Як вінницька “Самопоміч” гріє руки на закупівлі оргтехніки школярам

Фото: Як вінницька “Самопоміч” гріє руки на закупівлі оргтехніки школярам

Представник “Самопомочі” Євген Власюк, може бути причетним до неефективного розподілу освітніх коштів. Принаймні про це свідчать факти закупівлі оргтехніки у цього депутата облради для шкіл щонайменше шести районів області.

Вже відсторонено 4 начальників відділів освіти райдержадміністрацій. Директори шкіл обурені тим, що замість ноутбуків отримали просто системні блоки. Ситуацією зацікавилися в НАБУ. Депутат Власюк обіцяє все пояснити на найближчій сесії облради - 2 грудня.

Про те, що батько депутата-”самопомічівця” Власюка постачав відділу освіти Жмеринської РДА інтерактивні дошки та ноутбуки на понад півмільйона гривень написав Громадський рух ЧЕСНО та “Громада Вінниччини”.

Депутат облради від “Свободи” Андрій Вигонюк зацікавився оборудкою і, отримавши за зверненням від відділу освіти Жмеринської РДА копії договорів, технічні специфікації, акти прийому-передачі й накладні, звернув увагу на те, що поставлені товари закуплені за завищеними цінами. Голова регламентної комісії, Вигонюк написав аналогічні звернення до інших відділів освіти РДА.

Виявилося, що в Муровано-Куриловецькому районі у школи замість ноутбуків було закуплено системні блоки.

 

Між начальником Муровано-Куриловецького відділу освіти та депутатом Вінницької обласної ради від "Самопомочі" Власюком Євгеном було укладено договори на постачання оргтехніки поза конкурсом на суму майже 400 000 грн! Згідно з договорами, накладними та актами прийому-передачі, закуплена у депутата техніка була спрямована до шкіл району… Однак, під час особистого виїзду… упевнилися, що ані портативних комп'ютерів, ані ліцензійних "Windows" немає!, - пише на своїй сторінці в Фейсбук депутат-“свободівець”.

 

Відділ освіти Мурованокуриловецької РДА 25 листопада направив звернення депутату Власюку, у чийого ФОПа були закуплені системні блоки з моніторами під виглядом ноутбуків. У зверненні відділ освіти просить замінити портативні комп’ютери на портативні комп’ютери-ноутбуки.

Головний спеціаліст відділу освіти А.Г.Арсеньєва відмовилася коментувати направлене Власюку звернення.

 

Я не буду нічого коментувати з приводу цього питання... Просто у мене немає бажання коментувати, - відповіла головний спеціаліст відділу освіти Арсеньєва.

 

Небажання коментувати ситуацію у відділі освіти можна зрозуміти: мало того, що поставлено не той товар, на який не встановлено ліцензійне програмне забезпечення, але й переплати за деякі одиниці товарів - суттєві.

Як пише Андрій Вигонюк, проектор Acer s1283 dlp, куплений за 31 625 грн для ЗОШ №1, у магазині можна придбати всього за 15000 грн.

Депутат-ФОП від “Самопомочі” Євген Власюк на відміну від відділу освіти спокійно коментує ситуацію, відкидаючи обвинувачення “свободівця” Андрія Вигонюка.

За словами Власюка, при обробці замовлення менеджер помилився, вважаючи, що ПК - персональний комп’ютер - це портативний комп’ютер, і 12 ПК буде замінено за договором на 12 портативних комп’ютерів, тобто ноутбуків.

 

Договір, який ми заключили з відділом освіти, діє до кінця 2016 року, до них приїхала фінансова інспекція, і вони просять поміняти дані комп’ютери. Оскільки договір діє до кінця року, то ми повинні їх поміняти, а вони нам пишуть аргументовано чому і т.д. Коли менеджер заповнював документи, він помилився - там мав бути не портативний комп’ютер, а звичайний - ПК. Тобто там проблема менеджера: сьогодні менеджер оплачує абсолютно всі витрати, пов’язані з цим. Можна сказати, що людина собі купила 12 комп’ютерів, - пояснює Євген Власюк.

 

Директор школи Володимир Богацький дивується поясненню Євгена Власюка, що замість ноутбуків системні блоки поставлені помилково.

