Рік мера Требушкіна у Покровську: свята, обшуки й карколомні плани на майбутнє

Фото: Рік мера Требушкіна у Покровську: свята, обшуки й карколомні плани на майбутнє

Різке збільшення податків, бунт підприємців, багатомільйонні бюджетні видатки на вирубку дерев та недешеві "європейські свята". Саме цим і запам’ятався перший рік роботи міського голови Руслана Требушкіна.

Проте, станом на сьогодні очільник Покровська відхрещується від підозр прокуратури та СБУ, а також дякує за підтримку нардепу Євгену Геллєру.

 

Влада Покровська – не свята, проте освячена

Перше засідання Покровської ради VII скликання було урочисто проведене  за зачиненими від громади дверима. За тими ж дверима відбулося таїнство освячення депутатів.

Фото: www.06239.com.ua

Одразу після освячення на наступній сесії депутати підняли чиновникам оклади. Зокрема меру Руслану Требушкіну та його заступникам - на 50%. Того ж дня депутатський корпус підтримав ініціативу мера направити працівників бюджетної галузі на тренінг із самовдосконалення у Київ бюджетним коштом. Відвідування мегатренінгу Іцхака Пінтосевича "Дій! Впливай! Живи! Багатій!" коштувало громаді міста 100 тис. грн, у той час як ці кошти можна було б направити на відновлення тенісного корту у міському парку чи створення якісного футбольного поля на території однієї зі шкіл.  

Слід зазначити, що цього річ покровська делегація зі 150 осіб на чолі з мером також відвідала черговий "Мегатренінг", чим Руслан Требушкін хизується на власній сторінці у Facebook.

Скріншот з офіційної Facebook сторінки мера Покровська

Щоправда на цей раз фінансовий бік навчання приховано за невеличким рядком у розділі "Програма стабілізації та соціально-економічного розвитку міста" Програми соцекономрозвитку Покровська.

Видатки на "Мегатренінг" у кошторисі міста. Джерело: krasn-rada.gov.ua

До слова, у Покровську в результаті місцевих виборів 2015 року 26 з 36 мандатів отримала  партія “Відродження”. Як повідомляв Громадський рух ЧЕСНО, це партія колишніх "регіоналів".

 

Податкові баталії мера й підприємців

На четвертій сесії Покровської міської ради депутати прийняли рішення про підвищення ставки податків на нерухомість від 23.06.2015, тобто  з 0,1% до 3%, а на землю - з фіксованої ставки у 3% - до діапазону від 3% до 12%, що викликало несхвалення з боку місцевих підприємців, адже чіткого геоплану чи зонування міста у рішенні наведено не було.  

Згодом, за 3 місяці обурення підприємців, у березні 2016 року  ставки  податків все ж змінили повторно: на нерухомість - з 3% на 1%, а діапазон податку на землю, визначений  з 3% до 12%, почав коливатися в залежності не від геопозиції, а від виду діяльності, що здійснюється на оподаткованій ділянці.  


Навіщо віддали 4 мільйони за обрізку дерев?

Ще одним резонансним рішенням міськради у 2016 році стало виділення 4 млн грн з місцевого бюджету на обпилювання дерев. Проте, кількість дерев, що потребують омолодження, назвали в Комунальному відділі міськради лише приблизно - 6 тис. 153 дерева, пояснивши, що "кожне обійдеться приблизно у 600 гривень". Проте, конкретна геолокація проблемних дерев не названа досі.    

Тим не менш, 21 листопада 2016 року Красноармійська місцева прокуратура здійснила тимчасове вилучення документів, що стосуються договірних відносин з суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють обрізку дерев та інші види благоустрою у Покровську.

Наслідки омолодження дерев у Покровську

Сам же міський голова пояснює, що насправді масштабне омолодження дерев - місту лише на краще, а вилучення документів і зацікавленість прокуратури трактує як “підступи політичних опонентів” .

