Пріоритети партій Хмельницької міськради: обіцянки та результати

Фото: Пріоритети партій Хмельницької міськради: обіцянки та результати

Ключовими пріоритетами партій Хмельницького є ремонт дороги та вирішення проблеми звалища. За відсутності опозиції влади з реалізацією планів політиків не мало б бути жодних проблем. 

Депутати ВО “Батьківщина”, ймовірно, не мають стратегії — двічі проігнорували запит Громадського руху ЧЕСНО надати пріоритети розвитку міста.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував, що за рік вдалося зробити депутатам Хмельницької міськради.  У раді 42 місцевих обранці, які представляють 6 партій — “Свобода”, “Самопоміч”, “Солідарність”, “Батьківщина”, “За конкретні справи” та “Поруч”. Майже усі рішення приймаються одноголосно, попри те, що партія мера “Свобода” набрала лише 10 з 42-х мандатів. За результатами поіменного голосування, які проаналізував Громадський рух ЧЕСНО, менше 1% депутатів голосують проти або утримуються.  

 

Партії різні  пріоритети спільні

Вирішення проблеми з міським звалищем — пріоритет всіх партій. Проте, що саме депутати роблять для вирішення цієї проблеми, визначити складно. Влада ж постійно зустрічається з потенційними інвесторами, з цього питання створено комісію при міському голові.  Жоден з депутатів до роботи комісії не долучився. Між іншим, над вирішенням проблеми сміття працює волонтер Корпусу Миру США Алан Янг. Він переконаний, що завдяки реалізації розробленої комісією ідеї можна переробити 87% побутових відходів Хмельницького.

Програма озеленення міста, яка майже в усіх політичних партій в пріоритеті, вже рік на опрацюванні. І, як повідомив мер у січні,  от-от буде представлена. Станом на кінець березня програма ще не оприлюднена. Те ж саме стосується і Генерального плану житлової забудови міста, так званих “червоних ліній”, їх досі доопрацьовують. Це у пріоритеті всіх політпартій, що увійшли до ради, проте чітких пропозицій чи напрацювань у цьому напрямку  досі не видно.

Стратегічним пріоритетом ВО “Свободи”Об’єднання “Самопоміч” та партії “За конкретні справи” є реформування системи громадського транспорту. За рік у транспортній сфері зроблено чимало: впорядковано розклад руху тролейбусів, з'явився мобільний додаток для відстеження руху комунального транспорту, встановлено інформаційні таблиці з розкладом, запроваджено нічні тролейбусні рейси, закуплено валідатори для касирів тролейбусів. Цього року у багатьох перевізників закінчуються контракти, а це хороша нагода реформувати перевезення й переглянути умови обслуговування.

Названі партії також декларують пріоритетом облаштування велоінфраструктури, проте цим, здебільшого, займаються активісти.

Фото: vsim.ua

У місті діє громадська організація “Критична Маса”, яка є головним рушієм розвитку велоінфраструктури. Саме вони влаштовують велопаради, скликають прес-конференції, вимагають облаштування велосипедних доріжок. Словом, всіляко привертають увагу до цієї проблеми. Ми запитали у членів організації чи зверталися вони до депутатів.

 

До депутатів ми не звертались. Але коли дійшло питання до голосування Плану розвитку велоінфраструктури, всі депутати його підтримали, — зазначає голова ГО “Критична маса” Олег Олексієнко.

 

Тим часом перша велодоріжка, яка розташована вздовж набережної в парку ім. Чекмана, вже на стадії завершення. Депутати нещодавно затвердили Програму розвитку велоінфраструктури Хмельницького на 2017—2025 роки. Розробники вказують, що на її реалізацію потрібно більше 83 млн грн.

Збереження історичної спадщини та управління комунальним майном теж в пріоритеті обранців практично всіх політсил. У місті не так багато пам'яток, та і за ними належним чином не можуть вгледіти. Без належних компетенцій працівники ЖЕК відремонтували історичну памятку на вул. Подільській. Фактично, втрачено історичний фасад.  

Фото: www.0382.ua

Громадськість невдоволена. Серед жителів Хмельницького було чимало невдоволення якістю такого “відновлення”, тож постало питання, чи мали право займатися відновленням архітектурної пам'ятки звичайні робітники. Міський голова Олександр Симчишин, він запевнив, що в структурі управління культури буде відповідальна особа за нагляд за пам’ятками місцевого значення. Проте, досі такої посади не ввели.

