Ціна голосу перемоги на Черкащині

Фото: Ціна голосу перемоги на Черкащині

Кнопкодава-рекордсмена Антона Яценка вчетверте обрали нардепом. За голос виборця йому довелося заплатити значно більше, ніж представникам інших округів Черкащини в новому парламенті. 

Найефективніше кампанію провів Зе!кандидат Сергій Нагорняк, для якого голос виборця коштував лише 7 гривень. Висуванці партії Президента здобули перемогу в 5-ти із 7-ми округів у Черкаській області. 

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував остаточні фінансові звіти мажоритарників, котрі перемогли на Черкащині, та підрахував, у скільки для кожного з них обійшовся голос виборця.

 

Старі "гречкосії" в новому парламенті 


Фото з Facebook-сторінки Антона Яценка

Нардеп Антон Яценко (200-й округ), схоже, полюбляє бути серед політиків-рекордсменів. Торік він випередив усіх парламентарів у вмінні кнопкодавити та отримав на свій округ найбільшу суму субвенцій на соцекономрозвиток з-поміж народних депутатів від Черкащини. Щоб переобратися до парламенту, Яценку довелося поставити новий рекорд – з обсягу офіційно використаних на виборчу кампанію коштів з-поміж тих, хто представлятиме Черкаську область у новій Верховній Раді. Кампанія йому коштувала майже 7 мільйонів гривень. А отже, вартість одного голосу виборця для Яценка була значно більшою, ніж для його колег у новому парламенті, які перемогли в інших округах на Черкащині, – 136 гривень. 

До речі, Яценко на виборах також здобув рекордну підтримку виборців у відсотках з-поміж усіх новообраних парламентарів – 69,08%.

Усі витрачені на кампанію кошти – це внески до його виборчого фонду від фізичних осіб. Причому не сторонніх. Левова частка грошей надійшла від дружини кандидата Людмили Кравчук, тестя Івана Кравчука та сестри нардепа Дар'ї Яценко. За даними журналістів сайту "Наші гроші", ці люди володіють 8,3 тис. квадратних метрів нерухомості в центрі столиці. На тестя Яценка зареєстровано маєток площею 1500 кв.м в елітному селищі Козин під Києвом, розташований на 1,33 га землі. Про це йдеться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом". Водночас журналісти зазначають, що сам тесть і теща нардепа мешкають у звичайному будинку в селі Маковище Київської області. 

Згідно зі звітом, найбільше Яценко витратив на послуги з організації та проведення заходів – понад 5 млн грн. Імовірно, чималу суму йому довелося викласти за виступи українських зірок на публічних заходах, наприклад відкриттях площ і парків, які відбувалися під час виборчої кампанії на окрузі кандидата. Так, до Умані на відкриття площі Соборності та Центрального парку завітав гурт "НеАнгели" – про це повідомляли спостерігачі Громадянської мережі "ОПОРА". На Днях міст Христинівка й Монастирище виступали Ольга Цибульська та Дзідзьо. На відкриття парку "Нова Софіївка" запросили Олега Винника. У Facebook Яценко називає себе ініціатором розбудови парку в Умані та реконструкції дендропарку "Нова Софіївка". 


Фото: "ОПОРА"

Великими проектами, пов'язаними з будівництвом площ і фонтанів, Яценко "засівав" округ задовго до оголошення позачергових парламентських виборів, зокрема й за субвенційні кошти на соцекономрозвиток.

Читайте також: "Як черкаські нардепи-мажоритарники "засівають" округи за державні кошти"

Ще один народний депутат, якому вдалося переобратися до парламенту та з невеликим відривом випередити Зе!кандидатку, – Сергій Рудик (198-й округ). Щоправда, наразі опонентка Рудика, представниця партії "Слуга народу" Наталія Д'яченко намагається оскаржити його перемогу в судовому порядку. За її позовом Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду скасував протокол ЦВК щодо результатів виборів в окрузі №198, яким Сергія Рудика було визнано обраним народним депутатом. У справі тривають судові розгляди – про це 28 серпня повідомив у Facebook сам депутат.


Фото з Facebook-сторінки Сергія Рудика

Офіційно на виборчу кампанію Сергій Рудик витратив 348 200 грн, здобувши 18 923 голоси виборців. Отже, один голос коштував йому 18 гривень. 

Витрачав гроші з виборчого фонду переважно на рекламу у ЗМІ, виготовлення політичної агітації та її розміщення. Профінансували кампанію Рудика твоє фізичних осіб, а 51 тисячу гривень нардеп вніс власних коштів. 

Як і Антон Яценко, Сергій Рудик піарився на державних грошах, наданих його округу як субвенції на соцекономрозвиток. У 2018 році він "засівав" черкащан спортивними майданчиками та дрібним інвентарем для освітніх, медичних і культурних закладів області

Найефективніша Зе!кампанія 

У решті п'яти округах на Черкащині перемогу здобули представники політичної партії "Слуга народу". З-поміж них найдорожчою кампанією відзначився шоумен Олександр Скічко (197-й округ), який витратив на власний піар 1,6 млн грн. Ціна голосу виборця для нього становила 48 грн. 


