andrey Basko” виявився ще у 4 випадках. В усіх цих випадках “Andrey Basko” редагував програми відвертих клонів інших - на рівні з Красновим - лідерів перегонів.

Загід Краснов депутат міськради, очолює фракцію “Громадська сила”.

Батько Андрія Баска - Валентин Іванович Баско на місцевих виборах 2015 року балотувався до Дніпропетровської міськради у списку “Громадської сили” Загіда Краснова.

Андрій Баско в минулому - голова дніпропетровської міської організації партії.

Нині Андрій Баско - “батьківщинівець”, є заступником голови окружкому від “Батьківщини”.

У ЗМІ Андрія Баска називають соратником Загіда Краснова. Ось фото, де вони за одним столом на дні народженні депутатки міськради з фракції Краснова "Громадська сила" і довіреної особи Загіда Краснова на цих виборах - Катерини Збарської.​

Фото: сторінка Катерини Збарської у Facebook

На місцевих виборах у 2015 році, будучи кандидатом від “Батьківщини”, Андрій Баско зняв свою кандидатуру на користь Бориса Філатова.

На нинішніх виборах “Батьківщина” не висунула сильної кандидатури, ймовірно, не маючи наміру боротися за мандат. Тож із великою ймовірністю можна припустити, що цього разу “Батьківщина” підіграє іншому кандидату, а її представник Андрій Баско може постачати другорядних технічних кандидатів різним конкуруючим штабам.

Сам Андрій Баско спростовує причетність свого комп’ютера до передвиборчих програм згаданих технічних кандидатів.​

Фото: basko.dp.ua

“Это явная провокация (те, що “Andrey Basko” фігурує у властивостях програм багатьох кандидатів - прим. авт.) в мой адрес. Кем она создана - не знаю, но это явная провокация. Это потому, что меня не сильно в окружной избирательной комиссии воспринимает председатель комиссии, и есть определенная конфронтация. Поэтому сказать вам честно - мой компьютер не имеет названия Андрей Баско, потому что я даже не имею представления, где это написать, чтоб он имел такое название. Я не настолько умею пользоваться техникой, чтоб я мог написать где-то в какой-то функции компьютера имя - и тем более еще свое имя вдруг - это уже вообще смешно!”, - спростовує причетність свого комп’ютера до написання передвиборчих програм кандидатів заступник голови ОВК Андрій Баско.

Хто ж ці кандидати, до появи яких міг бути причетний Андрій Баско?

Клони від Краснова та баскі техкандидати з торішньої “Громадської сили”

Група клонів, які, ймовірно, допомагатимуть Загіду Краснову і можуть бути створені його соратником по “Громадській силі” Андрієм Баском, характеризуються тим, що балотувалися від “Громадської сили” на місцевих виборах або перетиналася з організацією Баска “Час молодих” в стінах своїх вишів.

До технарів Краснова можна віднести самовисуванця Олексія Алсуф’єва, безпартійного менеджера з питань регіонального розвитку ТОВ "Ком-Фор", чия програма, за даними ГМ ОПОРА, повна ідентичність програмі Олександра Момота (балотувався у 2012 р. в ОВО №27 від "Партії регіонів").

Фото: сторінка Олексія Алсуфєва у Facebook

За освітою - металург. Працював переважно як дистрибютор і менеджер у різних компаніях.

Нині значиться на сайті ЦВК як менеджер у ТОВ “КОМ-ФОР”, яке займається виробництвом і продажем матрасів. Його  програму не лише писав, але й востаннє редагував перед подачею до ЦВК - користувач на комп’ютері з іменем “Andrey Basko”.

Після зняття кандидатури “укропівки” Оксани Томчук її клони, чиї програми редагував користувач на комп’ютері з іменем “Andrey Basko”, втратили первинну функцію дезорієнтовувати виборця, проте чудово придадуться штабам їхніх творців для заведення своїх людей до ДВК.

Один з клонів - Томчук Оксана Григорівна.  За даними ОПОРИ, програма Томчук Оксани Григорівни – майже ідентична копія програми Дениса Ковтуна (балотувався у 2014 р. в ОВО № 140 від партії "Опозиційний блок") та партії "Опозиційний блок".

