ЧЕСНО про вибори в Дніпрі: на кого працюють техкандидати-самовисуванці

Фото: ЧЕСНО про вибори в Дніпрі: на кого працюють техкандидати-самовисуванці

48 з 59 кандидатів в 27 окрузі - самовисуванці. Рух ЧЕСНО дослідив, які з них можуть бути технічними і на кого вони ймовірно працюють.

Техкандидати потрібні як двійники - тезки реальних кандидатів, які мають відтягнути голоси. Також вони потрібні для підсилення представництва реальних кандидатів у ДВК. Чим більша кількість технічних кандидатів, то більші шанси потрапити до ДВК, яке видає бюлетені і підраховує голоси виборців вночі на дільниці. Є й відомі техкандидати, які в останній момент знімаються на користь іншого кандидата і таким чином підсилюють його. Рестрація кандидата в ЦВК коштує майже 15 тис. грн. Відповідно, коли ставки на виборах високі, то бюджет на техкандидатів доволі суттєвий. Так у Дніпрі конкурують майже 60 висуванців.

17 липня в Дніпрі відбудуться парламентські вибори, оскільки екс-нардеп Борис Філатов став міським головою. У 27 окрузі на проміжних виборах до ВР балотуватиметься 59 кандидатів, більшість з яких - 48 кандидатів - самовисуванці. Від партій висунуто 11 кандидатур. З-поміж них є багато техкандидатів і навіть двійники лідерів перегонів, про яких вже писав ЧЕСНО.

Оскільки на окрузі є сильний кандидат Загід Краснов, якому на минулих виборах до перемоги забрак всього 441 голос (він поступився Максиму Курячому від БПП усього на 0,69%) і якого пов’язують зараз із “Опоблоком”, то, ймовірно, що БПП і УКРОП із “Самопоміччю” домовилися про спільного кандидата проти Краснова - самовисуванку Тетяну Ричкову. Схоже, спектакль із висуванням Оксани Томчук від УКРОПу був розрахований на те, щоб об’єднати виборців з різними точками зору для прихильників групи “Приват” Ігоря Коломойського і пропрезидентської партії БПП.

Лідери перегонів на окрузі - це ті кандидати, кого підтримують прямо або опосередковано великі партії. Після того, як УКРОП зняв свою кандидатку Оксану Томчук на користь “БППшної” самовисуванки Тетяни Ричкової, найгостріша боротьба точитиметься якраз між Ричковою та самовисуванцем з ознаками “опоблочності” Загідом Красновим. Саме його підтримав Олександр Вілкул, а “Опоблок” не висував свого кандидата на цих виборвах.

Підставою для зняття кандидатури Томчук у ЗМІ називають домовленість між групою “Приват” Ігоря Коломойського і Адміністрацією Президента в питанні припинення кримінального переслідування випущеного під домашній арешт філатівського помічника Михайла Кошляка, підозрюваного в причетності до вбивства співробітника СБУ у Волновасі.  

Техвисуванці Загіда Краснова

Аналіз ситуації дозволяє припустити, що “Батьківщина”, ймовірно, віддає округ на відкуп Загіду Краснову, оскільки соратник Краснова по “Громадській силі” Андрій Баско значиться автором його виборчої програми та є заступником голови ОВК від “Батьківщини”, а сама партія Юлії Тимошенко висунула відверто слабку кандидатку, яка раніше часто знімалась з виборів. Більше того, Краснову допомогатимуть клони, ймовірно, створені його соратником по “Громадській силі” в міськраді Дніпра формально “батьківщинівцем” і заступником голови ОВК Андрієм Баском. Громадський рух ЧЕСНО вже писав про те, що Basko є автором десятка програм техкандидатів.

Дніпрорадівські рекламники Краснова

Самовисуванець Дмитро Садковський -  працює начальником відділу з питань реклами у Дніпровській міській раді. За даними місцевих ЗМІ, може бути двоюрідним братом “батьківщинівця” Андрія Баска, який може бути причетним до створення програм низки техкандидатів у Дніпрі.

