Рік роботи мера Хмельницького: відсутність опозиції та портфелі “свободівцям”

Фото: Рік роботи мера Хмельницького: відсутність опозиції та портфелі “свободівцям”

Лише один заступник у мера — безпартійний. Решта — партійці “Свободи”. Всі депутати ради голосують як один. Замість незалежного аудиту проведено внутрішній. 

Конкретні результати перевірки громаді досі невідомі. Мер ініціював транспортну реформу розпочав закупівлі тролейбусів. Освітні заклади збудували в рекордні терміни і, за твердженням ЗМІ, за завищеною ціною. Таким видався перший рік роботи міського голови Хмельницького Олександра Симчишина.

 

Догодити всім, або Як зібрати монолітну коаліцію

Результати поіменного голосування свідчать — у Хмельницькому відсутня опозиція. Попри те, що в раду зайшло 6 партій, які представлені 42 депутатами, всі голосують як один.

Найбільш опозиційною є депутатка від БПП Ірина Ковальчук. Вона за 2016 рік голосувала або утримувалася за 3,3% проектів рішень (30 голосувань). Решта депутатів не підтримують — голосують проти або утримуються — менше 1% рішень ради. Про це свідчать результати поіменного голосування, які проаналізував Громадський рух ЧЕСНО.

Для порівняння, у Харківській міській раді середній показник опозиційних голосувань для фракції “Самопоміч” становить 33%. У Дніпрі частка не підтриманих проектів рішень для партії “Громадська сила” становить 15%.  Відповідно, у міського голови Хмельницького немає жодних підстав твердити, що анонсована ним програма на виборах не може бути реалізована через блокування депутатською більшістю.

Нагадаємо, жодна з партій не набрала більше 50% від складу ради у 2015 році. Відповідно, для створення більшості необхідна коаліція 3 політсил. У раді представники 6 партій. Відповідно міський голова домовився з усіма.

 

Чому Хмельницький на 5 місці з допорогових закупівель?

Мери-“свободівці” традиційно проводять допорогові закупівлі. Це дозволяє обійти систему Prozorro. Аналогічна ситуація і в Івано-Франківську, де мер — “свободівець”. Хмельницький завдяки такій практиці посів 5 місце за обсягом допорогових закупівель

 

Інфографіка: Ейдос

Завдяки неконкуретній процедурі 56,8 млн пішло в обхід системи Prozorro у комунальну сферу.

 

Транспортна реформа: закупівля техніки і зміна маршрутів

На 2017 рік у місті заплановано транспортну реформу, принаймні, це широко анонсує влада. Саме цього року у більшості приватних перевізників закінчуються договори, тому є реальна можливість поліпшити якість перевезень.  

За каденції міського голови було придбано 13 нових тролейбусів.

 

Для порівняння, у 2014—2015 роках місто придбало лише 6. Усі придбані тролейбуси марки “Богдан”. Наразі тролейбусні тендери, де “Богдан Моторс” перемагає свого єдиного конкурента “Укрпастех”, як це сталося і у Хмельницькому,  за інформацією УКР.АВ, досліджує Антимонопольний комітет України.

Реформувати комунальний транспорт взялися з придбання апаратів для кондукторів, так званих валідаторів. На них витратили 1 млн 105 тис. грн.  

На посаді керівника Управління транспорту та зв’язку зараз в.о. Отже для міського голови це нагода дотриматися передвиборчої обіцянки й провести конкурс на заміщення цієї посади.

 

Як повернути громаді заробіток з “підземки”?

Хмельницька “підземка” 20 років перебуває в оренді та суборенді. А ще виявилося, що її частина, вже не належить громаді міста. Про це заявили у Хмельницькій місцевій прокуратурі. Так, одне з ТОВ області незаконно приватизувало 371 м2  комунального майна, яке знаходиться у підземному переході.

Фото: НГП 

 

Наразі між владою та орендарем ідуть суди. Є чимало свідчень про те, що підземний перехід роками здавали за заниженою ціною. А для нинішнього міського голови це має бути справа честі. Будучи в опозиції, він різко критикував те, як здається в оренду комунальне майно.  

 

Я був і є затятим критиком політики міського голови щодо використання майна територіальної громади. Не погоджуся ніколи, коли без будь-якого дозволу громади в оренду за копійчаними цінами голові фракції “Партії регіонів” у міській раді здається міська “підземка”, а потім вона здається в суборенду у кілька разів дорожче. За рахунок цього міський бюджет недоотримує кошти, а ділки з ПР навпаки зароблять ні на чому, використовуючи наше спільне майно. Хіба не можна такі об’єкти здавати в оренду напряму? - коментував ситуацію Симчишин кілька років тому.