Імовірно, допоможуть Краснову і клони чинної суперниці Ричкової, чиї програми редагував користувач на комп’ютері з іменем “Andrey Basko”.

Один з клонів Ричкової - самовисуванка Ричкова Тетяна Володимирівна - народилася 14 липня 1985 року в смт Юр’ївка Дніпропетровської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта загальна середня, контролер-ревізор служби безпеки, ТОВ "Рента-Дніпро", безпартійнa, проживає в місті Дніпрі. За даними ОПОРИ, її програма - майже ідентична копія програми Петра Чорного (балотувався у 2012 р. в ОВО №6 від ВО "Батьківщина").

Другий клон - Ричкова Тетяна Петрівна - народилася 9 липня 1948 року в місті Вяземський Хабаровського краю, Російська Федерація, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта загальна середня, пенсіонерка, безпартійнa, проживає в місті Дніпрі. За даними ОПОРИ, її програма - повна ідентичність програмі Владислава Яцука (балотувався у 2014 р. в ОВО №28 від Всеукраїнського аграрного об'єднання "Заступ").

Третій клон - самовисуванка Ричкової Валентини Василівни. Валентина Василівна, за даними ЦВК, народилася 23 листопада 1958 року в селищі Новий Кудимкарського району Пермської області, Російська Федерація, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, фізична особа – підприємець, безпартійнa, проживає в місті Дніпрі.

Зауважимо, що на тому самому комп’ютері, ймовірно, написана і програма самовисуванця Олександра Мироненка. За даними ОПОРИ, програма Мироненка Олександра Євгеновича – повна ідентичність програмі Катерини Збарської (балотувалася у 2014 р. в ОВО №28 від партії "Громадська сила"). Це не дивно, оскільки сам самовисуванець і запорізький “парашутист” у дніпровському окрузі Олександр Мироненко  безуспішно балотувався від “Громадської сили” до Жовтневої районної у місті Дніпропетровську ради на чергових місцевих виборах у 2015 році.

Фото: сторінка Олександра Мироненка​ у ВКонтакте

Мироненко народився 9 червня 1991 року в місті Запоріжжі, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Запоріжжі, судимість відсутня, самовисування.

Серед друзів Мироненка у соцмережі є й інший самовисуванець із Запоріжжя - Олександр Сірий.

Кандидат, за даними ЦВК, народився 9 грудня 1993 року в смт Чернігівка Запорізької області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта професійно-технічна, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Дніпрі.

Фото: сторінка Олександра Сірого​ у ВКонтакте

Кандидат Сірий виклав у мережу посвідчення про реєстрацію.

Фото: сторінка Олександра Сірого​ у ВКонтакте

Похизувався світлиною з Президентом Петром Порошенком.

Фото: сторінка Олександра Сірого​ у ВКонтакте

Відповідно до дослідження ОПОРИ, Сірий Олександр Станіславович – відтворив програму партії "Сильна Україна". На минулих місцевих виборах у 2015 році балотувався від “Громадської сили” до Жовтневої районної в Дніпропетровську ради, що також свідчить про його зв’язок із Загідом Красновим і Андрієм Баском.

Прикметно, що кандидат Сірий матиме одне з найбільших представництв членів у ДВК - аж 33 члени.

Самовисуванець Максим Карамушка - народився 10 травня 1993 року в смт Широке Дніпропетровської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Дніпрі.​

Фото: сторінка Максима Карамушка​ у ВКонтакте

За даними ОПОРИ, Карамушка Максим Олегович – переписав програму Андрія Баска (який балотувався у 2014 р. в ОВО №27 від ВО "Батьківщина"). У 2015 році Карамушка балотувався як член партії “Громадська сила” від однойменної партії до Жовтневої районної у Дніпропетровську ради на 4-му окрузі. Також Карамушка завдячує організації Андрія Баска “Часу молодих” в підтримці спільної діяльності з ГО “Разом.UA”, де Карамушка головує.

Максим Карамушка - активний студент і заступник голови студради Дніпропетровської медакадемії в 2015 році отримував грамоти від в.о. міського голови Галини Булавки, брав участь в різноманітних студентських заходах і конкурсах.

