Радикальний Немирів: династія Качурів і далі править містом

Фото: Радикальний Немирів: династія Качурів і далі править містом

Мешканці Немирова 18 грудня обрали мером Віктора Качура. Свого часу його розшукував Інтерпол, згодом був арешт за хабарництво. Політик тривалий час був за гратами. Коли вийшов - подався до “Батьківщини”.

Тоді Ляшко порівняв Качура з Лозінським. Згодом від “радикалів” балотувався в нардепи син Качура. Тепер же мером Немирова від РПЛ став і Качур-батько. Тут “радикали” матимуть найбільшу фракцію. 10 з 26 депутатів їхні.

Віктор Качур утретє став мером Немирова. З Дніпровщини кандидувалося ще два Качури, які, ймовірно, мали виконати технічну функцію двійників, аби пройшов інший кандидат. Але виборці знову підтримали представника Радикальної партії.

Ось як характеризував Качура голова “Радикальної партії Олег Ляшко” у 2012 році, коли цей політик не був у його партії:

 

Яка це опозиція? Це така ж опозиція, як оті тушки, які у Верховній Раді прислуговують Партії регіонів. Вони теж пройшли по списку БЮТу, а сьогодні разом з Партією регіонів голосують, позбавляючи вас усіх прав. Людина, яка вчора сиділа в тюрмі, людина, проти якої ще 10 років тому порушувалися кримінальні справи за вимагатєльство, за позбавлення волі людей, за хуліганство, за побиття. Там ціший шлейф кримінальних справ, які з 2002 року тягнуться за цим чоловіком, - наголошував Олег Ляшко, який закидав Качуру заснування регіонального осередку Партії регіонів.

 

Ляшко додає на камеру:

 

Качур, по моєму, це Лозінський номер два. Але Лозінського притягнули за вбивство людини, а Качур і досі уникає цієї відповідальності. Качуру рішенням Вінницького апеляційного суду від 30 червня 2011 року було призначено покарання у вигляді майже 3 років позбавлення волі.

 

У ЗМІ теж є інформація про це рішення суду. Справа стосується недбальства під час ремонту дитячих садків. Як повідомляють місцеві журналісти, Качура потім амністували.

 

Після того, як мене звільнили з СІЗО, мені 4 політичні партії запропонували бути їхнім членом. Ляшко пропонував мені увійти в список і балотуватися до Верховної Ради. Я не міг вже підвести тих, хто настільки хотів, щоб я був членом партії “Батьківщина”. Ну, емоційно він виступив (Ляшко), емоційно він сказав (у 2012 році), ну, і не менш емоційною була моя реакція, - каже міський голова Немирова, який обіцяв навіть не подавати Ляшкові руки після його слів.

 

Качур наголошує у своєму інтерв’ю на тому, що коли Ляшко агітував за його опонентку на виборах, то, на думку політика, зробив більше, аніж всі інші партії й організації, які нібито на виборах тоді об’єдналися довкола Качура.

Після свого звільнення Качур дійсно вирішив повертатися в політику в лавах “Батьківщини” й був, як повідомляють ЗМІ, першим заступником партсосередку.

 

За кілька місяців до місцевих виборів у 2015 році очолив обласний осередок “радикалів”. Тобто у політичному опоненті Ляшкові Качур побачив вигідного VIP-агітатора.

Нагадаємо, що після арешту Качура посаду міського голови у 2010 році обійняв його син Олександр. Тоді він балотувався як безпартійний. Працював заступником директора Немирів ВАТ “АТП 10510”. Згодом у 2014 році Олександр Качур балотувався в народні депутати від Радикальної партії Ляшка. У 2015 році він очолив список Радикальної партії до Вінницької облради і став заступником голови облради.

А батько у 2015 році знову кандидувався на звільнене сином місце міського голови. Тепер, коли відбулося об’єднання територіальних громад, вибори призначили знову. Так Качур став втретє мером Немирова.

