ЧЕСНО про кандидатів 183 округу: битва екс-нардепів - БПП, Батьківщина, Відродження

Фото: ЧЕСНО про кандидатів 183 округу: битва екс-нардепів - БПП, Батьківщина, Відродження

Три екс-нардепи знову хочуть обратися у парламент у Херсоні. “Опозиційний блок” та “Наш край”, ймовірно, віддали округ на відкуп Відродженню та  БПП.

Опозиційний блок” та “Наш край”, ймовірно, віддали округ на відкуп Відродженню та БПП. З колишнім головою ОДА Путіловим змагається колишній голова ОДА Одарченко, який 2 роки тому тут ледь не виграв вибори в представника БПП. Також за мандат веде боротьбу екс-регіонал Опанащенко, який голосував за диктаторські закони. . Три екс-нардепи знову хочуть у парламент. У Одарченка на виборах з’явився двійник, який перед виборами зняв свою кандидатуру. Порівняно маленька кількість техкандидатів говорить про те, що тут перед виборами ключові партії могли досягнути домовленостей на користь якогось із гравців.

17 липня на 183 окрузі Херсонщини відбудуться проміжні вибори до Верховної Ради, оскільки 28 квітня 2016 р. Петро Порошенко призначив свого нардепа від цього округу Андрія Гордєєва головою Херсонської ОДА. Раніше Гордєєв був помічником екс-нардепа Андрія Путілова - одного з претендентів на перемогу на цих виборах від округу. Загалом на окрузі 29 кандидатів: 14 партійних і 15 самовисуванців, 1 - вибув.

Результати місцевих виборів до Херсонської міськради у 2015 році засвідчили, що тут громада більше підтримує висуванців від БПП. Друге місце розділили між собою “Наш край” та “Опоблок”. На кілька мандатів менше взяла “Самопоміч” та “Батьківщина”. До округу 183, окрім Херсону, входить Білозерський район Херсонської області, де на місцевих виборах у 2015 році у райраду найбільше членів завели також представники БПП (11 депутатів), “Батьківщина” (7 депутатів) і УКРОП (6 депутатів). Дещо менше представників отримали “Опоблок”, “радикали” й “Відродження”.

Таким чином шанси кандидата від БПП на перемогу можуть бути доволі високі тим більше, що кандидат - колишній очільник Херсонської ОДА і чинний голова облради.

Хто такий Путилов і як він за себе агітує

Від президентської партії БПП “Солідарність” в нардепи балотується чинний голова Херсонської облради Андрій Путілов. На місцевих виборах 2015 р. йшов першим в списку БПП). До цього - з вересня 2014 р.  до грудня 2015 р. очолював Херсонську ОДА до грудня 2015 року.

За 2015 р. кандидат задекларував більш ніж 403 тис. грн доходу, з яких більш ніж 73 тис. грн - зарплатні і 330 тис. грн він отримав за продаж майна. Путілов задекларував 13,8 млн грн статутного капіталу. У власності - дві квартири, одна з яких - 121,7 кв. м і частка в третій, будинок площею 361 кв. м, земельна ділянка - 527 кв. м, 2 автівки - Mercedes-Benz, S500L та Lexus LX.  Кандидат полюбляє водні розваги - має 2 гідроцикли “Бомбардир”.

Двічі депутат Херсонської міської ради (V - VI скликань), спочатку від “Нашої України”, потім - від маловідомої партії “Третьої сили”. У листопаді 2007 р. створив і очолив свою громадську організацію "Громадський рух "Відродження Херсона". Цікаво, що її членом є чинний голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, який був помічником Путілова за його депутатства у Верховній Раді 7-го скликання та начальником юридичного відділу ТОВ “Механічний завод”, одним з власників якого є Путілов. Нагадаємо, Гордєєв до того, як очолити ОДА також був нардепом від БПП вже в нинішньому скликанні ВР. Отже, Херсонський БПП захоплює і законодавчу, і виконавчу влади.

Путілов був депутатом у Верховній Раді 7-го скликання (з 2012 по 2014 рр., отримавши майже 40 % голосів).Предавляв “УДАР”, головував у підкомітеті з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

За даними ЗМІ у 2012 році в своїй виборчій кампанії депутат, імовірно, послуговувався недоброчесними методами агітації. Тоді він нібито тричі роздавав продуктові набори на території округу, у якому він балотується у народні депутати.