Фото: сторінка Максима Карамушка​ у ВКонтакте

На відміну від списаної передвиборної програми пост-підводку до рішення балотуватися на виборах Карамушка пише оригінальний:​ “В каждой профессии есть люди, которые ей соответствуют. И я выбрал профессию своей жизни. Это ДОКТОР - человек, который лечит от вирусов, исцеляет от болезней, предотвращает распространение инфекций.

Особое ощущение себя по жизни и своего места в обществе стоят очень дорогого. А совсем недавно я понял, что быть доктором – это не только лечить людей.

Сегодня наше общество болеет. Вирусом коррупции, который передается воздушно-капельным путем; эгоизм и обман в обществе – это лихорадка на происходящие события в стране; низким уровнем жизни, от которого возникают сопутствующие заболевания: преступность, злость, ненависть к другим; социальное неравенство, бедность и безработица – это симптом болезни пустых обещаний политиков и чиновников.

В сознании многих людей политика – дело довольно беспринципное и грязное. Но я всегда придерживался иного мнения: оставаться верным себе и не изменять своим принципам.

На выборах в местные советы 2015 года я впервые задумался: а так ли это плохо, быть причастным к принятию важных решений, определяющих судьбу твоего района, города, да и страны в целом? И еще тогда принял решение, что не могу устраняться от участия в процессах, последствия которых мне же потом и расхлёбывать.

Быть доктором – это понимание, что ты делаешь что-то действительно настоящее и честное.

Я буду лечить людей. И хочу исцелить общество. Поэтому и выдвинул свою кандидатуру на выборы в депутаты Верховной Рады по 27 избирательному округу. Спасибо друзьям, поддержавшим меня в этом решении. Впереди нас ждёт напряжённая предвыборная борьба. Мои конкуренты – люди, в руках которых власть, деньги, иммунитет к выполнению своих обещаний. Но своими принципами торговать нельзя. Политика должна быть искренней, а правда – не только на словах. Стою на том, и не могу иначе (с)”

Біблійні техновисуванці БПП з родини Горбів: і прочинилися “Двері в небо”, і посунули звідти техкандидати…

Ймовірно, що БПП допомагатимуть технарі з дніпровської релігійної громади.

Перший із них - Руслан Білошицький - безпартійний ФОП, основна діяльність якого - “Неспеціалізована оптова торгівля”, відповідно до інформації на сайті Міністерства юстиції.

Прихожанин дніпровської церкви “Двері в небо”, гостював у ірпінській біблійній церкві.

Фото: сторінка Руслана Білошицького​ у ВКонтакте

Його програма, за даними ОПОРИ, повна ідентичність програмі Зої Бондаренко (балотувалася у 2012 р. в ОВО №27 і зняла свою кандидатуру).

Фото: сторінка Ігоря Горба​ у ВКонтакте

Серед друзів кандидата Білошицького у соціальній мережі знаходимо і чоловіка іншої кандидатки роменчанки Тетяни Горб (дівоче прізвище Ковінько) і її родича чоловікового брата Дмитра Горба.

Фото: сторінка Дмитра Горба​ у ВКонтакте

До слова, чоловік техновисуванки Горб - Ігор Федорович Горб - депутат Шевченківської райради у Дніпрі від Дніпропетровської міської організації Партії “Блок Петра Порошенка "Солідарність" і голова благодійного фонду “Небайдужі серця”. З Новим роком Ігор Горб вітав своїх виборців ще як представник БПП “Солідарність”, а вже у Великодньому привітанні депутат посоромився ставити партійну плашку.

Ігор Горб взимку 2016-го “для здійснення своїх обов’язків як депутата… та реалізації своїх повноважень” просив у голови райради для себе красивий депутатський значок, посвідчення зі шкіряною обкладинкою і зразок заяви для подачі на роль помічника-консультанта депутата.

​Техновисуванка Тетяна Горб, дружина Ігора Горба і прихожанка церкви “Двері в небо” з 12-річним стажем, не стала морочитися з написанням передвиборчої програми, яку їй послано згори і яка майже ідентична, за даними ОПОРИ, програмі Вадима Гетьмана (балотувався у 2014 р. в ОВО №24).

