Міськрада Вінниці: статки депутатів “Самопомочі”

Фото: Міськрада Вінниці: статки депутатів “Самопомочі”

На свою передвиборчу кампанію у Вінниці  партія зібрала майже 150 тисяч гривень. Фінансова звітність партії перебуває у загальному доступі. 

“Самопоміч” досі залишається єдиною політичною сила, яка оприлюднює декларації депутатів Вінницької міськради.

Хоча варто зауважити, що не всі декларації депутатів за 2015 рік є на сайті партії. 2 з 5 депутатів так і не подали цієї інформації.

На місцевих виборах 2015 року до Вінницької міськради “Самопомочі” забракло кандидатів. Вони закрили лише 33 з 54 округів. З них до ради потрапили лише 5. Жодної комісії у міськраді представники “Самопомочі” так і не очолили. Голова фракції Олександр Зєрщиков став заступником голови комісії з питань промисловості та підприємництва. Представники партії у жодній комісії не намагалися сформувати більшість й розпорошили своїх депутатів за різними напрямами роботи.

Перший номер списку Олександр Зєрщиков - директор ПП “Форсаж”.

Фото: vn.20minut.ua

У автобіографії вказав, що є юристом на ТОВ “Вінницький автоучбовий комбінат”.

Балотувався від Вінниччини в народні депутати по 11 округу в 2014 році. Посів 3 місце, набравши понад 10%. Тоді на окрузі переміг Олександр Домбровський (БПП). У 2012 році був довіреною особою кандидата в народні депутати самовисуванця Віталія Добровольського, який тоді набрав менше 4% голосів й поступився тому ж таки Домбровському.

Зєрщиков був розпорядником виборчого фонду партії “Самопоміч”. У фонд гроші не вносив, але витратив з нього 5 тис. грн.

За 2014 рік як директор “Форсаж” заробив за рік менше 30 тисяч гривень. Загальний дохід склав дещо менше 82,5 тис. грн. Значна частина цієї суми - відсотки. На рахунку в банку політик має 200 тис. грн.

Нерухомого майна Зєрщиков не має взагалі, зате є 4 автівки.

У 2015 році заробіток у політика став ще меншим і склав дещо більше 16 тис. грн. Але загальна сума річного доходу стала понад 90 тис. Збільшилася вона за рахунок того, що депутат продав майно. Машин в декларації за 2015 рік поменшало. Зникла Dacia Logan 2006 року випуску. У декларації сума надходжень від продажу становить 60 тис. грн.

У раді став заступником голови комісії з питань промисловості та підприємництва.

Єдиний представник “Самопомочі”, у якого вдалося знайти політичне минуле - Олег Ткаченко - фіндиректор ПП “Вінфорт”. Це підприємство займається оптовою торгівлею зерном, необробленим тютюном, насінням тощо.

Фото: vinnitsa.info

Засновником та кінцевим беніфіціарієм є Авагян АйканушОстанній пов’язаний з фірмами, яких за рішенням суду оштрафували за недобросовісну конкуренцію під час тендерних закупівель, про що повідомляли журналісти “Наших грошей”.

Повний тезка Олега Ткаченка значився у 2004 році в партії “Трудова Україна”. Можемо припустити, що це та сама особа.

До загального партійного виборчого фонду партії вніс дещо менше 4 тис. грн. Витратив 2 тисячі. Сімейний дохід за 2014 рік у Ткаченків дещо менше 140 тисяч. При доволі скромних доходах сім’я політика має досить великий будинок площею 250 кв. м та машину Infiniti FX 35 2007 року випуску.

У 2015 році Ткаченки стали більше заробляти. Загальний сімейний дохід склав 177 тис. грн. Значна частина доходу дружини - кошти отримані від підприємницької діяльності. У декларації за цей рік з’явилася земельна ділянка понад 14 соток, на якій, очевидно, розташований будинок, який разом із машиною Інфініті відображені в декларації.

У міській раді депутат подався до комсії з питань освіти, культури молоді та спорту.

Юрій Максименко - консультант адвоката з економічних питань. Грав за місцеву аматорську команду “СДЮШОР-Нива”.

Фото: vmr.gov.ua

У 2014 році сімейний заробіток становив майже 26 тисяч. На ці гроші на рік виживає і політик, і його дружина з дитиною. При таких злиденних статках Максименко інвестував в партійний фонд майже 7 тис. грн.