За інформацією того ж видання, на Херсонському механічному заводі, який належить Путілову,  на початку жовтня 2012 року влаштували безкоштовний обід для пенсіонерів. Водночас, приміщення їдальні заводу було обвішане агітацією за кандидата в народні депутати Путілова.

Нині Путілов також активно веде виборчу кампанію. Так, за повідомленнями у ЗМІ, до Всесвітнього дня донора 14 червня він здав кров для учасників АТО у Херсонському обласному центрі переливання крови, і подарував спеціальне донорське крісло. За повідомленням газети «Вгору» це крісло було придбане самим Центром ще в травні.

У смт Білозерка поширювалися листівки (без даних про замовника, установи, що здійснила друк та відповідального за друк, що суперечить ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів»), в якій подається інформація щодо коштів, які були витрачені з обласного бюджету на потреби Білозерського району за 2015-2016 рік. У місцевих ЗМІ пишуть, що таким чином кандидат Путілов піариться за кошти бюджету, оскільки в цей час він очолював ОДА.

Політичні опоненти звинувачують Путілова в використанні ефірного часу місцевого телебачення “Скіфії” для свого піару.

Відповідну скаргу було подано до ЦВК довіреною особою УКРОПівського кандидата.

За попереднього депутатства у Путілова жодного виступу на трибуні ВР, 13 законопроектів, один з яких (що скасовував деякі пільги нардепам) було таки ухвалено, а також 14 депутатських запитів (один з яких - Генпрокурору Пшонці про  вжиття термінових заходів з притягнення до відповідальності посадових осіб Служби безпеки України, котрі вчинили протиправні дії та порушили законні права народного депутата України Ярослава Дубневича).  

Батько Андрія Путілова - Станіслав Путілов у 2014 році балотувався на посаду міського голови Херсона. Відомо, що Станіслав Путілов брав участь у парламентських виборах 2012 року від партії “Україна-Вперед!” Наталії Королевської. Ще раніше, у 2006 році Станіслав Путілов став депутатом Херсонської міськради від “НСНУ”, де був секретарем постійної комісії з питань містобудування і врегулювання земельних відносин. У 2009 році Станіслав Путілов був заступником голови облорганізації “Фронту змін”.

Схоже, пропрезидентська партія висунула в кандидати доволі відомого політика, однак з далеко не найкращою репутацією. Зокрема, відомі його робочі поїздки Херсонською областю з кортежами більшими, ніж у голлівудських фільмах. Тут слід згадати і про статус мільонера в 2013 році, коли завдяки призам та подарункам у нього був дохід – 3 306 586 гривень, тоді як на посаді директора підприємства він отримав 62 тис. грн.

У своїй програмі Андрій Путілов, крім загально-українських обіцянок миру, спокою, викоренення корупції та підзвітності влади з громадським контролем над нею, сконцентрувався на питаннях округу: аеропорт Херсона, зрошувальні системи та меліорація на Херсонщині, очисні споруди, якісна питна вода, реалізація проекту «Національний природний парк «Нижньодніпровський».

Попри те, що в місті “Наш край” зайняв 2 місце на виборах, у списку кандидатів їхнього представника немає. ЗМІ пов’язують “Наш край” із БПП і називають проектом Адміністрації президента. Тому не виключенко, що “Наш край” грає на руку Путилову.

Довірені особи самовисуванця Ківи пов’язані з “Нашим краєм” і БПП

Самовисуванець Ілля Кива - кандидат, екс-начальник Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції, екс-член Правого сектору, працював директором та головним бухгалтером ТОВ “Укрсвязьмонтаж”, очолював “Міжнародний благодійний фонд Визволення”, працював заступником начальника управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області. Був помічником у 6-му скликанні на громадських засадах депутата-регіонала Равіля Сафіулліна.

На сторінці Киви у Facebook написано, що він є “солдатом у Національній гвардії України”.

У відомостях ЦВК, наданих Кивою, також йдеться про те, що він служить в “батальйоні оперативного призначення імені Героя України генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії”.

Проте Головне управління Нацгвардії нещодавно офіційно повідомило, що станом на 29 червня Кива не проходить військову службу у жодному з підрозділів Національної гвардії, хоча раніше дійсно звертався із заявою про прийняття на службу за контрактом.

Про свій намір служити в Нацгвардії Кива публічно заявляв і після свого звільнення з Національної поліції.

Судимий-несудимий?