 

За матеріалами НГП, за ТОВ “Либідь”, яке орендує підземку, стоять впливові бізнесмени міста — подружжя Кольгофер. За попередньої влади Валерій Кольгофер керував Летичівською та Хмельницькою РДА, а його дружина Оксана була депутатом Хмельницької міськради від “Партії регіонів”. Однак, за перший рік правління Симчишину так і не вдалося розірвати невигідний місту контракт.

 

Швидко та дорого: як будують нові освітні заклади

Новий дитячий садок у мікрорайоні Ружична звели за рекордні 9 місяців. Також розпочато будівництво школи та дитсадка з басейном у мікрорайоні Озерна. Сайт Наші гроші співставив ціну такого будівництва з даними, котрі наводить Мінрегіонбуд і виявилося, що школа такої місткості без басейну мала б коштувати 33,58 млн грн, а дитсадок — 19,08 млн грн. Разом це складає 52,66 млн грн, тобто на 46% дешевше за тендерну ціну.

Профільний заступник міського голови Андрій Бондаренко пояснив це так:

“На відкритий тендер з цього будівництва подалося лише 2 забудовника: ПФ “Діта” та ТОВ “Будівельний Альянс Груп”. Кошторис було перевірено ДП “Укрдержбудекспертиза”, котре не пропустило би жодної копійки не підтверджених коштів. Більше того, через підвищення мінімальної заробітної плати вартість не тільки цього, а й решти будівництв у 2017 році зросте”.

Забудовником є ТОВ “Будівельний альянс груп”. Примітно, що один з найзаможніших депутатів Хмельницької міської ради Андрій Кветко веде свій прийом у приміщенні цієї організації.

 

 

Сміттєпереробний завод: чи є перспектива до 2023 року?

Щодобово полігон відходів збільшується. Зараз він займає близько 9 га та заввишки з 16-поверхівку, – пишуть НАШІ ГРОШІ.

Фото: www.ye.ua

Поки міська влада зустрічається з потенційними інвесторами, які б узялися за проблему сміття у місті. Сміттєве питання у місті має свою специфіку, утруднює процес сумнівний договір 2008 року, за яким ТОВ “Еко Баланс Сервіс Хмельницький” мало займатися сміттям міста.

Однак станом на сьогодні, підприємство не дає про себе знати. Договір було укладено на 15 років і якщо влада на чолі з Симчишиним не розірве договір з ТОВ, то до 2023 року усі зустрічі з потенційними інвесторами є досить на далеку перспективу. Саме через цей договір у влади є труднощі з виділенням землі під завод іншим інвесторам, які постійно приїздять до міськради з пропозиціями, серед них є і українські, і закордонні компанії. Як говорить міський голова:

 

Згідно з договором, ТОВ “Еко Баланс Сервіс Хмельницький” має першочергове право на отримання сміття і будівництво заводу, ми вже двічі попередили їх письмово, що у випадку невиконання умов договору будемо його розривати.

 

Наразі відомо, що при міському голові створена комісія, яка займається питанням утилізації твердих побутових відходів. Над проблемою також працює волонтер Корпусу Миру США Алан Янг. Члени комісії фахово вивчають проблему, відвідують сміттєзвалища інших міст України, їздять ознайомлювалися з утилізацією сміття за кордон. за словами Олександра Симчишина, комісія напрацювала два варіанти щодо переробки сміття. Один - це завод, інший - дегазація, сміттєсотувальна лінія з пре-обладнанням і рекультивація.

Та доки влада вивчає питання, на полігоні працює два підприємства. Обидві фірми проводять вибірку на полігоні (зі сміття вибирають скло, папір тощо) і на тому заробляють. У листопаді цього року запрацювала сортувальна лінія. Самі ж хмельничани сміття не сортують. На сортуванні сміття могло б заробляти місто.

 

“Свободівські” кадри вирішують все

З 14 членів виконавчого комітету шестеро “свободівці”: міський голова, троє заступників, керуюча справами та Василь Новачок делегований від фракції.    

 

Керуючою справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради було призначено дружину вже згадуваного екс-народного депутата від ВО “Свобода” Ігоря Сабія,  Юлію Сабій. (Нині Ігор Сабій — депутат Київської обласної ради від “Свободи”. За даними, наданими Громадському рухові ЧЕСНО апаратом облради, Ігор Сабій за 2016 рік пропустив 47% засідань бюджетної комісії).