Під час останніх місяців каденції у 2010 році Качура арештували за хабарництво (1,85 мільйони гривень). Принаймні про це твердять місцеві ЗМІ. Справа стосувалася оренди землі.

Журналісти, коли писали про цю справу, знайшли офіціантку, яка нібито колись працювала у Качура і її силою при дитині примусили написати розписку. Буцімто вона заборгувала 2 600 і має їх повернути.  

Але подібні повідомлення у ЗМІ не вплинули на виборців і 2006 року Качур очолив Немирів.

 

Хто не пройшов в Немирові на виборах до ОТГ

Кандидат від БПП Михайло Зазуляк, який торік програв Качуру як самовисуванець. Це єдиний, хто знову пробував свої сили на крісло голови Немирова. Ще двоє кандидатів - Сергій Гончарук від “Самопомочі” та Лілія Літовчук “Наш Край” змагалися вперше і програли. “Батьківщина”, чий кандидат Сергій Поліщук посів останнє місце, цього року свого претендента не висувала. Не виключено, що “Батьківщина” могла не висувати свого кандидата, оскільки Качур до того, як піти до лав “радикалів” представляв саме цю партію.

За кілька днів до виборів ТВК замовляла передрук бюлетенів на посаду голови, оскільки в надрукованому тиражі містилися персональні дані про кандидата.

 

Якою буде Немирівська рада?

У раді найбільше мандатів набрала Радикальна партія Ляшка, 6 - “Наш Край” і ще 5 - БПП. По два мандати мають “Батьківщина” і “Самопоміч”. 1 голос буде в Аграрної партії.

Для того, щоб сформувати більшість в раді меру Качуру не вистачає лише 3 голосів.

Немирів приєднав до себе: Стрільчинці, Медвежу, Никифорівку, Супрунівку, Гуньку, Язвинку і Байраківку. Населення міста відтепер близько 13 000 осіб.

 

Загалом на Вінниччині 11 та 18 грудня відбулися вибори у майже у 20 територіальних громадах міст та селищ. “Батьківщина” загалом під час цих виборів за попередніми підрахунками взяла 7 голів і 60 мандатів, БПП - 5 голів і 51 мандат, РПЛ - 2 голови і 21 мандат, “Самопоміч” - 3 голови і 12 мандатів, “Наш Край” - 2 голови і 10 мандатів. По одному голові отримали “Народний фронт” і УКРОП, але кількість мандатів різна. Відповідно 5 та 2.  

 

Які результати виборів у Барі та Тульчині?

Окрім Немирова, на Вінниччині вихідними пройшли вибори ще у двох міських ОТГ - Барі та Тульчині. Тут мери від “Самопомочі” та “Батькіщвини” теж матимуть найбільші фракції, але жодна політична сила ще не має більшості.

У Барі мером залишився представник “Самопомочі” Артур Цицюрський. За попередніми підрахунками його фракція становитиме 8 депутатів з 26. На другому місці БПП, яке взяло 6 мандатів. 5 депутатів матиме “Народна партія”. 3 депутати предсталвятимуть партію “Славетна Україна”, яку пов’язують з екс-регіоналами. По 2 депутати “Батьківщина” та “Ветерани Афганістану”.

У Тульчині мером став представник “Батьківщини” Валерій Весняний. Він матиме найбільшу фракцію у кількості 8 депутатів. 6 мандатів має БПП. 4 депутати від Аграрної партії. По 3 в РПЛ та “Нашого Краю”, до якого увійшли екс-регіонали. 2 - УКРОП.

Такими є попередні підрахунки. БПП у Вінницькій області, яка є вотчиною Президента і називаєтсья “маркерною”, не змогла отримати жодного міського голови, а в радах фракції посідають 2 і 3 місця, програвши відповідно “радикалам, “Самопомочі” та “Батьківщині”.

На сайті ЦВК вже є межі нових об’єднаних громад. На мапі вони позначені синім кольором.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]