Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Чернігівщини

Фото: Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Чернігівщини

Результати публічних консультацій з громадами Чернігівщини в рамках Всеукраїнського туру "ЗміниТИ".

Про те, як забезпечити рівний доступ до політики — право бути обраним, —відбулися консультації в Чернігові та Новгород-Сіверському. Найбільш актуальними для учасників питаннями були забезпечення представництва всіх округів на місцевих виборах, право на самовисування та регіональне представництво області у Верховній Раді.

 

Політизація місцевих виборів

Як і в попередніх областях, де відбувалися консультації в рамках "ЗміниТИ", на Чернігівщині нарікали на партизацію місцевої політики та наполягали на можливості дозволити самовисування кандидатів у депутати місцевих рад чи навіть висування від громадських організацій.

 

Має бути система 50/50 «мажоритарка»-партії, або 100% «мажоритарка». Я не хочу йти від партії, але іншого варіанту зараз немає. А тут сидять на місцевому рівні партії і самі вирішують: ти хороша — я тебе візьму, ні — я тебе не візьму, - Ірина Гусак, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, приватний підприємець.

 

Олена Бурико, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, викладач, підприємець:

 

Люди втомилися від партій. Треба дати можливість ГО висуватися, можливо, поставити якісь обмеження, щоб це були ГО, які провадять діяльність вже хоча б 3 роки тощо.

 

Суто партійне висування негативно впливає і на якість прийняття рішень.

 

Я би хотів, аби у міській раді було мінімум політики. На жаль, сьогодні її там більше, ніж хотілося. Вона проявляється в тому, що деякі фракції виконують завдання «згори»: якщо нагорі чубляться, то те ж саме починається на регіональному рівні. Це дуже заважає працювати, - Сергій Воробйов, депутат Чернігівської міськради, БПП, ГО "Поступ".

 

Нерівномірне представництво округів

Значна проблема на місцевих виборах існує з представництвом. По-перше, іноді від одного округу проходять два кандидати, а від сусіднього — жодного.

Ірина Гусак, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, приватний підприємець:

 

У нас у місті є по 2 або 3 депутати на деяких округах, а на деяких жодного. Від округу, де я балотувалася, пройшло два кандидати: я і ще від іншої партії. Йти в інший округ з нас ніхто не хоче, а розсудити немає кому. Може треба передбачити, щоб не на «свій» округ ішов той, хто набрав менше голосів. Також слід прибрати перший номер, хай усі йдуть на рівних умовах, і також неясно, за яким округом його потім закріпляти.

 

Крім недопредставництва окремих округів актуальні також питання явки і кількості голосів, відданих за кандидатів на місцевих виборах.

 

Ми кажемо сьогодні про відкриті чи закриті списки. Якщо порівняти з тим, що було на місцевих виборах-2015, то ця система була ліпша, ніж раніше, бо репрезентативність вища. Але загалом кількість людей, інтереси яких представляються, дуже низька. Якщо мене на окрузі 5000 людей, явка була 1200, мене обрали 500, то я презентую 8% свого округу. Про яку демократію тут йдеться? Яка це більшість? Це меншість, яка диктує вибори. В Україні був інший досвід, коли в нас була вічова система. Не було виборів, було делегування. Якась кількість людей делегує свій голос делегату, і якщо він веде себе якось не так, то його відкликали. Я бачу такий варіант, - Сергій Воробйов, депутат Чернігівської міськради, БПП, ГО "Поступ".

 

Також була пропозиція повернути громадянам право висловити своє незадоволення всіма запропонованими кандидатами чи партіями.

Сергій Трегубенко, журналіст, м. Мена:

 

Колись був останній пункт: голосую проти всіх. Я би це повернув у формулюванні «жоден з запропонованих кандидатів/список мене не влаштовує», і щоб потім забороняти цим кандидатам повторно йти.

 

Особиста відповідальність нардепів перед виборцями

Для національного рівня виборів більшість учасників консультацій підтримували відкриті регіональні списки за умови, якщо цей механізм реально передбачатиме вплив на порядок проходження кандидатів.

 

Тільки відкриті списки. Хто більше набрав, якщо за цю людину проголосували, то хоч був на сотому місці — став першим, - Ірина Гусак, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, приватний підприємець.

 

Олена Бурико, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, викладач, підприємець:

 

На парламентських «мажоритарка» не потрібна, вона потрібна у населених пунктах до 100 тисяч населення. Але треба дозволити партіям об'єднуватися в блоки: це полегшить людям вибір, щоб не було простирадл замість бюлетенів.

