Дно Київради: як покарають депутата, замість якого голосував помічник?

Фото: Дно Київради: як покарають депутата, замість якого голосував помічник?

Замість депутатів у Київраді голосують сторонні люди. Цей факт підтвердив представник “Самопомочі” Вадим Васильчук. Під час голосування за скандальний порядок денний 27 жовтня 2016 року замість депутата від “Єдності” Ігоря Кісільова у сесійній залі проголосував помічник депутата від “Єдності” Костянтина Ялового - В’ячеслав Боядін.

В одному з питань порядку денного розглядалося спірне коригування бюджету громади на майже 450 млн грн.

Неособисте голосування у Київраді мала б унеможливити нова система. Такої немає навіть у Верховній Раді України, де депутати безкарно кнопкодавлять за своїх колег, порушуючи Конституцію.

У Київраді депутат має під час голосування двома руками тримати дві різні кнопки. Таким чином, коли депутата фізично немає у сесійній залі, його колега прокнопкодавити не може. Саме тому у Київраді постійно виникають проблеми з кворумом і бракує голосів, на що скаржився секретар Київради Володимир Прокопів. Як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, від такої безвиході деякі депутати тепер всупереч чинному законодавству, здоровому глузду й Регламенту Київради запрошують своїх помічників голосувати за колег-депутатів.

У випадку з голосуванням за порядок денний на засіданні 27 жовтня навіть мінімальна кількість голосів (61 голос з 120 депутатів) не набиралася. У порядок денний було включене питання про спірний перерозподіл майже 450 млн грн бюджетних коштів.

Депутат від фракції “Свобода” Юрій Сиротюк вважає, що в бюджеті міста передбачили виплату сумнівних боргів кампанії “Київенерго”.

 

Там було мегаскандальне рішення - подарунок Ахметову за невстановленим і не до кінця з’ясованим боргом суми - майже півмільярда гривень компанії “Київенерго”. Це дуже скандальне питання. Пов’язане з тим, що походження боргу не до кінця з’ясоване. І в нас у 2017 році спливає кінець концесії, коли концесор “Київенерго” орендує теплогенераційні мережі міста Києва. Я думаю, позиція більшості адекватних киян - не продовжувати концесію з Ахметовим. Тому, що на жаль, попередня робота цієї кампанії - “Київенерго” - не привела до підвищення ефективності й до прозорості роботи, до виконання інвестиційних зобов’язань і до соціальної відповідальності, - каже депутат Сиротюк.

 

Депутат від “Самопомочі” Вадим Васильчук на сторінці в Фейсбук також наголосив, що в цей день розглядалося корегування бюджету у кілька мільярдів гривень.

 

 

 

Мене дуже насторожила історія з тим, що при голосуванні є виключно 61 голос, при тому, що було жваве обговорення і, на мою думку, в залі було недостатньо людей. У нас ще влітку виникали підозри про такі не зовсім коректні голосування. Отже я й звернув на це увагу. А потім активісти допомогли тим, що надали повністю відео за кілька годин. Ми його опрацювали, знайшли сам факт і виклали, - розповідає депутат Київради від “Самопомочі” Вадим Васильчук.

 

За словами Вадима Васильчука, головуючий проігнорував його заяву і не оприлюднив відео в сесійній залі, сказавши, що треба продовжити голосування.

 

Коли міськрада продовжила голосувати за бюджет, тоді ми з фракцією “Самопоміч” вийшли з зали, виклали відео публічно, і тільки після цього відбулася реакція секретаря… Вони зрозуміли нарешті, що вони неправі, - розповідає депутат Васильчук.

 

Секретар Київради Володимир Прокопів у коментарі руху ЧЕСНО повідомляє:

 

Таке відбувається у всіх радах. Але ми єдина рада, яка це побачила, зробила перерву, переглянула відео. Ми скасували взагалі всі голосування і переголосовували.

 

Депутат Юрій Сиротюк зауважує в коментарі ЧЕСНО, що в день голосування за спірне питання в сесійній залі був присутній і міський голова Віталій Кличко, який присутній на сесійних засіданнях доволі рідко. Як правило, картка міського голови вставлена у слот, але сам міський голова не голосує і є найпасивнішим у Київраді.