У відомостях ЦВК, наданих Кивою, також стверджується, що він не має судимості. Проте історія зняття судимості з Киви доволі цікава. Судячи з інформації з ЄДРСР, саме Кива в 2013 році, в часи своєї роботи в управлінні у справах захисту прав споживачів у Полтавській області, був засуджений за “як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, хабара за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабара, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням свого службового становища” (ч.3 ст.368 ККУ - редакція чинна на момент скоєння злочину) і отримав покарання у виді штрафу в розмірі 10 200 гривень з позбавленням права займати посади пов'язані з виконанням повноважень представника влади в органах державної влади і органах місцевого самоврядування на строк 1 рік. Справа стосувалася злочинної спроби в обмін на =1500 доларів США зменшити штрафні санкції за відсутність дати виготовлення на етикетках виробів одного з полтавських ювелірних магазинів. У 2014 році суд переглянув справу, скасував попередній вирок і визнав Киву винуватим за “прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди” (ч.2 ст. 369-2 КК України в редакції 07.04.2011 року) і збільшив покарання до 12 750 грн. До нього застосували амнісітю і судимість зняли.

З обох рішень суду (1 і 2) відомо, що обвинувачений (Кива) “перебував на лікуванні в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні з діагнозом наслідки черепно-мозкової травми з психопатизацією особистості, є інвалідом 2 групи, має хворобливий стан здоров'я внаслідок перенесених закритих черепно-мозкових травм”. Сам Кива стверджує, що ця інформація не відповідає дійсності. Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору МВС України вважає, що Ілля Кива має “високу самооцінку”, “безкомпромісність”, “честолюбство в поєднанні з демонстративністю”,  “схильність до авторитарного стилю правління”, “надмірну емоційність зі схильністю до накопичення негативних емоцій, що згодом може проявитися ефектом вибуху”, “рівень розумової діяльності - середній, нерівномірний”, “ознаки торпідного мислення”, "здатність до логічних операцій в умовах дефіциту часу нижча за середню". В Інтернеті також можна знайти консультативний висновок 2013 року Голови ПК “Неврологія” державного Інституту неврології, психіатрії на наркології Національної академії медичних наук України, у якому стверджується, що в Іллі Киви "розлад особистості по маячному (шизофреніподібному) типу на фоні посттравматичної епілепсії". Важливо відмітити, що екс-головний лікар (до травня 2015 року) Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Жабо минулого року заявляла що Ілля Кива разом з братом - Дмитром - переслідують її через наявність у неї доказів про його непридатність до служби в силових органах. Зокрема, згідно з багатьма довідками з медичних установ Києва і Полтави, Ілля Кива є інвалідом другої групи з вищезгаданим діагнозом.

Ілля Кива неодноразово дозволяв собі дискримінаційні та образливі висловлювання щодо грузинів, ромів, жінок, ЛГБТ, бійців АТО. Публічно закликав вбивати гомосексуалів. Був звільнений з посади начальника Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції за свої висловлювання.

Щодо результатів роботи у якості начальника Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції - Кива стверджував, що кожен день закривав дві нарколабораторії. Відомо, що співробітники Департаменту носили футболки з зображенням Киви.

У своїй передвиборчій програмі Кива обіцяє "створення єдиного центрального органу виконавчої влади із забезпечення, формування та реалізації єдиної наркополітики в державі". Нагадуємо, що відповідні питання вже є в юрисдикції МОЗ і Кабінету Міністрів. Тобто додаткове “Міністерство наркополітикики” лише б перевантажило структуру органів виконавчої влади. Це, як мінімум, не відповідає іншій передвиборчій обіцянці Киви - “запровадити масштабну дебюрократизацію”.

Провід “Правого сектору” у своїй офіційній заяві стверджує, що Іллю Киву “з ганьбою вигнали” з організації через “неадекватність і схильність до бандитизму”, “бандитські методи”, “залучення до роботи різних "бригад".

Є інформація, що Кива мав сварки з підлеглими у батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення “Полтавщина” через вищезгадану кримінальну справу проти нього, відсутність військового звання та досвіду. Сам Ілля Кива стверджує, що приковував бійців батальйону, які були напідпитку, до стовбів на два дні, фотографував їх і відправляв фотографії їх батькам. Кива також стверджує, що був керівником евакуації мирних жителів в Дебальцеве. Проте існує інформація від волонтерів та бійців АТО, що це не відповідає дійсності.

4 липня кандидат Кива заявив, буцім на нього вчинено замах - що його машину обстріляли невідомі і кинули гранату, яка вибухнула. На сайті МВС оприлюднено фото обстріляної авто - це автомобіль марки “ВАЗ”.

