Річний звіт мера Харкова: чому Кернес утік від запитань?

Фото: Річний звіт мера Харкова: чому Кернес утік від запитань?

Кернес звітував 5 хвилин. Міськрада оприлюднила звіт на 270 сторінках. Мер Харкова втік від запитань журналістів та депутатів.

Перед сесією “Самопоміч” провела пікет. Вимагали позбавити статусу почесного жителя міста Харків - російського сенатора Шишкіна. Він схвально відгукується про окупацію Криму. Журналістів ЧЕСНО можуть більше не акредитувати у міській раді. Це пов’язане з тим, що мерія не задоволена результатами моніторингу депутатської діяльності.

Перед звітом Кернес провів найкоротшу сесію. За годину відголосували 57 запитань. Це менше хвилини на розгляд одного питання. Після сесії звіт міського голови тривав 5 хвилин у присутності депутатів та журналістів.

 

Поддержка харьковчан и слаженная работа депутатов городского совета, его исполнительных органов и коммунальных предприятий сделали 2016 год годом развития. Мы открыли новую станцию метро "Победа" и работаем над продолжением линии метро в сторону Одесской. Подписан контракт с польским предприятием, выигравшим конкурс на строительство многофункционального завода по переработке и утилизации бытовых отходов на полигоне в Дергачах, - звітує Кернес недержавною мовою.

 

Щодо створення сміттєпереробного заводу - це питання є дійсно нагальним, адже ще донедавна Харківська міська рада переплачувала за вивезення сміття за межі міста шалені гроші, про що пише антикорупційний портал журналістських розслідувань “Наші гроші”.

 

Ремонтируются  подъезды, идет ремонт и реконструкция дорог. Выборы в 2015 году показали, что харьковчане видят, понимают и поддерживают наш план по возрождению Харькова. Они – наши главные экзаменаторы, я благодарю людей за терпение, а депутатов и коллег – за конструктивную работу, - дякує непідзвітним депутатам міський голова Харкова.

 

Після звітування, Геннадій Кернес покинув приміщення, а  задати питання можна було заступнику міського голови з питань інфраструктури, Євгену Водовозову.

За кілька годин промова, яка втислась у 5 хвилин, була оприлюднена на 270 сторінках російською мовою на сайті міськради.

 

По оценке прошедшего года. Из совсем незначительного позитива могу отметить только то, что действительно более тщательно в горсовете начали прорабатываться вопросы выделения земли, и в некоторых ситуациях удается добиться того, что не принимаются решения, которые прямо противоречат законодательству или интересам жителей города. Считаю, что это все же позитив! Мое личное мнение - я не думаю, что этот год можно назвать годом развития города, - коментує ЧЕСНО депутат від “Самопомочі” Ігор Черняк.

 

Ігор Черняк наголошує на тому, що рішення про реалізацію проектів у місті приймаються без попереднього публічного обговорення й непрозоро.

 

Да, была начата реализация некоторых масштабных проектов. Но даже это - происходит без предварительного публичного обсуждения и даже предварительного понимания общих затрат. Строим новый зоопарк! А сколько будет стоить строительство? Сколько оно будет продолжаться? Рационально ли финансировать все это из местного бюджета? Можно ли найти и привлечь потенциальных инвесторов? На все эти и многие другие вопросы отвечать никто не собирается. Иллюзия развития как ширма для дерибана,  - резюмує Черняк.

 

Що думають харків’яни про “рік розвитку” Кернеса?

ЧЕСНО поцікавився у Харків’ян, чи став 2016 рік для них роком розвитку міста, як про це твердить мер.

 

Год развития? Лично я этого не заметила, у нас как были внутриквартальные дороги поломанными, так и остались…да, парк есть, сквер, но что нам, жить в парке? И мне кажется, что можно было гораздо больше сделать. И развитие если и есть, то какое-то оно показушное, - каже Ганна, яка працює лікарем (29 років).

 

Керівник квест-проектів В'ячеслав називає роботи у сфері благоустрою:

 

Ну что-то строят постоянно. Дом разукрасили на проспекте Маршала Жукова, нарисовали там Тараса Шевченко, парк там отремонтировали на Слинько. Все дорожает правда, очень много  приходится платить за квартиру.

 

Таксист Антон, якому 31 рік, теж нарікає на дороги:
 

Много дорог ремонтируется, но почему-то одни и те же, внутри районов есть такие места, что туда многие не хотят ехать, машину жалко. Я три года назад жил в Донецке … вот там давно дороги по-настоящему хорошие и уже давно. А так... может и год развития, но я не знаю что имеется в виду. Как жили, так и живем. Да еще и этот скандал с памятником.  