 

Натисніть для збільшення

 

Це робилося виключно для того, щоб “стирити” ці гроші. Щоб проголосувати за порядок денний. Потім, звичайно, той помічник пішов… Вперше за історію Київради Кличко був всю сесію. Такого ще не було на моїй пам’яті, я не бачив, щоб міський голова весь час був і весь час голосував. Тобто голоси були пораховані до одного, рішення треба провести навіть було проведено рішення працювати до закінчення питань порядку денного, а закінчили роботу на 5-му питанні порядку денного зі 160 питань, - розповідає Юрій Сиротюк.

 

На відео чітко видно, як особа, схожа на депутата Костянтина Ялового приводить в зал сторонню людину, якій показує місце, куди сісти.

Далі видно, як ця стороння людина голосує, чим порушує закон.

Згодом депутат від фракції “Єдність” Костянтин Яловий оприлюднив на своїй сторінці в Фейсбук заяву, де він та депутат Ігор Кісільов називають правопорушення “прикрим випадком”, називаючи винним у скоєному - помічника депутата Ялового - В’ячеслава Боядіна.

Згідно із оприлюдненою заявою, помічник Боядін, начебто, перебував у залі, щоб “отримати додаткову консультацію з питань порядку денного”.

За словами Вадима Васильчука, помічник перебував у залі близько 40 хвилин і весь цей час не голосував, а проголосував лише тоді, коли його голос став вирішальним.

 

Це право колег трактувати подію, як вони хочуть, а насправді дати правову оцінку діям помічника і депутата мають правоохоронні органи… Ця людина там перебуває 40 хвилин. Немає жодної випадковості в його присутності і появи на місці. 40 хвилин вона не голосувала жодного разу - вона просто була присутня, і тільки в момент, коли саме була потреба, як я розумію, отримати 61 голос, то ця людина проголосувала. От вам і відповідь, чи це було випадково, чи ні, - каже Васильчук.

 

У поіменному голосуванні видно, що вся фракція “Єдність” як стій проголосувала “за”, в тому числі й відсутній Ігор Кісільов.

 

Помічник зі стажем В’ячеслав Сергійович Боядін 1984 року народження родом з Маріуполя.

Встиг побувати помічником депутатів Верховної Ради від Партії регіонів - Валерії Матюхи та від Блоку Литвина - Віктора Пилипишина, команда якого на виборах до Київради у 2015 році отримала підтримку у Шевченківському районі міста Києва.

Натисніть для збільшення

У нинішньому скликанні - помічник на громадських засадах нардепа від БПП “Солідарність” Владислава Голуба.

 

Боядін на своїй сторінці у Фейсбук розшарює події пилипишинського “Університету третього віку”.

Також Боядін репостить відео одіозного блогера Шарія.

Під час Майдану Боядін усіляко висміював Революцію Гідності.

Боядін, імовірно, радів захопленню проросійськими сепаратистами Донецької ОДА.

І репостив гнівні дописи одіозного російського відверто пропагандистського каналу, коли Збройні сили України звільнили Маріуполь.

Курйозно, але Боядін репостив у Фейсбук відео з неособистим голосуванням у Верховній Раді з іронічним коментарем Ірини Бережної.

Аналогічно поширює пост із критикою кнопкодавства нардепа Леоніда Ємця.

За словами Юрія Сиротюка, Боядін - нібито один із фальсифікаторів виборів на 223 окрузі в 2012 році, де до Верховної Ради балотувався Віктор Пилипишин:


Ця людина, яка голосувала - вона чітко встановлена. Ця людина відома тим, що фальсифікувала вибори на 223 окрузі у 2012 році… Він був одним із тих архітекторів-фальсифікаторів. Через те, що його ніхто не покарав і не притягнув, він зараз спокійно може ходити в Київраді і десь голосувати.

 

Секретар Київради Володимир Прокопів наголосив руху ЧЕСНО на тому, що вже створена спецкомісія, аби дати оцінку цьому випадку:

 

Я голова цієї комісії. Я переконаний, що ця людина, яка є офіційно помічником депутата Київради, не може перебувати не лише в залі голосування, а й у приміщенні Київради. Я буду вимагати його звільнення. І якісь санкції мають бути для депутата. Треба зробити так, щоб помічники більше не могли заходити до зали голосувань та вжити низку інших заходів.

 

Нагадаємо, випадок голосування в міськраді сторонньою людиною був зафіксований навесні 2015 року в місті Суми, де за фактом голосування працівника міськради першого заступника мера Сум Володимира Войтенка замість депутата було відкрито кримінальне провадження.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]