Жмеринський бюджет: візьми і освой по-новому

Фото: Жмеринський бюджет: візьми і освой по-новому

Понад півмільйона на інтерактивні дошки та ноутбуки. Стільки заплатив відділ освіти Жмеринської РДА фізичній особі-підприємцю Василеві Власюку. Це при тому, що у Жмеринському районі торік згоріла школа й діти до сьогодні навчаються у приміщенні сільради.

Жмеринську РДА очолює екс-депутат Вінницької міськради й чинний депутат облради Олег Легеза. Він балотувався у 2015 році до Жмеринської райради. Очолював список "Солідарності". Але паралельно хотів потрапити знову до Вінницької міськради, проте не пройшов за внутрішньопартійним рейтингом.

Цікаво, що ФОП Василь Власюк проживає у Бершадському районі. Помилки бути не може, бо прізвище ім'я і по батькові ФОПа таке єдине в реєстрі. Тут варто зазначити, що реєстр показує: за однією й тією ж адресою є два ФОП-и Власюки. Один вже згаданий Василь Власюк. А інший - Євген Васильович Власюк. Ймовірно, син Василя Власюка, який отримав майже півмільйона від влади з освітніх коштів. Різниться адреса лише номером квартири. А місто і вулиця у Власюків однакові.

Син ФОПівця, на якого завели бюджетні кошти - повний тезка депутата облради від "Самопомочі". Депутат значиться заступником голови комісії з питань місцевого самоврядування.

Власюк-тато теж спробував стати депутатом облради, але не пройшов. Якщо син балотувався від "Самопомочі", то тато - від Аграрної партії. Окрім облради, Власюк-батько намагався потрапити до Бершадської райради. Але й тут його партійний рейтинг був занизький.

Про те, скільки заробляв ФОП Василь Власюк до того, як пішов в політику - невідомо. Син же у 2014 році заробив дещо менше 200 тисяч. Про це йдеться на сайті "Самопомочі", яка розмістила декларацію політика.

Якщо досліджувати діяльність ФОПа Василя Власюка, то він не реєстрував таких видів діяльності, які б дозволяли йому займатися продажем інтерактивних дошок, мультимедійних проекторів та ноутбуків. Він може виробляти меблі та продавати килими. Таким чином, оскільки це не профільна діяльність, з цих коштів доведеться сплатити 18% податку  і лише залишок піде на те, щоб закупити необхідне.

Громада Вінниччини додзвонилася до сина Василя Власюка - депутата облради від "Самопомочі" Євгена Власюка і запитала про те, чи є у КВЕДах його батька продаж оргтехніки, чи профільний ФОП для продажу оргтехніки, інтерактивних дошок.

Євген Власюк відповів, що профільний: "Цей ФОП він профільний. Профільний".

Журналісти ще раз перевірили КВЕДи згаданого ФОПа і побачили знову лише меблі, килими й освітлювальне приладдя.

Але і до того, що купили на ці гроші виникають питання. На запити щодо технічних характеристик комп'ютерної техніки надали лише  акти прийому-передачі закупленого обладнання в школи. Первинних документів відділ освіти так і не надав, що насправді викликає підозру у не зовсім прозорих механізмах закупівлі.

Для того, аби дізнатися, що закупили і за яку ціну депутатам облради довелося об'їздити школи.

Після таких візитів депутати навіть зробили порівняння цін закупівлі з реальними цінами.

За дошки та ноутбуки платили трьома платежами. Перший пройшов минулого року. Закупили комп'ютерні комплекси для кабінетів фізики

А інші два у березні 2016 року. Як раз до того, як ввели систему держзакупівель Prozorro.

"Громада Вінниччини" запитала в Євгена Власюка, чи ФОП Власюк його батько і чи обґрунтовані ціни на продукцію.

 

Закупівлею займався ФОП. Не я. Так, це мій батько. Наскільки мені відомо, там відділом освіти було зроблено внутрішній тендер і там серед декількох пропозицій була вибрана саме ця пропозиція. Це перше, а друге - наскільки я знаю, то там ціни не були завищені, тому що, наскільки я розумію, там була включена і доставка, і збір, і подальше обслуговування... ну й так далі, - відповів депутат.

 

Згідно з відповіддю Жмеринської РДА на звернення депутата облради Андрія Вигонюка, конкурс на закупівлю не проводився.