 

Таксист мову веде про про пам’ятника на площі Свободи. Саме тут повалили Леніна 2014 року. Харків’янам вибір журі конкурсу не сподобався. Колона з ангелом і хрестом містянам дуже нагадує Александрійську у Санкт-Петербурзі. У народі цей витвір вже здобув назву “Одоробло”. Поставити пам’ятник саме тут - ідея мера.

Громада підписала петицію  ініціативи депутата облради від “Самопомочі” Дмитра Булаха.

 

Проблема не просто с памятником, а, во-первых, с т.н. "конкурсом". То, что это будет проект победитель и кто его автор я написал еще до объявления конкурса. Даром предсказателя, к сожалению, я не обладаю. Мне эта информация была известна, соответственно, этот "конкурс" - это способ легализации уже принятого решения. Значит, легитимность у конкурса нулевая. И это видно по реакции харьковчан - люди с абсолютно разными взглядами объединились вокруг идеи недопущения строительства этого одоробла, - роповідає Дмитро Булах, який є головою Харківськкого антикорупційного центру.

 

 

Депутат обласної ради додає:

 

Во-вторых, площадь Свободы - это центральная площадь города, это его сердце. И ставить такое 86-метровое убогое строение без обсуждения, без нормальной подготовки, фактически без конкурса, на фоне конструктивистского здания Госпрома это вообще максимальный перебор. Сам по себе Госпром является памятником достаточным для площади и, убежден, должен стать памятником архитектуры национального и мирового масштаба. И никакая колонна не должна портить эту перспективу.

 

Харківський антикорупційний центр подав до суду: вимагають провести прозорий конкурс. Головному архітектору Харкова Сергію Чечельницькому висловлено недовіру. Але мерія на це не зважає.
 

Чому Кернес не хоче йти проти російського сенатора Шишкіна?

Перед сесією, де звітував мер, найопозиційніша фракція Харкова “Самопоміч” провела пікет.

Партійці вимагали у Кернеса позбавити звання почесного громадянина російського сенатора Олександра Шишкіна. Він підтримав окупацію Криму і є персоною нон-ґрата.

 

Думаю, что это показательное отношение к Законам Украины, Указам Президента и решениям СНБО. Ну и, безусловно, ко всему тому, что происходит у нас в стране третий год. Это просто показательный цинизм, - пояснює депутат Черняк.

 

Ініціативу “Самопомочі” прокернесівська більшість не підтримала. Мер назвав депутатів, що вийшли блокувати трибуну - клоунами.

 

Це ганьба. Кернес схитрив та не голосував. Я вбачаю на нього вплив з боку Шишкіна та Фукса. Є такі колеги-депутати, що теж не голосували, або втримались. Я не розумію взагалі таку позицію - “втримався”. Тут або так, або ні. І нащо ти прийшов, якщо не голосуєш? - каже депутат Іван Ракич.

 

Після цього інциденту, фракція “Самопоміч” покинула сесійну залу, а депутатська більшість підтримала усі  57 питань порядку денного “в цілому” одноголосно і швидко.

У середньому одне питання рада розглядає 6 хвилин. Цього ж разу депутати вкладалися в 1 хвилину на 1 пункт порядку денного.

Депутати  “Самопомочі”, які пішли з сесії, не просто знехтували своїм обов’язком і представницьким мандатом від громади, а й позбавили себе права задавати питання меру стосовно його діяльності.

 

Чому Кернес не звітував у відкритому режимі?

Громадський рух ЧЕСНО на початку січня запропонував Геннадію Кернесу організувати звіт перед громадою міста за стандартами ЧЕСНО: у прямому ефірі за присутності всіх бажаючих активістів, журналістів та громадян, де вони могли б почути відкриті відповіді на свої питання. Саме за такими стандартами вже звітували мер Хмельницького Олександр Симчишин та мер Івано-Франківська Руслан Марцинків.

У листі-відповіді  Громадському руху ЧЕСНО, міська рада повідомила, що проводитиме звіт мера саме за такими ж стандартами.

Як бачимо, міський голова звітував не перед громадою, а перед депутатським корпусом, де має монолітну більшість. Її складають депутати з “Відродження”. Жодних питань від представників преси чи громади задано меру не було. Але найбільше депутатів вразила швидкість  з якою відголосували аж 57 рішень.

 

Мені було ніяково уявляти що сесія відбулась  так швидко за 45 хвилин… я вважаю,що це мабуть пов’язано зі станом здоров’я , але Кернес - це залізна людина за волею, він терпить біль, - каже Іван Ракич, депутат від фракції “Самопомочі”.