“Нашкраївські” довірені особи Киви - помічники нардепів від БПП

У своїй програмі Кива згадує, що він є головою ГО “Всеукраїнський союз ветеранів АТО”. Ця ГО заснована у Миколаєві навесні 2015 року разом з Русланом Білоруським.

Руслан Білоруський - помічник нардепа від БПП у Раді 8-го скликання Андрія Вадатурського. Також на цих виборах є однією з довірених осіб Киви.

Крім ГО “Всеукраїнський союз ветеранів АТО” разом з Білоруським Кива заснував ГО “Штаб національного захисту Херсонської області”.

На місцевих виборах 2015 року Білоруський безуспішно балотувався до Новоодеської райради Миколаївської області від БПП.

Іншою довіреною особою Киви є Людмила Васильєва - кандидатка на місцевих виборах на посаду Новокаховського голови від партії “Наш край”, яка набрала 5% голосів виборців, опинившись на 5-му місці.

Не ставши мером Нової Каховки, Васильєва, проте обрана депутатом до новокаховської райради. Васильєва є помічницею на громадських засадах нардепа 8-го скликання від БПП Івана Вінника.

Інша довірена особа Киви - Васильєв Дмитро Вячеславович - також балотувався від “Нашого краю” на місцевих виборах 2015 року, але вже до Херсонської облради.
 

Дмитро Васильєв, як і Людмила - помічник нардепа від БПП Івана Вінника.

“Нашкраївські” довірені особи Киви - Васильєви - подружжя.
 

Виникає цілком логічне запитання, чому у самовисуванця Киви довірені особи пов’язані з Нашим краєм та БПП. Скаладається враження, що округ “Опоблок” і “Наш край” віддали на відкуп Путілову.

“Батьківщинівець” Юрій Одарченко - реальний опонент Путилова

За відсутності сильної конкуренції з боку “регіоналів”, треба визнати, що представник Юрій Одарченко від “Батьківщини” може реально змагатися з Путиловим. Тим більше, що в Херсоні він уже балотувався у 2014 році і з мінімальним відривом тоді програв саме представнику БПП. Тоді він звинувачував саме очільника ОДА Путилова у тому, що відбулися, на його думку, фальшування виборів.

Одарченко працює директором ПАТ "Будівельна компанія "Будмеханізація", голова Херсонської облорганізації “Батьківщини”. Був помічником нардепа від БЮТу Ярослава Федорчука на громадських засадах (4 скликання ВР), а у наступних 3 скликаннях сам був нардепом. Останній раз програв вибори на 182 окрузі в м. Херсон у 2014 році. Поступився висуванцю БПП - Олександру Співаковському, хоча відрив був мінімальним і були публічні підозри у фальсифікаціях у волевиявленні в’язнів на користь на кандидата від БПП. Двічі обирався депутатом Херсонської міської ради (1998 - 2006 рр.)

Як і Путілов, Одарченко встиг побувати головою Херсонської ОДА (з 2 березня до 25 липня 2014 року). Зараз Одарченко - депутат Херсонської облради, яку очолює Путилов. “Батьківщинівець” конфліктував із Путіловим у сесійній залі щодо розпуску сільрад в рамках об’єднання територіальних громад. Депутат називає обласну програму децентралізації геноцидом села і обіцяє її виконання перервати в разі свого обрання. У лютому 2016 року Одарченко звернувся до правоохоронців через те, що нібито виявив у розетці свого офісу пристрій для підслуховування.

Штаб “Батьківщини” розмістив бігборди, на яких Одарченко викликає Путілова на дебати.  Судячи з реакції поліції в штабі Путілова не зраділи такому “запрошенню” на дебати, де світлина Путілова ніби навмисне вибрана з невдалим виразом обличчя, і вирішили поскаржитися на розміщення фотографії без дозволу Путілова.

Програма Юрія Одарченка більше схожа на передвиборчу відозву від штабу “Батьківщини”, аніж на плани й обіцянки самого кандидата.

Не проігнорував “дебати” між Одарченком і Путіловим самовисуванець Ілля Кива.

Не виключено, що Кива, помічники на виборах якого пов’язані з БПП технічно грає на користь Путилова й виступає супроти Одарченка.

Як вирішили заплутати виборців “Батьківщини”

Тезка-клон Одарченка - Одарченко Юрій Григорович - який народився 8 липня 1987 року в селі Балабанівка Оратівського району Вінницької області, баяніст, фольклорист, художній керівник у сільському клубі в селі Шпитьки Києво-Святошинського району Київської області, 5 липня зняв свою кандидатуру.