 

Відповідний сектор ми створили, 2 посади передбачили. Далі зміни в штатний розпис. Конкурс, працевлаштування. І все.Тобто все у процесі, - прокоментував ситуацію міський голова Олександр Симчишин.

 

Ще одним скандалом вилилося реконструювання архітектурної пам'ятки міста. Мова йде про музичну школу ім. М. Мозгового, що на  Проскурівській, 18.

 

ВО “Свобода”: у тандемі з мером

Все ж найлегше говорити про здобутки представникам ВО “Свобода”, оскільки міський голова у Хмельницькому “свободівець”. Окрім того, ключові посади у апараті ради обіймають саме представники цієї політсили.

Першим пріоритетом ВО “Свобода” визначила “відкритість, доступність і підзвітність влади”. Серед здобутків у цьому напрямку можна виокремити впровадження відеотрансляцій засідань ради та онлайн-порталу Відкритий бюджет.

Тож якщо говорити про інший пріоритет “Свободи” — проведення аудиту комунальних підприємств, важко стверджувати, що його вдалося втілити, бо аудит був внутрішнім і його результати широкому загалу невідомі. Однак цьогоріч у планах влади провести незалежний аудит комунального підприємства “Електротранс”. На це у бюджеті закладають 300 тисяч гривень. Громада чекає на результати.

Серед перерахованих ключових моментів покращення міста у “Сводоби” є також стандартизація вуличної реклами та вивісок. Наразі впорядкували лише штендери. До білбордів, сітілайтів та вивісок черга за рік так і не дійшла. А місто рясніє хаотичною, ніяк не впорядкованою рекламою, особливо це помітно на центральній вулиці міста.

Фото: www.opencity.in.ua 

У судовому процесі, де міська рада судиться з ПП “Ультрасервіс”, щодо незаконного будівництва на березі річки Південний Буг, партійці “Свободи” чи не єдині, хто приходив на судові засідання. Вони заявили чітку позицію проти будівництва, навіть їздили на засідання до Рівненського суду.   

Для підтримки підприємців міста, за пропозицією фракції “Свобода”, було знижено суму єдиного податку. Хмельницькі підприємці 2-ої групи платитимуть 15% замість 20%.   

 

Про рішення міської ради чула чула щось таке, але великої користі з того не відчула якось, — прокоментувала ситуацію одна з продавчинь хмельницького речового ринку Галина Поліщук.

 

Візьми і зроби: як депутат “Самопомочі” фінансує роботи по округу з власної кишені

Один з найбагатших депутатів Хмельницької міськрадизгідно з дослідженням Громадського руху ЧЕСНО, Віталій Коліщак з “Самопомочі” на своєму окрузі втілює кілька стратегічних пріоритетів, при чому якщо не виходить за кошти міського бюджету, робить за власні гроші. Так, у звіті депутата вказано, що за власний кошти було встановлено близько півсотні вхідних металевих дверей з системами "Домофонів", по мікрорайону у дитячих садочках були встановлені сучасні дитячі майданчики. А для людей похилого віку – зручні лавки.За власні гроші депутат також провів за кількома адресами вуличне освітлення.

Це може розцінюватися як підкуп виборців.

 

Є проблеми, котрі можна закласти в бюджет і вони будуть вирішені. Але існують питання, які важко закласти  в кошторис міста, або потрібно якомога швидше залучити кошти. Саме тоді доводиться залучати гроші спонсорів чи  з виручки власного підприємства, - пояснює ситуацію Віталій Коліщак.

 

На окрузі депутата у під’їздах в одній з багатоповерхівок замінили усі вікна на енергозберігаючі за Програмою енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації багатоквартирних житлових будинків м. Хмельницького на 2016—2020 роки. За нею 50% коштів надається з місцевого бюджету, а 50% самі мешканці. Про це пише Віталій Коліщак на своїй сторінці у Facebook.

Депутат надавав матеріальну допомоги мешканцям округу. Вказано, що 363 громадянина округу №7 отримали грошову допомогу з міського бюджету. Для порівняння у депутатів від БПП Олександра Білика 6 людей, у Ірини Ковальчук 50 осіб округу отримало матеріальну допомогу.  

