Вінницька міськрада: майже 40% депутатів - прогульники

Фото: Вінницька міськрада: майже 40% депутатів - прогульники

Депутатів обрали менше року тому, а вони вже дозволяють собі прогулювати засідання сесій та комісій.

У “Опоблоку” 50% прогульників. “Батьківщина” та “Солідарність” посідають 2 та 3 місце і мають у своїх лавах відповідно 44 та 40% прогульників.

Восени 2015 року Вінницька міська рада стала однією з небагатьох, де кількість депутатів зросла. Якщо у 2010 році місцевих обранців було 50, то тепер їх на 4 більше.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). Моніторинг ЧЕСНО доводить, що наприкінці року деякі депутати, якщо й далі прогулюватимуть засідання, можуть втратити мандати.

Перед виборами ЧЕСНО попереджав і виборців, і партії, що кандидувати знову прогульників непотрібно. Ті, хто прогулювали за попередньої каденції, поповнили лави прогульників знову.


Натисніть для збільшення

Так Олександр Третяк, обраний від БПП “Солідарність”, який пропустив за півроку половину сесійних засідань і третину засідань комісії з питань ЖКГ, пояснює, що, будучи директором підприємства сам собі не належить.

“Это связано с работой. Депутатство - это ж общественная деятельность. Вы знаете, мне кажется, о результатах работы депутата надо судить по результатам его работы на округе, а не по заседаниям на сессиях. Я директор предприятия, понимаете? У меня на предприятии работает 2,5 тыс. сотрудников. Я себе не принадлежу: у меня рабочий день не от звонка до звонка, а таким образом, чтобы я мог выплатить зарплату своим сотрудникам, и я об этом все время думаю. А депутатская работа - это общественная работа. Но я на округе делаю очень много хороших прекрасных дел”, - переконує депутат.

Олександр Третяк додав, щомає помічників, які працюють і яким він платить за роботу, а також наголосив, що спільно з міськрадою, доклавши кошти з власної кишені, заасфальтував кілька вулиць.

“Півроку роботи - то тривалий термін, але, наприклад, за останній тиждень разом з міською радою я уклав договір, у якому, скажемо, я заплатив 500 тис. грн на асфальтування вулиці, а міська рада заплатила мільйон гривень. Це мої власні кошти. Це було в цьому місяці. В позатому місяці до мене звернулися громадяни щодо асфальтування дороги, і я теж заплатив, не пам’ятаю скільки грошей з власної кишені, і міська рада заплатила і люди ще зібрали гроші і ми заасфальтували ще вулицю біля Ратушної. У мене в кожному місяці є якісь надбання особисті”, - повідомляє депутат.

Рух ЧЕСНО наголошує, що депутати мають відвідувати сесійні засіданні та засідання комісій, щоб голосувати за чи проти проектів рішень ради. Саме це є їхнім прямим обов’язком, невиконання якого може блокувати бюджетні і господарські процеси громади.

“Якщо депутат не має часу відвідувати сесії чи засідання комісій він може скласти мандат і його однопартієць, наступний у рейтинговому списку, буде ходити на сесії та комісії. Якщо депутат працює виключно на окрузі, то він може після складання мандату стати помічником депутата, який ходитиме справно на сесії та комісії. Робота в приймальнях та на окрузі - це лише частина обов’язків депутата. Уявіть, що Вас найняли на роботу директором телеканалу. Ви маєте приймати управлінські рішення, а натомість сидите й прокладаєте кабелі для перегляду сусідам, щоб “підняти рейтинг каналу”. Депутат має розпоряджатися ресурсами громади в інтересах громади. Щоб знати, які рішення готує комісія і голосувати за чи проти, потрібно ці рішення приймати. Очно”, - каже Андрій Круглашов, координатор громадського руху ЧЕСНО.

Батько прем’єра Борис Гройсман, який представляє “Вінницьку європейську стратегію”, пропустив половину сесійних засідань і третину засідань постійної депутатської комісії з питань ЖКГ. Він, як і Третяк, був прогульником минулого скликання, але партія його все одно кандидує.

“В связи с тем, что у меня сын работает там наверху, я ни на какие политические вопросы не отвечаю… Звоните в депутатскую и вам обо мне расскажут - какой я плохой, хороший и так далее”, - але почувши суть запитання про відсутність на засіданнях, Борис Гройсман вирішив відповісти. - “Я делал операции. Вот может быть в это время и не присутствовал. А в остальное время я прихожу, потому что меня интересует жизнь города. Пропустил по состоянию здоровья. Конечно. Мне 70 лет уже. Я уже старый дядько, но держусь: водки не пью и не курю, и даже кофе не пью!”