А доставку товарів було здійснено з Києва "Новою поштою", де відправником значиться дехто Володимир Мельникович з номером телефону 044 538-09-13.

У пошуку в інтернеті за номером телефону віднаходиться київський нічний клуб.

Освітні кошти у Жмеринському районі можна було витратити іншим чином. Торік від удару блискавки згоріла школа у селі Кармалюкове.

Вона досі не відбудована. До школи ходять 102 дітей.

"Зараз до нас у школу ходить 102 дитини. Ходять із Дубової, Петранів і Кармалюкового. Петрані й Кармалюкове - це одна сільська рада, а Дубова - це сусіднє село, звідти до 20 діток приходить... ", - каже місцева мешканка Віра.

 

Ми хотіли самі громадою знайти інвестора, накрити дах у школі хоча б. Але нам не дозволили, бо сказали, якщо ми самі поліземо робити, то будемо штраф платити.  було зроблено проектно-кошторисну документацію за 170 тис. грн, де зробили висновок, що на відновлення школи треба 7 млн грн. Але ви знаєте, нам 7 млн не треба. Вони там порахували в проекті всі вікна й двері, все повністю. Але нам цього не треба. Нам треба відбудувати перекриття і зробити три класи. А в трьох класах вікна, двері й це перекриття, сходовий майданчик і дах. А три класи верхніх і нижніх - у нас хороші: там не треба нічого їм робити. Нам 7 млн не треба. Я коли їздила в Жмеринку, то казала - дайте нам мільйон і ми зробимо повністю всю школу, - каже місцева мешканка Віра.

 

Нас заставляли йти в Курилівці в сусіднє село. Там у них нова школа, але вона теж маленька, там у них 17 дітей. Дубівські діти й їхні батьки сказали, що ні в якому разі не підуть туди. Категорично заперечили щодо навчання в куриловецькій школі. Зараз діти навчаються в сільській раді й конторі колишній. Нам помогли люди з села, інвестори, які тримають землю, з нашого села багато хто є закордоном і вони поприсилали гроші, то ми зробили своїми силами ремонт, провели парове опалення в сільській раді, щоб там могли навчатися діти, - додає Віра.

 

10 жовтня питання відновлення школи розглядала постійна комісія обласної ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини. Редакція "Громади Вінниччини" звернулася по коментар до голови постійної комісії депутата облради від БПП Людмили Станіславенко.

 

Був у нас сільський голова зі зверненням від мешканців села, і ми на комісії розглядали це питання. За результатами розгляду в нас був такий висновок... як нам розповів сільський голова, що начебто і педагогічний колектив погоджується, щоб дітки навчалися в сусідній триповерховій школі. Бо на сьогодні вони навчаються в сільській раді й там не дуже гарні умови. А школа, яка поряд - за 3 км - заповнена на 34%, тобто в них є умови для того, щоб ці діти там навчалися разом з педагогічним колективом. Була така умова, щоб педколектив був збережений... Я вам скажу особисту думку - я за те, щоб школа була відновлена. Сьогодні, як нам пояснив сільський голова, була виготовлена проектно-кошторисна документація і було витрачено близько 250 тис. грн, а щоб її відбудувати у подальшому, потрібно знову переробляти ту проектно-кошторисну документацію і знову витрачати біля 200 тис. Тому півмільйона на таку паперову волокіту сьогодні  - вони кажуть, що це недоречно... А наступного року ми докладемо всіх зусиль, щоб школу було відновлено, - каже депутат облради і голова освітньої комісії Людмила Станіславенко.

Місцева мешканка Віра дивується, що сільський голова міг погодитися на переведення діток до сусідньої школи:

 

Серйозно? Це він поїхав туди і переконував, що всі згодні? Чуєте, то ми його зараз догори ногами покладем, якщо він таке зробив! Ви що? Ми тут такий ґвалт робимо, щоб добитися відновлення школи!

 

Варто зауважити, що аналогічні платежі  на батька депутата облради від Самопомочі Власюка пройшли  і в Муровано-Курилівецькій РДА.

 

Загалом платежів з цієї РДА було два. Кожен на суму близько 200 тисяч гривень. Рух ЧЕСНО в рамках кампанії "Стеж за грошима" продовжує моніторинг використання бюджетних коштів по Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]