“Багатії” та “злидні” Кропивницької міськради: хто живе на мільйон, а хто - на бабусину пенсію?

Фото: “Багатії” та “злидні” Кропивницької міськради: хто живе на мільйон, а хто - на бабусину пенсію?

13 мільйонерів та 4 злидні - такий результати аналізу е-декларацій депутатів Кропивницької міськради.  Депутат-студент живе на бабусину пенсію. Секретар ради серед найбагатших. 

Двійко депутатів мали проблеми із заповненням декларації та роботою системи.

 

У кого з депутатів найбільші доходи?

Перші дві сходинки рейтингу посіло подружжя Шамардіних, що минулоріч до списку найбагатших не потрапили взагалі.

Натисніть для збільшення

Катерина та Олександр Шамардіни разом задекларували майже 6,5 млн грн річного доходу.

Шамардіни багато років займаються бізнесом, мають низку будівельних магазинів по місту.

 

Ми нічого не приховуємо, всі дані знаходяться у вільному доступі. Всі в місті знають, що я маю магазин будівельних матеріалів. Я займаюся бізнесом. У складний для країни час, я вважаю, добре коли є підприємці, що платять податки і розвивають місто. Тим паче, що у нас в магазині багато українських товарів, ми підтримуємо українського виробника, і зовсім відмовилися (з 2014 року) від російських, - коментує Катерина Шамардіна.

 

Майже на 1,5 млн грн від них відстають Олександр Цертій та Роман Розгачов - представники “Батьківщини”, чий дохід у порівнянні з минулим роком зменшився.

Роман Розгачов -  директор ТОВ "Степова мрія", займається сільгосподарчим бізнесом і за даними моніторингу ЧЕСНО  Розгачов є прогульником сесій міської ради. А Олександр Цертій - директор ТОВ "Кіровоградський будівельний альянс", а також заступником голови постійної комісії з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку у Кропивницькій міській раді.

Майже 5 млн грн має річного доходу Богдан Товстоган - представник “Солідарності”, який ігнорує запити ЧЕСНО, бо був закордоном. Товстоган - заступник директора ТОВ «Агропромислова компанія «Ніка», а також член комісії з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку.

 

Найбільше заощадили ті, хто заробляв у 2016 році

Натисніть для збільшення

До топ-п’ятірки депутатів Кропивницького з найбільшим річним доходом увійшли вже згадані Олександр Цертій, Олександр та Катерина Шамардіни.

Лідер рейтингу -  директор ТОВ "Кіровоградський будівельний альянс" - Олександр Цертій коментує появу своїх статків завдяки власному бізнесу:

 

Я став підприємцем в 19 років - стартового капіталу, заможних  родичів або покровителів у мене не було. Разом зі своїм партнером всього досягали самі... Вважаю себе людиною, яка досягла певного успіху і не лише в бізнесі. Своїх статків не цураюсь...

 

Четверту сходинку за рівнем статків посідає Андрій Табалов - генеральний директор ТОВ "Молочна компанія "Волошкове поле", який колись був нардепом і, як твердили його соратники з “Батьківщини”, став “тушкою”. “Волошкове поле” - відома компанія з виробництва молокопродуктів на теренах України.

На питання як йому вдалося сколотити свій капітал відповідає лаконічно:

 

Дуже просто. Я давно займаюсь бізнесом і досить успішно.

 

За попереднім моніторингом ЧЕСНО Андрій Табалов був лідером із кількості доходів серед депутатів Кіровоградської міської ради минулоріч,  у цьому ж році ввійшов лише до десятки, але за рівнем статків продовжує входити до топ-5. Андрій Табалов -  секретар Кропивницької міської ради. Але депутат запевняє, що рівень його доходу політична складова жодним чином не вплинула, це виключно бізнесові чинники:

 

Мій бізнес національний з експортною складовою і місто Кропивницький має дуже малу питому вагу в продажах. Тому не перешкоджає.