Фото з Facebook-сторінки Олександра Скічка

Половину кампанії профінансував сам Скічко, на решту скинулися близькі родичі – дружина Єлизавета Юрушева, донька українського мільярдера Леоніда Юрушева, та, найімовірніше, батьки шоумена Олександр і Ганна Скічки. 

Найбільші витрати з виборчого фонду Олександра Скічка були на виготовлення агітаційних матеріалів – майже 730 тис. грн, удвічі менші – на рекламу у ЗМІ. У чверть мільйона обійшлася шоумену оренда обладнання й технічних засобів для ведення агітації. У своєму звіті новообраний народний депутат не зазначив видатків на публічні заходи на кшталт концертів за участю зірок на свою підтримку. Проте представники "ОПОРИ" зафіксували, як під час безкоштовного "кварталфесту" в Каневі ведучі неодноразово згадували зі сцени прізвище Скічка. 

Майже 600 тисяч гривень перемога в окрузі №194 коштувала Зе!кандидатці, ректорці Східноєвропейського університету економіки та менеджменту Любові Шпак. Усю кампанію вона офіційно провела власним коштом. 


Фото з Facebook-сторінки Любові Шпак

У своєму окрузі вона здобула 41% підтримки виборців. Ціна голосу для Шпак становила 22 гривні. 

Найбільше кандидатка витратила на зовнішню рекламу та виготовлення агітпродукції, не надто багато – на піар у ЗМІ (40,7 тисячі гривень). 

Найефективнішою кампанія виявилася для "слуг народу" в округах №195 і №199. Найменше коштів, а саме 175 тис. грн, витратив депутат Вишневої міської ради (Київська область), підприємець Сергій Нагорняк (199-й округ). Він також одержав найдешевший голос виборця – лише за 7 гривень. 

80% витрат з виборчого фонду кандидата припало на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації, решту коштів він спрямував на їх розміщення та рекламу в ЗМІ. Причому на піар у медіа Нагорняк витратив тільки 16,3 тисячі гривень. Це незначна сума, зважаючи на те, що він є немісцевим. 

Фінансування кампанії відбувалося за власні гроші кандидата в розмірі 31 тис. грн, ще 144 тис. грн надійшло від шести фізичних осіб. 

У травні Нагорняк відзначився тим, що вирішив нагородити кількох українських випускників, які одержать максимальні 200 балів на ЗНО з української мови, вручивши їм iPhone X. Про це він розповів у Facebook, попросивши про якнайширший репост повідомлення. 


Фото з Facebook-сторінки Сергія Нагорняка

Сергій Нагорняк – політик не новий. У 2015 році він став депутатом Вишневої міської ради під прапорами БПП. Від 2012-го був членом партії Віталія Кличка УДАР

Представникові округу №195 Олегу Арсенюку голос виборця коштував 11 гривень. Його виборчий фонд становив 326,5 тис. грн. За них Зе!кандидат здобув 29 612 голосів виборців. 


Фото з Facebook-сторінки Олега Арсенюка

Фінансувалася виборча кампанія Зе!кандидата лише за кошти фізичних осіб. Найбільшу пожертву в розмірі 195 тис. грн зробив, імовірно, його брат Ігор Арсенюк

Найбільша стаття видатків з виборчого фонду Арсенюка – на виготовлення агітаційних матеріалів. Порівняно небагато коштував йому піар у ЗМІ – 44,5 тис. грн. 

Черкаський сайт новин "Дзвін" повідомляв, що Олег Олексійович Арсенюк – син місцевого підприємця Олексія Арсенюка, власника розважального комплексу "Бочка", екс-члена Партії регіонів та екс-кандидата в нардепи від "Опозиційного блоку". На виборах 2015 року старший і молодший Арсенюки балотувалися до міської ради від "Опоблоку"

Оскільки на сайті ЦВК не завантажено жодного офіційного фінансового звіту кандидатів з округу №196, а також такі звіти нам не вдалося отримати за зверненням до партії "Слуга народу", проаналізувати витрати на кампанію переможця в цьому окрузі, висуванця президентської партії Андрія Стріхарського не вдалося. 

Зазначимо, що Стріхарський фігурує в кількох антикорупційних журналістських розслідуваннях, пов'язаних із будівельними аферами у столиці. 

Крім того, під час виборчої кампанії представники "ОПОРИ" зафіксували агітацію за кандидата від українських зірок, котрі приїхали розважити мешканців міста Корсунь-Шевченківський, розташованого в межах округу Стріхарського. Ці витрати новообраний депутат мав би зазначити у своєму фінансовому звіті. 

Зауважимо, що, крім власного виборчого фонду кандидата, на його перемогу, як і на перемогу інших мажоритарників із Зе!команди, працювала також реклама "Слуги народу", яка підвищувала рейтинги Зе!кандидатів. Загалом партія витратила на парламентську кампанію близько 114 млн грн. Однак, як повідомляв Рух ЧЕСНО, не всі видатки "Слуги народу" були відображені у фінзвіті партії.

Читайте також, скільки коштував голос виборця на Чернігівщині, Харківщині, Львівщині та в інших регіонах України

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО підрахував, якій партії мандат народного депутата обійшовся найдорожче, а також проаналізував витрати партій на телерекламу під час виборчої кампанії.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]