 

У шести районах помилка? Я б хотів йому в очі подивитися, як так на дітях можна помилятися? Коли я сьогодні стою в магазині і бачу, що ноутбук коштує 7800 грн, а він продавав по 15 тис. з хвостиком - це помилка сталася в того Власюка? І в Тростянецькому районі помилка, і в Мурованокуриловецькому районі помилка? Ну скажіть, два товари однакових за моделлю і за якістю - один дешевший, а другий дорожчий, - то який би ви взяли, якщо вони ідентичні?.. Дитина знає, що дешевший треба взяти! Бо купити можна два! А він каже що це помилка?.. Як можна помилитися? Взяти штани, а купити сорочку?, - каже директор школи.
 

 

Директор школи дивується, чому закупівлю проведено через ФОПа, в якого основний вид діяльності не продаж оргтехніки, а виробництво хлібобулочних виробів.

 

У Вінниці повно магазинів цифрової техніки - солідні фірми. Скажіть, як можна купувати техніку в ФОПа, в якого основна діяльність не пов’язана з продажем комп'ютерної техніки?, - дивується директор школи і додає, що якби бюджетні кошти використовувалися ефективно, то не доводилося би просити батьків учнів здавати гроші на засоби для миття, наприклад, - А потім ми будемо казати батькам дітей - здайте, будь ласка, 20 грн благодійного внеску, бо в школі нема чим помити унітаза. А переплачувати товари в два рази для Жені є?

 

Як виявилося, для шкіл Мурованокуриловецького району проводилися закупівлі оргтехніки також у іншого ФОПа - Ольги Скакодуб, основним КВЕДом якої також, як і у Власюка, є виробництво хлібобулочних виробів.

У заяві нардепа Юрія Левченка до НАБУ йдеться про те, що Ольга Скакодуб є працівницею пекарні Євгена Власюка і мала постачати до шкіл 3 портативні ноутбуки й 3 примірники ліцензійної операційної системи.

Підприємець Ольга Скакодуб спершу дуже здивувалася питанню про поставки її ФОПом комп'ютерної техніки у школи, але за мить зорієнтувалася і попросила зателефонувати їй пізніше:

 

А… зрозуміла. Але можете набрати мене чуть пізніше? В мене люди тут стоять… Ну десь за півгодинки, - відповіла підприємець.

 

Відділ освіти Барської РДА закупівлю проводив у ФОПа Кривого Олександра Петровича, який має за основний вид діяльності продаж комп’ютерної техніки.

Але це ніяк не позначилося на ціні. Як і в інших районах, відбулася серйозна переплата: закуплено інтерактивні дошки по 49,5 тис. грн  за одиницю проти роздрібної ціни 16 тис. 320 грн.

Підприємець у коментарі журналісту повідомив, що дошки було не 4, а 8, а тому ціна за одиницю становила не 49,5 тис. грн, а більше 24 тис. грн і що на сьогодні всі дошки знаходяться в школах.

Зауважимо, що за словами Андрія Вигонюка, є дві накладні на постачання інтерактивних дошок з одним і тим самим номером від 23 березня 2016 року. Згідно з однією накладною - дошок має бути поставлено 4 штуки, згідно з іншою - уже 8 одиниць.

У Тростянці, за словами “свободівця” Вигонюка, відділ освіти РДА за 4 кабелі заплатив 4,5 тис. грн.

Ось вони.

Ми звернулися до прес-служби партії “Самопоміч” з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася.

 

Ситуація, що склалася, потребує перевірки компетентних органів, яка триває. Ми чекаємо результатів і лише тоді зможемо зробити висновки, - відповіли в прес-службі.

 

Голови 4 відділів освіти РДА - Жмеринської, Хмільницької, Барської та Мурованокуриловецької, - відсторонені від виконання обов’язків після того, як у ЗМІ питання набуло розголосу. Перевірки також тривають у відділах освіти Тростянецької і Тульчинської райдержадміністрацій.

2 грудня під час засідання Вінницької облради депутати мають обговорити ситуацію, що склалася із нераціональним витрачанням бюджетних коштів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]