 

БПП “Солідарність”: ОСББ понад усе

Кілька пріоритетів партії БПП вдалося реалізувати з ініціативи найопозиційнішої депутатки Ірини Ковальчук. Зокрема, Положення про старших будинків, за яким співпраця комунальних служб зі старшими будинків та головами ОСББ набула впорядкування.

А для голів ОСББ у Хмельницькому проводять щомісячні збори, ініціатором таких зібрань став теж депутат-прогульник від БПП Ігор Ялоха.

У звіті пані Ковальчук вказує, що завдяки її пропозиції по вул. Зарічанській відкрили філію поліклініки №2.

На округ депутата-прогульника Олександра Білика від БПП “Солідарність” у 2016 році було найбільше виділено понад 6,5 млн грн. Також на його окрузі цьогоріч облаштовано кілька дитячих майданчиків.

 

“Батьківщина” без стратегії

Попри те, що ВО “Батьківщина” не надала свої стратегічні пріоритети на звернення Громадського руху ЧЕСНО у 2016-му та 2017 роках стратегічних пріоритетів розвитку Хмельницького зі звітів деяких депутатів можна виокремити те, над чим працювали представники політсили протягом року.

Найбільший звіт надав секретар міської ради Михайло Кривак. У ньому він вказав програми розвитку міста, які було ухвалено за рік. Та, найрезонанснішою справою, яку вдалося втілити з ініціативи секретаря міської ради — це відміна батьківських внесків у школах. У звіті пан Кривак вказує, що з цією метою було виділено з бюджету 65 500 грн, з розрахунку 100 грн на одного учня. Питання обговорювалося на загальноміських батьківських форумах

Депутатську діяльність Михайло Кривак пов'язує зі школою №14, яка знаходиться на його окрузі та директором якої був до виборів. Депутат вказує, що за звітний період для потреб ЗОШ №14 було залучено 500 тис. грн. Також сприяє у впровадженні проекту НЕФКО (Північно-екологічна фінансова корпорація), за яким передбачається термомодернізація приміщення школи (заміна вікон, дверей, утеплення стін, встановлення ІТП) на суму близько 5 млн грн. Його колега по фракції Олег Певнєв, який є голової комісії з питань роботи ЖКГ, приватизації та використання майна, на своєму окрузі на ремонт доріг залучив майже 2 млн грн з бюждету.

 

Нові освітні заклади на округах депутатів партій “Поруч” та ВО “Батьківщина”

Реконструкція старих та будівництво нових освітніх закладів теж є в пріоритеті у більшості партій. А депутату з партії “Поруч” ще й пощастило, пріоритет його політсили — будівництво навчально-виховного комплексу, буде втілено на його окрузі, в мікрорайоні Озерна. У своєму звіті Олександр Сидорук говорить, що саме він і є ініціатором будівництва.  Також, депутат зазначив, що був ініціатором будівництва спортивного дитячого майданчику  зі штучним покриттям у мікрорайоні Озерна.

Схожа ситуація з новим дитсадком на Ружичній, його збудували за рекордних 9 місяців. Цього разу округ депутата з “Батьківщини” Слов’яна Воронецького.


 

Цікаво, та поки не реально

З-поміж наданих стартегічних пріоритетів розвитку Хмельницького є досить нестандартні. Якщо у партії “За конкретні справи” це досить далекоглядні та масштабні пріоритети (ініціювання відкриття міжнародного аеропорту; проведення чемпіонату Світу з важкої атлетики; подача заявки на проведення етапу Кубка Європи з фехтування U14), то в Об’єднання “Самопоміч” є одним з пріоритетів заборонити та вести контроль використання прибудинкових територій багатоквартирних будинків для власних потреб (городи).

З огляду на те, що в Хмельницькій міській раді найнижчий рівень опозиційності з усіх рад, які проаналізував Громадський рух ЧЕСНО, то в депутати та партії мають втілювати все обіцяне виборцям, оскільки жоден з місцевих обранців не є в опозиції.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив список депутатів-прогульників Хмельницької міської ради та проаналізував рік роботи мера Хмельницького. Найближчим часом в рамках кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО оприлюднить аналіз декларацій депутатів за 2016 рік. З моніторингом доходів та статків депутатів у 2015 році вже можна ознайомитися на сайті ЧЕСНО.

#Пріоритети партій - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект  - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України. 

Фото на кавері: Хмельницька міська рада


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]