Сподвижник майора Мельниченка, репетитори, бармени і комірники - ЧЕСНО про самовисуванців 85 округу

Фото: Сподвижник майора Мельниченка, репетитори, бармени і комірники - ЧЕСНО про самовисуванців 85 округу

Самовисуванці, пов’язані з БПП, ведуть доволі активну кампанію на Франківщині і можуть забрати частину голосів у Сергія Насалика - мера Рогатина, та брата міністра енергетики.

Майже 2 десятки самовисуванців подали документи в останній день реєстрації. Всі вони не з Івано-Франківщини. Троє з них - екс-регіонали. Самовисуванці, пов’язані з БПП, ведуть доволі активну кампанію і можуть забрати частину голосів у Сергія Насалика - мера Рогатина, та брата екс-нардепа, а нині міністра енергетики Ігоря Насалика. За мандат нардепа з-поміж інших змагаються троє безробітних, бармен, перукар, комірник, водій і репетитор. Можемо припустити, що більшість з висуванців є техкандидатами.

Техкандидати потрібні, щоби підсилити представництво реальних кандидатів у дільничні виборчі комісії. Справа в тому, що члени ДВК формуються шляхом жеребкування між представниками кандидатів. Більша кількість технічних кандидатів суттєво збільшує можливість потрапити до ДВК, яка видає бюлетені і підраховує голоси виборців уночі на дільниці.

Для 85-го округу 37 кандидатів - це досить багато. На попередніх парламентських виборах у 2012 і позачергових у 2014 тут було зареєстровано всього по 8 кандидатів. В останній день реєстрації - 21 червня - на окрузі зареєструвались додатково 19 самовисуванців, жоден з яких не пов’язаний з областю. Серед самовисуванців - троє кандидатів, пов’язані з “Партією регіонів”, ще троє - з міста Богуслава - районного центра на Київщині.

Реєстрація одного кандидата в ЦВК коштує майже 15 тис. грн. Відповідно, коли ставки на виборах високі, то бюджет на техкандидатів доволі суттєвий.

Чому представники “Солідарності” пішли в депутати як самовисуванці?

На Івано-Франківщині від БПП є офіційний кандидат - Сергій Насалик. Тому наявність інших кандидатів, пов’язаних з БПП, викликають низку питань. Можна було б припустити, що вони виконують технічну функцію для заведення потрібних членів ДВК, але кожен з них веде активну передвиборчу кампанію. Більше того - технічні кандидати зазвичай реєструються в ЦВК в останній момент, а всі колишні представники президентської партії зробили це у перші дні реєстрації.

Доволі впізнаваним місцевим політиком є Олег Нижник, який у 2010 році став депутатом Калуської міської ради. Тоді він представляв “Народний рух України”. У 2012 році, уже від УДАРу балотувався до Верховної Ради України, де поступився вже згадуваній Ользі Сікорі від “Батьківщини”.

Фото з сайту газети “Вікна”

До речі, на той час його довіреною особою був нинішній конкурент Олег Савка. На останніх місцевих виборах ішов першим номером від БПП “Солідарність” до Калуської міської ради. Веде свій бізнес - є директором ТОВ “Р-Транс”, має власний благодійний фонд “Тільки разом”, співзасновником якого є депутат від БПП у Калуській міськраді Сергій Куц та кандидат від БПП до Калуської районної ради Ігор Чура. Олег Нижник є досить упізнаваною особою в місті, і в списки БПП потрапив за квотою УДАРу після об’єднання двох партій.

Окрім нього є ще двоє, кого можна пов’язати з БПП, - Роман Король та Андріан Волгін. Обидва балотувалися на останніх місцевих виборах від БПП. Однак з листопада 2015 року Роман Король очолює обласний осередок партії УНА-УНСО. Андріан Волгін, будучи депутатом Івано-Франківської міської ради, членом фракції БПП “Солідарність”, головою Івано-Франківської асоціації учасників АТО цього разу вирішив спробувати свої сили з порівняно новою, але проактивною партією “Сила людей”, яка на останніх місцевих виборах виявилася реальною альтернативою “Опозиційному блоку” на Сході країни.

Фото зі сторінки Андріана Волгіна у Facebook

Одним із перших зареєструвався на виборчі перегони Святослав Кавінський - екс-заступник голови Калуської РДА. До Калуської міської ради і до Івано-Франківської обласної ради балотувався від БПП “Солідарність”, але депутатом так і не став. Активна передвиборча кампанія Святослава Кавінського з використанням білбордів розпочалася ще 1 червня. Саме тому можна припустити, що він не є техкандидатом, веде активну кампанію та може забрати частину голосів виборців Насалика, який представляє БПП.