Як пише БюроUA, Садковський - фігурант численних міських скандалів, пов'язаних, в тому числі, з наданням преференцій у розміщенні реклами виключно своїм, хто має відношення до членів “Громадської сили”.

На окрузі є представник ще одного КП - «Адміністративно-технічне управління». Очолює його Віталій Ситніков, який з 2014 року був під контролем команди Загіда Краснова.

На місцевих виборах у 2015 році балотувався у списку “Нашого краю” до міськради.

Самовисуванець Віталій Сітніков мешканець Дніпра, на сайті ЦВК фігурує як безробітний кандидат.

У той же час у червні Віталій Сітніков фігурує у довідці як начальник комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Дніпропетровської міської ради. Згідно з довідкою, у червні кандидат в депутати перебував на лікарняному.

Зауважимо, що поки керівник на лікарняному, підприємство перебуває в стадії ліквідації, яку призупинило судове рішення. За даними ОПОРИ, у своїй програмі Сітніков ймовірно використав тексти програм Олександра Шикуленка (балотувався у 2014 р. в ОВО № 24 від партії "Народний фронт") та Вадима Моренця (балотувався у 2014 р. в ОВО № 27 від партії "Народний фронт").

Ще один спеціаліст з відділу реклами Дніпровської реклами - самовисуванка Анна Соловйова. Народилася 28 вересня 1987 року в місті Дніпрі, освіта вища, спеціаліст І категорії відділу з питань реклами, Дніпровська міська рада, безпартійнa. У 2015 році балотувалась до Дніпропетровської міської ради та Індустріальної в м. Дніпропетровську ради від «Громадської сили». У своїй програмі, яку, за даними ОПОРИ, Соловйова списала з програми “Опоблоку”, вона обіцяє “роззброїти всі незаконні воєнізовані формування та активізувати переговори з Росією за посередництва держав ЄС, США та інших країн з метою створити сталі умови для миру”.

Зауважимо, що представників комунальної сфери на виборах ті кандидати, які мають доступ до адмінресурсу, можуть залучати на вибори як технічних кандидатів.

Значну технічну роль під час виборів відіграють маловідомі партії. Так “Солідарність жінок України”, “Патріотична партія України” - можуть допомогти Краснову завести в ДВК більше членів, а ППУ ще й відтягнути трохи голосів у правих. “Україна славетна” - маріонеткова маловідома партійка, за якою стоять екс-регіонали. Вона покликана, ймовірно, не так розмити виборче поле правих партій, як завести більше членів до складу ДВК.

Техвисуванці Ричкової: Хто завів найбільше членів ДВК?

Знайомтеся, це - Наталія Варчук, мешканка Дніпропетровської області. Саме вона  отримала найбільше з-поміж інших самовисуванців представництво членів у ДВК - аж 35 осіб.  

Імовірно всі ці члени ДВК будуть допомагати кандидатці Ричковій, яку підтримує БПП разом із іншими представниками дніпровської релігійної громади, котрі гуртом подалися в нардепи..

Програма Варчук написана на комп’ютері, автором файлів якого значиться Comp 128, як і в “укропівки”, яка зійшла з дистанції, Оксани Томчук. За даними ОПОРИ, текстуально програма Наталії Варчук – повна ідентичність програмі Сергія Калашнікова (недобалотувався у 2012 р. в ОВО № 26, оскільки 01.10.2012 звернувся із заявою про відмову балотуватися). Є інформація, що Наталія Варчук організовувала спільний захід із Русланом Білошицьким, який також є представником релігійної громади, тож можна припустити, що кандидатка Варчук - також виконує технічну функцію для Ричкової.

Ще одна безробітна з Дніпропетровської області - Анна Руднєва.

У передвиборчій програмі, яку за даними ОПОРИ, для Руднєвої в штабі списали з програми Євгена Тімофєєва (балотувався у 2012 р. в ОВО № 25 від партії Наталії Королевської "Україна – Вперед!"), плагіаторка рішуче обіцяє “притягнути до відповіді чиновників”. Серед її друзів у соцмережах - кандидатка від “Батьківщини” Тетяна Корнійчук та “Батьківщина молода”.