Депутат переконує, що веде прийом громадян 5 днів на тиждень:

“О, так как я веду прием - никто не ведет! Каждый день 5 дней в неделю,” - додає Борис Гройсман.

Це при тому, що на офіційному сайті міськради йдеться про те, що прийом у депутата Гройсмана - двічі на місяць і триває він кілька годин.

“И ко мне ходят люди со всех районов города. Я даже не знаю, почему они ко мне идут: “Вот ви така добра людина, ви нам так помагаєте, ви такий хороший, поможіть”. И, конечно, я помогаю. Я железно помогаю, причем жестко помогаю! Не дай бог человеку плохо или где-то обидели, я сам еду и разбираюсь. Беру человека за руку и привожу прямо в отделение, решаю вопросы, чтобы человеку помогли. Это для меня святое. Человек - для меня святое”, - додав Борис Гройсман.

Депутати Вінницької міськради, як і в інших радах, традиційно прогулюють найбільше засідання комісій.

Натисніть для збільшення

Депутат Ігор Ткачук із БПП “Солідарність” - виконувач обов’язків генерального директора Державного підприємства поштового зв'язку “Укрпошта” - зумів пропустити 67% засідань сесій і 100% засідань постійної комісії з питань промисловості, підприємництва. Він був у лавах прогульників і за попередньої каденції.

“Я працюю на роботі і мене не відпускають для того, щоб відвідувати сесії. Для того, щоби взяти відрядження, мені треба брати погодження в міністра”, - розповідає депутат.

На питання, чи не простіше депутатові Ігорю Ткачуку поступитися місцем іншому депутатові за списком і зосередитися на основній роботі, він відповів, що його обрала громада і громада, з його слів, ним нібито задоволена.

“Ні, не простіше (поступитися мандатом - прим. авт.). Мене обрала громада. Люди голосували за мене. Кожну суботу я проводжу прийом громадян у себе в офісі. Жодної людини, яка б не змогла потрапити до мене на прийом, немає. Більше того, працюю, мені так кажеться, за відгуками мешканців, дуже вдало, і людям це подобається. А це - відремонтовані 4 поштові відділення на моєму окрузі,” - каже директор ДП “Укрпошта”.

Депутат і далі переконує, що допомагає людям поза міськрадою: “Це відремонтовані за власні кошти під’їзди, це надана людям матеріальна допомога, це відремонтовані дитячі майданчики. Я вважаю, що депутат не тільки повинен сидіти в кріслі і тиснути свою кнопку, якщо це ваша особиста така думка, то ви маєте на це право”.

Депутат забуває про вимогу закону щодо депутата місцевої ради бути присутнім на засіданнях. Це їхній обов’язок.

ЧЕСНО наголошує, що відвідування сесій і комісій для депутата є обов’язком, який передбачений законом.

“За ст. 49 Закону України "Про місцеве самоврядування" депутат зобов'язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. Окрім того, трудове законодавство передбачає обов'язок роботодавця звільняти працівників від виконання своїх трудових обов'язків для участі у засіданнях ради. З іншого боку, законодавство аж ніяк не зобов'язує депутатів місцевих рад за власні кошти проводити облаштування міста. Завдання депутата - не ремонтувати чи встановлювати дитмайданчики, а приймати такі рішення, яка забезпечать притік інвестицій до міста та ефективне витрачання бюджету”, - наголошує юристка Громадського руху ЧЕСНО Галина Чижик.

Але з позицією закону депутат Ткачук незгодний:

“Я працюю в міській раді, я беру участь в усіх засіданнях, в яких я можу взяти участь. Більше я вам нічого не можу сказати, тому що я вважаю, що ваші питання зовсім не коректні. Послухайте, я вам уже відповів і ще раз чітко можу дати відповідь, щоб ви запам’ятали собі: Кількість засідань, які відвідують депутати всіх рівнів не дає змоги працювати всім депутатам так, як вони повинні працювати. Якщо взяти всіх депутатів по Україні, починаючи з Верховної Ради і закінчуючи сільською радою, не завжди депутати, які ходять на заідання й сесії, працюють і громада задоволена їхньою роботою. Оце моя відповідь”.

Нагадаємо, що за півроку у міськраді відбулося лише 6 сесійних засідань і відвідати їх не є для депутатів надсладним завданням.