Найпростішим з огляду на партійні стосунки було призначення на посаду заступника міського голови, Володимира Гончарука. До вступу на посаду він був депутатом Хмельницької міської ради та помічником народного депутата від ВО “Свобода” Ігоря Сабія. Згідно з декларацією за 2015 рік, головним джерелом доходу екс-депутата Гончарука була допомога по безробіттю, яка становила 21,4 тис. грн.

Ще одним заступником міського голови стала “свободівка” Галина Мельник, яка до призначення працювала директором НВО №28 та була обрана депутатом Хмельницької міської ради.

За містобудування, фінанси, земельні відносини та комунальне майно у команді міського голови відповідає колишній помічник депутата Верховної Ради Андрія Іллєнка від ВО “СвободаАндрій Бондаренко. У найбільш болючому питанні — містобудуванні, похвалитись поки що нічим. Хоча проміжні суди і були на користь міської влади, проте остаточного успіху так і не має. Не зайнятою досі залишається посада головного архітектора міста.

 

Начальник управління архітектури був призначений на посаду в червні, за результатами проведеного конкурсу. Через 4 місяці за згодою сторін його було звільнено. Після цього оголошено новий конкурс на посаду. На разі приймаються заяви від претендентів, — пояснив ситуацію міський голова Олександр Симчишин.

 

Єдиним не “свободівським” заступником у міського голови є Анатолій Нестерук, котрий у команді попереднього мера відповідав за житлово-комунальний сектор. А ще раніше був Кам’янець-Подільським міським головою. Нестерука незадовго перед черговими виборами 2010 року арештували за звинуваченням ув отриманні хабаря та зловживанні службовими повноваженнями, хоч і з великими сумнівами щодо корисливих мотивів справи. Після того, як Анатолія Нестерука засудили до 4 років позбавлення волі, з яких він кілька місяців вже відбув за ґратами, було таки задовільнено касацію, скасовано вирок і повернено йому волю. А невдовзі з Кам'янець-Подільського екс-мера було й знято судимість.

 

“Небізнесовий та харизматичний” — такі вимоги до секретаря міськради ставив Олександр Симчишин ще у 2013 році. Вочевидь, найхаризматичнішим депутатом цього скликання є Михайло Кривак. Він став секретарем. Однозначно “небізнесова” людина — до обрання був директором однієї зі шкіл Хмельницького. У раду пройшов від ВО “Батьківщина”. За його кандидатуру проголосували усі депутати.

 

Чи був аудит незалежним?

Симчишин обіцяв перед виборами проведення незалежного аудиту комунальних підприємств. Проте його так і не провели.  Пояснювалося це високою ціною процедури. Натомість у квітні було створено відділ внутрішнього контролю, який, за словами керівництва міста, провів аудит частини комунальних підприємств. Однак незалежність та неупередженість такого аудиту оцінити складно. Результатів цього дослідження на сайті Хмельницької міської ради нам знайти не вдалося.

 

Питання незалежного аудиту загальмувалося через його високу вартість. Аби врегулювати проблему в межах існуючого штатного розпису було створено окремий відділ внутрішнього контролю та аудиту міської ради. Силами відділу проведено аудит більшості комунальних підприємств. Крім того, питання незалежного аудиту з порядку денного не знято, — прокоментував ситуацію Олександр Симчишин.

 

Декларація та підзвітність голови

За рік перебування у кріслі очільника міста Олександр Симчишин не обзавівся новим майном. Принаймні, про це свідчить декларація посадовця за 2015 рік. Сукупний дохід сім’ї становить 131 164 грн, у 2014 році Симчишин задекларував 86 719 грн. Вказано, що мер володіє земельною ділянкою площею 600 кв. м і незавершеним садовим будинком — 169 кв. м. Власного транспортного засобу у міського голови немає.

Міський голова наприкінці року представив річний звіт діяльності. Натомість фракція ВО “Свободи” Хмельницької міськради досі не прозвітувала.

Якщо підсумовувати рік роботи міського голови Олександра Симчишина, можна сказати, що темп задано. Багато чого розпочато: суди з незаконними забудовами, недобросовісними орендарями, спроби врегулювати проблему зі сміттям. Важливо, щоб ці справи мали своє логічне завершення на користь громади, а не лишилися лише спробою або піаром. Також за перший рік правління так і не було прийнято плану зелених зон міста, а це — вкрай необхідно. Транспортна реформа має зводитися не лише до зміни маршрутів. Важливо спитати думку громади і врахувати її при реформуванні транспорту.

Рік роботи мера - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті" ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]