Балотувалася від БПП на місцевих виборах до Кіровської райради. Тому питання щодо того, кого вона представляє  на цих виборах - на БПП чи “Батьківщину” - залишається відкритим.

Імениті “технарі” - знімаються на користь головного кандидата

Окрім маловідомих техкандидатів є ще й такі, кого виборці можуть знати. Якщо вони не ведуть кампанії й мають технічну природу, то вони не просто заводять членів ДВК для головного кандидата, а знімаються на його користь публічно “даруючи” свої голоси.

Так в останні дні кілька політиків знялися на користь самовисуванки, яку підтримує БПП, Ричкової.  

Самовисуванець Олександр Тигов. Голова Києво-Святошинської районної ради Київської області, член партії БПП “Солідарність”.

На виборах до ВРУ в 2012 році Тигов прагнув стати нардепом. Про це свідчить офіційний сайт ЦВК. Він балотувався в Дніпропетровській області, де народився, і де на початку виборчої кампанії був зареєстрований. Підкорювати парламент Тигов пішов не з аби-ким. Політик виступив у команді Наталії Королевської — кандидатки, що йшла як технічна, й чия багатомільйонна кампанія стала більш, ніж провальною, пише сайт Громади Приірпіння.

У 2014 році на позачергових виборах до ВР Тигов вже ішов від БПП, але програв, посівщи 2 місце. На цих виборах Тигов зняв свою кандидатуру на користь Тетяни Ричкової, про що написав на своїй сторінці в Фейсбук.

За даними ОПОРИ, програма Тигова Олександра – повна ідентичність програмі самовисуванця з Калинівки Вінницької області Олександра Домбровського (балотувався у 2012 р. в ОВО № 11). Зауважимо, що Домбровський - один з давніх соратників Порошенка.

Тигов не єдиний ймовірний іменитий техкандидат, який знявся на користь Ричкової. В один день з Тиговим УКРОПівка Оксана Томчук теж виступила з подібною заявою і знялася з виборів.

На кого працюватимуть УКРОПівскі техкандидати?

Оскільки головний кандидат від партії УКРОП Томчук знялася на користь Ричкової, яку підтримує БПП, з-поміж самовисуванців залишилися ті, кого пов’язують з групою Коломойського і доволі очевидним є те, на кого працюватимуть ці техкандидати та їхні члени ДВК.

Так самовисуванець Анатолій Балахнін - дніпровський підприємець. У його програмі звучить здебільшого антиросійська і антивоєнна риторика.

За даними ОПОРИ, Анатолій Балахнін у 2015 році подавався головою ДВК від кандидата на посаду міського голови Бориса Філатова. Дружина Анатолія - Наталія Балахніна - депутатка Індустріальної райради від УКРОПу. Ймовірно, задача Анатолія - завести побільше членів у ДВК, вигідних для УКРОПу.  На світлині кандидат разом з дружиною на мітингу в підтримку Геннадія Корбана.

Самовисуванка Анастасія Староскольцева - тимчасово не працює.

Людина з “команди мера” Бориса Філатова, як вона сама каже.

Депутат міськради від УКРОПу, секретар фракції УКРОПу. Членкиня постійної комісії міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування.

На сайті міськради йдеться про те, що Староскольцева є виконавчим директором ПП ТРК "Регіон".


Самовисуванець Костянтин Більцан - освіта вища, директор, ТОВ "Спец Монтаж Мережа", старший партнер, ТОВ "Юридична фірма "Більцан і Партнери", директор, ТОВ "ВІРАТРЕЙДІНГ", безпартійний, проживає в місті Дніпрі.