 

Покровськ бажає видовищ, можна навіть без хліба

Ще однією характерною особливістю чинної місцевої влади на чолі із Русланом Требушкіним є жага до святкувань.

Так, святкування нового 2016 року зі святковим салютом, безкоштовним чаєм та глінтвейном для гостей свята на головній площі міста, вилилося місцевому бюджету у 300 тис. грн, а напередодні приходу 2017-го лише святкова ілюмінація й фігури оленів з упряжкою та сніговика обійшлися громаді у 400 тис. грн.

Головна святкова прикраса Покровська. Джерело: orbita.dn.ua

Проте значно веселіше й дорожче покровчани провели 2-денний святковий марафон на честь Дня міста й Дня шахтаря.

Програма святкування Дня міста й Дня Шахтаря у Покровську у 2016 році

Виступи груп "Тік", Наталі Валевської, Дмитра Коляденка, групи "DZIDZIO", "Караоке на майдані" з Ігорем Кондратюком, фестиваль фарб холі та святковий салют обійшлися місту у 1,5 млн грн.

Окрім того, ще за 400 тис. грн мер Покровська справив День Європи, щоби вразити представників Євросоюзу та ОБСЄ готовністю міста до єднання з ЄС.

Окремим рядком слід наголосити на тотальній любові мера міста, розташованого в зоні АТО, у 50 км від лінії вогню, до салютів та феєрверків. Зустріч нових 2016-го і 2017-го років, День Шахтаря, День міста і навіть День захисника України не обійшлися без них, в той час як країну охопила неоголошена війна, що підкралась не так вже й далеко до Покровська.

Салют з нагоди відкриття головної новорічної ялинки міста. Джерело: orbita.dn.ua

У той же час, на  офіційному порталі  електронних петицій Покровської міської ради напередодні настання 2016 року було розміщено петицію щодо недоцільності салютування у прифронтовому місті.

Окрім того, за допомогою електронних петицій за час правління Руслана Требушкіна містяни неодноразово намагалися достукатися до місцевої влади здебільшого з питань благоустрою та інфраструктури, у дещо іншому розрізі, ніж опрацьовується сьогодні радою.

Зокрема, покровчани клопотали про добудову незавершеного кінотеатру у спальному районі міста. Проте, посилаючись на "недостатню кількість підписів" подання ініціатора було розглянуте як звернення громадян, і "прийняте до відома" потому.

Іншим болючим питанням для населення є відсутність у місті таких спортивних об’єктів як  басейн і  ковзанка, а також наявність занедбаного тенісного корту, котрий потребує відбудови.  Тим не менш, нічого окрім стандартної відписки "Вищевказані заходи внесені у плани соціально-економічного розвитку міста Покровськ, а саме до розробки стратегії розвитку нашого міста на 2017-2021 рр." у відповідь на подібні петиції не робиться.

Також громада Покровська занепокоєна інформаційним голодом, починаючи від неможливості доступу населення до інформації щодо комунальних платежів, через відсутність сайтів комунальних підприємств міста, до необхідності "заходів, пов'язаних зі сферою ІТ, щоб залучати молодь до технологій", котрі ініціювались би й підтримувалися місцевою владою.

Не вирішене досі й питання безпеки пішоходів та велосипедистів на найнебезпечнішому перехресті міста.

 

Мер Покровська – улюбленець силових структур

12 грудня 2016 року в кабінетах мера Покровська та його заступників, а також у київському житлі голови Покровська провели обшуки.

Причиною цього стало те, що щодо покровського міського голови прокуратурою Донецької області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) і ч. 2 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України.

Під час звітування за рік на посту в ефірі місцевої телекомпаії "Орбіта" міський голова дав роз’яснення.