Він був першим зареєстрованим на окрузі кандидатом і за півтори місяці до початку передвиборчих перегонів у місті Калуш були зафіксовані білборди, на яких Кавінський вітав містян із Великоднем.

Кавінський працює генеральним директором на ТОВ “Кос Інвест”, є співзасновником ТОВ “Завод-техмаш”. Цікаво, що співзасновником останнього є Борис Червоний - який очолює телерадіокомпанію “КАЛУШ”. Також, вони є співзасновниками ГО “7 грудня” разом з Ігорем Очкуром - помічником екс-нардепа від “Батьківщини” Ольги Сікори. Ігор Очкур - екс-заступник голови Калуської міської ради з питань економіки, який ішов на мера Насалика судом через нібито незаконне звільнення. У 2015 році він був кандидатом на посаду міського голови від БПП. Що також говорить про те, що Святослав Кавінський знаходиться у групі впливу БПП та, скоріш за все, захищає їхні інтереси.

Із Німеччини в Калуш

Ще одним самовисуванцем, який вірогідно є самостійним гравцем на цих виборах, є Володимир Цвіль, відомий своєю причетністю до касетного скандалу 2000 року. Після оприлюднення плівок майора Мельниченка був організатором його виїзду з України та основним комунікатором між Мельниченком та Кучмою. У 2000 році був довіреною особою кандидата в президенти Олександра Мороза. З 2002 до 2004 року був консулом України у Мюнхені.

Фото з публічної сторінки у Facebook Володимира Цвіля

Цвіль є президентом і кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Східноєвропейська Інвестиційна Компанія ІФ”. Щоправда, в офіційній біографії, наданій ЦВК, вказано, що проживає він у селі Томашівці Калуського району, а як засновник фірми прописку вказав у м. Яремче (“вотчина” Олександра та Віктора Шевченків). До Верховної Ради України балотувався від Виборчого блоку партій «Національний фронт» у 1998 році. Активно веде передвиборчу кампанію, у тому числі і через соціальну мережу Facebook.

Два кандидати “Правого Сектору”

БПП - не єдина політична сила, яка має по суті кілька кандидатів на окрузі. З-поміж висуванців є двоє, які пов’язані з “Правим сектором”.

Самовисуванцем іде медик, завідувач хірургічним відділенням Івано-Франківської обласної дитячої лікарні Михайло Глагович. З лютого 2015 року був сапером ЗСУ і перебував у зоні АТО. Є членом проводу Івано-Франківської обласної організації політичної партії “Правий сектор”.

Ще одним представником “Правого сектору” є Олександр Сачко, щоправда він очолює Закарпатський обласний осередок. За інформацією Закарпатських ЗМІ, мав балотуватися в окрузі №23 на Волині, однак, 4 червня, з’їзд партії “Правий сектор” ухвалив рішення про підтримку Сачка як самовисуванця на окрузі № 85, де він зареєструвався 21 червня - в останній день. Сачко тимчасово не працює. У 2011 році зареєстрував Закарпатську обласну організацію “Конгресу українських націоналістів”.

“Правий сектор” висловив на своєму офіційному сайті підтримку Олександру Сачку. У той же час, про Глаговича на сайті не сказано жодного слова. Також, за інформацією ЗМІ, Сачка підозрюють у причетності до 15 кримінальних справ. Провадження відкрили наприкінці травня, підозрюють кандидата у хуліганстві, бандитизмі, в організації та керівництві бандою.

Екс-регіонали підкорюють Калуш

До Верховної Ради в окрузі балотується екс-регіонал Володимир Клюс, який зареєструвався як самовисуванець.

У 2009 році він заснував Івано-Франківську обласну організацію партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, яку ліквідував після революції. У серпні 2014 року очолив Івано-Франківську регіональну організацію “Партії розвитку України”. Входить до складу політради всеукраїнської партії. Був помічником Василя Чуднова - депутата ВРУ VI скликання від “Партії регіонів”. А у 2014 на президентських виборах був довіреною особою екс-регіонала Валерія Коновалюка.