За даними ОПОРИ, кандидат Більцан повністю списав програму в Андрія Губського (балотувався у 2013 р. в ОВО № 197). На місцевих виборах у 2015 році Більцан безуспішно балотувався у списку партії “Відродження” до міськради Дніпропетровська тому може допомагати Ричковій, розриваючи голови виборців Загіда Краснова, який тяжіє до “Опоблоку”, оскільки він веде кампанію і борди його ГО про закон і порядок - зупинити свавілля прокурорів/суддів - доволі помітні у місті. ЗМІ приписували раніше Більцану співпрацю з кандидатку від УКРОПу. Хоча відверто до “філатівської” гвардії його навряд чи можна зарахувати - настільки самостійний у Дніпрі це гравець.

Виборчий десант полку міліції “Дніпро-1”

У виборчому полі низка кандидатів так чи інакше пов’язана з полком патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1". Полк пов’язаний з Ігорем Коломойським. “Дніпро-1” навіть вітало політика із Днем народження. Але не всі з "Дніпра-1" підтримують політику УКРОПу.

Так самовисуванець Роман Зіненко, представник поліцейського, полку патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1" Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, безпартійний, проживає в місті Дніпрі.

На місцевих виборах балотувався від БПП “Солідарність” до Амур-Нижньодніпровської райради в місті в 6-му окрузі, де переміг кандидат від “Опоблоку” Юрій Кікас. На своїй сторінці в Facebook кандидат в нардепи розмістив відео, де відверто йде агітація за його опонента Загіда Краснова. Ця агітація відбувається за кілька днів до виборів.

Самовисуванець Олександр Рашевський - тимчасово виконуючий обов’язки командира, полк патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1" Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, безпартійний.

Самовисуванець Віталій Бондаренко народився 13 травня 1966 року в місті Житомирі, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, пенсіонер, безпартійний. На сайті ЦВК написано, що кандидат проживає в місті Одесі. У своїй програмі Бондаренко, одначе, запевняє, ніби “проживає на території виборчого округу разом з дружиною та доньками”.

Виходить, чи то кандидат забув де мешкає, чи то він подав неправдиві відомості до ЦВК. Бондаренко є помічником на громадських засадах нардепа Юрія Берези, який свого часу був командиром батальйону “Дніпра-1”.

Самовисуванець Сергій Тихонов - народився 30 листопада 1970 року в місті Дніпрі, громадянин України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний. Балотувався у 2015 році від “Опоблоку”  до міськради. Тоді на сайті ЦВК було написано, що Тихонов - член політичної партії "Опозиційний блок" і фельдшер у Полку патрульної служби міліції особливого призначення "Дніпро – 1". Раніше, у 2014 році був членом ОВК №25 від “Ліберальної партії України”.  У своїй програмі канидат обіцяє заборонити призов по мобілізації в мирний час і обіцяє контрактну службу.

Гламурний студентський десант, або Як “хантили” студентів у кандидати

Самовисуванка Вікторія Тютєрєва - помічник ректора по роботі зі студентами у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури, редактор і телеведуча, "51" телеканалу (НТКУ). Відмінниця, отримала президентську стипендію, студентська активістка, студмер Дніпропетровської області 2013 року.

У профілі кандидатки важко знайти щось, що би свідчило про зацікавленість політичною діяльністю, хіба що на дуже старих фото футболка з написом “СРСР”.

Натомість у кандидатки Тютєревої чимало фото, повязаних зі студентською діяльністю. Вікторія в коментарі Громадському руху ЧЕСНО зізналася, що їй запропонував балотуватися її друг:

“Раньше я не задумывалась об этом (щоби балотуватися - прим. авт.), я была аполитичной, я не поддерживала ни одну политическую силу и так как я была глава студенческого самоуправления, я всегда боролась за то, чтоб никакие политические силы не вмешивались в работу студентов, чтобы студентов не использовали как электорат на выборах… Я не задумывалась об этом всерьез. А потом просто - в один момент все произошло - что мне написал друг, говорит: “Ну вот, смотри, - будут выборы, попробуй. Мне кажется - это твое, у тебя получится, тем более, ты уже много всего делала и это то, чем ты должна заниматься”. Я поначала восприняла это как шутку, как розыгрыш, даже слегка обиделась… А потом я просто начала каждый день общаться с людьми, как раз уже начиналась агитация предвыборная, которая раньше немного началась у нас в городе и мне люди начали говорить, что за меня бы проголосовали...”