При тому, що заробляє, згідно з декларацією, дуже мало, у нього є час на те, щоб заснувати та бути уповноваженою особою ГО “Надійні перспективи”. Саме ця ГО і приймала у Вінниці форум за участю Саакашвілі.

З нерухомого майна політик має земельну ділянку площею майже 2 га та дачний будинок. У власності є ВАЗ 2108 1989 року випуску, якого ще не було в декларації за 2014 рік.

У 2015 році дохід сім’ї суттєво не зріс. Він склав 26,5 тис. грн. З нерухомого майна залишилися дві ділянки: 2 га та 8,6 соток. Садовий будинок 90 кв. м.

У раді потрапив до комісії з питань законності та депутатської етики.

Чому немає декларацій Околіта та Колісника за 2015 рік?

Володимир Околіта - лікар торокальний хірург Обласної кілічної лікарні ім. М. Пирогова.

Фото: vmr.gov.ua

У передвиборчий фонд партії “Самопоміч” Околіта вніс майже 9 тис. 500 гривень. Витратив майже 7 тис. Це при тому, що його заробіток у 2014 році склав 21 тисяч гривень. Щоправда у дружини значиться дохід у розмірі 145 тисяч гривень.

У власності є ділянка площею 20 соток та будинок площею 200 кв. м. Дружина ж володіє квартирою 78 кв.м. Сім’я має автівку Фольксваген Пассат 2011 року випуску.

Декларації за 2015 рік на сайті партії немає.

Свого часу заснував кілька підприємств, зокрема “ВВС-7” та Вінницьку обласну асоціацію захисту громадян та бізнесу “Сім’я”. Цікаво, що склад засновників підприємств, де фігурує депутат від “Самопомочі”, в обох випадках практично однаковий. З-поміж засновників є і представник “Радикальної партії Олега Ляшка” Олександра Сарафанюка. До слова, “радикалам” забракло десь двох сотень голосів вінничан, щоби потрапити до міськради.

У міськраді увійшов до комісії з питань містобудування.

Олександр Колісник - хірург-стоматолог КЗ Міська клінічна стоматологічна клініка.

Фото: samopomich.ua

Він вніс до передвиборчого фонду понад 6 тис. грн. Для Колісника це фактично десятина. Разом з дружиною за 2014 рік він заробив 66 тис. грн.  У 2014 році з нерухомого майна задекларував 8 соток землі і будинок 62 кв. м. Також є автівка Субару Імпреза 2007 року випуску. Декларація за 2015 рік на сайті партії, як і в Околіта, відсутня.

Увійшов до комісії з питань охорони здоров’я.

Громадський рух ЧЕСНО у липні 2016 року проводив зустріч із секретарем Вінницької міської ради Павлом Яблонським та головою Вінницької обласної ради Анатолієм Олійником. Посадовці погодилися, що депутати міськради та облради можуть розглянути проект рішення, який зобов’яже всіх депутатів подавати та оприлюднювати декларації щороку не пізніше 1 квітня.   

“Інформація про доходи там майно депутатів дає розуміння людям, чи не збагатився депутат та його сім’я за рахунок громади. Робота депутата в місцевому самоврядуванні - це волонтерська робота, яка не оплачується. Якщо цю роботу виконувати якісно, то завжди виникають питання: як депутат-злидень, який має дохід нижче прожиткового мінімуму може волонтерити на громаду і не піддатися спокусі голосувати задля персональної вигоди чи вигоди своїх колег або партії. Тому ми вітаємо ініціативу “Самопомочі”, яка на партійному сайті оприлюднює декларації політиків і сподіваємося, що це стане за кілька років правилом хорошого тону для всіх політсил”, - наголошує Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО.

Так депутати Львівської, Тернопільської та Київської міської ради проголосували за оприлюднення декларацій на офіційному сайті. В Івано-Франківську міський голова видав відповідне розпорядження після спілкування з Громадським рухом ЧЕСНО.

Нагадаємо, ЧЕСНО оприлюднив огляд депутатів Вінницької міської ради, які очолили комісії (ВЄС, БПП), а також депутатів від “Батьківщини” та “Свободи”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]