 

Замикає п’ятірку лідерів за рівнем статків Юрій Гребенчук - директор ПП "Альянс-маркет", що займається постачанням та продажем будматеріалів. За сумісництвом Гребенчук є головою громадської організації "Кіровоградська обласна громадська організація "Спільний дім". У минулому році Юрій Гребенчук потрапив до п’ятірки депутатів з найбільшим доходом.

 

Як депутати виживають за межею бідності

До переліку “злиднів” Кропивницького потрапили четверо депутатів. Серед них Юрій Деркаченко, Олег Мельниченко та Михайло Демченко вже потрапляли до рейтингу “злиднів”.

Натисніть для збільшення

Олег Мельниченко має мінімальний дохід і працює на керівній посаді - директором ПТ "Ломбард Аксіома". За інформацією місцевих ЗМІ, у депутата є цивільна дружина, яка в декларації не відображена. Відповідно відсутня інформація про її доходи.

Юрій Деркаченко великих статків не має:

 

А щодо статків та майна до оприлюднення декларації: служив військовим льотчиком, квартиру отримав від держави, в принципі, все.

 

Юрій Деркаченко вважає, що так рейтинги як робить ЧЕСНО потрібні, а щодо чесності заповнення декларації -  запрошує перевірити наочно:

 

Подібні рейтинги беззаперечно потрібні! Щодо достовірності даних у моїй е-декларації: запрошую завітати до мене в моє  помешкання, оглянути його, ну і, висновки зробите самі! - коментує депутат.

 

Новачком у рейтингу злиднів є Геннадій Маламен. Він - студент і задекларував лише зарплатню матері та пенсію бабусі, які разом все одно нижче прожиткового мінімуму.

 

НАЗК блокує чи депутат не вміє?

Депутати Кропивницької міської ради стикнулися із проблемою подання декларації. При попередньому перегляді декларації депутата від “Опозиційного блоку” - Анатолія Ларіна, журналісти ЧЕСНО виявили суцільні нулі. По коментар ми звернулися до депутата і дізналися, що з декларацією Ларіна виникла системна помилка і депутат вже написав заяву до НАЗК.

 

Я подав попередню декларацію до податкової ще у лютому місяці. Я сам адвокат і знаю правила. Коли заповнював електрону декларацію, я також все вказав. Проте 1 квітня побачив, що декларація не відправилася, а на сайті показує зовсім незаповнений варіант. Я звернувся на гарячу лінію НАЗК, однак відповіді не отримав. Намагався переробити, подати нову, але сайт показував, що моя заповнена декларація вже є на сайті. Тоді написав заяву і подав її. Поки зворотної відповіді не надходило.

 

Анатолій Ларін повідомив, що задекларував 25 тис. 500 грн річного доходу у 2016 році. За нормами законодавства, ця сума є вищою за прожитковий мінімум на людину - 17 212 грн.

З подібною проблемою стикнувся і  Віталій Пінчук - представник “Самопомочі”. Через те, що його декларація була неналежним чином збережена, депутат переподавав її пізніше визначеного строку і ледь не потрапив до списку порушників від ЧЕСНО.

 

22 апреля подал декларацию в НАЗК. Мне позвонили из горсовета (там также как и Вы проверяли, подали ли мы декларации) и говорят, что не могут посмотреть ее. Я, когда заполнял, сохранил в черновиках. Не ушла (не отправилась). В НАЗК видно всю процедуру. Как оказалось, я не указал номер квартиры, поэтому декларация не отправилась, - коментує ситуацію Віталій Пінчук.

 

Ні до рейтингу злиднів, ні до багатіїв Пінчук за моніторингом ЧЕСНО не увійшов.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО проводить аналіз декларацій депутатів місцевих рад у рамках кампанії “Стеж за грошима”. З методологією Громадського руху ЧЕСНО можна ознайомитися на сайті.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]