Вінниччина: депутати-прогульники Хмільника, Жмеринки, Козятина, Ладижина та Могилів-Подільська

Фото: Вінниччина: депутати-прогульники Хмільника, Жмеринки, Козятина, Ладижина та Могилів-Подільська

Депутатів обрали менше року тому, а вони вже дозволяють собі прогулювати засідання сесій. Найбільше прогулюють у Могилів-Подільську.

Тут майже 53% несумлінних депутатів. У Хмільнику кількість прогульників сягнула 45%. Жмеринка має 40% таких місцевих обранців. У Ладижині та Козятині ЧЕСНО виявив лише кілька прогульників.

На Вінниччині є 6 міст обласного значення. До міської ради кожного з них Рух ЧЕСНО направив запити, аби з’ясувати, як працюють депутати протягом першого року при владі. (Відвідуваність міськради Вінниці рух ЧЕСНО оприлюднював раніше).

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). Моніторинг ЧЕСНО доводить, що наприкінці року деякі депутати, якщо й далі прогулюватимуть засідання, можуть втратити мандати.

 

Могилів-Подільський, Хмільник та Жмеринка - лідери за кількістю прогульників

Варто зауважити, що і в Хмільнику, і в Жмеринці депутати засідають значно частіше, ніж у Вінницькій облраді. Якщо на обласному рівні за півроку депутати збиралися 6 разів, то у цих двох міських радах відбулося відповідно 10 та 9 сесій. Більше того, у Хмільнику деякі сесії могли тривати від 2 до 4 днів.

Тут найбільше прогулюють депутати “Радикальної партії Ляшка” та “Нової політики”. Щодо “Солідарності”, “Батьківщини” та “Аграрної партії”, то тут прогульником є кожен другий депутат з цих політсил.

Знаково, що до списку прогульників потрапили перші номери списків таких партій, як: “Свобода”, “Аграрна партія України”, “Народний контроль”, “Нова політика” та “Радикальна партія Олега Ляшка”.

У Жмеринці ситуація не набагато краща. Найбільше прогулюють депутати “Солідарності”, “Народної партії” та “Нашого краю”. Як і у Хмільнику, до лав прогульників потрапили перші номери.

Натисніть для збільшення

Могилів-Подільска міська рада засідає у порівнянні з колегами у Хмільнику та Жмеринці не так часто. За півроку тут відбулося лише 4 засідання. Але прогульників тут найбліьше - понад 50%.

Як ы в Хмільнику до списку прогульників Могилів-Подільської ради потрапили перші номери низки партійних списків. Зокрема лідер УКРОПу Ігор Товстенко очолив список прогульників. Він пропустив 3 з 4 сесій ради.

Батьківщина, яка отримала найбільшу кліькість мандатів у цій раді, має у Могилів-Подільську 6 прогульників. Солідарність - 4. По 2 прогульники кмає Опоблок, наш край та РПЛ.

Зауважимо, що у Могилів-Подільській раді є доволі прогресивна практика. Декларації депутів ради розміщені на офіційному сайті в доступі для всіх. “Наші гроші” нещодавно оприлюднили список депутатів Могилів-Подільської ради, які, за даними ЗМІ,  приховали в декларації своє майно.

Вінницька міська рада лише нещодавно на прохання Громадського руху ЧЕСНО прийняла відповідне рішення, яким зобов’язала депутатів надавати свої декларації для оприлюднення.

 

Козятин та Ладижин - по кілька прогульників у кожній раді

Щодо Козятинської міської ради, то вона засідає удвічі рідше. За півроку тут відбулося 5 сесій. Громадський рух ЧЕСНО виявив за цей період 2 прогульників (Микола Кравець з “Солідарності” пропустив 3 з 5 сесій, а Роман Масира з “Батьківщини” 2 з 5 сесій).

Ладижинська рада у порівнянні з 5 іншими - найменша. Якщо інші ради обласного значення, крім Вінницької міськради, мають по 34 депутати, то в Ладижині їх 26.

За півроку тут відбулося найменше сесійних засідань у порівнянні із іншими містами обласного значення Вінниччини - 3. Але лише у цій раді виявлений 100% прогульник засідань - Віталій Сутик (“Батьківщина”). Ще троє прогульників - представники “Солідарності”: Іван Лишак, Любов Молодан-Гудяк та перший номер партійного списку - Олександр Кучер. У Ладижинській раді за перше півріччя не розглянули жодного запиту.

Як правило, найбільше прогульників виявляється під час моніторингу відвідуваності постійних комісій, що їх депутати відвідують значно гірше, ніж сесії. Запити до цих 5 міських рад Рух ЧЕСНО вже надіслав і оприлюднить результати найближим часом результати аналізу.

Всі дані отримані завдяки інструменту “Доступ до правди”.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО вже оприлюднив аналіз відвідуваності депутатів Вінницької міської та обласної рад.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]