Франківський екс-регіонал з “Самопомочі” витратив мільйони, заробляючи 50 тисяч на рік

Фото: Франківський екс-регіонал з “Самопомочі” витратив мільйони, заробляючи 50 тисяч на рік

Екс-регіонал Гречанюк у декларації за 2016 рік “похвалився” досить вигідними покупками - 5 квартир за ціною 1000 грн за квадратний метр.  

У виправленій декларації  квадратний метр вже був по 2 850 грн. Ринкова вартість житла в Івано-Франківську - 10-12 тисяч гривень за квадратний метр. Загалом за останні три роки депутат витратив близько 4,7 млн грн, причому заробив лише близько 300 тис. грн.

 

Зв’язки Гречанюка з “Партією регіонів”  “Самопоміч” заперечує

Депутат міської ради від “Об’єднання “Самопоміч” Петро Гречанюк понад 15 років займається політичною діяльністю на місцевому рівні. У 2002 році він балотувався до Івано-Франківської міської ради від “Партії регіонів”, дотепер є підписантом у міській організації “Української народної партії”. Проте, у 2015 році пройшов до міськради як представник “Об’єднання “Самопоміч”, ставши одним із шести членів фракції.

З 2011 по 2013 рік Петро Гречанюк очолював управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА.

 

 

Якщо чесно, це правда. Але я про це не знав. Я ніколи не був членом “Партії регіонів”. Я був з 2005 членом “Української народної партії”, а вже у 2014 році я вийшов і пішов на вибори через “Об’єднання “Самопоміч”. Я не знаю, хто мене в ті списки подав, я можу тільки здогадуватися. Але я ніколи не був на тому окрузі, про який написано в газеті. Комусь було вигідно мені підставити свиню.  Мене зареєстрували без мене. Ні заяви моєї не було, нічого не було. Вот іменно, що вони нічого знайти не могли - вони тільки знайшли публікацію в газеті. І я про неї не знав. Інакше б я ту газету викупив всю, - переконує Гречанюк.

 

 

Я питав у Чуднова - він каже, що тоді не керував партією. Знайшли Ігоря Зварича. Питаю в нього: “Хто мене поставив туда?” а він каже: “Я не пам’ятаю”. Я не міг знайти правди, - переконує Греченюк.

 

Керівник фракції “Об’єднання “Самопоміч” в Івано-Франківській міській раді Ірина Кулинич прокоментувала інформацію про приналежність Гречанюка до “Партії регіонів”:

 

Це не правда. Він це все спростовував. Звичайно, що з ним спілкувались. Він (Петро Гречанюк - прим. ЧЕСНО) давав коментарі з цього приводу. Чітко пояснив, що не балотувався від тої партії, яку ви називаєте.


Варто зауважити, що публікація з інформацією про кандидатів в кожному окрузі була оприлюднена в газеті “Західний кур’єр”. Це тогочасне офіційне видання міської ради. Таким чином це офіційна інформація, яку подавало до друку ТВК,

 

Про те, що був такий кандидат від “Партії регіонів” твердить і Ігор Ткач - член Івано-Франківської ОВК.

 

Виборча комісія в 2002 році зареєструвала його кандидатом, ці відомості були опубліковані в газеті. Хіба він не бачив тієї газети? Є протокол про підрахунок голосів, там згаданий Вами кандидат набрав трохи більше за вісімдесят голосів. Дуже зручно заднім числом говорити що не давав згоду балотуватися. Тепер залишилося уточнити чи цього разу в 2015 році давав згоду. Все це смішно. Тому що “Партія регіонів” зразка 2002 року - це зовсім інше, ніж ПР у 2004-му, чи тим більше в 2013 році. У той час, в 2000-х роках в Станиславові в ПР здебільшого вступали ті, хто був не згоден з діяльністю "патріотичної влади" на місцях. А бриті хлопці там підтягнулися значно пізніше.