 

Причиною обшуків у кабінетах виконкому і моїй квартирі стало те, що у мене й дружини за 2015-16 рр. на банківських картках був обіг фінансового ресурсу, котрий не зазначено в декларації. Я не відобразив його по одній простій причині – спеціалісти запевнили мене, що якщо фізичні особи, котрі брали в мене гроші в борг, повертають його, а я не є підприємцем, гроші можу не декларувати. Якби мені віддали їх готівкою, то і питань ні в кого б не було, - припускає Руслан Требушкін.

 

Окрім того, в останніх подіях мер Покровська вбачає замовлення політичних опонентів, і запевняє, що проблеми з прокуратурою в нього почались одразу ж після перемоги на місцевих виборах 2015 року.

 

Мене хотіли посадити ще на вибори. Мені один із прокурорів сказав: "Фантастика. Ще вчора повинен був сидіти в тюрмі, а сьогодні мером став". Цей прокурор нині працює в зовсім іншому місці. Ми з ним зустрічалися та сміялись над тією ситуацією, - заявив під час річного звітування мер.

 

Не приховує очільник міста і того, що його діяльністю СБУ цікавилось і після обшуків, проте, за його словами, він зумів пояснити працівникам спецслужб, що надто зайнятий:

 

Подзвонив Віталій Юрійович (голова міського підрозділу СБУ, - прим. ред.), каже: "Чи не хочете Ви приїхати?". Кажу: "Дуже сильно хочу, але в мене кінець року: звіт, плани, бюджет, знову звіт, зустрічі з виборцями щодо об’єднання громад. Доки щільний графік. Звільнюсь, наберу, сплануємо.

 

Проте, наскільки обізнані про дружні стосунки з очільником міста колишній прокурор та голова Покровського відділу СБУ достеменно не відомо.

 

За що мер Покровська особисто вдячний Євгену Гєллеру?

Ще одним окремим розділом звіту мера Покровська перед виборцями стала публічна подяка мажоритарному депутату округу №50, що включає Покровськ, Мирноград та Добропілля, від партії "Відродження" Євгену Гєллєру.

На думку очільника Покровська, "Євген Гєллер зайнятий своєю справою".

Проте, з цього приводу у Громадського руху ЧЕСНО вже виникали питання, адже нардеп у 2015 році 4 рази був помічений у неособистих голосуваннях, а у 2016-му, згідно з даними офіційного сайту Верховної Ради України, при явці на засідання ВР 94,35% (за даними письмової реєстрації) не голосував на 22,1% та був відсутнім на 70,59% голосувань.

Окрім того, Руслан Требушкін зазначив, що нардеп хоч і не зустрічається з виборцями в окрузі, але грає велику роль для Покровська, адже виклопотав у столиці 33 млн грн державної субвенції на розвиток міста.

За його словами, ця фінансова допомога дозволила розпочати енергомодернізацію в місті, проте конкретного кошторису вартості робіт Русланом Требушкіним оголошено не було, навіть на прикладах окремих об’єктів.

Мільярд дотацій за рік і "побачите – буде у Покровську Європа європейська".

Розмах польоту фантазії, планів та амбіцій очільника Покровська вражає, адже під час річного звіту мер публічно, у прямому ефірі місцевої телекомпанії запевнив, що у місті робиться все для того, щоб Покровськ розвивався як місто, котре у майбутньому могло б інвестуватися не лише з внутрішніх українських фінансових ресурсів:
 

На 2017 рік у нас вже підготовлено тендерні заявки приблизно на 800 млн грн. Вже до літа будуть готові проекти більш ніж на мільярд гривень, котрі ми будемо подавати на обласний бюджет, на державне фінансування й до міжнародних банків. Ми будемо брати участь всюди, де тільки можна. У наших планах подати програми з тепломодернізації, створення ТЕС і твердопаливних котелень, ремонту шкіл і дитячих садків. Дай Боже нам реалізації усіх проектів. Побачите – буде Європа європейська, - запевнив Руслан Требушкін.

 

Рік роботи мера - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.  


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]