Фото: сторінка Любов Горб​ у ВКонтакте

У “своїй” програмі Тетяна Горб обіцяє “Жити безпечно! Жити чесно! Жити безбідно!”, що ніби натякає на гасло президентської партії “Жити по-новому!”. В оригіналі програми Вадима Гетьмана, з якої списувала Горб, так і було написано: “Настав час поставити чітку детальну мету, визначитись, що для нас "жити по-новому"!

Фото: сторінка Дмитра Горба​ у ВКонтакте

Цікавою є програма брата депутата Ігоря Горба техновисуванця Дмитра Горба.

У властивостях файла програма Дмитра Горба називається “Жуков С.В.” - так, як звати іншого кандидата-самовисуванця, члена партії “Сила людей”, у минулому скликанні заступника голови фракції БПП в міськраді - Сергія Жукова. Ймовірно, це свідчить про те, що програму Горба створювали в штабі, беручи за основу верстку програми Жукова.

Програма обох кандидатів починається майже однаково - з неохідності перемог, причому пункти програми Жукова явно “вдосконалили” різними “досягненнями”, а зокрема пункт про перемогу над хворобами для Горба розширили і вирішили додати ще й перемогу над смертністю.

Організація, на чиєму комп’ютері створена програма Дмитра Горба, - “INTERPIPE CORP” і автор zzz, як і в програми Безбаха, на ідентичності з програмою якого наголошує ОПОРА.

Таким чином, програму Дмитра Горба штабісти зліпили, схрестивши програми Безбаха й Жукова.

Дмитро Горб відпочивав і розважався з братом і його родиною в Криму влітку 2014 року після окупації півострова.

Фото: сторінка Ігоря Горба​ у ВКонтакте

Серед друзів Тетяни Горб у соцмережах знаходимо і біблійного техновисуванця Сергія Ябурова, чия програма, за даними ОПОРИ, повна ідентичність програмі Антона Томки (балотувався у 2014 р. в ОВО №55).

Фото: сторінка Сергія Ябурова​ у ВКонтакте

На фоні Ябурова в офісі БПП “Солідарність” можемо побачити чоловіка, схожого на Ігоря Горба з паперами в руках. На позачергових виборах до ВР у 2007 році Сергій Ябуров був уповноваженою особою від “Християнського блоку” в 28 окрузі.

У самовисуванця з Дніпра Василя Іванова надто поширене прізвище, аби стверджувати, що саме про нього як про одного з “лідерів служіння” йдеться в дописі на сайті церкви “Двері в небо”.

Водночас, достеменно відомо, як повідомляє ОПОРА, що в Іванова Василя Дмитровича не своя передвиборрна програма, а переписана програма Національної демократичної партії України.

У своїй програмі Василь Іванов обіцяє “повести всіх громадян України, не залежно від етнічного походження, матеріального стану, релігійних переконань, освіти та віку, на штурм Стіни бюрократії”.

“Это такая провокация, что у меня не хватило бы понимания, как это можно реализовать! Там какие-то фамилии… Я как почитал - был в шоке просто. Столько этих кандидатов, я их в глаза никогда не видел! … Я не знаю, кто использовал мою программу, но читал новости и знаю, что там есть Горб Татьяна какая-то, Горб Дмитрий или еще кто-то. Когда эти люди приходили в окружную комиссию подавать ДВК, я даже специально к ним подошел познакомиться и спросил, что это такое. Они удивленно на меня посмотрели и сказали, что они впервые об этом услышали… Я им говорю, вы хоть почитайте, что я вам программы пишу, вы от какого штаба? Они, естественно, не признались”, - розповідає про своє знайомство з Горбами в ОВК Андрій Баско.

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже підготував аналіз партійних кандидатів та самовисуванців-фаворитів у нардепи на 27 окрузі й оприлюднив його на сайті.

UPD: У попередній редакції матеріалу йшлося про нібито шахрайські дії БФ "Небайдужі серця". Однак указану інформацію було вилучено із тексту з огляду на те, що вона стосується іншого благодійного фонду з такою ж назвою, та не має стосунку до Ігоря Горба.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]