Кандидатка писала програму, як твір на тему “Чому я маю стати депутатом”, де пообіцяла підтримувати систему закупівель “Прозоро”, брати участь в реформі децентралізації.

“У меня, кстати, вчера единственный прицеп обрезали - мой борд. Обидно, что именно у меня, а не у тех, у кого их много… Я заплатила 14500 грн, чтобы выдвинусть свою кандидатуру, плюс этот передвижной борд. Мне помогли друзья: мне друг дал прицеп, на котором борд ездит, который мы обтянули и еще несколько моих друзей сбросились деньгами, и родители еще помогли и купили этот борд. А еще один друг помог за скидку договориться. Да, выборы обходятся недешево”, - розповіла про витрати на виборчу кампанію кандидатка.

На питання про те, чи не запропонував балотуватися Андрій Баско, Вікторія Тютєрева категорично спростувала.

Тютєрева має й іншу сторінку в соцмережі, де називає себе “Викуся Мулаточка”, завдяки цій сторінці вдалося знайти іншу студентку цього ж вишу самовисуванку Яну Литвинову. Вікторія Тютєрева каже, що бачила в списках кандидатів Яну Литвинову, але не впевнена, що це саме та дівчина. За словами кандидатки Тютєревої, кандидатка Литвинова не веде агітації.

“Если это так девушка, о которой я думаю, то мы с ней пару раз виделись в вузе”, - каже Тютєрева.

Самовисуванка Яна Литвинова тимчасово не працює, безпартійнa.

Свою програму обіцяє доповнити “наказами виборців”.

Людина, чиє прізвище-ім’я навіть не гуглиться до пуття, пише в програмі, що має “конкретні напрацювання по боротьбі з корупцією, захисту майнових прав громадян, суб’єктів підприємницької діяльності, оскільки діючі закони на практиці не помітні, а закон про виконавче провадження, в новій редакції,  викладений у такий спосіб,  що забрати квартиру чи бізнес можна і без участі власника”.

Проста Шилова і її складна політична траєкторія

Самовисуванка Вікторія Шилова обіцяє в своїй невеличкій програмі повернути місту Дніпру стару радянську назву.

Кандидатка Шилова, за даними Вікіпедії, має строкатий політичний шлях.

У 2004 році Шилова брала участь в акціях протесту проти результатів другого туру президентських виборів, підтримуючи Віктора Ющенка. Однак після перемоги Ющенка на виборах, пішла в партію «Громада» Павла Лазаренка, де була кандидатом у народні депутати України під номером 5 . Партія в результаті не пройшла в парламент, але Вікторія Шилова стала депутатом обласної ради. За час своєї кар'єри вона то зближалася з діячами партії Лазаренка, то підтримувала Юлію Тимошенко і навіть намагалася увійти в передвиборний список БЮТ на виборах 2007 року. З 2006 року очолювала постійну комісію з питань зв'язків з об'єднаннями громадян і засобами масової інформації.

У 2010 році брала участь у виборах мера Дніпропетровська, однак не домоглася там успіху. Пройшла в обласну раду від міста Новомосковська, проте незабаром вирішила потрапити до Верховної Ради, внаслідок чого почала переговори з іншими партіями і увійшла в правлячу “Партію регіонів”.

У 2012 році виключена з “Партії регіонів” після кількох скандалів з ​​націоналістичними висловлюваннями, а формально за звинуваченням у наклепі на заступника губернатора Дніпропетровської області Івана Ступака, який нібито був причетний до організації вибухів у Дніпропетровську, внаслідок чого як самовисуванка брала участь у парламентських виборах і зайняла 2-е місце .

У грудні 2012 р вступила в “Соцпартію” і зі скандалом вийшла з неї в лютому 2013.