 

Якщо відкинемо мажоритарну систему виборів, то ми повинні мати на увазі, що списки формуються партіями, і в перших рядах йдуть лідер партії та грошові мішки, які їх фінансують, а експерти і фахівці з певних питань — далі. Тому я вважаю, що було б доцільно в новій виборчій системі запровадити механізм, де самі виборці могли б впливати на порядок проходження кандидатів. Якщо я бачу гарного експерта на 127 місці, то він все одно мав можливість обратися, - Сергій Забара, ГО "МАРТ".

 

Про негативні аспекти такого рішення також згадували.

Валерій Литовченко, помічник народного депутата Кодоли О.М.:

 

У відсутності "мажоритарки" є свої плюси, але є і свої мінуси. Одна справа, коли йде масовий підкуп виборців, інша справа, що людина, яка проходить за партійним списком, має слухати партію. І це може розходитися з інтересами самих виборців.

 

Виборча система не буде впливати на розвиток політичних партій, яка б система не була, в парламенті здобудуть перемогу ті кандидати, які мають відповідні кошти, відповідний доступ до ЗМІ, а пересічному громадянину це доступ не дуже відкриє, - Олександр Гашпар, ГО, помічник-консультант депутата Чернігівської міськради.

 

Політична реклама і адміністрування виборів

Щодо перебігу виборчих кампаній на місцях ряд пропозицій висловили у Новгород-Сіверському. Одна з них — розділити відповідальність за зміст політичної реклами між ЗМІ та кандидатами. Зараз закон зобов'язує ЗМІ надавати кандидатам у місцеві ради можливість за плату розміщувати агітаційні матеріали, але у разі публікації недостовірної інформації відповідачами в суді стають ЗМІ, а не кандидати.

Ганна Халіман, редактор районної газети "Сіверський край":

 

Виборчі кампанії — це для нас жнива. Ми поставлені в такі умови, що змушені брати всю рекламу, яку нам дають. Не від жадібності, бо багато чого, що ми друкуємо, то і самі б не хотіли, а потім судимося. Укладаємо угоду з партією чи з «мажоритарником», а тоді не можемо відмовитися від публікації матеріалу, який нам дають, навіть якщо там найчорніший піар. Отак воно на виборах і для газети, і для телебачення. Білий піар нікого не цікавить, цікавить чорний. Вони не несуть відповідальності за те, що вони напишуть, за всю похабщину відповідає редакція. Але ми відповідаємо і якщо не друкуємо. Виборче законодавство треба так змінити, щоб вони самі відповідали за те, що вони пишуть.

 

При цьому на рівні міста і району питання з роллю ЗМІ стоїть значно менш гостро, ніж на загальнонаціональному рівні.

 

Місцеві вибори виграються переважно особистими зустрічами, а не листівками чи телевізором. Чим більше ти потиснеш рук, тим більшу підтримку здобудеш, - Євген Бурико, депутат Новгород-Сіверської міськради, БПП.

 

Окремо учасники консультацій наголошували на необхідності кращої підготовки членів виборчих комісій, але з уточненням, що зараз робити обов'язковою сертифікацію неможливо, бо на місцях просто складно буде зібрати кворум і, відповідно, проводити вибори.

Олена Бурико, депутатка Новгород-Сіверської міськради, БПП, викладач, підприємець:

 

Виборчі комісії — це велика проблема, якщо брати по селах, бо немає стільки людей, які вміють писати, щоб ввести їх до складу комісій. Тому сертифікація — це неможливо. Якщо складається виборча комісія — має проводитися навчання, і нехай це не ЦВК робить, а ТВК. Якщо брати по наших селах — це завжди ті ж самі люди, ми боремося за тих людей, які взагалі розуміють, що вони там роблять.

 

Освіта виборців

Про те, що треба більше працювати з політичною освітою громадян, говорять усі. Це і питання явки на виборах, і розуміння повноважень органів влади, і рівень залученості громадян до прийняття рішень.

 

Є громадяни, а є мешканці. Ми хочемо відповідальності від політиків, а хто голосував за гроші, хто обрав Януковича — ніхто не знає. Усе хочуть змін, але щоб їх це не стосувалося. Це не позиція лише ради, це позиція людей, які ходять по місту. Бюджет участі в нас — один з найкращих в Україні, але в ньому часто виграють бюджетні організації, бо, наприклад, школа батькам каже: ідіть голосуйте, і вони йдуть. З іншого боку, добре, що у нас в Чернігові це працює, навіть з цими мінусами, - Сергій Воробйов, депутат Чернігівської міськради, БПП, ГО "Поступ".

 

Втім, конкретні механізми того, як це можна робити, ще треба буде шукати.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]