ФАРи Волині: як народні депутати підкуповують виборців

Фото: ФАРи Волині: як народні депутати підкуповують виборців

Констанкевич та Івахів скуповують голоси через благодійні фонди. Мартиняк відкриває будівництво. Договір на нього укладуть через три місяці. Мартиняк й Івахів ще й розвивають агробізнеси.

З волинських нардепів-мажоритарників до каталогу ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань) Громадського руху ЧЕСНО потрапили Ірина Констанкевич, Сергій Мартиняк і Степан Івахів.                     
 

Вірна рука Ігоря Палиці

Ірина Констанкевич потрапила до парламенту за результатами довиборів у 23-му окрузі у Волинській області у липні 2016 року.

Агітаційна кампанія Констанкевич велася з порушеннями. За інформацією громадянської мережі ОПОРА, її бігборди почали з’являтися раніше, ніж був відкритий виборчий фонд. За 5 днів до цього, представники благодійного фонду “Тільки разом” на зустрічі, що проводилася за участі Констанкевич, вручили обдарованим школярам путівки до табору відпочинку "Артек‒Буковель". Ці факти ОПОРА трактувала як непрямий підкуп виборців.

Як уже зазначав Громадський рух ЧЕСНО, політична кар’єра Констанкевич із самого початку була пов’язана з Ігорем Палицею. Останній відомий насамперед як підприємець, що має спільний нафтовий бізнес із Ігорем Коломойським, а також як політик. Зокрема, Палиця був нардепом у 6 та 7 скликаннях, головою Одеської ОДА у 2014-2015 рр. Уперше Ірину Констанкевич було обрано депутаткою Луцької міськради у 2014 році від “Республіканської партії”. Незважаючи на формальну партійну приналежність, вона одразу ж увійшла до групи “Новий Луцьк”. Як зазначають ЗМІ, крім неї до цієї групи входили деякі представники фракції “Батьківщини”, “Фронту змін” та “соціаліст” Ігор Поліщук. У 2015 році Палиця об’єднав лояльних йому політиків під брендом УКРОПу, і Констанкевич потрапила до Волинської облради уже від цієї політсили. З 2012 року Констанкевич також є заступницею голови фонду Палиці.

На парламентських виборах 2014 року Констанкевич балотувалася у сусідньому 22 окрузі. Тоді лише 28 (!) голосів відділило Констанкевич від переможця з “Айдару” Ігоря Лапіна, що став нардепом від “Народного фронту”.

На цих виборах ОПОРА також помітила факт непрямого підкупу виборців з боку кандидатки. Констанкевич вручила студентам грошові сертифікати від імені благодійного фонду “Тільки разом”.


 

 

Права рука Єремєєва

У 2016 році Степан Івахів зайняв 51-ше місце в рейтингу найбагатших людей України Forbes. Він був бізнес-партнером нині покійного депутата “Волі народуІгоря Єремеєва. Їм належала холдингова компанія “Континіум”. До її складу входили нафтова група WOG, Херсонський нафтопереробний завод, сирні марки КОМО та “Клуб сиру”, “Молочна компанія Галичина” та інші підприємства. Також нардеп вказав у своїй декларації низку офшорних компанії на Британських Віргінських островах, Кіпрі та Мальті. У 2015 році депутат задекларував 25 земельних ділянок, 5 квартир, 2 будинки та майже 32 мільйони гривень доходів.

До парламенту Івахів потрапив у 2012 році, тримавши понад 37% голосів і випередивши на менш як 1% кандидата від ВО “Батьківщина” нинішнього нардепа Ігоря Гузя.

Як і Костанкевич, Івахів використовував для агітації виборців благодійні фонди. Так, у 2012 році за повідомленнями ОПОРА  і "Волинського інформаційного порталу”, благодійний фонд “Патріот Волині” збудував дитячий майданчик на 21-му окрузі, де балотується кандидат.

 

 

Аграрій, що може дивитися в майбутнє

У кнопкодава Сергія Мартиняка також є свій бізнес — “Агропромислова група “Пан Курчак”. Пан Курчак вирощує збіжжя, птицю, свиней, виробляє м'ясо та ковбаси тощо. За даними ЄДР у групу Пан Курчак входить ТОВ “Полтрекс”, “Птахокомплекс “Губин”, “Агідель”, ТОВ “Джерела”.

Народним депутатом Мартиняк став у 2012 році, перемігши на 20-му окрузі (Горохівський район). У 2014 він повторно виграв на тому ж окрузі. Незважаючи на 15 пов’язаних з агробізнесом фірм, у парламенті Мартиняк працює в аграрному комітеті, роботу якого проаналізував Громадський рух ЧЕСНО.

У червні 2015 році, як стверджує сайт “Наші гроші”, Мартиняк оглядав будівництво дитсадка, тендер на яке відбувся лише у вересні. Місцеві ЗМІ писали про візит депутата як про "допомогу від бізнесу людям". Справа в тім, що фірма нардепа "Пан Курчак" веде виробництво на території Холонівської сільради і виділила 200 тис. грн на будівництво дитсадка у цьому селі.

Як купують виборців

Нагадаємо, що інтереси волинян у Верховній Раді формально представляють 8 депутатів-мажоритарників: Ігор Гузь, Сергій Мартиняк, Степан Івахів, Ігор Лапін та Ірина Костанкевич. Лапін і Гузь входять до “Народного фронту”, Мартиняк і Івахів — до “Волі народу”, а Костанкевич — позафракційна.

Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО:

 

Дуже часто мажоритарні кандидати — це місцеві бізнесмени, для яких мандат депутата — спосіб убезпечити та примножити капітал, а також отримати недоторканність. Проведення активної передвиборчої кампанії з подарунками виборцям і масовою зовнішньою рекламою коштує недешево. Варто розуміти, що ці люди орієнтовані, насамперед, на повернення та примноження вкладених грошей, а не на  виконання передвиборчих обіцянок. Це повсюдна практика, яка не припиниться, доки в Україні існуватиме мажоритарна складова виборчої системи.

 

ФАРи (фігуранти антикорупційних розслідувань) Волині входить до циклу статей Громадського руху ЧЕСНО про причетність депутатів-мажоритарників Верховної Ради до корупційних схем.  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на лютий 2017 р. в каталозі — близько 320 справ, фігурантами яких виступають 120 нардепів та 80 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]