 

Найопозицийніший депутат міської ради Ігор Черняк від “Самопомочі” до того, що відбулося, ставиться більш принципово:

 

Думаю, что это демонстрация отношения мэра к депутатському корпусу и жителям города в целом. Мэр не считает нужным детально отчитываться о своей деятельности. О том, что согласно ч.7 ст. 42 ЗУ "О местном самоуправлении" мэр обязан не реже 1-го раза в год отчитываться о своей деятельности - в Харьковском горсовете, похоже, вообще забыли. Отчет - формально, для галочки, 5 минут.

 

Зауважимо, що Харківська міськрада провела у 2016 році найменшу кількість засідань у порівнянні з тими міськрадами обласних центрів, де ЧЕСНО проводив моніторинг.

 

41 день на лікарняному та 39 днів відпустки: як Кернес керує містом

Оскільки в міського голови підконтрольна більшість в раді - він сформував апарат та виконавчу владу так, як йому було вигідно. Перший заступник мера Ігор Терехов і секретар ради Олександр Новак - екс-регіонали.

За таких умов міський голова Кернес дозволяє собі перебувати на лікарняному та у відпустці майже 3 місяці на рік.

Попри це він не пропустив жодного сесійного засідання. Але тут варто зазначити, що він провів у 2016 році лише 8 засідань.

 

Прокуратура працює: обшуки в міськраді

За день до звіту в міськраді провели обшуки.  

Слідчі шукають документи,  пов’язані зі створенням житлово-будівельних кооперативів, за допомогою яких відбулось безкоштовне відчуження 600 га земель громади Харкова вартістю понад 4 млрд грн.

 

Дорога земля в елітному районі Харкова - “Гідропарк”.

Також Харківська прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом службової недбалості посадових осіб Харківської міськради (ч. 2 ст. 367 КК України), щодо продажу приміщень в центрі Харкова за цінами, заниженими більш як у 6 разів.

 

Чим багатий Кернес: орендовані 57 метрів і 11 годинників

Мер Харкова подав електронну декларацію за 2015 рік. Політик задекларував орендований будинок площею в 7 кв. м і кімнату площею в 57,3 кв. м, яку він також орендує в готелі "Національ".

Згідно з декларацією, Кернес володіє акціями компаній "Харківобленерго" та ПАТ "Реал-банк". За даними розслідування Харківського антикорупційного центру, АК "Харківобленерго" уклала угоду з ТОВ "Євроенергохолдінг" щодо проведення ремонтних робіт загальною вартістю 648 тис. грн.  При цьому кількість об’єктів, де планується провести роботи, їх об’єм не вказано. Тож перевірити, чи не завищені ціни, неможливо - немає кошторисів.

За рік мер Харкова заробив 60,2 тис. грн заробітної плати та отримав близько 11 млн  грн дивідендів. Готівкою мер Харкова задекларував понад 42 млн грн та 11 коштовних годинників.

 

ЗМІ: з ким “дружить” Кернес?

На зустріч, або на коментар мера Харкова можуть розраховувати не всі. У 2016 році мер Кернес дав інтерв’ю таким відомим ЗМІ, як Українська Правда, Канал 112, Канал 24.

Громадський рух ЧЕСНО не входить до кола обраних. Нерезультативне спілкування відбувається виключно через прес-службу.

Під час сесії, в особистому діалозі з журналістом ЧЕСНО, голова прес-служби міськради Юрій Сидоренко висловив своє невдоволення статтею ЧЕСНО про рік роботи міської ради. Зокрема там ішлося про непідзвітність “Відродження”.

Сидоренко журналісту ЧЕСНО під час особистого спілкування наголосив, що якби знав про те,  яку статтю ми випустимо, журналіста ЧЕСНО б не допустили на звіт Кернеса.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує  Юрію Сидоренку і всім місцевих політикам, що приміщення міської ради не є приватним будинком, куди можна запрошувати або не запрошувати гостей.  Подібні  висловлювання  виявляють принизливе ставлення працівника міськради, якому виплачується заробітна платня  податків мешканців Харкова,  до всіх журналістів та свободи слова в принципі.

Риторика співпрацювати лише з тими, хто пише “як потрібно” демонструє низьку політичну культуру й непрозорість міської ради.

Нагадуємо всім харків’янам, що за законом кожен харків’янин має право бути присутнім на сесіях міської ради та задавати питання у запиті та отримувати відповідь, строк якої встановлений законом  “Про доступ до публічної інформації” -  5 днів. Для того, щоб робити запити за допомогою електронної системи можна послуговуватися сервісом “Доступ до правди”.

До того ж, варто зазначити, що за підсумками року від IMI, у Харкові за минулий рік відбулося 9 випадків порушення прав і свобод журналістів.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналітичний матеріал про те, чи виконують депутати Харківської міської ради свої обіцянки у 2016 році  та надав інформацію громаді про тих депутатів, яких можна відкликати за прогули з міської ради.

Рік роботи мера - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті" ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]