 

Ткач додає:

 

Мало хто знає, що саме завдяки старому керівництву ПР ще за Ігоря Зварича на Прикарпатті не було таких масових безчинств і насильства. Немає жодних підстав віднєкуватися від свого балотування в 2002 році, тим більше людині, яка займалася будівництвом - кому як не йому знати про будівельну помаранчеву мафію в Івано-Франківську в 2000-2002 роках.

 

Громадському руху ЧЕСНО Ткач надав фото протоколу, який засвідчує, що за депутата голосували й він був в протоколі.

 

Як з доходом у 50 тисяч в рік витратити 4,5 мільйони

Аналізуючи декларації депутата за останні три роки, прослідковується дивна тенденція - у 2014 році дохід Гречанюка склав 41 тис. грн.

 

У декларації 2015 - го року фігурує сума у 52 тис. грн доходу. При цьому доходи членів сім’ї завжди були нульові. Депутат вказував, що керує ТзОВ “МЖК Експрес-24” - досить великою будівельною компанією в Івано-Франківську.

 

У 2016 році депутат задекларував дохід у 169 733 грн. Проте набагато цікавішими стали заощадження Гречанюка. Гривневих заощаджень на двох з дружиною у депутата на суму у понад 4,5 млн грн. Ще понад 5,5 млн грн депутат позичив третім особам. 105 тис. євро і 195 тис. доларів США Гречанюк тримає на банківських рахунках.

 

Цікаво, до дружина Гречанюка, Світлана Бритвак є засновником і кінцевим бенефіціарним власником ТзОВ “Будівельна Компанія “Ростока”, статутний капітал підприємства складає 500 000 грн. Юридична адреса підприємства співпадає з реєстрацією адресою ТзОВ “МЖК Експрес-24”, якою керує чоловік. Підприємство зареєстроване ще у 2008 році. Однак, нагадаємо, що два роки поспіль дружина не декларувала жодних доходів. У 2016 році її заробітна платня склала 4 290 грн. І жодного доходу від підприємницької діяльності вказано не було.

 

Дружина так само підприємець - з 2008 року вона займалась підприємницькою діяльністю. Зараз призупинила, тому що займається внуками більше. Вона мала два магазини. Теж в цей час заробила ці кошти. Будівельна компанія в свій час реєструвалась, тепер призупинила діяльність, у 2017 році, тому що не має об’ємів, - коментує Гречанюк.

 

Ще у 2015 році Світлана Бритвак набула у власність 9,3 сотих землі у приміському селі Крихівці за 2 717 600 грн та житловий будинок у 318,1 квадратний метр, вартість якого 318 999 грн. Слід зауважити, що протягом 2014 і 2015 року жодних доходів дружина не мала.

 

Проте, це ще далеко не найцікавіші моменти у декларації Петра Гречанюка. Депутат вказав чимало об’єктів нерухомості, якими володіє його сім’я. Серед найцікавіших - дві земельні ділянки по 7 соток кожна в селі Поляниця поблизу туристичного комплексу “Буковель”. Депутат придбав їх у 2016 році за 123 200 грн. Для порівняння - на сайтах, де продають нерухомість земельні ділянки в селі Поляниця продаються за тисячі доларів США.

 

 

Цих 14 соток - це є 3 кілометри від “Буковеля”. Вона не є така цікава сьогодні, тому що та земельна ділянка знаходиться поряд з кладовищем. Мій знайомий продав її мені дуже дешево. Я купив її на перспективу - в мене є син і дочка. Думаю, може захочуть десь собі відпочивати в “Буковель” - нехай побудують собі такий маленький будинок. Ну і це була дуже дешева ділянка. Це реальна ціна.

 

За рік сім’я набула у власність 5 квартир. Цікавими є суми у розділі “вартість на дату набуття” - ціна квадратного метра кожної з них 2 850 грн. В той же час, ціна квадратного метра квартири у фірмі Гречанюка “МЖК Експрес-24” сягає 12 тис. грн.