Емілія Міллер зареєструвалася в останній день - 21 червня. Молода дівчина 1991 року народження вже має непоганий політичний і бізнесовий досвід. Міллер - заступниця директора ТОВ “Галінсервіс”, статутний капітал якого становить 600 тис. грн. З 2013 року - підписант (має право візувати документи організації, - ред.) Львівської обласної організації ВМГО “Молоді регіони”. На президентських виборах 2014 року була членом ТВО №119 від екс-регіонала Юрія Бойка. Через кілька місяців ішла самовисуванцем по 141 округу (Одещина) на виборах до Верховної Ради України. Її старший брат Лев Міллер також був самовисуванцем на окрузі №119 в Сєвєродонецьку.

Маловідомий в політичних кругах області Андрій Гнатів у біографії вказав, що є членом політичної партії “Громада і закон”. Серед лідерів цієї партії є кілька колишніх соціалістів: Михайло Ільницький був кандидатом до ВРУ від “Соціалістичної партії України” та помічником депутата від “Партії регіонів” Павла Солтуса. Андрій Гнатів є співзасновником ТзОВ “Західавтосервіс”. Насторожує, що Гнатів не скористався своїм правом використати своє право на внесення кандидатур у члени ДВК, скоріш за все через те, що був зареєстрований, щоб показати присутність партії на окрузі під час виборів. Кандидат зареєструвався 17 червня, у той час, як 19 ймовірно технічних - 21 червня.

Безробітні працюють на виборах

Більшість вищезгаданих кандидатів хоча й можуть фактично відігравати роль технічних кандидатів, “відтягуючи” голоси у фаворитів перегонів, проте зазвичай у них є своя власна мета участі у виборах - підтримка впізнаваності свого імені чи бренду своєї партії.

Однак є й ті, хто не має жодної явної політичної мотивації. Найвірогідніше, такі кандидати висуваються на виборах для того, щоб заробити трохи грошей. Зазвичай ці люди не мають жодного стосунку до виборчого округу, де виставили свою кандидатуру, а дехто від виборів до виборів “скаче” по різних округах.

Серед таких кандидатів є й двоє безробітних представників Львівщини. Юрій Крилишин вперше пробує себе на виборах. Економіст за фахом, понад 5 років пропрацював у сфері торгівлі - мерчендайзером та продавцем-консультантом. Торгував одягом та взуттям. Наразі шукає роботу.

Фото з сайту work.ua

Другим львівським безробітним самовисуванцем є 24-річний Юрій Опалінський. Безробітний Крилишин зміг зареєструвати 94 члени ДВК, а Опалінський - лише 6 членів. Передвиборчі програми Опалінського і Крилишина, за даними громадської мережі ОПОРА, мали значення “Krokoz” у полі “організація”, а отже, ймовірно були створені на однаковому піратському дистрибутиві Microsoft Office.

У переважній більшості опублікованих на сайті ЦВК програм цих 11 кандидатів ОПОРА пізніше знайшла ознаки плагіату. Усі, окрім Мар’яна Дороша, або скористалися програмою іншого кандидата, або взяли свою програму на минулих виборах. Для прикладу - Юрій Крилишин взяв програму Валентина Рибіна, який балотується у Херсонській області, не забравши звідти згадку про “припинення так званої АТО, початок прямого діалогу з Донецьком та Луганськом”.

Між іншим, тільки реєстрація 11 технічних кандидатів обходиться у майже 165 000 гривень.

Столичні гастролери

У 85 округ у Калуші завітали технічні кандидати, яких, імовірно, партійні штаби “зграями” від виборів до виборів кидають з округу на округ. Такі політичні заробітчани не знають реальних проблем регіону, натомість, покликані заводити потрібних людей до виборчих комісій за квотою. Примітно, що на Франківському окрузі особливо багато “гастролерів” з Києва та прилеглих міст-супутників.

Киянки Орєхова Валентина і Шутова Марина вже змагалися на виборах до ВРУ 8 скликання на 143 окрузі, що в Одеській області. Та ж сама Орєхова -  кандидувалася на скандальному 205 окрузі в Чернигові на проміжні вибори до ВРУ 8 скликання разом із самовисуванцем Павлом Платоновим. Подання Платоновим членів ДВК Окружна виборча комісія відхилила повністю, оскільки виявила там безліч порушень.

Три кандидати приїхали з Богуслава, що на Київщині. Зокрема Оксана Казакова вже має досвід виборчих перегонів, адже у 2014 році балотувалася самовисуванкою до ВРУ від округу №93 на Київщині та Тетяна Струць - колишній депутат Богуславської міської ради, регіоналка. Голова Богуславської міської виборчої комісії Вадим Підопригора також іде самовисуванцем по округу. Чоловік працює електромонтером в Золотоніському лінійно-виробничому управлінні магістральних газопроводів "Черкаситрансгаз".

