Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Запорізької області

Фото: Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Запорізької області

Результати публічних консультацій з громадами Запорізької області в рамках Всеукраїнського туру "ЗміниТИ".

Тема рівного доступу до політики не викликала особливого ентузіазму в регіоні. Особливо це стосувалося громад районного рівня — люди схильні обговорювати практичні речі, важливі, але варто порушити питання політики, як в залі поширюється незадоволення та саботування. Тут, на місцях, політики нема — кажуть вони. Тут, у наших радах, ми вирішуємо проблеми громад, а не займаємось політикою. В той же час, ми знову чули про потребу відновити самовисування та особливості механізмів впливу на прийняття рішень.


 

Політична відповідальність

Для того, щоб сформувати інститут політичної відповідальності, на думку громад, потрібно "розкачувати ситуацію та піднімати людей", але для цього потрібні сильні партії, а не політичні проекти.

Виборча система на парламентських виборах потрібна пропорційна з відкритими списками.

 

В Європі це вже успішно працює і це найкращий варіант для нас. Депутат має робити політику на рівні Верховної Ради, - говорить Юрій Сидоров, "Демальянс", "Наші Гроші" -Запоріжжя.

 

Ще одна пропозиція — щодо термінів депутатських каденцій:

 

Треба запровадити праймеріз та пропорційну систему з регіональним компонентом, щоб були представлені громади. Зменшити каденцію до 3-4 років (Ігор Зубко, "Сила людей", Запоріжжя).

 

Володимир Мельниченко, "Батьківщина", депутат Запорізької міськради:

 

Я бачу, що відкриті списки зараз не спрацюють, бо люди їх просто не зрозуміють. Треба багато пояснювати людям, що таке ці відкриті списки. Поки що — зберегти змішаний варіант. Великі фракції сегментуються в ВР. Значна частина дрейфує під вплив Адміністрації Президента. Мажоритарники взагалі під їх впливом. Але ідеальна модель — це виключно мажоритарна. Забембається кожна АП збирати кожного разу голоси для голосування. 1% прохідного бар'єру за прикладом Ізраїлю. Хто сформував уряд, той керує країною.

 

В райрадах вказали на проблему того, що в "Опоблоку" кращі люди, ніж в проукраїнських партіях. Вина цьому — партійне висування на виборах у 2015 році. Цю позицію підтримав також представник від Сили людей, який також вказав на необхідність надати право висування кандидатів на місцевих виборами для громадських організацій.

 

Я категорично не згоден щодо висування кандидатів від громадських організацій. Бо вони всі насправді займаються політикою. Це свідома підміна понять. Політика має бути професійною. Самовисування — так, - Юрій Сидоров, "Демальянс", "Наші Гроші"-Запоріжжя.

 

Щодо малих рад, то там пропонують проводити вибори за чистою мажоритарною системою. Володимир Мельниченко, "Батьківщина", депутат Запорізької міськради:

 

В маленьких міськрадах має бути виключно мажоритарка. Так ми забезпечуємо мінімальний доступ громадянина до депутата. Інакше відстояти і просунути своє рішення можливості немає. В нас, наприклад, єдиний варіант — створення тимчасових комісій. Існує стійке переконання Опоблоку, що все хороше в місті має виходити від них.

 

Політичні фінанси

Для того, аби урівняти доступ до політики в сфері політичних фінансів, у Запоріжжі пропонували скасувати депутатську недоторканість.

 

Дуже важливо в рамках виборчого кодексу скасувати недоторканість. Олігархи використовують це, отримують імунітет від правоохоронних органів. Олігархічні проекти мають фінансування. "Наш край" дуже небезпечний — входять "недобитки" комуністів і партії регіонів — наповнений антиукраїнським компонентом», - Ігор Зубко, "Сила людей", Запоріжжя.

 

Потрібна також відмова від депутатських фондів та ефективний механізм покарання за підкуп.

Юрій Сидоров, "Демальянс", "Наші Гроші"-Запоріжжя:

 

Автоматизувати треба абсолютно до кретинізму все, що стосується публічних фінансів.

 

Адміністрування виборів

В цій сфері потрібні політичні дебати — до цього механізму пропонують спонукати шляхом законодавчого зобов'язання.

 

Багато людей змінили ставлення до кандидатів внаслідок дебатів у Запоріжжі», - Тарас Білка, "Громадське телебачення", Запоріжжя.

 

Освіта, політична активність та внутрішньопартійна демократія

На місцевому рівні теж потрібні свої вузькоспеціалізовані громадські організації, оскільки пересічний громадянин не цікавиться політикою. І саме ці організації, на думку політиків Запоріжжя, мають вести комунікацію з громадянами.

Загалом діалогу в місті немає. За словами місцевих політиків, тим, хто має важелі впливу, притаманна торгівля депутатським корпусом, мером — в процес навіть втручався директор АЕС. Відбувається відпрацювання політичних вкладень — передача грошей громадян кудись наверх. Корупцію покривають судді. Депутати не працюють з людьми. Це мусить змінитись.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]