 

 

У першій декларації була помилка, бо декларації заповнювали всі - окрім мене ще заповнювали бухгалтери і податкова давала інформацію. Чи дорога вартість у 2 800 гривень? Так, недорога. Але це не ті квартири. Це квартири, які я купив під дахом приміщення, де повністю все треба переробляти. Це квартири, які неповноцінні. Вони навіть висоти не мають 2,70 (метра), вони мають 2,50 а в деяких місцях навіть до двох метрів. Тому і така ціна. Це квартира, яку я придбав, якщо чесно, для того аби в мене був такий резервний фонд для надання житла робочим, які доїжджають.

 

Окрім того, Гречанюк у 2016 році набув у власність громадське приміщення у 134,5 квадратних метри. Ціна одного квадрата, судячи з декларації, склала 3 000 грн, в той час, як середня ціна такої нерухомості в Івано-Франківську починається від 5 000 грн за квадратний метр.

 

Попри те, що ціни за нерухомість, вказані в декларації виглядають як значно занижені - це ще не кінець історії. Декларацій Петро Гречанюк подав дві - в першій декларації три квартири та громадське приміщення мали ще меншу вартість - по 1000 грн за квадратний метр. Уже в уточненій декларації з’явились ціни у 2 850 грн за квадрат.

Їздить Гречанюк на седані бізнес-класу Volvo S80 2012 року випуску. Придбав він його у минулому році за цілком ринковою ціною 445 000 грн.

Найбільшим надбання депутата у минулому році став готельний комплекс. Петро Гречанюк придбав у спільну власність кафе з готелем площею 1703,4 кв. м, однак ціну не вказав. Компаньйоном Гречанюка виступив колишній заступник міського голови Володимир Швадчак. Останній у 2010 році був засуджений до 1,5 років умовного ув’язнення за зловживання службовим становищем - у 2007 році він намагався відчужити з державної власності 31 га землі у приміському селі Микитинці.

 

Чого не вказали вартість - я не знаю. Можливо вже цих цифр не має, бо готель побудований ще 10 років тому - в 2007 або 2008 році. Справа в тому, що ми не вказали, бо ми вносили... там якось викуповували і вносили кошти на рахунок, бо цей готель “МЖК “Експрес-24” був. Ми вносили гроші на рахунок статутного фонду і таким чином викуповували. Ми його не в один момент, ми його роками викуповували. Я там маю 50% долі, - каже Гречанюк.

 

До речі, єдинии засновником і кінцевим бенефіціарним власником ТзОВ “МЖК Експрес-24”, де працює Петро Гречанюк є Швадчак Олеся Володимирівна.

Загалом, сім’я Петра Гречанюка за останні 3 роки придбала майна на понад 4,7 млн грн, при задекларованому доході у 267 863 грн сумарно за три роки.

 

Я з 91-го року займаюся підприємницькою діяльністю. Як ви думаєте - за ці роки я міг щось заробити? Я не тільки займався як директор “МЖК “Експрес - 24” я ше й був як підприємець. Я в свій час, як підприємець, побудував два будинки, я мав ліцензію на право виконання будівельних робіт. Я це все мав і все законно. Можна перевірити через податкову - мільйонні обороти були. Просто в тих деклараціях не було такої графи - показувати грошові кошти. То зараз так просто вийшло - в ті роки не показувалось, а тепер показується. Тому така різниця велика, - твердить депутат Гречанюк.

 

Загалом, Петро Гречанюк, за підсумками аналізу декларацій Громадським рухом ЧЕСНО зайняв друге місце у рейтингу депутатів Івано-Франківської міської ради з найбільшими статками. Загальний капітал, яким володіє Гречанюк складає майже 19 млн грн.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував відвідування депутатами міської та обласної ради, також склав рейтинг багатіїв та злидарів Івано-Франківської міської ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]