Самовисуванець Володимир Миколаєнко зі Степанівки - безпартійний налагоджувальник ПП "Комплектавтодор", очевидно, має розмити голоси виборців Одарченка, оскільки асоціюється з херсонським мером від “Батьківщини” - тезкою Володимиром Миколаєнком, який нині не балотується.

Прізвище Миколаєнка асоціюється в херсонців із прізвищем Одарченка, і з “Батьківщиною”, бо обидва політики фігурували на бігбордах у 2014 році.  

Клон Миколаєнка - налагоджувальник “Комплектавтодору” обіцяє у своїй програмі “звільнити корумпованих та непрофесійних чиновників, правоохоронців, суддів і прокурорів”. Підприємство, де працює клон, надає в тому числі й поліграфічні послуги - друкує, зокрема, газету для обласного центру зайнятості. Таким чином кандидат може бути під впливом керівництва області, яке уособлює представник БПП.

На окрузі уже помічені розклеєні фальшивки з фото Миколаєнка, який насправді не кандидується.

Після такої агітації частина виборців “Батьківщини” може віддати голоси за двійника Миколаєнка, відповідно реальний висуванець “Батьківщини” отримає менше голосів і збільшить шанси на перемогу Путілова.

Ймовірно двійників і зливу провідних партій для головного кандидата виявилося замало і тому йдуть техкандидати. Вона потрібні для кількох цілей: клони - тезки реальних кандидатів, які мають відтягнути голоси та інші кандидати, які йдуть на вибори, щоб підсилити представництво реальних кандидатів у ДВК. Справа в тому, що члени ДВК формуються шляхом жеребкування між представниками кандидатів. І більші кількість технічних кандидатів суттєво збільшує можливість потрапити до ДВК, яке видає бюлетені і підраховує голоси виборців вночі на дільниці. Рестрація одного кандидата в ЦВК коштує майже 15 тисяч. Відповідно, коли ставки на виборах високі, то бюджет на техкандидатів доволі суттєвий.

Самовисуванець Михайло Бословяк є членом БПП, 30 років, без вищої освіти і тимчасово без роботи.  

Тимчасово не працює, є членом партії  БПП “Солідарність”.  Має досвід участі в виборах: на місцевих виборах 2015 року Босовяк балотувався у міськраду Скадовська Херсонської області на ТВО №13. За їх результатами набрав трохи більше 13% голосів, але депутатом так і не став. Бословяк є також заступником голови громадської організації товариства воїнів, учасників, ветеранів АТО. Організація ветеранів АТО, до якої належить Бословяк, зареєстрована за тією самою адресою, що й облрада, тобто за місцем роботи Путілова.

На фото нижче Михайло Бословяк на одному заході із Андрієм Путіловим у приміщенні Херсонської ОДА.

“Товариство воїнів АТО” має підстави “віддячити” Путілову підтримкою на виборах, оскільки, як бачимо з посту товариства в Фейсбук нижче, “за підтримки Путілова будиночки відпочинку на Арабатській Стрілці приймуть родини АТОвців”.

Ймовірно, Бословяк - технічний кандидат Путілова, який допоможе завести побільше своїх членів у дільничні виборчі комісії.

У своїй передвиборчій програмі зобов’язується «розпочати разом з помічниками безстроковий і безперервний прийом громадян задля вирішення усіх нагальних питань та поліпшення життя моїх земляків!».

Незважаючи на те, що за інформацією, поданою кандидатом до ЦВК, Михайло Бословяк є безробітним, на порталі youcontrol.com.ua він зазначений одним із засновників ТОВ «Зелений промінь».

Реванш екс-регіонала Опанащенка під брендом “Відродження”

Партія “Відродження” в облраді посіла 2 місце за результатами голосування, але 183 округ - це переважно територія міста. І тут, згідно з результатами виборів 2015 року, більшість виборців підтримує БПП, “Опоблок” чи “Наш край”. Таким чином шанси у кандидата від “Відродження” були б мінімалізовані, але “Опоблок” вирішив виставити нерейтингову кандидатку.