Віктор Кривіцький із БПП “Солідарність” пропустив 4 з 14 засідань бюджетної комісії та третину сесійних засідань. У телефонній розмові з журналістом ЧЕСНО депутат Кривіцький сказав, що дані не відповідають дійсності і взагалі відмовився коментувати по телефону будь-що, мотивуючи це тим, що “з журналістом особисто не знайомий”:

“Я вибачаюсь, я по телефону не розмовляю з журналістами, тільки, власне, особисто… Будь ласка, приїжджайте в Вінницю, представитесь, якщо буде така можливість, ми поспілкуємося. По телефону й по електронній пошті я не спілкуюся… На сьогоднішній день ви не можете спілкуватися зі мною відкрито, тому що ми з вами незнайомі. Я спілкуюся зі знайомими людьми. Мені висвітився телефон - я піднімаю трубку, а хто мені ремонтувати чи встановлювати дитмайданчики дзвонить - я не знаю, розумієте?”, - заявила публічна особа - депутат міської ради.

Після здивування про таку закритість депутат таки надав змогу запитати щодо відвідуваності й відразу ж спростував дані, надані міськрадою.

“Ви располагаєте направдивою інформациєй. Якщо вона надана міською радою - тоді її використовуйте: я коментувати нічого не буду”, - підсумував депутат.

Вадим Кудіяров з “Батьківщини” пропустив два з 8-ми засідань комісії з питань охорони здоров’я і дуже дивується через це.

“Я пропустив тільки одну комісію… і то тільки тому, що я був на всеукраїнських змаганнях на Чемпіонаті України з Freefight. Я є головою федерації Freefight - вільний бій. І тому ми займаємося цим напрямком, культивуємо цей вид спорту у нас на Вінниччині”, - розповідає депутат.

Найбільше прогулюють депутати Опоблоку. Двоє з чотирьох - 50 % поповнили лави прогульників. Це подружжя Лепеїв. ЧЕСНО не зміг дотелефонуватися до Лепея, оскільки його телефон перебував поза зоною досяжності. Спроби сконтактуватися через партійний осередок теж зазнали невдачі. Якщо громадський рух ЧЕСНО не може знайти депутата, то виникає питання, як і де його можуть знайти виборці.

Натисніть для збільшення

Якщо наприкінці року ситуація не зміниться, то може постати питання позбавлення мандатів депутатів, які пропустили понад 50% засідань. Згідно з нововведенням, яке запровадили законотворці, остаточне рішення у цьому питанні буде приймати партія, яка висувала депутата.

Натисніть для збільшення

Саме тому питання дисципліни та відповідальності депутатів перед виборцями та однопартійцями слід задавати і голові регламентної комісії, і головам фракцій та партійних осередків.

Голова регламентної комісії міськради - депутат від “ВЄС” Юрій Зажирко у коментарі телефоном Громадському рухові ЧЕСНО повідомив, що не бачить проблеми у дисципліні депутатів.

“Поки що в планах у нас такого питання немає: у нас відвідуваність, в принципі, нормальна і проблем в цьому плані немає”, - заявляє Юрій Зажирко.

Фото: eurostrategy.vn.ua

На питання, чому в самого голови регламентної комісії рівно 50% пропусків засідань його комісії, голова Зажирко у цьому проблем не бачть:

“І шо? Тут мова йде про відсутність з поважних причин чи неповажних? Тобто якщо люди є відсутні, то є різні причини, правильно?.. У мене є заступник голови комісії… Я вам ще раз пояснюю, що депутат міської  ради працює на громадських засадах… ми ж не роботи, я думаю, ви теж не 100% ходите на роботу, чи чим ви там займаєтеся”.

Свої пропуски голова обґрунтовує неконкретно, загальними фразами й неоригінально, здебільшого, як і його колеги депутати з числа прогульників:

“Це пов’язано з тим, що депутат місцевої ради працює на громадських засадах, тому, відповідно, не завжди є можливість брати участь: є хвороби, є відпустки і так далі”.

У свою чергу голова регламентної комісії вирішив пильнувати не дисципліну своїх колег-депутатів, а те, як ходять на роботу журналісти, і пообіцяв направити запит:

“Перевіримо, зробимо запит, чи завжди ви ходите на роботу, кожен день”.

До відома голови реглаемнтної комісії, більшість українців, які ходять на роботу, не можуть доволити собі вільний графік і таки ходять на роботу кожен день, як цього вимагає роботодавець. Повторно наголошуємо, що за законом депутат зобов’язаний відвідувати сесійні засідання та засідання комісій. Ці функції він нікому не може делегувати, бо йому цю функцію делегували виборці.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО зробив огляд депутатів Вінницької міськради, з яким можна ознайомитися на сайті руху. Окрім цього, ЧЕСНО зробив огляд депутатів-прогульників облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]