Непідзвітне “Відродження”: рік роботи Харківської міської ради

Фото: Непідзвітне “Відродження”: рік роботи Харківської міської ради

Половина депутатів “Самопомочі” ігнорує процедуру звітування. Депутати найбільшої фракції “Відродження” взагалі не подали жодного звіту.

“Наш край” поставив собі в заслугу безкоштовний проїзд до “Фельдман-Екопарку”, до якого і без депутатів можна дістатися задурно. Партійці не дотримуються заявлених пріоритетів.

 

“Відродження”: чому не склалося з підзвітністю?

Жоден із представників найбільшої фракції не відзвітував. На офіційний інформаційний запит, який надсилали ще у грудні 2016 року, “Відродження” жодним чином не відзвітувало. У прес-службі партії нас запевнили, що звіти є, вони всі у міській раді.

 

Вашу заявку прийнято, на початку наступного тижня з вами зв’яжуться, або направлять до компетентної людини, - повідомили телефоном.

 

На питання, чому не відповіли ще 3 місяці тому на офіційний запит, відповіді не було. Але одразу попросили виправити, на їхню думку, “неточності” у попередньому моніторингу відвідуваності депутатів Харківської обласної ради. Як бачимо, про свою репутацію депутати згадують заднім числом.

На попередній зустрічі із представниками Громадського руху ЧЕСНО, голова фракції “Відродження” Ігор Терехов зазначив 5 пріоритетів подальшої роботи у Харківській міській раді, серед яких зазначив: побудову сміттєпереробного заводу, створення центрів соціального обслуговування громадян та інші.

Однак проблема сміття все ще турбує харків’ян, хоча мер переплачує мільйони за утилізацію, про що пишуть “Наші гроші”. Змін у справі, як і будь-яких намагань вирішити цю проблему, з боку партії більшості немає.

Багато хто з депутатів із партії “Відродження” є власником/засновником/бенефіціаром підприємств, що займаються тією самою діяльністю, що контролює комісія, у складі якої і є депутат. Відповідно можливий конфлікт інтересів. Так Семен Сирота, член комісії з питань транспорту, зв’язку і екології, обіймає посаду директора Харківського ремонтно-будівельного підприємства. За даними Харківського антикорупційного центру, Сирота перебуває під слідством за розкрадання 5 мільйонів гривень, що однак не заважає йому займатися депутатською діяльністю і активно прогулювати засідання своєї профільної комісії.

За невиконання своїх обіцянок перед виборцями “Відродження” відповідає цілком та повністю. У них окрім міського голови в раді є монолітна більшість. На жаль, мер та його вірні депутати не спромоглися виконати свої передвиборчі обіцянки, і тепер не мають чіткого пояснення своєї бездіяльності, залишаючись непідзвітними.

 

Непідзвітні депутати та прогульники БПП

Депутати Віталій Маляренко, Сергій Куценко, Володимир Полозков, Ірина Цвєткова і Олександр Давтян звітували одночасно перед 41 виборцем. Як і задекларували до цього, головними досягненнями у своїй депутатській діяльності виділили допомогу бійцям АТО, роботу у профільних комісіях, роботу в окрузі та адресну допомогу мешканцям Харкова.

На зустрічі з Громадським рухом ЧЕСНО депутат фракції “Солідарність” Віталій Маляренко назвав головними пріоритетами фракції соціальний захист населення, розвиток інфраструктури міста, захист прав людини, якісну освіту та боротьбу з корупцією - відкритість та підзвітність міських обранців. Щодо виконання пріоритету відкритості самого депутата Маляренка, — він виявився єдиним депутатом міста, який взяв участь у “ЧЕСНОму діалозі про владу” у Харкові.

Але попри відкритість, Маляренко пропустив 38% засідань комісії, де він виконує обов’язки голови. А сама фракція “Солідарність” у міській раді зайняла перше місце за прогулами.

Однак репутація фракції не може триматися на підзвітності лише одного депутата. І, на жаль, не всі її члени є відкритими до звітування. Двоє депутатів від Блоку Петра ПорошенкаСтаніслав Косинов і Ігор Романенко не виявили бажання винести на розгляд суспільства свою діяльність. До слова, вони є депутатами-прогульниками, згідно з моніторингом ЧЕСНО.

Станіслав Косинов є одним із найбагатших депутатів Харківської міськради. Працює начальником Державної фінансової інспекції в Харківській області.

Проте додзонившись до помічника Станіслава Косинова, ми дізналися, що звіт депутат опублікував у районній газеті “Слово ветерана”. Головними досягненнями депутат називає підтримку молоді (стипендія для обдарованих учнів), зустрічі з виборцями та розгляд їхніх питань, зокрема вирішення проблем у комунальній сфері на своєму виборчому окрузі, безкоштовна правова допомога,  а також матеріальна допомога соціально незахищеному населенню.

Попри зазначену активну діяльність Косинов працює у Києві, часто буває закордоном, а наразі перебуває на лікарняному. Як удається депутату активно працювати на окрузі — загадка. За попереднім моніторингом ЧЕСНОСтаніслав Косинов пропускав засідання міської ради і не був присутній на планових зустрічах із виборцями.

У БПП найбільше депутатських звернень у Володимира Полозкова. У нього їх 80. Найменше депутатських запитів подала Ірина Цвєткова – всього 10. Проте окрім тих депутатських запитів, які підтримала міська рада на сесії, про результативність інших можна лише здогадуватися.