Багато кандидатів приїхали на округ зі столиці. Це молода барменка Ганна Добровольська. У 2012 році вона була спостерігачем на парламентських виборах від ВО “Батьківщина” в місті Нікополь. Київський медик Ірина Кривошея працює фельдшером Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.

Підприємець, родом з Донецька Олена Кухар веде бізнес у Києві - керує ТОВ “Компанія - ДЕФА”. Фірма займається транспортними та вантажними перевезеннями.

Жителька Києва Ганна Левченко головний бухгалтер ТОВ “Компанія “Версія”. Керівник компанії Костянтин Шипов у 2006 році був помічником нардепа від СПУ Юрія Зубка - нині депутата Київради від БПП “Солідарність” і директора ПАТ “Київміськбуд”.

Звичайний торговий агент ПрАТ “Кагма”  Сергій Мірошник з містечка Кагарлик на Київщині йде самовисуванцем по ОВО №85. Цікаво, що директор цього підприємства Мірошник Олексій Васильович є депутатом Кагарлицької районної ради від БПП “Солідарність”. А сам Сергій Мірошник є помічником нардепа від “Народного фронту” Андрія Левуса.

До когорти столичних самовисуванців можна віднести і Оксану Сороку - гендиректора  ТОВ “Група компаній “Агротехпроект”. Один із засновників підприємства - Сергій Нєженцев був першим кандидатом у списку ВО “Батьківщина” до Центрально-Міської районної ради у місті Кривий Ріг та був помічником нардепа Олександра Зінченка. Натомість інший партнер по бізнесу - Анатолій Шарапов ішов до Криворізької міської ради від партії “Сила людей”.

І навіть комірник ПП “АП “Укртранс” Роман Черненко вирішив спробувати стати депутатом ВРУ. Чоловікові 33 роки, проживає в місті Бровари поблизу столиці. Співвласниця підприємства Наталія Сидоренко, в 2010 році була депутатом Воронцівської сільської ради на Миколаївщині від “Партії регіонів”.

Молодий науковець зі Львівщини Мар’ян Дорош вперше пробує себе у ролі кандидата до ВРУ. Є молодшим науковим співробітником Фізико-механічного інституту імені Г.В. Карпенка, НАН України. Займається репетиторством з математики та є гордістю Синьоковицької загальноосвітньої школи. У 2007 році закінчив Механіко-математичний факультет ЛНУ.

Також вперше балотується водій з Черкащини Сергій Дяченко. Іде він самовисуванцем. Працює водієм на ТОВ “Автобусні лінії України”.

З географії висування та результатів, отриманих на виборах, можна припустити, що цих осіб вже не вперше використовують як технічних кандидатів.

Очевидно, через відсутність конкурентів у Ігоря Насалика 85 округ не був привабливим для різного роду “парашутистів” та технічних кандидатів. Це можна простежити з того, що на попередніх виборах на окрузі було зареєстровано лише 8 кандидатів. Варто зазначити, що всі вони були місцевими.

Натомість, на цьогорічних позачергових виборах, зареєструвались майже чотири десятки кандидатів. Серед них аж 19 немісцевих, більше того - на наш погляд, вони не мають жодного стосунку до Івано-Франківської області. Серед кандидатів 3 екс-регіонали, які мають досвід висування на виборах і навіть роботи в місцевих радах. 1 липня голова ОВК Леся Петрик заявила, що 18 кандидатів здали фактично з однаковими помилками дані членів ДВК.

Ми їх так і назвали: «білі папки». Вони ніби всі «вийшли» з одного комп’ютера, помилки у них, практично, однакові. Коли ми отримували ці документи, ми акцентували на цьому довіреним особам. Але вони не захотіли забрати документи. Ці довірені особи мали завдання: будь-якою ціною здати папку й отримати довідку, - зазначила Петрик.

Такий факт свідчить про те, що можуть бути зірвані вибори - шляхом неповного укомплектування ДВК.

26 із 37 кандидатів подали кандидатури у члени ДВК на жеребкування. Решта 11 кандидатів не буде представлена в дільничних комісіях. Скоріш за все, маніпуляції з технічними кандидатами, на даному етапі кампанії, пов’язані із підсиленням представництва лідерів передвиборчої гонки на дільничних виборчих комісіях за рахунок представників від технічних кандидатів. До слова - у належний термін не запрацювали 36 із 166 ДВК на 85 окрузі через велику кількість помилок у поданнях саме технічних кандидатів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]