У 2013 році була в “Радикальній партії Олега Ляшка” (була його заступником), звідки була виключена після того як не підкорилася рішенню партії зняти свою кандидатуру на виборах до користь однопартійця. У ЗМІ припускають, що Шилову застосовують як технічного скандального кандидата на той випадок, якщо доведеться оспорювати результати виборів.

Вікторія Шилова була помічницею на платній основі нардепа Олега Ляшка у 7-му скликанні.

Комуніст і “ліві”

Самовисуванець Олександр Руденко - депутат Дніпропетровської міськради минулого скликання від нині забороненої Комуністичної партії України, член КПУ.

Руденко - начальник випробувальної станції, ДП "Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", член Комуністичної партії України.

У 2014 році Руденко вже балотувався до ВР на 25-му окрузі. Тоді не набрав і відсотка голосів. У своїй програмі з часу балотування у 2014 році кандидат-комуніст зробив деякі зміни: а саме він її декомунізував, усунувши прикметник “комуністичний” при слові “Китай”.

Самовисуванець Віталій Панов - тимчасово не працює, член політичної партії "НОВА ПОЛІТИКА", яку очолює екс-регіонал Володимир Семиноженко.

Програма кандидата часто повторює словосполучення “нова політика” і є, ймовірно, програмою партії, під якою поспіхом з помилкою написали ім’я кандидата.

Самовисуванець Вячеслав Лопатін -  майстер-монтажник, ПП "Транс Логістик", член “Партії Пенсіонерів України”. Саме “завдяки” членству в “Партії Пенсіонерів України” відносимо Лопатіна до зони впливу екс-регіоналів.

Маловідомі: які у них плани?

Самовисуванка Таміла Ульянова  - старший консультант, Апарат Верховної Ради України, безпартійнa, проживає в місті Дніпрі.

У 2014 році балотувалася до ВР від партії “Воля” на 26 окрузі. Нинішня програма Ульянової відрізняється від програми, із якою кандидатка йшла на вибори два роки тому. Зокрема в минулій програмі екс-радниця Коломойського обіцяла ліквідувати олігархічні монополії, а в нинішній уже не згадує про це, натомість обіцяє підтримку малому і середньому підприємництву.

Помічниця на платній основі народного депутата 8-го скликання Андрія Немировського. Цей депутат потрапив до парламенту за списком “Самопомочі”, за квотою партії “Воля” як учасник Дніпровського Майдану. До “Самопомочі” він так і не увійшов, оскільки їхній союз з “Волею” дуже швидко зруйнувався.  За словами Ульянової, Самопоміч вимагала в Немировського кошти за входження до списку “Самопомочі”

В парламенті Немировський вступив до лав депутатської групи “Воля народу”, що складається з мажоритарників, а під час політичної кризи, коли БПП набирала додаткових депутатів, увійшов до президентської фракції. З травня 2015 року він Немировський не є членом і партії “Воля” - його членство в партії припинили буцімто через формальність, проте факт, що Ульянова не кандидує від “Волі”, змушує думати, що розійшлися вони і фактично.

Під час політичної кризи, коли фракції БПП було потрібно збільшувати кількість їхніх депутатів, Немировський увійшов до президентської фракції. За даними ОПОРИ, Ульянова була радником Ігоря Коломойського на посаді голови ОДА в 2014 році. Входила до громадської ради при СБУ, очолює “Люстраційний комітет Дніпропетровської області”. Сайт останнього перебуває в напівмертвому стані - остання новини датовані 30 травнем 2016 року. В лютому на сайті була опублікована критика проекту регламенту, запропонованого депутатами “Укропу”.

Є ще низка самовисуванців, приналежність яких до одного з таборів фаворитів перегонів вкрай важко визнаичти за відсутності фактичної інфомрації для аналізу.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО підготував огляд партійних висуванців Дніпра. Також детальніше про те, як  УКРОП зняв свою кандидатку на користь БППшної самовисуванки Ричкової можна прочитати на сайті Руху. Аналітики руху ЧЕСНО виявили під час аналізу дивний збіг - низка програм написані на комп’ютері, ім’я власника якого тотожне заступнику голови ОВК від Батьківщини Андрію Баску.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]