 

“Самопоміч”: чому більше половини депутатів непідзвітні?

Лише 6 з 13 депутатів від “Самопомочі” у Харківській міськраді відзвітували про діяльність у 2016 році. Свої звіти депутати Олена Горошко, Сергій Могила, Іван Ракич, Андрій Саєнко, Ігор Черняк і голова фракції Тарас Сітенко опублікували у власних профайлах на офіційному сайті політсили.

Під час зустрічі з координатором ЧЕСНО у Харкові лідер фракції Тарас Сітенко основними пріоритетами роботи фракції позначив соціальну політику, освіту,  якісну медицину, розвиток ЖКГ та боротьбу з корупцією.

Майже всі ці питання депутати згадали у своїх звітах. Щодо боротьби з корупцією, то, ймовірно, депутати реалізовували цей пріоритет під час голосувань у міськраді, ставши найбільш опозиційною фракцією, згідно з оглядом ЧЕСНО. Представник фракції “Самопоміч” та найбільш опозиційний депутат міськради, Ігор Черняк є членом Харківського антикорупційного центру, який проводить антикорупційні розслідування. Цікаво, що “Боротьба з корупцією” —  це спільний пріоритет “Самопомочі” з “Солідарністю”, але згідно з результатами поіменного голосування, розуміння його у двох фракцій — різне.

У звітах роботи, серед своїх здобутків депутати відмічали гуманітарну допомогу бійцям та мешканцям зони проведення АТО. Пріоритетним питанням було створення ОСББ та впровадження програми доброчесності «Чесна освіта» у навчальних закладах Харкова.

Однак більше половини депутатів “Самопомочі” не відзвітували перед виборцями, як того вимагає закон України.

З проханням прокоментувати дану ситуацію ми звернулися до Марії Мезенцевої. У телефонній розмові вона запевнила, що звіт вона має і давно відіслала його до міськради. За кілька годин Мезенцева надіслала звіт, у якому пріоритетами власної діяльності зазначила роботу в окрузі, ініціювання об’єднання депутатів з метою дотримання гендерної рівності та активну участь у розробці проекту “Електронний квиток”. Нагадаємо, Марія Мезенцева — кандидатка на відликання. Вона пропустила 75% засідань комісії та чверть сесійних засідань. У своєму звіті депутатка зазначила, що як член постійної комісії з міжнародного співробітництва обмінювалася досвідом із колегами у поїздках закордон. Ще шестеро її однопартійців, хоч і відвідують сесії та комісії, про свої здобутки інформувати спільноту бажання не мають.

 

“Наш край”: усі звітують, але не всі працюють

Всі 7 депутатів у Харківській міськраді від партії “Наш край” відзвітували перед громадянами. Проте, ані передвиборчих програм партії, ані програм окремих депутатів у “Нашого краю” не виявилося. Пріоритетом своєї роботи у раді депутати назвали впровадження Стратегії розвитку міста Харкова, у розробці якої брали участь депутати фракції, та соціальні ініціативи.

У своїх звітах кожен із депутатів зазначив кількість прийомів громадян і депутатських звернень: Володимир Наконечний написав 203 звернення, а от його колега Олександр Худенко написав 9. Однак предметно перевірити ці запити та визначити, про що вони були, — неможливо. Зазначимо, що депутати Олександр Худенко, Володимир Наконечний та Олександр Фельдман молодший (син Олександра Фельдмана) є прогульниками комісій, за результатами моніторингу ЧЕСНО.

Цікавим є те, що одним із власних досягнень всі семеро депутатів відзначили безкоштовні поїздки для харків’ян до “Фельдман-Екопарку” (фінансує який Олександр Фельдман — народний депутат України, власник торговельного майданчика “Барабашово”), — проїзд до якого і так є безкоштовним, про що зазначено на їхньому офіційному сайті

Підсумок роботи фракції “Наш край” у 2016 році  підбиває голова фракції Андрій Колос у своєму листі-відповіді на запит Громадського руху ЧЕСНО:

 

У 2016 році проекти рішень, підготовані депутатами фракції, не було внесено на розгляд сесій міської ради.

 

Депутати у своїх звітах зазначили, що “всі грошові кошти, що надходили як компенсації видатків на депутатську діяльність були спрямовані на благочинність”.

Депутати Харківської міської ради від усіх фракцій написали відмову від грошової компенсації за депутатську діяльність. Так “Наш край” адресно допомагає Харківському геріатричному пансіонату ветеранів праці. “Самопоміч” — воїнам АТО, їхнім родинам і переселенцям.

Загалом аналіз звітів депутатів доводить, що обіцянки виконуються вибірково, а роботу “на місцях” замінюють власними інтересами. Для когось членство в комісії стає важелем впливу та допомогою у веденні бізнесу, а хтось узагалі ігнорує засідання.

Також треба зауважити про погано налагоджену комунікацію у самих партіях. Адже інформація та питання із запитів від Громадського руху ЧЕСНО до голів фракцій, не завжди доходять до “простих депутатів”, і їхні звіти доводиться розшукувати, питаючи у кожного окремо. При цьому, де ці звіти можуть знайти харків’яни, та як інформують депутати про свої звіти, — невідомо.

Звіт мера міста Геннадія Кернеса має відбутися на черговій сесії міської ради 22 лютого цього року. ЧЕСНО вимагає відкритого звіту перед громадою та громадським сектором.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив моніторинг відвідуваності Харківської міськради та облради.

Рік роботи міськради - спецпроект Громадського Руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]