Щодо “Опозиційного блоку”, який розділив цю позицію з “Нашим краєм”, то він виставив відверто несильну кандидатку - Анну Середу, яка восени балотувалася до Херсонської міської ради й не пройшла, зайнявши 26 місце серед списку кандидатів від “Опоблоку”. Щоправда,  вона стала депутаткою Дніпровської районної ради і обрана заступницею голови бюджетної комісії. Виникає цілком закономірне запитання, чому “Опоблок”, як партія, що менше року тому мала 2 результат в області кандидує в місті людину, яка у внутрішньопартійному рейтингу навіть не змогла потрапити до міської ради. Ймовірно, у “Опозиційного блоку” з Відродженням могли бути певні домовленості. На користь цього припущення свідчить і той факт, що на Херсонщині в окрузі 183 зареєстровано порівняно мало кандидатів - до 30.  На округах Чернігівщини та Луганщини, де відбувається “технічний” бій між кандидатами, зареєстровано від 75 до понад 100 кандидатів. “Опоблок” міг виставити кандидатку під своїм брендом виключно для того, щоб виборці розуміли, що партія й далі залишається гравцем під час виборів, але відсутність сильного кандидата говорить про те, що за першійть тут, ймовірно, не готові боротися.

Цікаво, що на місцевих виборах Анна Середа зазначила, коли подавала документи до райради, що вона “тимчасово не працює”, в той же час, подаючи документи як кандидат до міськраду зазначила, що є приватним підприємцем. Станом на сьогодні Анна Середа є провідним економістом у ТОВ "СМАРТ-МЕРІТАЙМ ГРУП".

У своїй передвиборчій програмі Анна Середа обіцяє зупинити війну та забезпечити мир, внести зміни до бюджету на 2016 р., скасувати пенсійну реформу, підвищити доступність і якість соціальних послуг та розпочати реальну боротьбу з корупцією.

На своїй сторінці у Facebook кандидатка активно критикує чинну владу та розповідає про своє спілкування з громадянами напередодні виборів. Цікаво, що ЗМІ, які публікують матеріали з позитивною тональністю про Анну Середу, не маркують свої матеріали як рекламу. В одному з таких матеріалів піарники навіть пробили дно, використавши фото дитини з натяком, ніби маленька дівчинка сподівається на перемогу Анни Середи.

Така слабка кандидатура “Опоблоку” дозволяє зробити припущення, що на окрузі є висуванець, на користь якого грає ця політсила, яка сформувалася з колишніх регіоналів, як і “Відродження”.

2 спроба Михайла Опанащенка, який Голосував за Диктатуру

“Відродження” висуває екс-регіонала Михайла Опанащенка.  Він голова корпорації "Укрмостобуд".

Був помічником на громадських засадах нардепа Ігоря Рибакова (6 скликання ВР), який тоді входив до фракції БЮТ. Став депутатом облради у 2010 році. У 2012 році Опанащенко став народним депутатом від “Партії регіонів”. Він переміг на 185 виборчому окрузі з результатом дещо більше  25% голосів. 16 січня 2014 року Опанащенко голосував за диктаторські закони. Після масового виходу депутатів з “Партії регіонів” також залишив її лави і вступив до депутатської групи «За мир та стабільність». У 2014 році Михайло Опанащенко балотувався до Верховної Ради по 183 округу в Херсоні від “Ліберальної партії України”, яку очолив за кілька місяців до виборів. Тоді програв Андрію Гордєєву, який зараз став головою ОДА і звільнив округ.

На місцевих виборах 2015 р. балотувався до Херсонської обласної та міської рад першим номером від партії “Відродження”, але партія не отримала жодного мандату в місті, проте сформувала доволі потужну фракцію в області.

У своїй програмі кандидат пригадує 2012 рік і, по суті, хвалить регіоналів: “Наші результати бачив кожен. У 2012 році ми досягли: європейського рівня економіки, заробітних плат, пенсій, стабільного курсу національної валюти”. Також кандидат обіцяє “повернути до влади  керівників, фахівців, усунутих з посад за політичною люстрацією”.

У регіональному блоці пунктів програми обіцяє Херсону законодавчий статус порто-франко і дешеву воду для поливу.

На особистому сайті Опанащенка є інформація про його відзнаки й нагороди, проте у розділі “Звіти про роботу” порожньо.

Опанащенко відмітився тим, що, як і Одарченко, запросив опонентів на “свої” дебати.

Ці “дебати” він провів сам.

Таким чином на окрузі можна виокремити трьох кандидатів - екс-нардепів, які змагатимуться між собою на першість. Це представники БПП, Батьківщини та Відродження. Найближчим часом ЧЕСНО підготує огляд інших учасників перегонів на Херсонщині.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]